poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2767 .



Cenaclul Umoriștilor Sibieni „Nicolaus Olahus” – 35 de ani de activitate neîntreruptă (2)
proză [ ]
(Înființarea și organizarea cenaclului)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rodean ]

2010-04-10  |     | 



Notă:
Textul de mai jos, precum și celelalte episoade postate sub acest titlu, reprezintă câteva fragmente din prima monografie a Cenaclului Umoriștilor Sibieni „Nicolaus Olahus”.

La 4 aprilie 1975, după câteva luni de diferite proiecte și tatonări, se înființa, la inițiativa profesorului Naum Smarandache, Clubul Epigramiștilor din Sibiu. Iată ce scria, în 1985, despre acest eveniment, inițiatorul proiectului, primul președinte al acestei grupări:

”... după ce fusesem primit ca membru în Clubul Epigramiștilor Cincinat Pavelescu București, convins de rolul epigramei, prin efectul poantei, în înlăturarea unor abateri ... am propus, în decembrie 1974, Consiliului județen al sindicatelor Sibiu, înființarea Clubului epigramiștilor sibieni, în cadrul Casei de cultură a sindicatelor Sibiu. Cum orice început e greu și cum ... înființarea unui astfel de club însemna o noutate ... am primit totuși sprijin din partea tovarășilor Gheorghe Nițu, de la Direcția presei (de atunci), Dorel Florian, de la Consiliul județean al sindicatelor și de la regretatul director al Casei de cultură a sindicatelor, Gheorghe Buțiu. Numai după trei luni de clarificări de poziție, de audiențe ... în 4 aprilie 1975, s-a ținut ședința inaugurală cu doisprezece participanți.”

Și, pentru că se vorbea anterior de clarificări, de audiențe și de alte „tatonări” care au durat luni de zile, se cuvine să menționăm că au existat mai multe proiecte privind denumirea și regulamentul de funcționare ale viitorului club, păstrate și acum în arhiva cenaclului. Le amintim: „Clubul Epigramiștilor din Municipiul și Județul Sibiu”; „Cenaclul Epigramiștilor și Caricaturiștilor Sibieni”; „Cenaclul Județean de Satiră și Umor Sibiu, al Casei de Cultură a Sindicatelor”; „Clubul Epigramiștilor În Vârful Spadei”; „Cenaclul Epigramiștilor și Caricaturiștilor de pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu”.

Oricum, nici denumirea aprobată, aceea de „Clubul Epigramiștilor din Sibiu” nu a rămas pentru totdeauna. Astfel, în urma unui schimb de scrisori cu renumitul Mircea Trifu, la recomandarea acestuia, după 10 ani de la înființare, noua denumire a fost „Cenaclul Umoriștilor Sibieni, al Casei de Cultură a Sindicatelor”. După 1989, cenaclul apare în documente ca „Cenaclul Umoriștilor Sibieni”, iar din anul 2000 s-a hotărât titulatura de Cenaclul Umoriștilor Sibieni „Nicolaus Olahus”.

Cenaclul a avut ca instituție tutelară, pentru început, Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, apoi Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii”, Sibiu.

Ca sediu, au fost folosite spații de la instituțiile menționate mai sus până în vara anului 2008, când, datorită faptului că unii dintre membrii cenaclului sunt de profesie ofițeri s-a propus și s-a aprobat, ca activitățile curente (ședințe, lansări de carte, schimburi de experiență, concursuri diverse etc.) să se desfășoare la această instituție, în condiții mult mai bune decât cele anterioare.

De la bun început subliniem faptul că Cenaclul Umoriștilor Sibieni „Nicolaus Olahus” (așa îl vom denumi în continuare, indiferent de perioada la care ne vom referi) a funcționat atât în sensul de grup de literați care au aceleași aspirații și un program comun, dar și ca reunire periodică a acestui grup. În ceea ce privește al doilea aspect, numeroase activități ale cenaclului au fost deschise publicului larg, această grupare având mulți simpatizanți. În cele ce urmează, însă, ne vom referi mai ales la membrii cenaclului, înțelegând prin aceștia pe cei care au aderat în mod conștient la această organizație.

De-a lungul celor 35 de ani, din cenaclul nostru au făcut parte numeroși membri activi, în permanență existând un colectiv de aproximativ 20 de persoane, cu fluctuații de 3-5 în anumite perioade. Îi enumerăm în continuare, în ordine alfabetică pe 61 dintre aceștia: Andrei Benedek, Ioan Berghia, Gheorghe Buțiu, Ion Cărămidar, Pavel Cherescu, Petrică Chirvase, Petre Chitu, Paul Constant, Iancu Constantinescu, Ion Coteț (Ion Brâncuși), Coman Crețu, Nicolae Cutean, Nicolae David, Aurel Domide-Șănțanu, Traian Dragosin, Savu Florea, Marin Florescu, Nicolae Gaston, Francisc Gavrileț, Nicolae Ghinea, Dumitru Glod, Nicolae Halmaghi-Scoreanu, Octavian-Liviu Hulea, Nicolae Ivan, Simion Lomnășan, Nicolae Lupescu, Vasile Machedon, Nicolae Mălău, Ioan Mărgineanu, George Miereanu, Gheorghe Mihai, Nicolae Mihu, Teofil Muntean, Nicolae Munteanu, Vasile Munteanu, Vasile Neagoe, Livia Niculiu, Constantin Părăian, Romeo Petrașciuc, Alexandru Pop, Vasile Pop, Adrian Popescu, Vasile Popescu, Teodor Portărescu, Sever Purcia, Gheorghe Rădac, Ștefan-Cornel Rodean, Vasile Rusu, Ilie Sauchea, Ion Săndulescu, Rudi Schmückle, Naum Smarandache, Gheorghe Stoica, Gheorghe Șchiop, Ioan Șerban, Spiridon Ștefănescu, Mircea Tiberian, Viorica Voicescu, Ion Voicilă, Tiberiu Vulc, Constantin Zgripcea.

Unii dintre cei menționați mai sus nu mai sunt printre noi, dar au rămas în amintirea noastră și îi cinstim așa cum se cuvine. Alții s-au retras, din cauza stării de sănătate, a schimbării domiciliului, sau din alte motive, dar îi așteptăm, cu drag, să revină, dacă viitoarele condiții le vor permite. În sfârșit, o altă categorie o reprezintă membrii activi de astăzi.

În cei 35 de ani de existență, Cenaclul Umoriștilor Sibieni a avut următorii președinți: Naum Smarandache (04.04.1975 – 11.03.1997), Viorica Voicescu (11.03.1997 – 20.03.2000), Nicolae Mihu (20.03.2000 – 02.09.2008) și Ștefan-Cornel Rodean (din 02.09.2008). Naum Smarandache a decedat la data de 23 iulie 2007, Viorica Voicescu s-a stabilit, de 10 ani, în S.U.A. dar ține legătura în continuare cu cenaclul și este considerată membru prin corespondență, iar Nicolae Mihu este un membru activ al Cenaclului Umoriștilor Sibieni „Nicolaus Olahus”, fiind în același timp și președinte de onoare al acestuia.

Va urma!

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!