poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3974 .



Femeia ca epitet
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sache ]

2012-02-14  |     | 



De Sfântul Valentin închipuiește-ți marea cum amestecă la orizont culorile. De la fereastră îi urmărești valurile printre brazi, printre magnolii înfloriți, pentru că în locul acesta, de Sfântul Valentin, nu este iarnă și ce poate fi mai frumoasă ca ziua aceasta modelată de mâna lui Dumnezeu?

Și totuși, ceea ce pune în valoare și marea și pădurea și plaja este femeia din fața ta, culoarea părului și zâmbetul ei ce te surprind ca o virtute. Te uimește cât de ușor culorile devin simboluri. Așa cum mitul trăiește în epitete, culorile sunt epitetele lucrurilor, iar femeia este forma ce pune în valoare marea pe care o privești de la fereastră, printre brazi și magnolii.

Cine n-a avut întotdeauna o femeie, nu o va avea niciodată. Și mă refer desigur la femeia care te așteaptă, te ascultă și stă în dreptul ferestrei spre mare. Femeia care adoarme lângă tine, te încălzește, te determină să vrei să trăiești.

Reține ce-am spus, cel care n-a avut întotdeauna o astfel de femeie, nu o va avea niciodată. Iar cel care o are, va căuta mereu altă femeie. Cât timp vrei să fii singur, ele te vor plictisi cu insistența lor, cu rugămințile, reproșurile și telefoane lor. Desigur, când vei întinde mâna spre una din ele, îți va întoarce spatele.

Dar trebuie să riști, să ai încredere în ea și să-i încredințezi întreaga viață, cu zile și nopți. Pentru că merită riscul. Și ea a riscat totul venind la tine, înșelându-l pe un altul. E drept că și el își încredințase viața femeii, pentru a vedea mai bine culoarea mării, a nisipului și a magnoliilor înflorite. Peste un timp, te va înșela și pe tine, va merge la altul. Oricâte lucruri știe să facă pentru tine de Sfântul Valentin, să-ți fie pe plac, va știi să le facă și pentru altul, să-i fie și lui pe plac.

Dar tu cunoști lucrurile astea. Cum ziceam, mitul trăiește în epitete, culorile sunt epitetele lucrurilor, iar femeia este forma. Aidoma mitului, ea are valoare doar în unicitate.

Și atunci?

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!