poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2476 .



Father's Day
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [demara ]

2016-06-18  |     | 



Maria Cecilia N icu
Father’s Day

Când d-na. Joan B. Dodd, din Washington State,propune, în 1909, ca în iunie, cea de a treia duminică, să fie proclamată Father’s Day ca omagiu tatălui ei, nu erou al nu știu cărui război, nu cine-știe-ce star al epocii, ci pur și simplu tată devotat celor șase copii pe care i-a crescut singur, restabilește un echilibru afectiv necesar, firesc. Aureola părintească aparținând mamei - grija, sacrifiiciile, dăruirea, renunțarea și mai ales iubirea – condiționează prezența tatălui la nivelul necesarului autoritar când acceptat când respins , dar neapărat prezent.
Ceea ce spun poate fi o încercare anemică de a evita o expunere recalcitrantă a raportului mamă-tată așa cum îl văd eu,. niciodată egal, dar întotdeauna în favoarea autorității paterne, tata fiind pentru mine prezența majoră, deloc blândă, dar total superioară, în a fi ceea ce sunt.
Zice un poet drag mie :
« Sunt pentru că m-a durut, nu iubit,
pentru că între zbor și prăbușire, există umbră,
pentru că umerii tatălui mă apasă cum urletul apasă
frica
și fuga.” *
Și parcă nimic nu ne poate învalui protectiv alungând angoasele vieții decât ceea ce tatăl transmite chiar și atunci când nu mai este.

Father’s day fiind o reală sărbătorire colectivă...un omagial gest de respect, considerație și iubitre pentru partenerul din umbra mamei - tatăl - si nu avem decât să ne bucurăm și să îl celebrăm, fie că îl avem, fie că ni-l amintim.
Prezența aceea masculină, puternică, protectoare, responsabilă ne-a insoțit mai totdeauna.
E o imagine sternă în deschiderea verii această zi a tatălui, o subliniere virilă a naturii pornită să se desfășoare fără obstacole, o masculină interferare în delicatețea mirosurilor ce ne-nconjoară, ce zic, cred că dacă noaptea nu ar fi așa de neagră, prezența lui nu ar fi, probabil, necesară, dacă spaimele, întrebările, neputințele, nesiguranțele nu ne-ar înfrâna îndrăzneala de a fi, prezența lui nu ar fi, probabil, necesară, dacă lumea, de obicei într-o rană, n-ar căuta verticalitatea fără de care nu putem fi oameni, prezența lui, a tatălui, nu ar fi, probabil, necesară.
Sună ca un poem?
Fără intenție, vă asigur, o simplă subliniere a paternității de care cam facem abstracție în ultima vreme, feminismul în ofensivă de vreo treizeci de ani încoace elaborând cu parșivenia militantului imaginea idolatrică a părintelui solitar, mama, bineînțeles.

Pe urmă îmi vine în gând o scurtă istorioară pe care tatăl i-o mspune fiului:
*“Al bătrân are nouăzeci de ani, acu’ ar face nouăzeci și unu, pe la noi se trăia mult, de ce să zic, e drept că numai cine apuca, unii au apucat, unii s-au oprit pe drum chiar dacă nu au vrut, adică sigur că nu au vrut, dar când e război nu te întreabă nimeni, noi le-am apucat pe amândouă prea bătrâni, da’ al bătrân tot s-a dus la Mărășești și pe urmă ți-a povestit și ție și eu am fost la cotul donului da’ tu habar n-ai ce-i aia, o să-ți povestec odată când om avea timp...”

“Happy Father’s Day!


*Adrian A. Agheorghiesei,“Sunt tatăl în minciună, în umeri și genunchi”(poezie)
* Textul îmi aparține

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!