poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2261 .



Ce mai spune Golgota voastră?
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Gheorghe_Muntean ]

2017-02-03  |     |  Înscris în bibliotecă de Daniel Lăcătuș



Dintr-o mulțime de oameni, unul m-a întrebat cu glas batjocoritor: Ce mai spune Golgota voastra, măi frate George? Mă apropii de el și îi vorbesc: ascultă frate! glasul Golgotei este acesta: boala și moartea ce vezi că a lovit vitele noastre, lipsa de lucru, criza de bani, rugina în grâu, certurile de partide ș.a. Toate relele de care se plânge lumea de azi, sunt glasul Golgotei.
Vrând, nevrând, cu toții trebuie să suim dealul Golgotei, fiecare din noi trebuie să ducem o cruce, să ținem însă minte că Golgota ne vorbește despre trei cruci. Întâia e Crucea Domnului spre care să ne fie privirea pururea. A doua e crucea tâlharului cel de-a dreapta, a celui care recunoaște că orice greu vine asupra vieții lui, din vina păcatelor și poftelor trupești deșarte și trecătoare, însă căindu-se se pocăiește și Domnul îl iartă precum a iertat pe tâlharul; A treia e crucea tâlharului cel de-a stânga, a celui ce nu vrea să știe pe Domnul ca Mântuitor a toată lumea și ca tâlharul de-a stânga ispitește și azi pe Domnul cerându-i lucruri ce nu-i sunt de folos, tăgăduind puterea Domnului Hristos. Rămâne sa-ți alegi frate, care cruce vrei să o porți, crucea tâlharului de-a dreapta, ținând la Domnul, sau crucea tâlharului de-a stânga, ținând la lume.
- Bine, frate George, acuma te înțeleg, dar spune-mi tu mie ce cruce poartă aceia care se scriu la „Oaste” și îi aud și pe ei cântând „Mă duc la Golgota”, până sunt la biserică și la adunarea oastei, iar când e joc merg la joc, și când e vorba de vorbe proaste știu și ei destule, despre astea am vrut să glumesc cu tine întrebându-te, că lor ce le spune Golgota. Spune-mi acuma, ei crucea tâlharului de-a stânga sau crucea tâlharului de-a dreapta o poartă?
- Nouă nu ne este dat să a judeca pe nime, dar totuși Domnul 'mi-aduce în minte o asemănare: În drum spre Golgota mergea adesea în urma Mântuitorului mulțimea între care ucenicii Domnului întru-ascuns, și femeile care-L plângeau aceștia aveau crucea tâlharului de-a dreapta, și era mulțimea care liberase pe Varava și huleau.pe Domnul împreună cu tâlharul de-a stânga.
În spre mulțime venea Simeon Cirineanul din afacerile sale; el nu-L cunoștea pe Domnul mai de aproape, nici de bun, nici de rău. Domnul însă a voit ca Simeon să fie acela care să-i deie ajutorul spre Golgota.
Iată deci cum Simeon Cirineanul îi aseamăn eu pe acei ostași care sunt îndemnați de suflet a sprijini lucrul Domnului, dar grijile lumii te țin încă departe de a înțelege jertfa Golgotei. Aceștia poartă pe piept semnul crucii Domnului, dar crucea lor n-o poartă încă, pentru dragostea ce o au Către Domnul, până ce Domnul îi va chema lâmgă El.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!