poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3512 .



Luna de miere
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lizard King ]

2005-10-17  |     | 



De la ce o fi venind ideea asta cu “luna de miere”? Eu am simtit undeva un suras amar si cumva compatimitor in spatele expresiei.Undeva miroase a “distreaza-te o luna si-apoi... ai sa vezi tu!”.
De ce, insa, nevoia sa se limiteze fericirea conjugala la o luna?Adica, de ce nu “anul de miere”, “deceniul de miere” sau, oricum ceva mai promitator? Pot fi mai multe cauze. In detaliile unora putem intra, altele sunt subiecte-tabu. Cel mai interesant insa e ce se intampla dupa luna cu pricina.

Daca ar fi sa judecam strict etimologic, dupa un anumit timp, mierea se zahariseste, devenind pentru unii numai buna de mancat, pentru altii insuportabila, iar pentru altii potrivita numai a fi folosita pe post de indulcitor (pentru ceai, de exemplu).Dupa cat timp se zahariseste o casnicie?

In acceptiune gastronomica, luna de miere e cat se poate de prost pusa, deoarece desertul se serveste anapoda, la inceput.Se pune problema daca mai ai chef de altceva, odata ce-ai inceput cu mierea.

Din punct de vedere cronologic, luna cuprinde 30 sau 31 de zile, asta daca nu ai “bafta” sa te infrupti din cuvenita miere undeva prin febroarie.Cam scurt, fiindca –in general- o luna are tendinta sa fie punctiforma in raport cu o viata de om.

Din prisma romantismului, inseamna ca tot ce-i mai frumos, mai bun, mai estetic, mai superior de foarte extraordinar de grozav de optim (care este) e cuprins in prima luna a relatiei. Pe cale de consecinta, tot ceea ce urmeaza este mai putin superior de foarte extraordinar de grozav de optim (care este).

Daca privim einsteinian, relativizam un pic lucrurile.In acest caz fericit, o luna nu mai tine chiar o luna, ci e doar o expresie.Cu relativizarea s-au pacalit multi (sa ridice mana sus comunitatea oamenilor casatoriti!), plecand de la un postulat cat se poate de fals.Anume acela ca daca-i doar o expresie, atunci cu siguranta luna aia tine mai mult. Zau?

Psihologic, omul tinde sa doreasca sa perpetueze lucrurile care ii fac placere si sa le respinga pe cele care il fac sa sufere (aceasta fraza nu poate fi contrazisa, am zis!).Asadar, omul doreste cat mai multe luni de miere si cat mai putine din celelalte.Mai rau e ca, similar, sociologic vorbind, e valabil si pentru comunitatile umane, pentru om ca specie. Hmm..asta era?!

In ce ma priveste, sunt pe cale sa ma atasez si eu de luna asta frumoasa de…octombrie, bineinteles.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!