poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1023 .



introducere
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Mihaela Dragomir ]

2005-12-14  |     | 




Povestea mea

Probabil că iți va suna ciudat, dar chiar este povestea mea.
M-am născut bine, intr-o familie normală și care m-a dorit foarte mult; intr-o zi de duminică, in miez de zi, zi cu noroc, intr-o zi de vara cu multa caldura si cu mult soare. De asta iubesc eu căldura si nu e niciodată prea multă pentru mine. A ținut bucuria vreo trei ani până cănd s-a nascut fratele meu (cu altă mama). Părinții mei erau doi frumoși, cealaltă o urată (de asta urăsc femeile urăte și le consider rele; sunt parșive). Și fiecare a plecat pe alt drum. Mai eram și eu pe acolo. Atunci incepe plimbarea mea de la niște bunici la ceilalăi, pe la mătuși, veri și alte neamuri. Eram numit cătel de nouă uși. Mama nu avea casă și deci, nu puteam sta cu ea. Si m-am plimbat cățiva ani până m-am stabilizat la fratele tatălui meu, nenea Gheorghiță, care nu avea copii. La Roman. In clasa I. Mama preda matematica undeva la țară, făcea naveta și nu era timp și pentru mine. Mătușa mea, tante Dobrița (frumos nume) a avut o mare grijă de mine și mi-a fost mai mult decăt mama mea. Dar foarte greu pentru ea. Cand nu plăngeam dupa mama, plăngeam dupa tata și tot așa și ea trebuia să îmi suporte toate toanele. Tata nu avea voie să vină să mă vadă sau să îmi dea bani (o făcea pe furiș) și mama nu prea găsea timp pentru mine. Căt era scoală stăteam la ei, vara mă ducea mama la părinții ei, undeva langa Bacău. Acolo era pentru mine raiul pe pământ că nu ma bătea nimeni la cap. Făceam eu ce voiam. Mai făceam și prostii, dar nu prea mari. A fost o perioadă minunată a vieții mele; acolo puteam uita căt de căt de părinții mei. Nu aveam voie să iau note mai mici de 9 și atunci nu le mai spuneam deloc. Am avut o perioadă cumplită in care mințeam ingrozitor și răneam pe cine mă iubea mai mult, pe mătușa mea. Ea m-a înteles mai bine decăt oricine și a fost mereu aproape de sufletul meu. Erau și bunicii mei de pe tată pe acolo, mutați de la Iași special pentru mine la Roman. Bunica era cam șmechera, bunicul era un om deosebit pentru care am fost foarte importantă, dar așa de la distantă, fără manifestări. Daca mă alinta bunicul, era sărbătoare pentru mine.
Mama s-a hotărât, când eram eu in clasa a III-a să se facă studentă (la construcții, la subingineri). Așa doar vreo trei ani. Pe cine a picat greul, pe mătușa mea. A fost o femeie cu un suflet deosebit cum rar intălnești. Nu se putea să vină cineva la ușa ei și ea să nu îl ajute. Și suferea pentru toți. A suferit destul când ar fi trebuit doar să se bucure.
In clasa a șasea m-am mutat cu mama mea. Și nu a fost bine sau nu a fost destul de bine. Nu ne-am înțeles deloc, ne certam tot timpul ca și acum. Am fost ingrozitor de ascultătoare, am invățat căt am putut de bine. Am fost a treia la admitere la facultate, la o facultate pe care nu am dorit-o, dar așa a vrut mama. Și nu mi-a plăcut niciodată deloc. Aș fi vrut cu totul și cu totul altceva.
Și au mai fost multe altele, prea multe pentru un copil.
Au existat doi oameni deosebiți in viața mea.
Mătușa mea, tante Dobrița, care a avut grijă de mine ca nimeni altcineva. Mi-a fost mamă, tată, soră, frate, prietenă, atât cât a trăit. A murit. Și eu nu i-am spus niciodată căt de mult o iubesc. O iubesc și acum și îi simt lipsa. Nu mă voi ierta niciodată că nu i-am spus căt de mult o iubesc. I-ar fi facut bine, tare bine.
Fratele meu, Nelu, care a murit și el, prea tânăr. Și nu am vorbit cu el despre toate. S-a măcinat singur, cu toate pe care nu le-a ințeles, problemele noastre comune. Eu eram sora mai mare, eu trebuia sa o fac. Dar el era tot timpul vesel, nu sumbru ca mine, parcă el era fratele mai mare și trebuia sa aibă grijă de mine. Și a trebuit să moară ca să înțeleg căt de importantă am fost pentru el. Și nu mă voi ierta că nu am vorbit cu el, că nu i-am spus că îl iubesc. Dar parcă toate ne-au despărțit, in dușmănie. Și familia, și timpul, și distanțele. M-am purtat bine cu el, dar nu a fost deajuns. Dar de unde să știu că nu va veni și clipa în care să ni le spunem toate căte le aveam pe suflet… Nu a fost frumos (semăna cu mama lui), dar a fost un suflet curat și senin. Îmi va lipsi mereu.
Și găndul meu că fată de acești doi oameni am greșit și nu mai pot indrepta nimic.
De asta acum nu pot să nu îi spun unui om că îl iubesc. Cam greu de ințeles și asta. Dar orice om cănd iubește, spune.
De ce ți-am povestit povestea mea; ca să faci un întreg, să știi de ce unele sunt aiurea. Fiecare avem demonii noștri cu care ne luptam. Oricum nu știu dacă ai înțeles mare lucru, că le-am mai amestecat. Dar cam asta a fost; și de mult vreau să-ți povestesc, de la intrebarea ce ai facut până acum.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!