poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3353 .



La smuls de in
proză [ ]
(pagini de jurnal)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [tincuta ]

2008-07-06  |     | 






Mama culege in. Și ieri a cules. Pe mine nu mă ia că-s mică. Dar eu o rog seara de două ori și îmi promite că mă ia.
Am fustiță plisată și bluză roz. Mama-mi împletește bluze cu andrelele. Sunt bucuroasă. La smuls de in e greu. Nu am putere să-l smulg, dar îl rup. Și mama spune că nu e bine. În vârful paiului este o căsuță maronie unde stă inul. După ce-i zdrobită căsuța, semințele parcă sunt purici. Le țin în pumni și suflu să le curăț. Din in îmi fac susan. Cu zahăr știe mama să-mi facă. Un om cântă cât îl ține gura. Eu nu știu cântecul ăsta. Cred că nici educatoarea mea nu-l știe. Mama-mi zice că după o zi de muncă trebuie să ai musai bătături, ca să se vadă că ai lucrat. Eu nu prea am că nu se vede.
La prânz ne e foame. Ne spălăm pe mâini la izvor și ne așezăm după o claie de in. Tot câmpul este plin de clăi. La Hotar au venit mulți oameni ca să smulgă inul. Stăm la umbră, ascunși, că e foarte cald. Mama pune în farfurii de tablă varză dulce și desface mămăliga din ștergar. Varza dulce e foarte bună.
În farfuria mea sar purici negri. Mama-mi spune că sunt purici de in și trebuie să-i dau deoparte, cu lingura, și să mănânc. Eu o ascult. Îmi este milă de ei că mor în farfuria mea cu varză. Dar sunt așa de mulți că nu mai contează.
Acum m-am săturat și am pus capul în poala mamei. Îmi place să stau așa și să văd cerul. Când mă apropii de mama mea, întâi o miros. Pielea ei miroase a mamă. Și o pot recunoaște cu ochii închiși. Mie îmi place mai mult să stau pe lângă ea să o ajut, decât să stau singură acasă.
Spre seară vine o femeie și vede cât a muncit fiecare. Îi trece într-un caiet. Pe mine nu mă trece. Dar și eu am muncit.
Râde și spune că pe mine mă plătește separat. O să-mi dea o înghețată la hram la Câmpeni. N-o cred pentru că râde. Eu am bătături în palmă. Nu-mi vine să râd!
Tot inul este ridicat în remorci. Remorcile sunt niște cutii mari agățate de tractoare. Inul este al ceapeului. Dacă mi l-ar lăsa ceapeul mie, mi-ar face mama susan toată iarna.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!