poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1718 .



Întâlnire cu Damian
proză [ ]
cu Damian Ureche

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mitru palos ]

2007-02-15  |     | 



Prin 80 și, într-o zi mi-am condus soția să meargă la părinți. Lângă mine era Traian Dorgoșan cu o bătrânică. După ce a plecat autobuzul am rămas cu Traian. Îl cunoșteam. Mi-a spus că a fost cu mama lui pe care a condus-o să meargă acasă la Giarmata. L-am chemat să vină cu mine la berăria din fața stației, i-am promis un rom mic. El spunea că nu bea numai mare. Ne-am contrazis până-n fața chelneriței, eu am cerut unul mic, el mare și a pus diferența, rar avea bani. În timp ce râdeam amândoi, Doamne, apare în ușă Damian Ureche. Parcă am văzut o nălucă. Noi știam că a fugit și-i undeva prin Franța. A venit spre noi cu frică cu pași timizi. L-am pupat și i-am spus că fac cinste un rom mic să nu-l supăr pe Traian. M-a rugat dacă vreau să-i transform romul în mâncare că de trei zile n-a mâncat nimic. I-am luat o porție de fasole cu chiftele. Dorgoșan, l-a prins și-l toca cu niște divergențe mai vechi. Ureche nu răspundea, parcă nu mai era el, se temea. I-am pus farfuria în față și în câteva secunde a suflat-o! Cine știe cât a fost de înfometat. Apoi a răbufnit și i-a răspuns la Traian la toate împunsăturile.
Acesta n-a mai putut spune decât:
-Uite-l, numai ce-a mâncat fasole și a și început să-și dea aere!
Eram un țăran care-i căuta, care nu a mai citit nimic contemporan, decât pe ei, pe viu, care am pătimit multe, care a fost trimis la capătul județuliu, ca într-o închisoare în aer liber. Mi-au luat totul înafară de aer! Am știut că sunt plante care se adaptează oriunde indiferent de condițții.Asta am făcut și eu.
Damian Ureche era mai mult. Era un dizident, a trecut de două ori granița, fraudulos. Se spunea că la Paris, un binevoitor i-a spus că-l duce la Europa Liberă. L-a înbătat, i-a pus în buzunar un bilet de România, l-a urcat în tren și când s-a trezit era pe la Budapesta, așa a ajuns acasă. Ne spunea atunci că în apartament n-a mai găsit nimic, decât un bec!
Am ieșit afară din berărie și voiam să mergem spre centru. Traian Dorgoșan i-a spus că se teme să meargă pe stradă cu un dizident și ne-a părăsit. L-a înțeles și m-a întrebat și pe mine dacă-l părăsesc. I-am spus că merg cu el unde vrea.
În centru în Piața Libertății, ce frumos sună, s-a bucurat nespus când a văzut că se apropie de noi doi indivizi mai în vârstă, îmbrăcați foarte elegant. Mi-a spus că pe unul l-a ajutat să publice și sigur îl va ajuta acum, îl socotea dator. N-a apucat să deschidă gura până când acela a strigat:
-Du-te la mănăstire la Horezu ca Damian Stănoiu, lasă-ne în pace pe noi, nu te cunoaștem!
Damian Ureche aproape s-a prăbușit. Ce bine că nu l-am lăsat singur. Am înțeles aluzia pe care a făcut-o avocatul care purta numele unei văi, valea T...Dece credeți că l-a trimis la mănăstire la Horezu? Damian era din Horezu. Acum e în cer.
Nu pot să închei până nu redau, din memorie, două versuri din poemul Eminescu de Damian Udreche:
Un popor sărac fusesem toți prădau pământul dac
Dar când ai un Eminescu nu mai ești popor sărac.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!