poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1745 .



Proclamația de la Ness caffee frappe III (baptistă)
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lory ]

2007-03-07  |     | 



Astfel, după ce stătu el în cumpănă (pe spate) și se gândi la o nouă mutare care să semene a ceva ,,ce n-a văzut Parisul'', deschise catastiful atât stufos (un fel de carte de imobil în continuă schimbare) al Muribundiei și harș! șterse primul nume care, evident, era al lui.
Astfel că din Io Mircea, deveni Nașu Mircea Afon. Asta fusese ideea cea mai originală care-i trecuse prin cap, vreodată. Legat de Proclamație, a fi afon, însemna de fapt, a fi surd la ,,bâzâielile'' așa-zis poetice ale risipiților care-i făceau zilnic trafic intens pe Muribundia.
La polul opus, ajutoarele lui de nădejde (periate cam o dată pe lună) trebuiau botezate după chipul și asemănarea nășicului, în asta constând, de fapt, toată schimbarea atât de mult discutată (tot de ei). Unii fură botezați cu forța, numele li se potrivea ca nuca-n perete, dar alții alergară bucuroși, care pe jos, care pe bicicletă, să-și schimbe buletinele. Cei de la evidența populației avură momente de-a dreptul comice să înscrie nume ca Afon Maron, Afon Balon sau Afon Antifon. Dar conform dorinței liber-consimțite, nimeni nu se poate... amesteca în gustul omului.
Cel mai surprinzător a fost DonBag, care a devenit Afon Saul, nu se putea altfel, pentru că numele lui era mult prea legat de partea duhovnicească a comunității. E drept, că numele fusese ales la întâmplare, dar era cel mai inspirat, în conformitate cu izbucnirile necontrolate ale celor care, din când în când urlau din beciurile Muribundiei (vezi atelier sau pagini de autor): ,,Saule, Saule, de ce mă prigonești?''. Existau speculații pe această temă, cum că la auzul lor, DonBag, un spirit năvalnic și mult prea doritor de-a-i aduce la turmă, dar pe calea pe care o stabilise el singur, în loc să scoată Patericul, scotea crucifixul pe care-l folosea sub formă de ciomăgel. Loviturile erau aplicate cu mare artă, așa încât, rar rămâneau urme pe fruntea sau spinarea ,,necredinciosului'', el rămânând doar cu o credință nestrămutată că ,,dreptatea a fost mâncată de lupi''. Alături de vajnicul slujitor al domnului, ce putea să lipsească decât un beletrist și condeier neîntrecut în a-i ,,încondeia'' cu eticheta ,,cine nu e cu noi- e împotriva noastră!'', pe toți cei care aveau curajul la vreo opinie în legătură cu moartea, încă din fașă, a rahiticului lor prunc, numit atât de nefericit, Proclamație. Este curios, că el(pruncul), nici nu murea, nici nu trăia, clipea din când în când din ochișorii lui de pește fiert și deși refuza orice mâncare umplea pemperșii în fiecare dimineață, cu ceva, care culmea!... nici măcar nu mirosea în vreun fel! Așa au decis ei să-l mai dădăcească o vreme, doar-doar, s-o întrema vreun pic și-o articula și el măcar cuvântul ,,tata'' că epoca matriarhatului a trecut demult!

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!