poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1788 .



Proclamația de la Ness caffee frappe - continuare a părții a IV-a
proză [ ]
Vieți anterioare (inclusiv ale sfinților)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lory ]

2007-03-09  |     | 



Urcând mai mult târâș scările, Dilibob descuie ușa și se-aruncă încălțat de-a curmezișul patului imens din dormitor. Nu se putea adeveri mai exact, ceea ce-i ghicise o țigancă, acum vreo trei luni, în Metrou. Și anume, că se născuse sub o stea potrivnică (așa era, se născuse într-o zi de vineri cu numărul 13), asta datorându-se faptului că în viața anterioară a fost un soldat de-o cruzime înfricoșătoare care-i schingiuia pe creștinii din Cappadochia. În această viață urma să fie veșnic urmărit de un popă (sau mai mulți), care la rândul lui, fusese în viața anterioară, un luptător cu leii în arenele romane. La auzul acestei vești, gândul lui Dilibob se duse glonț la Donbag, sau Afon Saul, sau, cum îl numea el în secret, Cruciatul. Era clar! Visul lui cel mai arzător de-a deveni un poet național fusese de multe ori ,,săpat'' de lucrătorul în sutană. Nu pe față, era mult prea deștept pentru ase expune, ci prin tot felul de ,,injecții' pe la cei care l-ar fi putut propulsa în atenția presei sau a criticii de prim rang. Ca să nu-și aducă aminte cum îl ridiculizase, la Ness caffee frappee, când a vrut să-și aducă obolul la promovarea Proclamației. Asta era! îi făcuse el ceva slujbe să se întâmple nenorocirea cu ștergerea pozelor.
Dilibob sări iute în două picioare și deschise iute computerul la adresa Muribundia. Așa.... ,, ia să vedem noi, Dilibob băiatule, cât de mult te duce capul?''... și căută pe Google o poză cu Turnul Effel, dar una care să nu poată fi depistată ușor de cerberii care erau cu ochii pe el. În sfârșit, dădu peste una cu piciorul Turnului, se vedea că era de-acolo, la care atașă, în Photoshop, o poză cu o animatoare pe care o găsi pe relatii.ro. Era minunat! O blură un pic să-i dea și mai multă credibilitate, după care, chicotind ca un copil care a primit turtă dulce, postă următorul anunț:

,, Dragii mei

Așa după cum v-am obișnuit, concursul dilibobic (aflat la a doua ediție) este la fel ca și data trecută, foarte consistent, adică în valoare de 250 de mii de lei (vechi)
vă mărturisesc că aș prefera să-l câștige o femeie cu ocazia zilei de 8 Martie, sau un bărbat care să-l cheltuie tot pentru o femeie (vă place cum mă rup în figuri?) deci cum am da-o tot o femeie va beneficia de fabuloasa sumă pe care am o singură dorință: s-o cheltuie pe o vacanță la Paris, locul unde este făcută fotografia de mai jos!

Voi acorda premiul la locul știut, adică, Ness caffee frappe, loc încărcat de istorie de-acum, pentru cei care nu știu, el fiind locul de naștere al Proclamației Aristocrației. Evenimentul va fi posibil cu acordul (tacit) al unuia dintre arstocrații de bază, precum și cu concursul revistei patru scaune.

Destul cu vorbăria goală.... tematica este simplă, de data asta vreau poeme scurte (ca minijupele pariziencelor) și spun asta pentru a vă ușura
munca, dar și pentru că, abia întors de la Paris, nu am timpul necesar lecturării unor lucrări de anvergură. Succes!''

După care hotărî că nu se va mai uita la el pââână a doua zi de dimineață.

***

Ieșind de la WC-eu, Dilibob se duse tiptil și dădu un click computerului. Ledurile roșii și verzi începură să clipească la fel ca în panoul de control al unui pilot pe supersonic. Pe Muribundia, lumea se însuflețise brusc (ce ți-e și cu banul!) și postaseră tot felul de aiureli, de la balade cu teme religioase până la cimilituri cu tentă metafizică. Nu!!!... nu se putea așa ceva! DonBag încheiase seria competitorilor cu un anunț sec, la fel ca decizia lui Caiafa de-al da pe Iisus pe mâna soldaților: ,, Dilibob, îți spun că acum mă vei vedea, dar la Ness caffee, nu mă vei mai vedea, pentru simplul fapt că n-ai ce căuta acolo cu masa monetară, după un timp, mă vei vedea iară, trimițându-te să te pocăiești în beciurile Muribundiei. Punct!''
Dilibob își simți gura plină de un scuipat amar ca fierea, dar îl înghiți gândind ,,Tată, fă să treacă acest pahar de la mine!''. După care scrise un răspuns lui DonBag, scâncind ca un copil care și-a vârât degetul într-o găurică și-a rămas cu el înțepenit.

,, Vei recunoaște, Afon Saul, psalmul 58 '' Doamne, zdrobește-le dinții din gură! Smulge Doamne măselele acestor pui de lei! Să piară ca un melc, care se topește umblând. Să nu vadă soarele ca stârpitura unei femei!'' și mai departe, Saule psalmul 69'' Plâng și postesc și ei mă ocărăsc! Mă îmbrac cu sac și ei mă batjocoresc! Scoate-mă din noroi ca să nu mă afund!''. Apelez pe această cale la mila ta creștinească și duhovnicească, lasă sabia și ia crucea, nu mă mai urgisi pentru că vezi că eu nu sunt altceva decât un moș Crăciun modern, care fac daruri turmei pe care tu păstorești cu mâna de fier''

După vreo două ore, răspunsul lui DonBag veni sec, la fel ca o ușă trântită peste degete:

,, Omul neastâmpărat stârnește certuri, mândria merge înaintea pieirii iar trufia înaintea căderii!'' Proverbe, dragă Dilibob! Cu alte cuvinte, plimbă ursul că ruginește lanțul, fiule!

Era clar! Va căuta pe țigancă chiar de-ar fi să ajungă până la Mircea Radu, ca să-i înmâneze ei premiul de 8 Martie, prea îi spusese adevârul gol-goluț!

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!