poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2124 .



Președintele crizei 2
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Traian ]

2004-09-02  |     | 



2

- Bună ziua. Domnilor, am organizat această ședință secretă cu un obiectiv bine definit. Suntem prezenți aici toți candidații la funcția de președinte cu excepția unuia singur. Domnii Conste Dremalcu, Atanas Lolog, Beric Terebanhud și subsemnatul, Pargufil Vanvazie. Nu a fost invitat domnul Janghinoiu Nebunovici. Vă voi comunica imediat de ce. Domnilor, trebuie să discutăm deschis. Nebunovici se află pe primul loc în sondajele de opinie și conduce detașat. Și mă refer aici la rezultatele oficiale, pentru că dacă vorbim de cele reale, distanța dintre el și noi este de-a dreptul covârșitoare. Mai mult ca sigur că are cele mai mari șanse să câștige aceste alegeri și să devină președintele țării.
- Eveniment pe care nu-l dorește nimeni dintre noi.
- Domnule Terebanhud, ați pus punctul pe i. Într-adevăr, prin programele anunțate, domnul Nebunovici se diferențiază net de noi, toți ceilalți candidați.
- Vanvazie, hai să dăm cărțile pe față. Nici unul dintre noi nu-l vede cu ochi buni pe Nebunovici. Trebuie, deci, să ne coalizăm împotriva lui. Cum tu ești cel mai bine plasat dintre noi, deși cu mult în urma lui, ne ceri să-ți acordăm sprijin ca să-l învingi. Adică să renunțăm la șansele noastre pentru a te lăsa pe tine să concurezi, pentru a avea siguranța că Nebunovici nu va câștiga.
- Nu, domnule Dremalcu. V-am chemat ca să vă cer cu totul altceva. Domnilor, propun să facem o declarație comună prin care să anunțăm că renunțăm cu toții la candidaturi, în favoarea lui Nebunovici.
- N-am auzit bine??!! Cum să facem una ca asta?
- Domnilor, haideți să fim realiști. Orice-am face, în contextul actual nu se mai poate lupta împotriva lui. Dacă nu se truchează numărătoarea voturilor, Nebunovici câștigă detașat.
- Dacă nu se truchează! Vezi că nu e chiar totul pierdut? Măi fraților, hai să vorbim pe bune. Organismelor internaționale nu le-ar cădea bine victoria lui Nebunovici. Se poate cădea la o înțelegere cu observatorii. În definitiv, ei știu la fel de bine ca și noi că, oricare altul ar ieși președinte, evoluția ulterioară, în plan politic și economic, va fi aceeași. Că ies eu, că iese Dremalcu, că iese Vanvazie, tot aia e. Se va continua linia lui Ceneftaru, care în cele două mandate ale sale nu a făcut altceva decât să aplice tot ce i s-a dictat din afară. Ce s-o mai întoarcem, eu nu m-am luptat ca să îmi impun propria viziune asupra felului cum trebuie condusă țara, ci pentru că îmi place puterea și pentru că exercitarea puterii constituie cel mai bun mijloc pentru a asigura un viitor, atât pentru familia mea, cât și pentru familiile colegilor mei politici. Iar voi ați candidat din aceleași motive. Fiecare dintre noi era hotărât ca, o dată înscăunat președinte, să execute ordinele venite de la liderii mondiali. Nebunovici este singurul care ar proceda altfel. Doar nu credeți că îl vor accepta. Hai să fim serioși!
- Tipii ăștia se vor băga numai în situația în care li se cere intervenția, pe cale neoficială dar la modul cel mai ferm.
- Și de ce nu le-am cere-o?
- Pentru că Nebunovici trebuie să iasă neapărat președinte.
- Măi Vanvazie, tu ești mai nou în politică. Să știi că mă uimești. Te-a pus Nebunovici să ne zăpăcești de cap ca să-i dai lui o mână de ajutor, sau ce faci?
- Credeți că are nevoie, domnule Lolog? Ascultați-mă, vă rog, până la capăt. În acest moment, toată țara îl vrea pe Nebunovici președinte. Dacă iese oricare altul, vor fi tulburări mari. Nu uitați că deja stăm pe un butoi cu pulbere. Sinucigașii Dreptății probabil că abia așteaptă motive pentru a-și continua atentatele. Focare de dezordine sunt peste tot. Lumea e tot mai revoltată, oamenii stau cu nervii întinși la extrem și speră că Nebunovici le va rezolva toate problemele. Singura noastră șansă de a recăpăta o brumă de credibilitate este să declarăm că înțelegem situația de criză, precum și necesitatea de a alege un președinte capabil să treacă peste această criză. Populația va aprecia gestul nostru și credibilitatea de care vorbeam ne va folosi mai târziu, când vor fi alte alegeri. Dacă vom lupta acum împotriva lui, nu vom face altceva decât să ne atragem antipatia publicului, care ne va eticheta pentru totdeauna drept niște personaje negative, care, într-un moment greu pentru țară, au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a adânci necazul, numai și numai de dragul unor orgolii și ambiții meschine, etc, etc. Haideți să-l lăsăm pe Nebunovici să-și spargă capul, că oricum e greu de crezut că va face mare brânză cu măsurile lui bizare și de fapt, nici nu suntem siguri că va avea curajul să le pună în aplicare. Indiferent ce-ar face, va enerva foarte multă lume. Eu, unul, nu-i dau multe zile în fruntea țării.
- Da, are dreptate Vanvazie, dar trebuie să fim foarte atenți la textul declarației. Și mai e o problemă. Cum se vor comporta partidele noastre în parlament?
- Nu se vor opune inițiativelor lui Nebunovici sau ale guvernului numit de el, domnule Dremalcu. Trebuie să demonstrăm că suntem deciși să-l lăsăm să conducă, să acționăm ca și cum nu i-am pune deloc bețe în roate. Chiar mai mult, după alegeri, parlamentul se va mulțumi cu un rol decorativ, iar presa va spune asta sus și tare și o va aminti ori de câte ori va fi nevoie. Lumea va recepta că țara e condusă numai și numai de Nebunovici, astfel încât la sfârșit el va fi considerat răspunzător pentru toate relele.
- Vanvazie dragă, tu ne propui să lăsăm țara pe mâna unui veritabil dușman al democrației...
- Dar nu înțelegeți că democrația a murit, adică a murit la nivelul percepției colective? În țara asta, aproape nimeni nu mai crede astăzi în democrație. Singura speranță de a o revigora este să facem lumea să ajungă la concluzia că o guvernare nedemocratică este un rău și mai mare.
- Bun, dar dacă populația va fi mulțumită de guvernarea lui Nebunovici?
- E, atunci chiar va trebui să recunoaștem că asta e “vox populi, vox Dei” și nu mai avem altceva de făcut decât să ne supunem. Dar fiți liniștiți, e imposibil ca absolut toată lumea să fie mulțumită. Prin măsurile lui, Nebunovici îi va atinge exact pe cei care dețin puterea în plan economic, pe cei cu bani.
- Da, și le va distruge sistemul și îi va face inofensivi.
- Credeți că un sistem construit în ani de zile prin relații de afaceri, prin atâtea și atâtea conexiuni, născute și călite în focul tranzacțiilor financiare care au însemnat motorul vieții economice, credeți că un sistem antrenat să funcționeze de atâta vreme va putea fi distrus cu una, cu două? Tipii cu bani și cu influență vor deveni dușmanii lui Nebunovici și doar știți foarte bine că ăștia nu se joacă. Le va limita câștigurile, ei și? Ei au sume mari puse de-o parte prin bănci din străinătate, în conturi cunoscute numai de ei. Când vor vedea că pozițiile le sunt amenințate, ce zic eu pozițiile, traiul bun de până acum, plăcerea de a ține în mâini puterea banului și de a nu lăsa nimic să miște fără voia lor, atunci îi vor pune la cale sfârșitul. Poate nu numai ca politician, ci și ca persoană fizică.
- Ãsta chiar e un argument să nu-l lăsăm să acceadă la putere. Scenariul lui Vanvazie aduce a război civil. Asta ne mai lipsea?
- Nu știu, probabil că asta trebuie să se întâmple, pentru că încă o dată vă spun, țara e în mare criză. Din fotoliile noastre nu se receptează prea bine drama națională, în toate dimensiunile ei, dar ea există și e mai periculoasă decât ați putea să vă imaginați. În campania electorală ați vorbit cu oamenii...
- Toți se plâng de viața grea, de lipsuri, dar așa a fost și așa va fi întotdeauna într-o campanie electorală, că doar de ce vine lumea la întâlnirile cu politicienii dacă nu pentru a se plânge?
- Voiam să spun că ați vorbit cu oamenii dar nu știu cât de atenți ați fost la starea lor de spirit. Cuvintele rostite de ei formează doar vârful aisbergului. Înăuntrul lor domnește o ură adâncă și cea mai bună dovadă este popularitatea lui Nebunovici, cu radicalismul lui afișat.
- Așadar, Vanvazie, potrivit raționamentelor tale, nu ne mai rămâne nimic de făcut decât să ne îndreptăm cu toții, senini, către o perioadă de grave tulburări, fără să mișcăm un deget pentru a preîntâmpina posibila dezordine.
- Haideți să nu anticipăm la modul negativ. Când buboiul se va sparge, când conflictul dintre marii magnați și viitorul președinte va amenința să arunce țara în haos, putem interveni noi, forțele democratice, să cerem alegeri anticipate cu intenția de a stopa dezastrul.
- Eu cred că vor interveni înaintea noastră forțele polițienești, care abia apucă o astfel de pleașcă.
- Îi vom plăti pe comandanți acestor forțe cu banii magnaților dispuși la orice pentru a restaura liniștea dragă lor și apoi ne vom duela, noi între noi, pentru putere. Până atunci, îl vom lăsa pe Nebunovici să-și facă damblaua. E un rău necesar.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!