poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6168 .



Scrisori deschise din imprudență (VI)
proză [ ]
Torna, torna fratre!
Colecţia: texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Scaietina ]

2004-11-11  |     | 



Dragă frate,

Toate-s bune și frumoase pe aici drept care nu mă plâng că am ajuns până la urmă turist și, pentru care-ți rămân hotărât cu datorie pe viață acei 500 de euro care, deja mi s-a supstras neașteptat, pentru care tu ai rupt vaca de la gura copiilor, nepunând la socoteală, că am crescut împreună în coteț, și porcii, ca un adevarat frate care ai fost și ești de departe.
Stau pe viză și olecuță pe vine în pat cu Adumitroaie, Costache, Costică, Mitică, Sandu și Baboi care s-au purtat omenește ceea ce nu-i normal aici, nemaipunând problema cu căruța care le-am dat-o acu’ două ierni încheiate să aducă lemne din pădure și mi-au omorât și calul și făceam la o adică și pușcărie pentru crima ce s-a întâmplat, dar, fiecare e în dreptul lui, că altfel n-ai cum că suntem 24 în cameră și intrăm câte patru odată la veceu cu nevoia fiecare, după posibilități.
Că tot n-am găsit de lucru’ pentru că muratoria n-are treabă cu murăturile cum credeam eu și pentru care am și venit aici, m-au pus bandană în casă și să le spăl la toți ăștia noi 48, care stăm pe dinafară de metri pătrați că pe dinăuntru nici nu sunt.
Și de la șosete îmi vine miros câteodată de mujdei cu care abia aștept să mănânc găinile care ți le-am lăsat spre îngrășare în ograda ta drept pentru care să le porți de grijă că-i vai și amar, mie strepezindu-mi-se dinții îngrozitor de la tăiețeii ăștia lungi care, din motiv că am fost supstras așa tâlhărește ca Victoria Lipan de la care s-a pornit, îi fierb ca să opțin o economie sângeroasă.
Pe aici mă ajut cu limba destul de bine că și italienii ăștia știu să o folosească la fel și nu-s chiar așa pestriți la mațe peste tot, drept care până să te faci turist ca mine ai să vii pe limba ta, că am numărat italieni numa’ cît încăpeau în două cerșafuri, la plajă, unde am fost să mă dau cu ulei de către o rusoaică și astfel am văzut că există numa’ turism românesc, rusesc, filipineji, și tailandeji, drept pentru care italienii s-au evacuat de capul lor.
Am vrut să auzi din gura mea că-s destul de chinuit, ceea ce îți doresc și ție dacă vei vrea cu tot dinadinsul, să nu-ți faci impresie că mă doare nici în pălărie și să-mi rupi piciorele cum am auzit că-ți dorești să-ți dau banii pentru vacă.
Atâta-ți spun că ce să mi le rupi dacă eu n-am, suntem frați și nu-i nici o brânză, că și mama zicea că să nu ne știe nici pămâtul da’ tu văd că nu te lasi și ai împrăștiat pe plan mondial treaba la care ai supscris să mă ajuți, ca și ce?

Al tău încă frate de mamă bună,
Ion


...............................................................................................................



Măi Ioane,

Eu mă cam grăbesc să-ți răspund, mai în scurt că n-am timp nici deloc de stat cu pixu-n gură ș-o iau pe căprării, fii atent:
1) Păi bine măi te-ai dus in Italia să-i speli izmenele lu’ Băboi? Unu.
2) Cât ai stat tu uns la plajă, a venit un hultan și a luat toate găinile cele cu coada tăiată că astea erau ale tale și eu le-am îngrășat mai tare ca ale mele și deh! Iaca n-a fost bine. Doi.
3) O rămas cocoșul da-i cam galeș cred că n-o duce mai departe de Crăciun, mai bine-l tai de viu. Trei.
4) O fost un cutremur grozav pe la noi, dar din contră suntem bine cu toții că s-a manifestat cel mai tare drept sub casa ta, că acuma nu vreau să te supăr dar cât să-ți amintesc că Dumnezeu nu dă cu parul. Patru.
5) De pe scândură, căpriori și tabla de la casă am luat cât ar veni 100 de euro că erau putrezite... Cinci.
6) ...de la ploaia aia mare care-a venit și le-a dus în râpă tot ce mai era. Șase.
7) Așa că te-am scăzut cu 100 de euro de la datorie cu toate că munca mea nu-i plătită. Șapte.
8) Tu acuma nu prea mai ai avea de ce să vii acasă, că oile au făcut gălbează și am încercat să le vând clandestin ceea ce am și făcut dar m-a prins poliția cu comerț ilegal de organe și acuma ai proces luna viitoare, că zic că-i mai bine să știi.Opt.
9) Dacă s-a găsi altcineva să-ți zică că nu-i adevărat toate care s-au întâmplat, să nu-l crezi că n-ar putea să zică decât din răutate ca să bage vrajbă între noi, cum a zis și despre mine că eu vreau să-ți rup picioarele, vezi bine că acu’ nu mai vreau . Nouă.
10) Despre cei 400 de euro nu-ți fă griji, te mai aștept, dacă nu s-ar crede frate cu frate atunci cum? Zece.
11) Dacă vrei să-ți trimit niște usturoi să spui mai clar că nu prea am priceput.Gata.

Să ne mai auzim sănătoși, fiecare cu ce are, al tău frate de drept , Gheorghe.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!