poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5207 .



Săptămâna Patimilor
scenariu [ Film ]
Scenariu scurtmetraj artistic

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [PROTEURO ]

2010-03-08  |     | 



Genul: comedie optimistă, cu elemente de Feng Shui


↗ Polițistul Căpățînă locuiește singur într-un cămin de familiști. Viața lui își urmează schema obișnuită pînă cînd este dată peste cap de o inițiativă a Comisariatului de Poliție, vizînd instituirea unei acțiuni de profilactică a criminalității.
↗ Bunătatea ce îl caracteristizează pe personaj îi joacă o festă însă: este atras într-o farsă. Multașteptata “Săptămînă a prevenirii criminalității” se transformă într-o periculoasă “Săptămînă a revenirii criminalității”.
↗ Ceea ce trebuia să fie o pedeapsă pentru polițist se transformă în avantaje imbatabile personale și ale chișinăuenilor. Aici intervin Legile universale ale simbolului oriental “Feng Shui, care „activează” cele opt sectoare energetice: cunoștințe, sănătate, instruire, carieră, persoane utile, căsătorie, faimă, sănătate și bogăție.
↗ După o “Săptămînă a patimilor” trăită la maxim, episodul “Săptămîna revenirii” era tocmai ceea ce lipsea făgașului normal din viața moldovenilor.



SECVENȚÃ GENERIC. EXTERIOR. ZI. ORAȘ

Un polițist (SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ) patrulează prin oraș. Adesea e salutat de către trecători.
Un grup de fete îl depășește. Una dintre ele șoptește ceva nedeslușit: celelate chicotesc.
Doi adolescenți care trec gîrboviți pe alături, se opresc din mers, uitîndu-se în urma lui CÃPÃȚÎNÃ cu admirație. Apoi adolescenții își continuă mersul, îndreptîndu-și spatele: acum par prea țepeni...

Pe aceste imagini se vede genericul de început al filmului

SECV. 1. EXTERIOR. ZI. ORAȘ. INTERSECȚIE STRÃZI

Trafic intens pe străzile orașului Chișinău: mașini de mărci și culori diferite. Se aud claxoane stridente.
Vedem un semafor: se aprinde culoarea roșie. În fruntea coloanei de mașini staționate se află un JEEP NEGRU. În spatele acestuia oprește - scrîșnind din frîne - un autobuz semigol, înăuntrul căruia remarcăm un GRUP DE TURIȘTI STRÃINI (îi vom întîlni ulterior în Parcul Central): aceștia fac poze, una după alta, cu aparatele lor digitale.
Pe geamul din față al JEEP-ului NEGRU e reflectată imaginea în profil a unui Agent poliția rutieră: acesta agită bastonul de circulație pentru a-i grăbi pe șoferii de pe banda perpendiculară.
La un moment dat, geamul JEEP-ului NEGRU se deschide pînă jos, lăsînd să apară figura unui bărbat de constituție atletică, ras pe cap și cu un dinte ciobit (ulterior se va dovedi a fi BRATANU’).

OFF (se aude încet zgomotul specific al traficului)

Se aprinde culoarea verde a semaforului. Pornește coloana: mai întîi, JEEP-ul NEGRU. Apoi, huruind, autobuzul cu TURIȘTII STRÃINI, care nu încetează nici o clipă să butoneze aparatele. Urmează celelalte unități de transport. Agentul poliția rutieră se întoarce acum lateral, indicînd direcția circulației pe artera orașului. Acum îl vedem la față: tînăr, plăcut, îngrijit (ulterior se va dovedi a fi SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ).
De pe o clădire înaltă, un polițist în vîrstă (ulterior se va dovedi a fi MAIORUL DE POLIȚIE) privește în jos prin luneta unei arme.
Acum semaforul indică culoarea roșie: în toate direcțiile. Traficul face tot mai mult zgomot. Pe neașteptate, Agentul poliția rutieră (SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ) este împresurat din toate părțile de mijloacele de transport. Nu are loc de retragere. Își așteaptă cu demnitate moartea inevitabilă. Zgomot de frîne și claxoane. Se întețește zgomotul. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ e prins între autobuz și JEEP-ului NEGRU. Traficul e blocat.
MAIORUL DE POLIȚIE de pe clădire privește indiferent cum SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ este strivit de mașini. Din JEEP-ului NEGRU îl vedem și pe BRATANU’ cum rînjește cu plăcere, arătîndu-și dintele ciobit.
MAIORUL DE POLIȚIE ia JEEP-ului NEGRU în vizorul lunetei și apasă pe trăgaci, dar arma din dotare nu declanșează împușcătura dorită. Încearcă iarăși să tragă de mai multe ori, dar JEEP-ului NEGRU o ia brusc din loc: chiar pe culoarea roșie a semaforului...

OFF (se aude tot mai tare zgomotul specific al traficului)

Zgomotul devine insuportabil: treptat își schimbă registrul sonor pînă devine ...

SECV. 2. INTERIOR. CÃMIN FAMILIȘTI. DORMITOR CÃPÃȚÎNÃ

... se aude semnalul ceasului deșteptător...

Realizăm că SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ a visat acest coșmar. Se trezește brusc, plin de transpirație... Se uită spre cadranul ceasului din dormitor: ácele indică ora șase și un sfert. Se ridică în picioare și apasă pe buton: deșteptătorul e sistat.
Acum vedem și interiorul sărăcăcios al dormitorului: un dulap, un scaun și patul mare cu o singură pernă. Pe perete, de asupra căpătîiului, stă atîrnat în ramă galbenă simbolul “Feng Shui”: cercul alb-negru care întregește principiile cosmice chineze “Ying și Yang” într-un tot întreg.

SECV. 3. INTERIOR. CÃMIN FAMILIȘTI. BAIE CÃPÃȚÎNÃ

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ stă dezbrăcat pînă la brîu. Se uită în oglinda din baie. Își dă pe față cu loțiune after shave. Alături stă aparatul de ras.


SECV. 4. INTERIOR. CÃMIN FAMILIȘTI. GARSONIERÃ CÃPÃȚÎNÃ

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ e îmbrăcat în uniformă de polițist. E gata pentru o nouă zi de lucru. Își fixează cu grijă, la centură, stația portabilă. Își aruncă o privire în dormitor, de unde observăm iarăși simbolul chinez “Feng Shui”. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ ia în mînă o geantă medie. Trage de mîner: ușa de la intrare a stat neîncuiată peste noapte.

SECV. 5. INTERIOR. HOL CÃMIN FAMILIȘTI
SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ merge pe hol. Din interiorul unei garsoniere se aude cum se ceartă un bărbat și o femeie. CÃPÃȚÎNÃ se oprește în dreptul ușii. Ascultă o clipă.

OFF (voce bărbat)
-Dacă ai știut că nu am bani, de ce dracu’ te-ai mai măritat cu mine?

OFF (voce femeie)
-Pentru că te-am iubit, prostule... Am fost eu proastă, da amu’ mi s-o deschis ochii...

OFF (voce bărbat)
-... așa sînteți toate... Vă puneți coada pe spinare și plecați la naiba în Italia, da eu tre’ să stau în rahatu’ ista de cămin împuțit pînă mi s-or albi ciolanele...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ intenționează să plece mai departe. Apoi încetinește. Revine. Surîde. Scoate din geantă un abțibild de mărime mijlocie. Îl lipește undeva pe mijlocul ușii. După ce pleacă mai departe, vedem scris următorul text: “Săptămîna prevenirii criminalității”.

SECV. 6. INTERIOR. CÃMIN FAMILIȘTI. SCARÃ ETAJ INTERMEDIAR

În timp ce coboară scările, CÃPÃȚÎNÃ se întîlnește cu un TÎNÃR CIUFULIT care tocmai urcă.

TÎNÃRUL CIUFULIT:
-Așa devreme?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Ce să-i faci, așa e serviciul...

TÎNÃRUL CIUFULIT (dă din mînă a lehamite):
-Dă-l în mă-sa de servici ... mai bine îți faci ...viciul...

TÎNÃRUL CIUFULIT rîde satisfăcut de propriul calambur. CÃPÃȚÎNÃ caută prin geantă și îi întinde un flayer albastru imprimat cu “Săptămîna prevenirii criminalității”.

TÎNÃRUL CIUFULIT:
-Ce-i asta?
SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Să îl pui la intrarea în discotecă ...

SECV. 7. INTERIOR. HOL CÃMIN FAMILIȘTI

Femeia de serviciu spală podeaua. Cînd aude pașii lui CÃPÃȚÎNÃ, femeia își ridică privirea spre el.

FEMEIA DE SERVICIU:
-A, domnu’ sergent major!

CÃPÃȚÎNÃ:
-Eu sînt, doamna Maria...

FEMEIA DE SERVICIU:
-Am crezut că-i vreun netot din aiștia ...care se întorc numa’ spre dimineață de la discotecă... A trecut mai devreme unu’ pe aici... și amu’ trebuie să-i șterg urmele...

CÃPÃȚÎNÃ zîmbește. Scoate din geantă un abțibild și îl lipește pe “Tabla de anunțuri”. Citim același text: “Săptămîna prevenirii criminalității”. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ iese afară.

SECV. 8. EXTERIOR. DIMINEAȚÃ. PARCUL PUBLIC CENTRAL CHIȘINÃU

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ privește la un monument: acum o rază de soare se reflectă într-o cruce de bronz, oarecum în nuanțe verzi de la oxidare. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ își mișcă privirea tot mai jos, pentru a vedea integral Statuia lui Ștefan cel Mare. La baza soclului stau în poziție verticală coroane și jerbe din flori depuse recent. Atenția SERGENTULUI MAJOR CÃPÃȚÎNÃ e distrasă brusc de către TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE, care dau tîrcoale monumentului. Unul dintre ei sare peste o coroană plasată în extremitatea de jos, fără să o atingă însă. Ceilalți doi îi aplaudă erformanța. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ încearcă să se apropie de ei, dar aceștia se împrăștie în direcții diferite: rotilele îi poartă iute. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ se lasă păgubaș, dar nu înainte de a-i probozi cu degetul. CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE rîd, “exploarînd” alte teritorii ale Parcului.

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ avansează spre partea centrală a Parcului. Între timp, îi sună stația portabilă din dotare. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ ridică receptorul.

OFF AGENTUL 69:
- Aici agent 69! Recepție... Cum mă auziți?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
- Recepție... Agent 13 pe poziție... Totul e în regulă...

Pe una dintre alei, SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ își intersectează traseul cu o bunică, însoțită de nepoțica ANASTASIA de vreo 4-5 anișori. Aceasta împinge din urmă un cărucior în care se află fățiorul ei-bebeluș.

ANASTASIA (curioasă):
-Nene polițist, da ce ai în geantă? Un pistol mai mare?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ zămbește:
-Cum te cheamă?

ANASTASIA:
-Anastasia...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Frumos nume... Anastasia... (indicînd spre cărucior). Dar acolo cine e?

ANASTASIA:
-Frățiorul meu Dan...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Și ai grijă de el?

ANASTASIA:
-Da...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ (aratînd spre teaca pistolului din dotare):
-Dar de und știi tu despre astea?

ANASTASIA:
-Păi, mă uit cu tata la filme cu polițiști... Ce, crezi că nu am mai văzut?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Anastasia! Ca să ai grijă de fratele tău, îți trebuie pistol?

ANASTASIA (rîde de nepriceperea adultului):
-Nu...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Vezi, nici eu nu am nevoie de armă ca să combat infracțiunile... Cel mai bine e să le previn...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ caută prin geantă și îi întinde un flayer albastru imprimat cu “Săptămîna prevenirii criminalității”. Apoi, realizînd că e fată, mai umblă prin geantă și îi întinde alt abțibild: de data aceasta de culoare roz.

ANASTASIA (nedumerită):
-Dar cu ăsta ce fac?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Dă-l tatălui tău ... sau frățiorului... Cînd o să învețe a citi...

SECV. 9. EXTERIOR. PARCUL PUBLIC CENTRAL CHIȘINÃU
Bunica și cei doi copii pleacă. CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE aflați prin apropiere remarcă faptul că ANASTASIA a pierdut flayer-ul albastru. Curios, PRIMUL ADOLESCENT CU ROTILE îl culege de jos. Citește textul cu voce. AL DOILEA ADOLESCENT CU ROTILE îi smulge flayer-ul din mîna: le indică colegilor săi ceva care îi interesează. Apoi scoate o cariocă, intervenind în conținutul textului. Colegii săi rîd cu poftă. Toți privesc spre SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ care...

SECV. 10. EXTERIOR. PARCUL PUBLIC CENTRAL CHIȘINÃU (continuare)

...acum remarcă pe o bancă un CETÃȚEANUL TURMENTAT: acesta fumează, trăgînd sporadic cîte o dușcă dintr-o cutie de bere. La un moment dat, CETÃȚEANUL TURMENTAT aruncă cutia golită.

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ (apropiindu-se):
-Bună ziua... Vă rog să nu mai faceți lucrul acesta!

CETÃȚEANUL TURMENTAT:
-Ya ne panimayu șto Vî govorite...
Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-Nu înțeleg ce spuneți...”

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Pajaluista ne soryte v publicynom meste!
Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-Nu aruncați gunoiul în locurile publice, vă rog...”

CETÃȚEANUL TURMENTAT mormăie ceva sub nas, și ridică cutia. Se ridică să o arunce la pubela din apropiere. Între timp, SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ ajunge aproape de fîntîna arteziană. Remarcă un GRUP DE TURIȘTI STRÃINI (aflați anterior în autobuzul semi-gol): îi recunoaștem după aparatele digitale care le atîrnă la piept. După ce au oprit un trecător, fără să le fie util, aceștia privesc dezorientați.

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ se apropie:
-Hello... Can I help you?

TURISTUL STRÃIN:
-Do you speak English, are you?
Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-O, vorbiți engleza!”

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-A little...How can I help you?
Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-Puțin... Vă pot fi de folos?”

TURISTUL STRÃIN:
-O, ya... Presidential ... pa-la-tul ...
SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Of course, the Presidential Administration... It’s not so far from here (le explică în engleză)...

TURISTUL STRÃIN:
-Thank you very much...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-You are welcome ... It was my pleasure...
Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-A fost plăcerea mea să vă ajut...”

Intervine TURISTA STRÃINÃ:
-What is your name, agent?

Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-Cum va numiți, domnule agent?”

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ (pronunță pe silabe):
-Sergeant “Că-pă-țînă”...

TURISTA STRÃINÃ:
- “Ca-pa-țán”?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ aprobă:
- It means “bulb” actually, but also “big head”... Or somewhat like...
Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-De fapt numele vine de la cuvîntul “bulb”... Dar uneori poate fi utilizat și cu sensul de “Cap mare” sau “Încăpățînat” ... Ceva de felul...”

TURISTA STRÃINÃ se întoarce spre tovarășii ei, conchizînd:
-Nice guy, isn’t?

Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-Un tip pe cinste, nu-i așa”

TURISTA STRÃINÃ:
-May I take a picture of you ?
-A, o poză? Desigur...

Vedem un stop-cadru în care e plasat o poză în ramă cu imaginea SERGENTULUI MAJOR CÃPÃȚÎNÃ călare pe un cal negru.Turiștii se depărtează, făcînd pe parcurs și alte poze.

SECV. 11. EXTERIOR. PARCUL PUBLIC CENTRAL. FÎNTÎNA ARTEZIANÃ

Lîngă fîntîna arteziană plină cu apă pînă sus, stă un grup de spectatori adunați ad-hoc: privesc la sesiunea foto a unui cuplu recent logodit. CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE se învîrt prin apropiere, pierzîndu-se visual printre stropii formați de jetul puternic al havuzului. La sugestia operatorului video, care e și paparazzi în același timp, MIREASA și MIRELE încearcă tot felul de poziții: care de care mai năstrușnice. CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE se apropie subit de CÃPÃȚÎNÃ.

PRIMUL ADOLESCENT CU ROTILE (cu o mină serioasă):
-Domnule sergent, dar ce e cu această “Săptămînă a prevenirii criminalității”?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Cine v-a informat?

AL DOILEA ADOLESCENT CU ROTILE:
-Am fost tot timpul aici, am văzut cum repartizați flayere...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Nimic grav... Comisariatul de poliție dorește doar să atenționeze opinia publică despre faptul că infracțiunile mici pot conduce la crimă...

PRIMUL ADOLESCENT CU ROTILE:
-Puteți să ne dați și nouă cîteva mostre?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
-Ce să faceți cu ele?

AL DOILEA ADOLESCENT CU ROTILE:
-Cum adică, refuzați să purtați cu noi o discuție?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ deschide geanta și scoate cîteva flayere. Cu această ocazie iese la iveală și teancul de abțibilduri.

AL DOILEA ADOLESCENT CU ROTILE:
-Nu de astea (indică spre flayere)... Mai bine niște abțibilduri...

Flayerele aproape smulse cu forța din mîna lui CÃPÃȚÎNÃ, adolescenții se feresc de ochii lumii. AL DOILEA DOLESCENT CU ROTILE scoate iar carioca amintită, scriind peste text. Colegii lui rîd. Operatorul video îi sugerează MIRESEI să stea într-un picior pe colacul fîntînii arteziene, iar MIRELUI -să stea aplecat lîngă ea, cu mîna în sus: dînd astfel impresia vizuală în cadru de parcă mirele ar ține mireasa într-o singură mînă. Așa cum trucul fotografic ia ceva timp, mulți s-au îmbulzit să-i asiste pe tinerii MIRI.
În acest timp, unul dintre CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE mimează o cădere chiar lîngă SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ, provocînd o cădere în lanț a celorlalți: accidentul se soldează cu contactul fizic între corpurile celor patru: trei ADOLESCENȚI plus CÃPÃȚÎNÃ. CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE dispar rîzînd. Luați prin surprindere de scena acestui incident, spectatori adunați ad-hoc se agită excesiv. Mulți se reped într-o parte: de fapt abandonează scena MIRILOR în favoarea spectacolului înscenat de CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE. Probabil că în învălmășeala iscată, MIREASA și-a pierdut echilibrul: cade în apa fîntînii arteziene!

OFF (voce bărbat)
-A căzut mireasa!

OFF (voce femeie)
-Să sară cineva, că mirele e în costum, săracu’...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ se ridică cît poate de repede. Își scoate din mers sacoul și cizmele: le pune pe colacul bazinului. Pînă mirele se dezmeticește, CÃPÃȚÎNÃ sare în bazin: după mireasă. Iese din apă cu MIREASA în brațe: mulți spectatori îl aplaudă.

OFF (voce femeie)
-Bravo polițist!

OFF (voce bărbat)
-Poate fuge cu polițistul...

În tot acest timp, MIRELE stă înăcrit, de parcă ar fi mîncat o lămîie întreagă! Ceilalți doi ies din bazin murați pînă la piele. Încolăcindu-și brațele în jurul gîtului salvatorului, MIREASA încearcă să urce pe buza bazinului. Acest lucru provoacă asistența frenetică a curioșilor.

MIREASA:
-Mulțumesc... Ești însurat?

CÃPÃȚÎNÃ:
-Nu am avut prilejul...

MIREASA (tainic):
-Ei, uite... Știai că primul bărbat atins de mireasă în ziua nunții ei, se însoară într-o lună?!

CÃPÃȚÎNÃ:
-Nu mai spune...

Brusc hohotele de rîs din anturaj le acoperă dialogul celor doi. MIREASA e dată uitării imediat, și toți îi fac loc lui CÃPÃȚÎNÃ în drumul lui spre sacou și cisme. Hohotul general se întețește. Acum și SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ realizează motivul veseliei generale: pe partea dorsală a sacoului său desfăcut în văzul lumii, stă lipit unul dintre abțibilduri. Dar în loc de “Săptămîna prevenirii criminalității”, textul modificat de adolescenți sună acum: “Săptămîna revenirii criminalității”. CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE stau într-o parte și rîd victorioși...

SECV. 12. EXTERIOR. PARCUL PUBLIC CENTRAL. CAFENEA

O cafenea de lux plasată în parc. La o masă stau doi interlopi: bărbați cu constituție atletică, ambii rași pe cap. Unul poartă ochelari fumurii își strînge pumnul de parcă s-ar antrena tot timpul, iar celălat are un dinte ciobit: îl recunoaștem pe BRATANU’. GRUPUL DE TURIȘTI STRÃINI trece pe acolo: remarcă o TÎNÃRA CU OCHI ALBAȘTRI. TURISTA STRÃINÃ se întoarce spre tovarășii ei, conchizînd:
-Look... An interesting girl, isn’t she?
Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-Uite o tînără interesantă, nu-i așa”

TURISTA STRÃINÃ (întreabă un compatriot):
- Should I take a picture of her?
Pe imagine apare un subtitru cu traducerea în română: “-Oare să îi fac o poză?”

Stop-cadru în care vedem o poză în ramă cu imaginea TINEREI CU OCHI ALBAȘTRI călare pe un cal alb. Turiștii se depărtează, făcînd și alte poze. Această intervenție nu scapă neremarcată.

BRATANU’:
-Crezi c-o gruzésc pe tiólka de-acolo?
Pe imagine apare un subtitru cu dezvăluirea slangului interlop, amestecat cu o rusă stricată: “-Mă crezi că o aburesc pe gacica de-acolo!”

BRATANU’ cheamă chelnerul: îi șoptește ceva la ureche, arătînd spre TÎNÃRA CU OCHI ALBAȘTRI. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ trece prin zonă. Se uită cum chelnerul îi aduce un cocktail fetei. Neștiind cine a servit-o, ea caută cu ochii la misteriosul sponsor. Vedem cum BRATANU’ îi zîmbește TINEREI CU OCHI ALBAȘTRI, expunîndu-și dintele ciobit. BRATANU’ se ridică și se îndreaptă spre ea. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ pleacă mai departe.

SECV. 13. INTERIOR. SEARÃ. COMISARIATUL DE POLIȚIE

În birou este amplasat un ecran TV format LSD. Sunetul e pus pe “mute”.

MAIORUL DE POLIȚIE (iritat):
- Sergent Major Căpățînă, știi de ce te-am chemat la Comisariat la ora știrilor?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ (în picioare):
- Nu, să trăiți!

MAIORUL DE POLIȚIE (își aruncă sporadic ochii spre ecran):
- Sergent Major Căpățînă, spune-mi ce să fac cu tine?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ:
- Nu știu, dom’le Maior ... Adică nu știu ce s-a întîmplat...

Se văd imagini din Telejurnalul de seară.

MAIORUL DE POLIȚIE (iritat):
-Chiar nu știi sau ... o faci pe prostul?

MAIORUL DE POLIȚIE restabilește sunetul. Pe ecranul mare vedem înscenarea CELOR TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE pe care nu am putut-o remarca în secvența anterioră: pe partea dorsală a sacoului, unul dintre ei îi lipește SERGENTULUI MAJOR CÃPÃȚÎNÃ abțibildul cu textul modificat: “Săptămîna revenirii criminalității”. CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE stau într-o parte și rîd victorioși...

MAIORUL DE POLIȚIE:
-Ei, ce ai de zis?

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ (tulburat):
-E vina mea...

MAIORUL DE POLIȚIE (se răstește):
- Sergent Major Căpățînă... Să taci... Știi de unde e furnizată imaginea? De la operatorul video, care e și paparazzi în același timp... Dacă era numai vina ta, și tot e inadmisibil... (strigă) Dar tu ai aruncat toată umbra asupra poliției din capitală... (mai domol) S-a dus naibii toată acțiunea: acum bandiții stau și rîd de mine... Și toți care se uita acum la știri... Și să știi că se uită toată țara...

MAIORUL DE POLIȚIE (se duce la birou, revenind mai calm, cu o foaie imaculată și un pix):
- Scrie un raport de eliberare din organe...

După un moment, MAIORUL DE POLIȚIE renunță:
-Nu, trebuie să te pedepsesc... Te vei transfera la poliția rutieră, unde trebuie să faci normă zilnică...

SECV. 14. EXT. O STRADÃ ÎN ORAS

Trafic intens. Vedem un semafor surprins la culoarea roșie. JEEP-ul NEGRU familiar iese în evidență. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ acum e Agent rutier. Operează cu bagheta rutieră.

SECV. 15. INT. HABITACLU JEEP

BRATANU’ stă în partea pasagerului din dreapta și răsfoiește un ziar. Observă brusc o poză cu imaginea binecunoscută: SERGENTULUI MAJOR CÃPÃȚÎNÃ stă cu spatele, îmbrăcat în sacou pe care are lipit abțibildul: “Săptămîna revenirii criminalității”. BRATANU’ începe să rîdă.

BRATANU’ (expunîndu-și dintele ciobit):
- Pațan… (îi arată poza) Ia uite aici!
Pe imagine apare un subtitru: “Slang interlop, amestecat cu o rusă stricată, care indică gradul/poziția ocupată în ierarhia interlopă!”
INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII:

-Un gaișnik…
Pe imagine apare un subtitru: “Rusă stricată: Agent poliție rutieră!”

BRATANU’: Fără bazar… (Pe imagine apare un subtitru: “Slang, amestecat cu o rusă stricată: Desigur!”)... Da’ tu uite ce scrie aici (citește pe silabe) “Săptă-mî-na re-veni-rii crimina-lității”. Asta înseamnă că e săptămîna noastră și nu trebuie să o pierdem... Trebuie să ne sunăm pațanii... (Pe imagine apare un subtitru: “Slang interlop, amestecat cu o rusă stricată: grad/poziție inferior, ocupat în ierarhia interlopă!”)... Să știe toți cine e stăpîn în orașu’ ista...Chidăneală, fratello... (Pe imagine apare un subtitru: “Slang interlop, amestecat cu italiană și rusă stricată: Să le-o tragem tuturor, frate...)...

INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII rîde. După o pauză, BRATANU’ vine cu o idee.

BRATANU’:
-Știi ce, fratello? Ia treci tu la pasajîri…
Pe imagine apare un subtitru: “Slang interlop, amestecat cu o rusă stricată”: joc de cuvinte de la cuvîntul “pasager”, care, în mediul interlop, mai semnifică și insultă)

INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII:
-Ce-ai zis?

BRATANU’:
-Ți-am zis să treci în locul meu… În locul pasagerului din dreapta…

INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII (ofensat):
-Am crezut că m-ai făcut pasajîr… Vezi că ... (își pipăie pistolul la brîu)

BRATANU’ rîde. Iese din mașină. Rîde triumfător, uitîndu-se la privirile celor din jur.

SECV. 16. EXT. O STRADÃ ÎN ORAȘ

În timp ce interlopii fac schimb de locuri chiar la semafor, șoferii îi privesc nedumeriți… Vedem că și SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ, care acum e Agent rutier, se apropie de JEEP-ul NEGRU. Brusc, BRATANU’ accelerează. JEEP-ul NEGRU trece pe culoarea roșie a semaforului. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ scoate fluierul, îl pune la gură. Fără niciun folos. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ își scoate o agendă. Notează numărul de înmatriculare a mașinii: “C-BRT”

SECV. 17. INTERIOR. SEARÃ. COMISARIATUL DE POLIȚIE
MAIORUL DE POLIȚIE privește la ecran TV LSD. Se transmit știrile de seară.

CRAINICA TV Moldova:
-...lumea interlopă vine cu o replică dură la acțiunea inițiată de Comisariatul de poliție ca fiind “Săptămîna prevenirii criminalității”... Astăzi a fost înregistrat un atac la persoană, care s-a soldat cu un rănit. Starea acestuia este înafara pericolului... Au fost de asemenea înregistrate 5 furturi de automobile... Trei persoane sunt date dispărute... Vă amintim că numai în ultimile două zile au fost înregistrate 8 tîlhării și 12 violuri... Numărul neoficial al acestora ar putea fi mai mare...

MAIORUL DE POLIȚIE privește iritat.

SECV. 18. EXT. ZI. O STRADÃ ÎN ORAS

JEEP-ul NEGRU stă parcat lîngă o casă de schimb valutar. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ trece pe alături. JEEP-ul NEGRU îi atrage atenția. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ își scoate o agendă. Se uită la numărul de înmatriculare a mașinii, apoi își verifică notițele din agendă. Nu încape îndoială, e același număr: “C-BRT”. Se îndreaptă spre JEEP-ul NEGRU.

SECV. 19. INT. ZI. HABITACLU JEEP

INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII vorbește la mobil.
-…și? L-ai pus pe urechi..?
Pe imagine apare un subtitru: Slang interlop amestecat cu rusă stricată: “L-ai pedepsit!”

BRATANU’ încearcă să îl tragă de mînă. INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII e prea absorbit de discuția de la telefon.

INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII:
- Da! Cît? 200.000 de baxuri?
Pe imagine apare un subtitru: Slang american stricat: “200.000 de dolari americani?”

INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII (rîzînd):
-Da... Noi cu Bratanu’ așteptăm să iasă Pațanu’ nostru de la exchange… Nu cred că atinge suma voastră… Da!

BRATANU’ învîrte în mîini un teanc de bancnote americane. În spatele JEEP-ului se află o ladă cu o cantitate impresionantă de bijuterii.

BRATANU’ (uitîndu-se în oglinda retrovizoare a mașinii):
-Mi se pare că avem pe coadă un pasajîr nepoftit…
Pe imagine apare un subtitru: Slang interlop amestecat cu rusă stricată: “Mi se pare că avem un oaspete nepoftit, care e interesat de noi…”

INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII (brusc preocupat, întrerupe convorbirea):
-Dacă face kípiș… (își pipăie pistolul la brîu) îl cistesc…
Pe imagine apare un subtitru: Slang interlop amestecat cu rusă stricată: “Dacă face gură mare, îl lichidez!”

BRATANU’:
-Nu, e un simplu gaișnik…
Pe imagine apare un subtitru: “Rusă stricată: un simplu agent poliție rutieră!”

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ (prezentîndu-se la geam):
-Sergent Major Căpățînă ... Va rog să îmi prezentați actele...

OFF INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII (amuzat):
-Cum? “Ca-pa-țán”?

SECV. 20. INT. ZI. ORAȘ. EXTERIOR JEEP

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ (mai insistent):
- Actele la control, vă rog...

În timp ce PAȚANU’ încearcă să fugă din incinta casei de schimb valutar cu o valiză, se ciocnește cu CEI TREI ADOLESCENȚI PE ROTILE, care tocmai trec pe acolo. PRIMUL ADOLESCENT CU ROTILE este doborît la pămînt. Ceilalți doi ADOLESCENȚI PE ROTILE o iau la fugă. PAȚANU’ intră în interiorul JEEP-ului. INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII își pipăie pistolul la brîu. Îl scoate rapid: îl îndreaptă spre SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ.

BRATANU’:
-Nu trage, poate ne înțelegem…

INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII (propunîndu-i un tîrg):
-Două mii de baxuri și nu ne-ai văzut, frate… E mai mult decît toate amenzile tale într-o lună…

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ (mai insistent):
- Ieșiți din mașină cite unul... Cu mînile la ceafă...

INTERLOPUL CU OCHELARI FUMURII trage un foc. SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ cade. JEEP-ul NEGRU dispare. PRIMUL ADOLESCENT CU ROTILE și SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ stau întinși pe asfalt.

OFF O VOCE TRECÃTOR:
-Chemați o ambulanță... Sînt doi răniți...

SECV. 21. INTERIOR. SEARÃ. COMISARIATUL DE POLIȚIE

MAIORUL DE POLIȚIE privește la ecranul LSD. Se transmit știrile de seară.

OFF CRAINICA TV Moldova:
-...se știe că ulciorul nu merge de multe ori la fîntănă... După ce au fost jefuite 2 case de schimb valutar și 5 magazine de bijuterii, astăzi ulciorul s-a spart... Se pare că au fost identificate două dintre principalele persoane din lumea interlopă care sunt responsabile de incidentele din ultimile zile...

MAIORUL DE POLIȚIE privește bucuros.

SECV. 22. INTERIOR. APARTAMENT PRIMUL ADOLESCENT CU ROTILE

PRIMUL ADOLESCENT CU ROTILE stă cu capul înfășurat în tifon. Se uită la la TV Moldova.

REPORTER TV MOLDOVA:
-Mă aflu în incinta Spitalului de urgență din Chișinău, în faimosul Salon numărul unu... Deja toți concitadinii noștri știu că aici se află eroul zilelor noastre: Sergentul Major Căpățînă...

Îl vedem “pe erou” întins în pat: dorește să spună ceva. Jurnalistul se apropie și îi întinde microfonul.

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ (tulburat): Sunt un simplu agent rutier, pur și simplu nu au respectat indicațiile semaforului...

OFF VIZITATORI SPITAL DE URGENȚÃ: se aud rîsete, comentarii...

-Stimați telespectatori, după cum vă puteți da seama, Sergentul Major Căpățînă are foarte mulți vizitatori și o mulțime de admiratoare...

Acum vedem, printre persoanele de gen feminin din salon, și pe TÎNÃRA CU OCHI ALBAȘTRI, pe care i-am întîlnit-o anterior. De asemenea și MAIORUL DE POLIȚIE este prezent.

OFF REPORTER TV MOLDOVA:
-Acest lucru nu e de mirare... Sergentul Major Căpățînă vorbește trei limbi străine, e pasionat de Feng Shui... Am impresia că Maiorul de Poliție, reprezentantul Comisariatului de poliție, dorește să spună ceva...

MAIORUL DE POLIȚIE:
-De astăzi domnul Căpățînă nu mai este Sergent Major. Am vrut să îi fac o surpriză, dar poate e mai bine să afle în direct de la TV. Îl aștept personal după spitalizare ... să treacă direct pe la Comisariatul de poliție... Dacă dorește, poate să rămînă la noi, de unde a plecat... În grad nou, dar și cu un grad nou de responsabilitate...

OFF VIZITATORI SPITAL DE URGENȚÃ: se aud rîsete, comentarii...

Se aude soneria de la ușă. În prag apar, zîmbind, ceilalți doi ADOLESCENȚI PE ROTILE. Unul dintre ei ridică în mînă o sticlă de bere de 2 litri. I-o întinde gazdei.

AL TREILEA ADOLESCENT PE ROTILE:
-Pentru însănătoșirea grabnică a ta ... și a Sergentului Major Căpățînă...

Acum vedem că PRIMUL ADOLESCENT CU ROTILE are și o mînă în ghips. Toți trei rîd.

SECV. 23. INTERIOR. CÃMIN FAMILIȘTI. BAIE CÃPÃȚÎNÃ

CÃPÃȚÎNÃ stă dezbrăcat pînă la brîu. Se uită în oglinda din baie. Își dă pe față cu loțiune after shave. Alături stă aparatul de ras.

SECV. 24. INTERIOR. CÃMIN FAMILIȘTI. GARSONIERÃ CÃPÃȚÎNÃ

CÃPÃȚÎNÃ e îmbrăcat în uniformă de polițist: are un grad superior celui de SERGENT MAJOR. E gata pentru o nouă zi de lucru. Își fixează cu grijă la centură stația portabilă. Își aruncă o privire în dormitor. Acum se vede interiorul transformat al dormitorului: un dulap nou, o floare mare. Patul are lenjerie nouă și imaculată. De data acesta vedem două perne căzute jos. Pe perete, de asupra căpătîiului, nu mai stă atîrnat simbolul “Feng Shui”. În ramă vedem acum altă poză: SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ călare pe un Cal-Negru și, alături de el, pe TÎNÃRA CU OCHI ALBAȘTRI călare pe un Cal-Alb. Abia acum o observăm dormind pe TÎNÃRA CU OCHI ALBAȘTRI: pe față i se așterne un zîmbet...

SECV. 25. INTERIOR. HOL CÃMIN FAMILIȘTI

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ merge pe hol. Din interiorul garsonierei - unde anterior se certau bărbatul și femeia - acum se aude cum aceștia fac dragoste. CÃPÃȚÎNÃ se oprește în dreptul ușii. Ascultă o clipă.

OFF (gemete femeie)

OFF (voce bărbat):
-Ce proști am mai fost, ... acum totul o sa fie bine...

SERGENTUL MAJOR CÃPÃȚÎNÃ zîmbește. Acum vedem cum el mîngîie cu mîna abțibildul lipit anterior pe mijlocul ușii. Remarcăm un inel de căsătorie. După ce pleacă mai departe, pe abțibildul deteriorat vedem scris următorul text corectat: “Săptămîna revenirii”.




PE ACESTE IMAGINI APARE GENERICUL DE SFÎRȘIT AL FILMULUI

Sfîrșit

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!