Comentariile membrilor:

 =  părere
hose armando pablo
[13.Jun.05 21:31]
dan, eu zic să schimbi titlu, să'l modifici pe ăsta.
'știi ce înseamnă iubire iubito?'
nu este deloc binevenită, iubire+iubito.
textul este dezechilibrat de prea multe culori roz, deci zic că nu respiră ca o poezie ci este doar o tendință de a'ți așterne ca de obicei iubirea ta în nimic mai mult decât într'o metaforizare prea des întâlnită, se prea poate și supra' uzată.

 =  ..
Alexandru Dan-Alexandru
[13.Jun.05 21:37]
o sa ma mai gandesc la titlu.. in rest..multumesc de trecere si te mai astept. nu imi place idee ta, dar iti respect parerea. poate pe viitor, o data si o data voi incepe sa scriu poezii..
numai bine

 =  buna seara
Musat Dana
[13.Jun.05 22:37]
Un mic amanunt legat de text...ar fi trebuit scris asa: "stii ce inseamna iubire, iubito?", adik pui si o virgulita ca substantivul ala e in vocativ. Mie imi place titlul, pentru ca accentuezi ideea de iubire.
Ultima remarca este cea de care atarna adevarata iubire, aceea de intregire. Ma rog, dupa mine, iubire inseamna daruire totala, nu pe bucatele si aici nu am refer la paralele trup-suflet.
o singura nelamurire...daca nu te superi pe mine: de ce "sangele meu stang"?
O sa mai revin, ca mi-a placut

 =  dana
Alexandru Dan-Alexandru
[13.Jun.05 22:55]
titlul nu ar fi trebuit scris asa, dupa cum ma sfatuia alma in urma cu ceva timp: lasa cititorul sa respire cum vrea el. asta am si facut. pentru ca are dreptate. chiar daca acolo e un vocativ (sa stii ca de gramatica n-am uitat, pentru ca sunt abia in clasa a 9-a - abia am implinit 15 ani => imposibil sa nu cunosc regulile gramaticale).mie nu prea imi place cum suna pt ca aici e si primul vers si parca ma zgarie putin. in alte poezii mergea. aici nu prea. dupa mine iubirea nu poate fi niciodata implinita. pentru ca iubirea inseamna sa traiasca doi oameni sub aceeasi piele. si inca nu putem. ti se pare ca nu apartin in intregime ei? te rog, reciteste poemul, nu doar ca apartin in totalitate ei, dar si anumite elemente.... ca sa nu mai vorbim de versurile scrise italic. te rog, revino asupra textului

 =  parere...
Mihai Balaes
[13.Jun.05 23:47]
Mie chiar imi place titlul, si daca cine comenteaza ar stie si care e povestea, nu ar zice ca "iubire" nu merge alaturi de "iubito". Poezia e superba, plina de expresivitate. A...dar nu am inteles totusi faza cu "sangele meu stang" ,ai si unu` drept? :)
Te mai astept si pe la mine dane.

 =  mihai
Alexandru Dan-Alexandru
[14.Jun.05 00:12]
sângele meu stâng
am incercat sa exprim prin asta multe. in primul rand unitatea dintre mine si ea. pe care o simt sub forma eu-lui meu. asadar, sangele, unul din elementele principale, unul din elementele care sugereaza cel mai puternic viata, este picurat. aaa, am uitat, ca o concluzie a ceea ce am spus la inceput, sangele meu drept e ea, iar sangele meu stang sunt eu. asadra? intelegi? daca mai ai vreo neclaritate intreaba-ma

 =  Stropi si culoare
Alexandra Serban
[02.Oct.05 19:06]
E asa de pur textul tau- stii a ce imi da senzatia a ploaie si aparitie de curcubeu

 =  alexandra
Alexandru Dan-Alexandru
[14.Jun.05 10:55]
pai ce e iubirea daca nu ploaie si paritie de curcubeu? sa speram...
iti multumesc de vizita si te mai astept,

 =  Numai barbatii pot fi atat de sinceri....:)
Sorinel Popa
[14.Jun.05 11:09]

știi ce înseamnă iubire iubito?

înseamnă că te miros
în fiecare femeie pe care o iubesc iubito

 =  ...
Michel Ughetto
[15.Jun.05 17:47]
Trebuie sa-ti marturisesc ca am ajuns sa te citesc indemnat de Adina (viitoarea mea sotie) careia i-ai lasat un comentariu la "Adunatura de cuvinte". Am citit cu atentie ultimele 40 de poezii ce le-ai postat si te-am urmarit putin si prin comentarii dar nu iti voi vorbi despre toate aspectele randurilor tale, ci doar putin despre lucrurile care nu mi-au placut la tine si la ce scrii. Sper sa-mi incadrezi gestul ca fiind unul constructiv, amical.

Unul dintre punctele de plecare al acestui text este sinceritatea, adevarul - deschiderea spre conturarea unei iubite tocmai printr-un fel de dialog, lucru in aparenta curios, insa cele mai sincere simtiri nu dau cele mai bune poezii.

Versurile sunt rizibile pentru cei care au o oarecare notiune de poezie, dar numai pentru omul simplu ele sunt impresionante, caci de cele mai multe ori prin sentiment se intelege marturisirea unei mari dureri/pasiuni (fapt dovedit si de comentatorii tai). Nu e nevoie de nici o analiza ca sa ne dam seama ca aceste pline versuri de sentiment ne lasa reci si ca nu-si ating scopul lor de a misca. Una din cauza frigiditatii lor este ca ele nu sunt simbolizarea propriu-zisa a sentimentelor, ci doar schema lor logica. Dor, durere, iubire, ("știi ce înseamnă iubire iubito?") nu sunt sentimentele insesi ci doar notiuni de sentimente, conceptul prin care sintetizam un numar de observatii asupra conduitelor umane.

"știi ce înseamnă iubire iubito?" si "înseamnă că" apar excesiv in text.

Din textele precedente am remarcat incercarea ta de a avea unele imagini/idei proprii, precum "jumatatea de dimineata" care (aici sunt subiectiv) nu ma misca deloc, decat ca ma face sa port respect pentru stradania ta de a avea o pata de personalitate/deosebire in fata altor poezii. O asemenea constructie trebuie fructificata prin intermediul unor versuri pregatitoare care atunci cand ajung la acel vers, sa-i dea o anumita nuanta, prospetime in exprimare si cel mai important sa fie sugestiv.

Alte ganduri ale mele, in alta ordine de idei in legatura cu ce am citit la tine: spuneai ca "poate pe viitor, o data si o data voi incepe sa scriu poezii.." pentru a realiza acest lucru, e nevoie de mult, insa un sfat important: nu te pierde pe tine. Precum zicea Kurt Donald Cobain "wanting to be somebody else is a waste of the person you are". Nu te avanta sa scrii "poezie" fara sa o gandesti si traiesti in acelasi timp. Observ ca randurile tale au o tenta romantioasa. Ce trebuie sa faci este sa nu o negi, sa nu-ti fie rusine de ea, sa nu ai nici un fel de retinere in a-mi spune mie, cititorului cum sunt sanii iubitei tale, cum iubesti tu, cum e dimineata ta, etc. Si un alt lucru important: nu te autocenzura. Spune ceea ce simti si gandesti, dar fa-o contempland asupra trairilor tale. Nu-mi spune ca o iubesti, asta nu ma va face sa te cred, sau sa-mi pese mie ca tu o iubesti (ma refer in poezie, viata ta personala nu este treaba mea). Daca spui "știi ce înseamnă iubire iubito?" nu da un raspuns bombastic dar nici unul care sa fie simplist. Ia-ti fiorul, iubirea ta si arat-o in poezie intr-un aer care sa-l impresioneze lectorul, ca el insusi sa spuna ca IUBESTI si ca stii ce inseamna; altfel scrii randuri fade, care cel putin mie, nu-mi spun nimic, nu trezesc in mine nici o emotie, cu toate ca ai imagini interesante si o dorinta de a spune demna de invidiat ("duminicile gândesc apusul ").

Nu mai repeta prin comentarii care este varsta ta. Cei doritori de a afla acest lucru o pot gasi in pagina de autor. Nu lasa atat de mult sa se vada din tine, este o pierdere aceasta, si fraze precum "te rog, revino asupra textului", "ne mai citim", etc, tradeaza dorinta ta de a scrie poezie, si nasc reactii precum "Te mai astept si pe la mine dane." care mie imi lasa impresia ca iti trimiti singur la subiecte fierbinti. Nu interpreta atat de mult sensurile pe care le folosesti in poezie, iar daca o faci, nu arata tot ce ai gandit vis-a-vis de o constructie sau de vreun sens. Ai avut niste incercari de "haiku-uri" si era un tip care incerca sa-ti deschida ochii, dar din pacate nu ai reusit sa privesti si din ochii lui. Nu incerca decat sa-ti arate ce presupune acea arta, in stadiul in care o pricepea/intuia si el, pentru ca e nevoie de anumite lucruri de a scrie haiku.

Nu dezvalui prin comentarii faptul ca Alma te sfatuieste, ci gandeste-te la ceea ce spune ea. Vei avea de invatat mult, si progresul va fi evident in masura in care vei judeca ceea ce iti spune detasat. Poeziile nu le privesti ca pe proprii-ti copii, dar nici departe nu esti de acest lucru, incerci sa le explici cat poti, respctiv intentiile tale. Dan, lasa textul sa spuna singur despre sine, nu-l explica tu. Daca tot suntem la capitolul comentarii, uita-te la ce spune Cristiana Miu prin comentariile sale, vei avea de invatat in mod indirect si iti va deschide multe cai spre interpretarea unei poezii, si sper eu, vei vedea cum se ia atitudine in fata propriilor tale scrieri. Ai fost comentat de catre Mihai Zabet, Bianca Iulia Goean, Andrei Nicolescu, Andrei Gheorghe, Hose Armando Pablo, etc. Au fost momente in care nu ai priceput aproape nimic din ce ziceau ei, dar la ultima poezie observ ca atitudinea ta s-a schimbat, ceea ce e bine. Poti invata mai mult de la o persoana care te comenteaza negativ (dar justificat!) decat de la cineva care iti spune ca "poezia e superba, plina de expresivitate" si iti aduce lauri doar pentru ca in poezia "i-a placut". Incearca sa nu-i mai explici lui Pablo intentiile tale, el le cam intuieste. Nu e nevoie sa-ti bata inima cand vezi ca ai un comentariu de la el, sau cand cineva nu este impresionat de ceea ce ai scris. Daca vei privi in ansamblu lucrurile, peste doi-trei ani imi vei vedea ca ti-au spus doar adevaruri, si ca nu au avut nimic personal cu tine.

Lectura e importanta daca vrei sa scrii "poezie". Nu sunt carti cu care sa incepi, dar ma gandesc ca ti-ar deschide minte spre multe lucruri studiul lui G. Calinescu "Principii de estetica". Daca tot o mentionam pe Cristiana Miu, incearca sa cauti cartile despre care ea a intocmit niste articole. Vor fi lecturi dificile, dar iti vor aduce satisfactie. Inca un lucru care nu imi place: nu raspunde fiecarui comentator in parte, iti duci singur poezia la subiecte fierbinti, si nu castigi mult cu asta, decat uneori scandaluri si persoane care te vin sa te comenteze pentru a-i cometa la randul tau. Si in plus... sunt poezii care merita evidentiate si nu se intampla asta, iar gestul de a-ti duce singur poezia la subiecte fierbinti mi se pare unul egoist.

Cu toate ca as mai avea de spus multe, inchei aici, sperand ca vei privi gestul meu ca fiind unul binevoitor, si atat. Adina iti transmite salutari. Era sa uit: dupa luna noastra de miere, mi-a spus ca te vom lua cu noi in Japonia, daca doresti, si daca esti baiat cuminte:). Ramai cu bine, Dan. Citeste si scrie, esti avantajat enorm de etatea pe care o ai.

Michel.

 =  Michel Ughetto
Alexandru Dan-Alexandru
[16.Jun.05 17:11]
in primul rand nu trebuie sa aduci scuze de genul: Sper sa-mi incadrezi gestul ca fiind unul constructiv, amical.. sper ca ai observat in comentariile mele (raspunsuri la alte comentarii) ca incerc sa iau ce e bun din comentariile celorlalti, in nici un caz nu ii voi decapita pentru ca si-au spus parere. chiar mai mult, iti multumesc frumos de trecre si comentariu. si mai ales munca depusa in realizarea lui.
stiu ca nu trebuie sa mai aduc explicatii si scuze din astea de 15 ani ( :). ), dar sunt aici pentru a invata. e o greseala sa-mi ceri sa scriu perfect. dar promit ca ma voi stradui sa o fac din ce in ce mai bine.
in ceea ce priveste: "O asemenea constructie trebuie fructificata prin intermediul unor versuri pregatitoare care atunci cand ajung la acel vers, sa-i dea o anumita nuanta, prospetime in exprimare si cel mai important sa fie sugestiv." - da, aici ai dreptate. incerc sa scriu din ce in ce mai bine. voi avea in vedere si acest aspect.

acest comentariu al meu ar trebui sa fie un raspuns comentariului tau.. insa imi dau seama ca nu am ce raspunde. ca mai bine bag la cap ce ai zis si las scuzele si explicatiile la o parte. iti multumesc tare mult de sfaturi si promit ca voi tine cont de ele. dar asta nu inseamna ca va iesi ceva care sa iti placa. sau ceva care macar sa se incadreze in ceea ce ai subliniat.

te mai astept,

 =  OT, am uitat
Alexandru Dan-Alexandru
[16.Jun.05 17:15]
casa de piatra!!!
si o luna de miere pe cinste!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !