Comentariile membrilor:

 =  lăudabil demers!
gena gurau
[05.Jul.09 15:43]
ar mai fi o completare utilă de făcut, pornind de la aceleași verbe date ca exemplu: a fi și a ști.
în speță "a fi" dă dureri de cap.
poate merită o prezentare completă a timpilor și conjugării acestuia, cum se folosește în cadrul negațiilor, ș.a.m.d.

sunt profană în domeniu.
doar iubesc limba română și gramatica ei de mică.
mi-am făcut o groază de 'simpatii' permițîndu-mi să intervin corectiv în absolut toate situațiile posibile.
dar nu-i bai.

aa..precum și situația gerunziilor.
mai exact, folosirea corectă sau nu a lui 'â' în locul lui 'î'.

ar mai fi, acum doar astea mi-au venit rapid în minte.

este extraordinar de bine că se folosesc și astfel de canale de comunicare pentru înțelegerea și folosirea corectă a limbii noastre.

am speranța reușitei copiilor noștri, prin noi, cei care încă o mai iubim. :)

 =  Foarte bună idee!
Rodean Stefan-Cornel
[05.Jul.09 16:22]
Foarte bună idee ai avut Dane! Mă gândesc să îmi spun și eu părerea, tot așa ca autodidact.
Referitor la câteva probleme care ar fi neclare, după cum rezultă din textul tău:
- se scrie "de asemenea" (pentru pronunțarea în tempo lent) și "de-asemenea" pentru pronunțarea în tempo rapid (nu se scrie "deasemenea" niciodată);
- se scrie "de mult", atunci când "mult" este adjectiv (a murit de mult dor), iar "demult" este un alt cuvânt, un adverb (a murit demult);
- se scrie "niciun" și "nicio", când aceste cuvinte sunt adjective pronominale (nu am niciun ban, nu am nicio grijă) și se scrie "nici un" și "nici o", atunci când aceste cuvinte reprezintă o conjuncție împreună cu un numeral (n-am nici un frate, dar nici mai mulți);
- se scrie "o dată", atunci când "dată" este substantiv (o dată memorabilă; o dată, în sensul de o singură dată, o singură oară) și se scrie "odată" când acest cuvânt este adverb (a fost odată; taci odată!; termină treaba odată!), sau este locuțiune (odată ce; odată cu; odată și odată).
Referitor la acele grupuri de litere "inventate" (cum spui tu), sau la diftong și hiat, cheia problemei stă, din câte am înțeles eu, în a face diferența dintre vocale și semivocale, deoarece aceleași litere, scrise în același fel, au rol de vocale, în unele cuvinte și de semivocale, în alte cuvinte; bineînțeles, și tu ai dreptate, regulile sunt destul de puține și cu multe excepții (în unul sau în două episoade din "Învățăm împreună" eu am încercat să sistematizez câteva reguli în acest sens).
Mulțumim pentru efort, este un text binevenit!
Cornel

 =  semn
Vali Slavu
[05.Jul.09 17:28]
Stai liniștit, nu ai jignit pe nimeni. Sunt sigură că aceia care citesc textul tău, cunosc regulile de scriere corectă. Ceilalți, care din păcate sunt mulți, dacă nu și-au însușit regulile elementare de scriere corectă pe băncile școlii, nu cred că vor fi interesați să se perfecționeze acum. Cu atât mai mult, cu cât mulți dintre ei consideră că știu să scrie corect. Mi s-a întâmplat odată ca o mămică a unui elev să mă atenționeze că i-am corectat greșit tema; el scrisese "noștrii" și eu îi tăiasem un "i". :)
E important ca regulile de scriere corectă să fie bine înțelese încă din clasele primare. Eu încep să lucrez aceste reguli în clasa a II-a, pornind de la ortogramele simple și ajungând în clasa a IV-a la problemele semnalate de tine. Am inventat un caiet pe care lucrăm cu culori și la începutul căruia scriem citatul: "Înainte de a scrie, învață să gândești!" Până la urmă aici e hiba... unii nu au fost învățați să gândească aceste reguli. Spre exemplu, substantivul "maeștri/maeștrii", la care te refereai, nu ar mai da bătăi de cap nimănui, dacă l-ar înlocui în context cu "oameni/oamenii".
Ar fi multe de zis, dar mă opresc aici. Era să uit că sunt în vacanță. :)

 =  Gena, Cornel, Vali
Dan Norea
[05.Jul.09 18:43]
Gena, poți scrie corect într-un singur mod. În schimb, sunt nenumărate moduri de a greși, iar eu n-am de gând să le evidențiez pe toate. Mai ales că și eu sunt profan în domeniu, mă crezi că au trecut 45 ani de când am studiat ultima oară gramatica ? E drept, am patru copii și am revăzut-o un pic de fiecare dată.

Cornel, bine faci că folosești fiecare prilej de a clarifica niște probleme. Dar am impresia că în privința lui "niciun" și "odată" s-a mai schimbat câte ceva. După câte știu, conform ultimului DOOM, se scriu împreunate în toate cazurile.

Vali, nu e bine să împarți oamenii în alb și negru. Eu știu pe site doi oameni, pe care îi admir și îi respect, care nu fac alte greșeli gramaticale, cu excepția acestor "ii". Pentru ei am scris textul de față, pentru cei care "nu și-au însușit regulile elementare de scriere corectă pe băncile școlii" nu m-aș fi obosit.


 =  Simțul limbii
Gârda Petru Ioan
[05.Jul.09 19:03]
Cunosc oameni deștepți (cred...), care au probleme cu pluralul (de exemplu) și cărora le este foarte greu să-și însușească regulile. Acești oameni nu au ureche muzicală și (deci?) nici un simț al limbii. Pentru acest gen de oameni, cred că astfel de lecții sunt utile. Ce îmi place mie e că le predau ingineri, automatiști, informaticieni militari și alte categorii defavorizate :):). Cinste lor!

 =  Mi-ai luat replica de pe... limbă
Vali Slavu
[05.Jul.09 19:12]
Nelu, chiar voiam să spun că am făcut o constatare. Elevii care nu au ureche muzicală nu au acel simț al limbii și, în plus, întâmpină greutăți și la învățarea unei limbi străine. Există și excepții, e adevărat.

 =  Ureche muzicală ? Nu cred
Dan Norea
[05.Jul.09 19:24]
Nelu, Vali, aici cred că faceți niște confuzii. Urechea muzicală te ajută la ritm, la rimă, la despărțirea corectă în silabe... Dar la alte probleme (cratime, număr de i-uri, scrierea corectă a unui cuvânt) cred că e vorba mai degrabă de memoria vizuală, deci de ochi, nu de ureche. După un număr oarecare de lecturi, ochiul deprinde scrierea corectă și, din acel moment, nu mai greșești.


 =  Dan, Gârda Petru Ioan
gena gurau
[05.Jul.09 19:57]
Dan, dacă ar fi să facem un review și o raportare rapidă la realitate, este că ar fi jalnic rezultatul la care am ajunge, referitor la analfabeții și agramații pe care-i dă țărișoara noastră acum, față de anii de ...aur sau cum li s-or mai spune??
pe mine asta mă sperie, mă intrigă, mă oftică, ce mai!
și acum nu mă refer numai la generațiile tinere.
sunt adulți, sunt oameni cu pregătiri superioare și extra...multi...pluri...
care fac greșeli flagrante.
ce șanse mai au / avem?!


"Ce îmi place mie e că le predau ingineri, automatiști, informaticieni militari și alte categorii defavorizate :):). Cinste lor!"
[GPI]
don Pedro, nu că mă bag moț, căci nu sunt în situația să predau - încă, nu se știe niciodată - dar am și ureche muzicală, sunt și inginer, da' să mă bată Dumnezeu dacă mă simt cumva defavorizată de soartă sau copertată în f'o categorie de gen.

și am avut profesori..'tehnici' :D și-n liceu și-n facultate, jos pălăria!
cum am avut parte și de literați de mai mare hazul_plânsul, nu știu exact în ce ordine.
nu-mi lua în nume de rău intervenția, dar hai să nu extremizăm / catalogăm aiurea. :)


 =  Totuși...
Gârda Petru Ioan
[05.Jul.09 19:40]
Individul care greșește pluralul articulat, scrie, bunăoară, "porci", dar citește "porcii" și i se pare că totul e în regulă. Trebuie să învețe și (nu știu de ce) îi e greu. Mie mi-a fost de la sine înțeles de la prima lecție de gramatică, și, cum spuneam, nu pentru că sunt mai deștept. Dar am un simț al limbii, pe care eu îl pun totuși în legătură cu urechea muzicală. Să ne înțelegem, cânt fals, dar disting la finețe când e vorba de ascultat.

 =  Gena, Nelu
Dan Norea
[05.Jul.09 21:28]
Gena, nu te contrazic, e plină România de agramați. Ca și multe alte țări, cu nivel de trai sensibil mai mare. Dar dacă ar fi să stabilesc niște priorități, parcă nu asta ar fi pe locul I. Pe mine mă oftică mitocănia, lipsa de scrupule, hoția și corupția generalizate și multe altele.
Textul de față l-am scris pentru cei de pe site, unde nivelul de cultură este relativ ridicat, nu pentru oamenii de pe stradă.

În privința expresiei lui Nelu Gârda -categorii defavorizate- se vede că nu-l cunoști deloc. E o expresie figurată, ironică și chiar autoironică (e inginer ca și noi), la adresa lingviștilor, care cu siguranță se găsesc pe aici în număr mare și care nu catadicsesc să își împărtășească din cunoștințe amatorilor, ca noi.


Nelu, și totuși... Eu continuu să cred că a sesiza numarul de i-uri din maeștri, noștri, etc, nu e o problemă de ureche. Atât articulat cât și nearticulat, maeștri/maeștrii se aude practic la fel. Diferența o face ochiul (memoria vizuală), după un număr de lecturi. Și nu toți au memoria vizuală și logica gramaticală la fel de dezvoltate.



 =  Răspunderi față de limba română
Rodean Stefan-Cornel
[05.Jul.09 21:45]
Dane, explicațiile pe care le-am dat eu sunt conforme DOOM-ului din 2005 și sunt sigur pe ele; dacă vrei pot relua chestiunea foarte pe scurt, cu trimiteri bibliografice.
În privința limbii române, eu cred că ea aparține tuturor românilor, nu numai profesorilor de limba română, filologilor sau lingviștilor și toți suntem obligați a o vorbi și a o scrie corect, a o cinsti și a o păstra curată. Pentru cei care, în plus, și-au asumat sarcina de a expune textele lor spre a a fi citite și de alții (în această categorie intrăm și noi), răspunderea este și mai mare. Nu mai vorbesc de cei care și-au asumat răspunderea extraordinar de mare de a edita reviste și cărți!
Toate cele bune!
Cornel

 =  îmi cer scuze, GPI
gena gurau
[05.Jul.09 22:46]
"În privința expresiei lui Nelu Gârda -categorii defavorizate- se vede că nu-l cunoști deloc. E o expresie figurată, ironică și chiar autoironică (e inginer ca și noi), la adresa lingviștilor, care cu siguranță se găsesc pe aici în număr mare și care nu catadicsesc să își împărtășească din cunoștințe amatorilor, ca noi."

sincer mi-a sunat ironia în spusele lui.
judecînd după textele savuroase prin care l-am regăsit, m-am lăsat purtată de impulsul de moment. :D
evident că nu-l cunosc, cum nu cunosc pe nimeni de aici.
regret și-mi cer scuze.

sunt teribil de înverșunată și pornită în tot ce ține de cunoașterea limbii române.
poate într-un mod prea pătimaș.
am exemple imediate, de oameni "cu greutate" care elaborează și emit și trimit pe mail sau fizic documente "cu greutate" în care abundă lacune și greșeli crase.
nasol că sunt, totuși, de-o generație cu mine, cu noi, am mâncat aceeași școală pe pâine..
sunt picii ăștia, care vin din urmă, pe care i-a înghițit net-ul cu totul, își deformează însăși percepția limbii române, nu numai că nu-i mai pătrund sensurile și miezul.
hai să-ți dau o mică mostră de românească debitată la 10-11 ani:

B: dar de ce ziceti asa diriga noastra e rea
B: ?
A: poi e cam dura
A: k nhoi
A: shi in majorithatea cazurilor
B: cu noi nu
A: knd fuke unu cv
A: n pedepsejtep totzi
A: shi m'am cam saturath
A: adik uithe d ex
B: pe noi ne-a facut magari
A: l ora d franka profa s'a enervath shi era s n treaca l totzi 2
A: in catalog
A: ptc 1 n vroia s sthea cuminthe
A: shi eo m'am enervath
A: shi am intrebatho dar dk s n trecetzi l totzi
B: normal
A: shi aia cica poi suntetzi un colectiv
A: shi acoom gandestete shi u
A: dk s imi strice mie media
A: shi s m chinui s imi iasa 10 thot sem?
A: ptc?
A: ptc ala n statea in banka
A: ?
A: zi shi u
A: ...
A: tzi s pare normal?
A: c cn faceatzi inainthe?
A: k o prof dumitru?
B: inainte nu faceam franceza
A: n mah c cn faceatzi inainthe s vn suplinithoarea?
A: k o prof dumitru?
B: da
A: thare
A: shi nhoi
A: shi era geniala
A: astha e o dobitoaca d n s vd
A: adik vr s itzi zk k eo care is boona l franka n intzeleg nik
A: shi sthai s vezi
A: fuke ora numhai k copii care fuk meditatzii
A: shi fi atantha
A: intreaba profa
A: e vreun cuv p care n il jtitzi
A: shi alea care fuk meditatzii cica
A: nupz
A: shi s ia dupa alea
A: poi mz
A: c plm
A: vn l sc
A: k s n intzeleg nik?
A: k 3 pers fuk meditatzii?
B: da
B: bine
A: sh cmz?
B: tre sa plec

deci, sorry de spațiul mâncat, dar zău dacă nu dau o bere ăluia de citește cursiv, cap-coadă, din prima și mai și înțelege.

fug. pup. :D
(căci, pe bune, nu-mi permit să..."poop"...dacă ar ști sărmanii...)

 =  niciun și odată
Dan Norea
[05.Jul.09 22:24]
La "niciun", te cred pe cuvânt că astea sunt ultimele indicații din DOOM. Dar să nu-mi spui că e normal să inventezi un adjectiv pronominal "niciun", care înainte nu exista și că înțelege cineva că trebuie scris "n-am niciun ban" împreunat și "n-am nici un frate" despărțit.

În privința lui "o dată", așa cum prezinți lucrurile, e situația dinainte de modificarea din DOOM. Și înainte începeau poveștile cu "A fost odată...". Ce cred că s-a schimbat este situația "o dată = o singură oară", adică acum se scrie "am citit cartea asta numai odată". A rămas despărțit numai cazul "o dată calendaristică".

Vreau să spun că aplic modificările, dar nu-mi plac.

În privința răspunderii față de limba română, a zis cineva altceva ?






 =  Norme
Rodean Stefan-Cornel
[05.Jul.09 23:03]
Este foarte complicat să apreciem ce este normal și ce nu, dar dacă sunt norme, le putem lua ca ca atare.
Când spunem "nu am niciun ban", "niciun" este adjectiv pronominal masculin, când spunem "nu am nici un frate, nici mai mulți" (ai citat incomplet în ultimul tău comentariu), la "nici un " avem o conjuncție plus un numeral, dacă spunem "el nu este nici un prost nici un incult", la "nici un" avem de-a face cu un adverb plus un articol. Cred că este destul de clar. La "o dată" și "odată" eu spun că am explicat destul de clar de la început. Nu spun că sunt de acord cu aceste reguli, dar le-am studiat destul de bine (și le-am înțeles) din trei surse principale: DOOM (în partea teoretică, dar și la prezentarea fiecărui cuvânt); emisiunile lui George Pruteanu de la tv (am toate textele listate de pe blogul său, încă de când era în viață); presa care a prezentat în sinteză, principalele noutăți pe care le introduce DOOM, ediția 2005. În disputa cu "auzul muzical" cred că ai dreptate; de asemena sunt de acord cu tine că nu acestea sunt cele mai importante probleme de rezolvat în țară (din câte am înțeles eu, pe americani sau pe francezi nu îi preocupă chiar atât de mult asemenea chestiuni și o duc mai bine ca noi).
Cu prietenie,
Cornel


 =  Gena :)))
Dan Norea
[05.Jul.09 23:13]
Păi ce transcrii tu aici nu e limba română, e limba mess-ului, un fel de cod, cu alte reguli, în care copiii și adolescenții se înțeleg perfect. Trebuie să vezi jumătatea plină a paharului - observi că respectă cratimele m'am și s'a ? Când vor ajunge să scrie texte serioase, vor reveni la normal. Stai liniștită, am patru copii și știu ce vorbesc. Fiica mea cea mică scrie pe mess exact ca în exemplul tău, dar la bac a luat, acum două zile, media 9,75 la română.
Nu spun că sunt de acord cu acest cod, dar nici nu mă îngrijorează prea tare.

În schimb, ceea ce spui despre oamenii "cu greutate" e adevărat. Un motiv e viteza, dar de cele mai multe ori e lipsa de cunoștințe.


 =  :D(an)
gena gurau
[06.Jul.09 00:29]
știu.
în momentul acela eram prinsă și-ntr-un clenci, din realitatea imediată, iar pe fondul gafei mele de aici, vroiam să repar, destinzînd cumva...în fine, poate doar starea mea. :)
sunt mai mult decât amuzată de maniera asta de dialog a picilor.
dovadă că, sărmanii, vorbeau chiar despre școală, cum să-și mărească eventuala medie stricată...și celelalte.
deja cred că alunecăm, fără voie, către rolul școlii.
este o zonă chiar teribil de sensibilă, dar esențială, de dezbătut cu altă ocazie, poate.

revenind la ce te-ntrebam mai înainte, care sunt șansele ca adulții de azi - chit că sunt cei de lângă noi, de aici sau aiurea - să-și upgradeze nivelul lingvistico-gramatical ?
( asta, ca să mai complic puțin întrebarea..:D)
cititul rămâne, în mod firesc, un instrument de bază.
acum, și ăsta cu excepțiile lui, căci găsești o droaie de greșeli în paginile cărților..
sau mass-media, de orice tip. aici e dezastru. de la cea scrisă, ajungînd la subtitrări ce te fac să ți se facă dor de madam aia...cu f'o trei nume, de dubla filmele.
scrisul.
rămâne scrisul. pe hârtie sau pe taste.
ei bine, cum devenim autodidacți?
cum ne prindem că greșim, unde greșim și cum reparăm?
............................

cred ar fi bine să termin cu lamentarea pe seara_noaptea asta :D

( felicitări pentru domnișoară și baftă pe mai departe!)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0