Comentariile membrilor:

 =  lămurește-mă, Claudiu
Alberto M. Popesco
[29.Jul.09 22:29]
ce interes a avut doamna minstru să scoată în afara legii USH? sau, la ordinul cui? pe cine ajută toată această mișcare seismică? dacă ajută pe cineva, evident.
în rest nu pot să spun decât că e un articol bine scris
felicitări!

 =  alberto
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
salut. scopul articolului nu este de a arata un scop anume, ci de a expune un simplu adevar legislativ. in ceea ce priveste motivele totusi, daca tot ai intrebat, am completat articolul prin 4 linkuri lasate in subsolul sau. ar trebui sa te ajute sa gasesti un raspuns. eu ma feresc sa-l dau, cred ca e mai corect sa nu speculez in privinta asta si sa ma rezum doar la ceea ce poate fi demonstrat negru pe alb, cu legile pe masa.

mersi pentru citire :)

 =  err
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
scopul articolului nu este acela de a arata un motiv anume. ( am vrut sa spun )

 =  câtă răbdare ai!
Adrian Firica
[30.Jul.09 00:25]
Caludiu,
parcă ești Moș Crăciun!

eu n-am avut răbdarea ta: http://poezie.ro/index.php/article/13897662/Ordonan%C5%A3%C4%83_Hot%C4%83r%C3%A2t%C4%83_pentru_Guvern_de_mine

 =  ...
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
adrian e foarte corect ce zici. sper sa plece-n cosmos. cat despre noi, sa plecam la un gratar in vama veche

 =  de acord!
Adrian Firica
[30.Jul.09 01:27]
cu "anexele" noastre, presupun, nu cu anexele H.G.-ului?
...
mie-mi place la Portița!

+ despre calitatea recunoașterii studiilor
Adrian Firica
[30.Jul.09 02:15]
dincolo de "niște" ANEXE personale, care privesc respingerea dreptului meu de a concura pentru un post de consilier (undeva, la stat, nu spun unde!), pentru motivele, altminteri afișate:
1. peste 15 ani experiență în domeniu;
2. absolvent al Universității București, 1983, studii neomologate
nu mi-a fost admis dreptul la concurs (voiam să concurez pentru ocuparea unui post la serviciul de comunicare cu publicul al Primariei Sectorului 2 al Capitalei, în 2006; se cereau studii de drept ori de sociologie, că din astea din urmă am!)

conform răspunsului madamei de la PERSONAL, Universitatea Bucuresti: dă diplome de literatură.

conform științei mele, Universitatea București dă diplome pentru mai multe feluri de studii, specializări și alte alea, printre care și diplome drepte, sociologic vorbind.


 =  claudiu & adrian
gena gurau
[30.Jul.09 02:32]
ținînd cont de schimbarea primei coperți ce constă în imaginea de doamne-ajută! :))) pe care, zău, nuș' unde ai găsit-o și terminînd cu coperta detaliată oferită cu aplomb de către adrian firică, pot spune cu sinceritate nedisimulată: mai vreau.
adică, am citit articolul - știam problema din alertele de știri -, am citit și comentariile, dar, pe bune, ca una plasată cumva la jumătatea intervalului de viață între voi doi, mă interesează urmarea.
în ambele situații.

adică, vama sau portița?!..

 =  despre nașterea Acaterinei Endronescu din scoică
Adrian Firica
[30.Jul.09 06:15]
dragă Gena,
nu te lăsa dusă și sedusă de aparențe - presupun că știi ce presupune chestia aia ... așa, când vrei să plătești toate polițele, să uiți și să calci peste toate umilințele îndurate, freudian vorbind, și nu numai.
stai să-ți spun o poveste:

pe vremuri, Acaterina Enronescu (sper să nu-i fi elucubrat denumirea!) nu avea șanse să evolueze (că de evaluat nu se punea problema să ajungă să facă așa ceva) profesional, așa încât, după ce și-a terminat studiile, cam tot prin domeniul social, cam tot prin Universitatea bucureșteană, sfătuită bine fiind, a luat Drumul Politehnicii.
și iute de tot a ajuns șefa catedrei tuturor științelor sociale ale Politehnicii, care, din întâmplare, făcea și dregea cel mai mare număr de absolvenți cu diplome recunoscute, acreditate, omologate ș.a.m.d. dintre toate consorțiile universitare de pe lumea asta, la vremea aceea.
cu titlu de paranteză, prin directivă de partid se stabilise, de ceva vreme, că: inginerii trebuie să devină oamenii de nădejde și conducătorii instituțiilor de partid și de stat.

pe de altă parte, tot cu titlu de paranteză, acești viitori ingineri-conducători erau supuși unor teste, iară dacă le treceau urmau niște cursuri, ai ghicit Gena!, cursuri închipuite și organizate de Acaterina.
...
după '90, pe vremea cand Institutul de Științe ale Educației făcea eforturi să recontureze învățământul românesc, Enroneasca s-a dat la fund, până ce a renăscut ca ministră, ca Venus din scoică.

 =  Da!
Atropa Belladona
[30.Jul.09 08:32]
Excelent articol! Vorba maestrului Adrian: cata rabdare ai!
Felicitari!

+ tuin pix
alice drogoreanu
[30.Jul.09 10:47]
știința e o curvă arta e o curvă politica e o curvă și mai sunt niște curve pe ici pe colo în rest
gura lumii e singura care mai pune lucrurile la punct
din cauza ca e slobodă
gura lumii și presa


deci: cristalele alea swarovski fac toți banii și masochismul acestei desfășurări de argumente fără poale în cap idem

abia aștept efectele conexe incidențele legale pupat peața endependenții and stuff:))))

 =  gena, adrian, atropa, alice
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
gena, cred ca cea de acum se potriveste mult mai bine partii cu 'povestea'. ministra chiar are figura de povestitoare acolo. ps: portita cred ca ramane, am incredere in adrian.

atropa nu doar eu, am citat si niste surse pentru ca asa este corect. mersi

alice, da, toate-s niste usuratice. si educatia, se pare.

adrian, mersi pentru semn. cred c-am inteles. apropo, de lucrarea plagiata stii nu ?

+ eu sunt ambramburelu'
Laurentiu Ion
[30.Jul.09 16:14]
și tocmai pentru abramurik din poza aia, că nu-mi inspiră încredere
nici după ce a venit prin tgv și a vorbit
din păcate tot ce a spus, a luat cu ea - și nici că am văzut promisiunile aplicate
ceea ce mă face să cred că tot ce se întâmplă e chiar vina ei
spun toate astea din afară și chiar sunt obiectiv, deși am peste 3 sferturi din prieteni în situații dificile

deci susțin

p.s. e foarte tare poza :)))

+ ....
ștefan ciobanu
[30.Jul.09 16:20]
: o replica demna la o problema spionasa, care tine atentia romanilor de ceva vreme. usor usor va trece in folclorul negru al Romaniei, dar asta nu inseamna ca trebuie sa stam cu mainile in san.
din pacate, cum zice si alice, efectele conexe nu se vor repara asa usor. prin nicio lege.

 =  laurentiu, stefan
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
laurentiu cam toata lumea a fost pusa in situatii dificile. de poza nu zic nimic, mersi de semn :)

stefan, indiferent de rezultat impresia a fost creata. momentan ma mir ca nu prea discuta nimeni despre asta pe aici. insa calatorului ii sade bine cu drumul. mersi si tie

 =  despre "competența digitală"
Adrian Firica
[31.Jul.09 18:10]
na, că doamna ministru se scăpă: cică absolvenții gimnaziați și liceați, tre să aibă "competențe digitale".
ptiu drace!
păi pentru ce?
că ID-ul nu e agreat de domnia sa.

nu mai rămâne decât să o văd pe doamna ministru demonstrând, în locul Andreșancei, după miezul nopții, cât de competentă este domnia sa ... digital.

 =  da adrian
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
si mai nou liceul obligatoriu. nu stiu, e liceul obligatoriu in vreo tara de pe lumea asta ? mor de curiozitate.

 =  Întrebarea unei fetițe naive, la secretariat
Dan Norea
[01.Aug.09 16:58]
- La voi aicea, la Haret,
Aveți, cumva, sistem buget?
- Răspunsu-i NU, aici, o fată
Va absolvi numai cu-plată.


 =  Intervin și eu fără speranță
Constantin Iurascu Tataia
[02.Aug.09 12:18]

Ce dorește acest domn Tosa să demonstreze? Că niște impostori precum acest Bondrea (la Iași avem falitul nostru, pe Niculescu obersturmbahnfuehrer de la Universitatea "Petre Andrei") trebuie să scoată pe piață, în continuare, agramați precum Mischie, Vanghelie, Oprișan sau Chiuariu? Ce nu știu altceva decât să cumpere conștiințe și să încurce și să submineze administrarea acestei nenorocite porțiuni din Europa ce poartă numele de România? Din polilogia ce o prezintă pe site se vede de la o poștă că face pledoarie "pro domo" pentru menținerea în continuare a întunericului inaugurat de marele Stalin în anul de grație 1944, și peste gubernia românească. Mare păcat că această cucerire a minții omenești, care este tehnica de calcul, poate fi accesată de tot felul de trepăduși (este drept că domnul Tosa cunoaște bine gramatica limbii noastre!)care umplu site-urile cu greșeli de exprimare și de ortografie elementară ce se învață în școala primară. Dixi et salvavi animam meam!

 =  Constantin Iurascu Tataia
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
1. "acest domn tosa" nu "doreste sa demonstreze, ci chiar demonstreaza.

2. singura modalitate de a dialoga cu "acest domn tosa" este in spiritul legii ( acelasi spirit in care articolul de mai sus a fost scris ) si nu in spiritul unor pseudocognitii cu caracter generalist, ce din partea mea nu vor primi niciodata raspuns.


i have spoken and saved my soul.

 =  Ce discutăm?
Rodean Stefan-Cornel
[02.Aug.09 17:22]
Am mai spus-o de câteva ori:
În opinia mea, fiind un site de literatură, "Agonia" nu ar trebui să ducă la dezbateri politice, la nesfârșite discuții pe teme filozofice, economice, sociologice, istorice s.a.m.d. Pe cât posibil, chiar dacă textul respectiv este un articol, un eseu care cuprinde, în mod firesc opinii personale, comentariile ar trebui să vizeze, în primul rând, modul în care autorul a reușit să-și argumenteze opiniile, capacitatea de a folosi diferite "arme gazetărești", calitatea documentării, stilul de radactare, limbajul, figurile de stil etc.
Nu mă mai duc acuma la biografia autorului, dar îmi amintesc faptul că parcă este foarte tânăr (sper să nu îl confund). În această idee, cu atât mai mult îl felicit pentru faptul că este preocupat de o temă atât de serioasă, pentru răbdarea cu care a tratat subiectul, pentru claritatea exprimării, pentru rigoarea argumentării, pentru profunzimea documentării.
Mai precizez că, personal, sunt total împotriva învățământului privat la noi în țară în această perioadă, dar... parcă nu asta discutam, ci faptul că textul este bine scris.
Cornel Rodean

 =  .
alexandru moga
[02.Aug.09 18:15]
eu zic ca cine vrea sa faca scoala sa mearga la universitatile de stat alea vechi sa dea examene cum se dadeau pe vremuri
era un numar de locuri invatai pe rupte luai medie mare si intrai
nu invatai la coada vacii
direct
sau in fabrici si uzine
sau aurolac pe strada
pentru ca liceul reprezenta si reprezinta si azi un mare zero
un absolvent de liceu poate cel mult sa se angajeze debarasator la wc-urile publice

eu daca as fi in postura de a intervieva pentru angajare un absolvent de la orice facultate privata din tara l-as respinge din start
nici macar nu i-as spune motivul si anume ca diploma lui nu face doua parale

universitatile particulare in romania sunt o facatura pentru smecheri prosti cu bani ca si liceele particulare ca si gradinitele particulare


 =  Cornel Rodean
Dan Norea
[02.Aug.09 18:17]
...ca de cele mai multe ori, ai dreptate. Articolul este impecabil scris și asta e tot ce ar trebui să conteze. Dar încearcă tu să scrii, de exemplu, un articol cu un limbaj literar de excepție, cu o argumentație bună și documentare așijderea, despre cât de bine se trăia pe vremea lui Ceaușescu. Care crezi că vor fi reacțiile? Va lăuda cineva forma sau se va porni o avalanșă de înjurături?

Subiectul de aici e sensibil. Toată lumea știe cum se iau diplomele de la Spiru Haret. Nu contează nici aspectul legislativ, nici câtă dreptate are Abramburica. Dacă deschizi un asemenea subiect, e normal să te aștepți la reacții indignate, mai ales pornite din rândul unor intelectuali care au transpirat zdravăn pentru diplomele lor. Și care constată, revoltați, că diploma a ajuns o marfă pentru care e suficientă o sumă de bani.

Eh, așa cum e normal, toată lumea are dreptate. Dar aș prefera ca, în cazul ăsta, să existe o singură dreptate.




 =  iata despre ce:
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
abuzuri, neglijenta in serviciu, HG-uri neconstitutionale, discriminare, managementul defectuos al ministerului educatiei, conflicte de interese, nerespectarea unor legi votate de parlament ( implicit si interpretarea lor dupa ureche ), pe scurt: ilegalitati.

in privinta conotatiilor politice: ca ne place sau nu, ele exista. nu am absolut nicio problema cu acestea atata vreme cat cel care le aduce in discutie isi nuanteaza discursul corespunzator, folosind argumente obiective.


va multumesc pentru aprecieri. nu este numai meritul meu, ci si al userului amintit de-a lungul articolului ( userul "wizzard" de pe ush.ro )

 =  Dan Norea
Rodean Stefan-Cornel
[02.Aug.09 18:36]
Dane,
Bineînțeles că și tu ai dreptate și mă bucur că avem aceleași opinii și de această dată. Și eu fac parte dintre aceia care "au transpirat zdravăn" pentru diplomele pe care le-au luat, am spus răspicat la sfârșitul comentariului precedent că nu agreez învățământul privat, dar asta nu m-a determinat să-l atac violent pe tânărul Tosa, care chiar "combate bine". Și încă ceva: autorul este atât de inteligent, încât să-și fi dat seama ce riscă postând acest text...
Cornel

 =  alexandru
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
mihai, despre ce spui tu discut bucuros la o bere, sau intr-un alt articol care sa vizeze strict calitatea studiilor de la Spiru Haret.
insa acum si aici, nu vreau sa amestec calitatea cu legalitatea. desi ele sunt, atentie, convergente, pleaca totusi din puncte diferite si in situatia de fata intai trebuie tratate ca atare, si de abia apoi coroborate.

referitor la ultima ta afirmatie, desi sunt foarte tentat sa o combat, n-o sa fac asta aici.

 =  .
alexandru moga
[02.Aug.09 20:06]
putem sa intram in polemica dar aici eu devin rigid si conservator

poate ca sunt de moda veche dar consider ca scoala trebuie sa aiba in primul rand un statut recunoscut cum este Universitatea Bucuresti cu este Colegiul Sfantul Sava

una este sa fii absolvent de Sfantul Sava sau de fizica la Universitatea Bucuresti si alta este sa faci Liceul de Ucenici nr.34 din Ploiesti la dreapta spre gara

asa este si in strainatate numai ca acolo invatamantul privat are mii de ani nu se compara Oxford cu Spiru Haret

e vorba si de orgoliu cand faci o scoala nu numai de diploma sau cunostinte

mi se rupe mie ca esti bun in meseria ta daca ai o diploma de la Spiru Haret nu faci doua parale

in general invatamantul de calitate se face intr-o institutie de traditie nu in una de scos absolventi pe banda rulanta

in general baietii destepti intra la Sfantul Sava intra la Oxford la Universitate
eu n-as lasa un chirug care a absolvit Spiru Haret sa ma opereze sincer

nici un absolvent de liceu de ucenici sa fie agentul meu de asigurari sau consultantul meu financiar

nici absolventul de la drept Spiru Haret sa-mi fie avocat de familie

 =  dan norea
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
te contrazic. ba conteaza aspectul legislativ. cu o mentalitate asemanatoare au pornit "la razboi" si reprezentatii MECI care ulterior, si-au dat seama ca nu e suficient ce "stie toata lumea", si acum incearca sa se scoata, prelungind durata controlului de la sediul Spiru Haret Bucuresti. doar doar le-o veni vreo idee pe parcurs.

afirmatiile conform carora reprezentatii USH nu coopereaza sunt pure speculatii, pe care presa oricum de abia le asteapta. asa cum ne-am obisnuit, in cadrul acestui scandal presa nu verifica nimic, e un fel de bocitoare careia este suficient sa i se spuna ca a murit X, ca una doua incepe sa urle. iar curiosii evident, intorc capul.

ca o subliniere: daca reprezentatii USH nu aveu "chef" de aceasta vizita a corpului de control ministerial, ar fi procedat la fel ca-n cazul ARACIS: adica, i-ar fi dat afara.
fie ca unora le place sau nu, ministerul nu poate obliga universitatea decat cu o sentinta judecatoareasca definitiva si irevocabila in mana, sa se supuna unui astfel de control. asadar cei de la USH au fost mai mult decat binevoitori cand i-au primit.

referitor la afirmatia: toata lumea stie cum se iau diplomele la spiru. la ce te referi ? la faptul ca examenele constau in teste grila, asa cum se dau la majoritatea facultatilor de stat ( ASE Bucuresti de exemplu ), la testarea pentru permisul auto, la noul tip de bacalaureat de anul viitor ( pe care-l doreste culmea, actualul ministru), la restul universitatilor din Australia, USA, etc ?

 =  alexandru2
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
mi se rupe mie ca esti bun in meseria ta daca ai o diploma de la Spiru Haret nu faci doua parale

eu stiam ca in tarile civilizate este invers. si anume, ca "li se rupe" ce scrie pe diploma ta, si ca important este cat esti de bun.

 =  .
alexandru moga
[02.Aug.09 20:41]
sa fii convins ca nu e asa
una e sa faci facultatea in texas patria red neck-silor si alta in boston
asta ca nu conteaza daca ai diploma si esti bun e o inventie inventata ca sa zic asa de cei frustrati ca au terminat la dîlga city

mergi tu si cu diploma de la medicina din romania angajaza-te la john hopkins university la clinica sau in cercetare
rad aia de tine te arata cu degetul

sau la o firma de avocati daca nu ai Harvard ajungi un avocat de mana a doua undeva in atacama sau alaska

sau la o firma de arhitectura sau de publicitate

claudiu traditia unei scoli este garantia unui absolvent bine pregatit
pentru ca intr-o scoala de traditie se face carte

pe bune

ca de aia are traditie

 =  claudiu
Mihai Constantin
[03.Aug.09 02:07]
scuze că mă bag aici fără să fie de competența mea absolut deloc partea legislativă. și n-aș vrea să pară că-i țin isonul lui moga, dar dacă a deschis el discuția din perspectiva asta aș vrea să fac și eu o remarcă (pe care de la bun început vroiam să o fac, de când ai postat articolul, dar n-am vrut să deturnez eu primul tema & sensul dezbaterii etc. etc.)

vreau atât să doar spun: până acum 4-5 ani - când au fost acreditați - absolvenții de arhitectură de la "spiru haret" erau nevoiți să vină să susțină diploma la "ion mincu" sau la alte facultăți de stat - iași, timișoara, cluj - pentru a le fi recunoscută.

îți dau cuvântul meu de onoare - și o spun fără niciun fel de jignire sau răutate, dimpotrivă: încerc chiar și acum când scriu asta un fel de milă ciudată - erau de râsul curcilor... aveau niște proiecte de diplomă complet anacronice dpdv al soluțiilor arhitectural-urbanistice, depășite dpdv estetic, desenate pueril. și le susțineau îngrozitor (aici pot să înțeleg, poate că aveau emoții f mari, dat fiind contextul & calitatea celorlalte "cearceafuri" de diplome pe care le vedeau afișate pe panouri, gata să intre la susținere.) și majoritatea nu erau în stare să articuleze 2-3 fraze despre propriul proiect în engleză sau franceză, ca să intre într-un minim dialog cu profii străini din juriu.

în fine, majoritatea picau... deși, cum am zis, exista o anumită milă pt. ei și toleranță maximă din partea celor 10 membri ai juriului (mai puțin din partea celor 3 profesori de la școlile din străinătate - așa e la "ion mincu", de vreo 7-8 ani - care nu știau ce e cu "spiru" și ce e cu "mincu" și care-i ardeau egal și pe unii și pe alții dacă aveau proiecte slabe).

nu că "mincu" ar fi o școală grozavă la nivel european. dar cei (maxim) 10 inși care veneau de la "spiru haret" într-un an (din 300-400 ??? câți se înscriseseră în anul 1 la ei - asta ca să se înțeleagă câți din ei ajungeau integraliști la sfârșitul anului 6) erau varză și țin minte că ne uitam toți buimaci și ne miram ce au făcut 6 ani de zile, cine și ce i-a învățat, de ce nu au deschis și ei o carte, de ce nu s-a lipit aproape nimic de ei dacă totuși au făcut-o, de unde nivelul ăla de anul 2 cu indulgență care răzbătea din proiectele lor etc. etc. etc.?

altfel, țin bine minte: atacau teme f grele și - aș zice - ușor grandomane: stadion, circuit de formula 1, parlament, tribunal. adică chestii pe care nici măcar o echipă de 5 arhitecți europeni cu experiență nu le-ar ataca atât de ușor, în viața reală. de unde concluzia că și îndrumătorii lor de diplomă erau complet lipsiți de discernământ.

scuze din nou pt. devierea temei din articol.

 =  Universitatilor particulare in Romania - nu:(, gradinitelor -da:)
Magda Cote
[03.Aug.09 15:32]
Personal nu cunosc un absolvent al Univ. S. Haret, insa in jurul meu toti absolventii de la invatamantul superior privat si majoritatea de la forma ID chiar din cadrul universitatilor de stat fie sunt buni practicieni datorita studiilor liceale de profil si experientei acumulate imediat ( afirmatie valabila doar pentru cei din IT si Cotabilitate), fie sunt complet rupti chiar si de notiunile de baza ale domeniului in care si-au luat o diploma usor, de cele mai utle ori pe bani grei. Iar ponderea mare o au cei complet pe diafara, din pacate. De aceea, sustin pornirea ministerului.
Desigur sunt foarte multe facultati din cadrul universitatilor de stat care au ajuns doar o banda rulanta de diplomati.
Pentru Alexandru Moga: eu stiu licee particulare care au un sistem foarte bine organizat si acolo chiar sunt profesori dedicati, motivati de salariul platit poate, iar majoritatea gradinitelor particulare sunt mult peste nivelul celor de stat. Eu una prefer o gradinita particulara pana s-or drege cele de stat.


 =  scuze, ca am deviat de la subiect
olimp nefertiti
[03.Aug.09 17:45]
hai, Domnule, ca si facultatile de stat sunt sa nu spun cum xerox de diplome, daca iti place inveti daca nu, nu si poti sa-ti toarne toti cu palnia ca tot nu se prinde de tine nimic daca nu esti interesat, de tine ca si absolvent al unei facultati depinde daca vrei sa inveti mai departe sau nu, in formarea unui profesionist in orice domeniul nu facultatea este totul, ci practica de zi cu zi, am avut placuta surpiza sa constat ca sunt persoane care au terminat o facultate particulara si se descurca super , pentru mine conteaza ce stie, cat de ingenios este, mai precis cati bani face informatia pe care el o detine,mai departe ce poate cu aceasta informatie si cum o foloseste pentru el, in favoarea lui, imaginatie, creativitate, practica.Totul se rezuma la ceva in lumea aceasta: daca dintr-o simpla piatra tie iti iese cea mai interesanta scluptura din univers ce intereseaza ce ai terminat, crezi ca daca ai fi terminat nu stiu ce facultate faimoasa in domeniu ai fii avut talent, nici vorba, de accord sa faci o facultate in domeniul in care ai talent ca sa te perfectionezi sau cum sa zic sa te slefuiesti, dar gaseste-ti domeniul in care ai talent si apoi faci o facultate, parerea mea, ca diplome gasim cum sa facem rost de ele, fie stat, fie particular.

 =  olimp
Mihai Constantin
[03.Aug.09 20:21]
problema la ce spuneti dvs. vs. ce spun eu mai sus e alta: arhitectura este o disciplină (nu mă mai hazardez să-i spun "artă" azi în 2009, deși încă se mai poate spune că e, dar din ce în ce mai rar) în care discernământul profesional - deci nu doar estetic - pe care-l capeți în cei 7 ani de acasă (în cazul fac. de arh. sunt 6 ani de studiu :) ) e esențial.

dacă acei studenți timp de 6 ani au niște profi care îi îndrumă prost sau f prost, cum spuneam mai devreme, acei viitori arhitecți sunt pierduți. și asta se va răsfrânge asupra orașelor în care trăim când ei vor ajunge să proiecteze. sau, mai rău, să dețină funcții adimistrative prin birourile de urbanism de prin primării - ceea ce se întâmplă deja. cunosc cazuri concrete. și e mai simplu, și e cumva simgura posibilitate pt. mulți care nu sunt, defapt, pregățiți pentru meseria în sine și ajung să facă chestii birocratice infecte, să ia șpăgi și să pună bețe în roate dacă nu primesc șpaga, indiferent dacă proiectul e bun sau rău. iar dacă o primesc, semnează orice autorizație de construire pentru orice oroare. asta se întâmplă dacă nu ai discernământ: tehnic, estetic. dublat de lipsa completă de etică.

la fel cred că e și cu medicina sau alte domenii în care produsul final al acelui profesionist poate avea implicații majore asupra oamenilor.

 =  alexandru, mihai, magda, olimp nefertiti
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
alexandru,

1. cunosc foarte multe persoane absolvente de privat in Romania care au ajuns
studenti la programe de Master din Marea Britanie, Franta, Belgia, Germania, etc. programe de altfel foarte apreciate. in momentul de fata ocupa functii importante in cadrul unor corporatii/companii la fel de importante. iar locatiile respective nu-s nici in atacama nici prin alaska.

2. indiferent ce termini in Romania ( stat/privat ) / ( traditie/netraditie )
exista anumite criterii pe care trebuie sa le indeplinesti dpdv al
cercetarii stiintifice ( articole, studii de caz, stagii de practica, internship-uri, etc ) si al competentelor profesionale.
de aceea diploma de licenta = oportunitate de angajare dar nu garantia ca vei ocupa un loc.

lasa-ma sa inteleg, deci toti avocatii din lumea astea care nu au trecut pe la Harvard sunt niste avocati de mana a doua ?

dintr-un anumit punct de vedere parerile noastre sunt congruente, importanta
traditiei.

ps: asa cum madam ministru zice ca a cunoscut un vanzator de rosii care terminase spiru haret si eu am cunoscut un taxator de microbuz bucuresti-constanta absolvent de drept univ. bucuresti. so?


mihai,

avand in vedere ca esti o persoana foarte transparenta si corecta
tind intr-o proportie foarte mare sa te cred.
in privinta persoanelor nepregatite care ajung in functii de conducere
si care pot face destul de mult rau infrastructurii si ordinii sociale, nu pot
spune decat ca asta ar trebui sa fie preocuparea Ministerului. insa pe cale legala ( modificarea Legii Invatamantului ) si nu prin abuzuri.
nu poti veni dupa 7 ani ca ministru sa spui ca stii tu ca aia n-au invatat
si au luat examenul de licenta prea usor. sa fii sanatos, n-ai fost in stare
sa modifici legea cand a trebuit, e vina ta si a celor dinaintea ta ( care by the way, vin din urma cu gura mare uitand de mandatele pe care le-au avut si-n care n-au facut nimic ). orice masura pe care o iei nu poate avea efect retroactiv.

in secunda urmatoarea daca am sterge de pe fata pamantului universitatile private, oamenii incompetenti tot vor fi in aceleasi functii. cunosc, si nu vreau sa dau exemple concrete, de primarii in care sunt numai inapti pe functii de conducere tocmai din cauza ca sunt slab pregatiti, manipulabili si usor de bagat la inaintare; iar pe carca lor se fura fonduri si lucrari publice la greu. intr-o mare parte a sectorului bugetar asta am vazut.
si din pacate, asta se cauta.

arunca o privire aici daca doresti: http://www.u7.ro/ecaterina-andronescu-isi-face-amfiteatru-de-10-milioane-de-euro.html


magda, in urma unei statistici oficiale, pe un numar cat mai mare de studenti la nivel national, as putea sa-ti dau dreptate. insa chiar si-asa astfel de statistici se construiesc pe aprecieri personale ale angajatorilor, care la randul lor sunt persoane subiective /sau nu, ce pot avea afinitati/ sau nu pentru stat/privat. deci ar descrie foarte subiectiv situatia.
uite alexandru zice ca el n-ar angaja de la privat. daca jumate din angajatori ar gandi astfel, statistica despre care vorbim n-ar avea nici-o valoare. deci, e o discutie inutila deja.

draga nefertiti, in mare parte sunt de acord cu ceea ce spui.

 =  typo
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
nicio.

 =  RIA
Rugescu Ioana Adina
[12.Aug.09 04:29]
Eu gasesc articolul bine documentat, bine scris, dar mai ales bine argumentat. Demonstratia facuta este dincolo de cuvinte!

 =  ID
Camelia Tripon
[14.Aug.09 09:57]
Este un fel de examen pentru carnetul de sofer, numai că dacă acolo sunt și polișiti, aici s-ar putea posta grila % rezolvată. De curând chiar și poliția a anunțat că deși au camere de supraveghere totuși au fost fraude, atunci în aceste facultăți particulare la preț redus cât de corect sunt verificați, presupușii studenți. Scopul eradicării flagelului este acela de a nu periclita recunoașterea internațională a diplomelor din Romania. În ce țară europeană taxa de studii este mai mică decât un salariu mediu pe economie? Acest învățământ privat este un en gros. Oare este corect față de cei care și-au făcut studiile la zi? Pe diploma mea nu se specifică "curs de zi", cei de la seral au fost examinați de asistenți mai puțin exigenți și nici programa nu a fost la fel, ei nu au mai fost obligați să facă proiecte la unele cursuri cum era cel de Reactoare, unde profesorul era cumplit de exigent. Cred că învățământul nu trebuie să fie "de piață". Dacă tot dorim ca toți să aibă studii superioare, să facem învățământul oblgatoriu de 17 clase. Însă mai este o întrebare, dacă toți vor fi șefi, cine va lucra la strung sau va vinde la tarabă?

 =  Actualizare: pentru cei care inca mai sunt nelamuriti
Claudiu Tosa
[14.Oct.20 02:33]
In perioada guvernarii Ponta s-a adoptat Ordonanța nr. 42/2015 privind dreptul absolvenților de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate și sancționarea instituțiilor de învățământ care școlarizează fără autorizare, Ordonanta care practic a scutit Ministerul Educatiei de pierderea de procese pe banda rulanta cu absolventii Spiru Haret.

In fapt, situatia mentionata si descrisa in articol se rezolva prin acest Ordin la nivel procedural (juridic diplomele fiind oricum recunoscute, asa-zisa lor *nerecunoastere* neputand opera decat in cazul unei sentinte definitive si irevocabile de anulare - pentru fiecare diploma in parte).

Expunerea de motive poate fi citita aici iar Ordinul in sine aici.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0