Comentariile membrilor:

+ viraj
emilian valeriu pal
[15.Jan.10 12:20]
Am zimbit strengareste pentru ca, initial, am crezut ca eu ti-am fost muz pentru acest text. Ca reporter de provincie intr-un orasel cu care avea, inainte de anul 2000, 80.000 de locuitori, iar acum are 60.000 si probabil, in viitor va ajunge la 20.000, e lesne de inteles de ce mi-am arogat calitatea de muz. Culmea e ca ma gindeam, la un moment dat, sa scriu un articol de genul "conditia scriitorului de provincie vs conditia scriitorului de centru" :)).
A propos de predat reportofoane si telefoane mobile. La sfirsitul anului trecut, inainte sa plec pe Mont Blanc, seful mi-a cerut biletul de avion sa se convinga ca era dus intors si, pt mai multa siguranta, se gindea chiar sa predau telefonul mobil. Asa, pt orice eventualitate. A revenit asupra deciziei dupa ce aproape m-am jurat cu mina pe biblie ca voi reveni in tara.
in acest context deja am devenit fanul lui Mugurel. Este unul din textele pe care le-am citit si m-au facut sa vreau continuarea. Din punctul meu de vedere una din calitatile scriiturii e usurinta cu care poti contura un personaj cit se poate de real, intr-un context cunoscut. Poate intimplarile par banale, dar umorul asezat da savoare acestui text.
In speranta ca daca vreodata voi lansa si eu o carte in sala mare a Bibliotecii judetene, as fi onorat sa am de partea mea un critic asa de puternic ca dumneavoastra. Sper doar sa nu fiti preocupat de efectele nocive ale trigliceridelor si colesterolului LDH asupra organismului in timp ce un cititor o sa ma intrebe in ce masura a influentat universul din Avatar opera mea.

 =  emilian
Liviu Nanu
[15.Jan.10 13:22]
Emilian, am să pun și continuarea imediat. Nu mai este mult, am lăsat textul deschis pentru că mă plictisisem scriind și trebuia să iau o pauză (și să cumpăr pîine). Prozatorul trebuie să aibă oase tari, calitate pe care, dacă nu mă înșel, a enunțat-o Eugen Simion, poate și el a auzit-o în altă parte.
Eu însă, sînt un tip firav, de aceea textele mele sînt grăbite, multe dintre ele neterminate sau cu final rasolit.
Da, voi veni cu plăcere la lansare cărții tale, cu o singură condiție: să-mi trimiți un rezumat de o jumătate de pagină, la două rînduri, font Times New Roman 12, 3 cm stg-dr. 3 cm sus-jos.

 =  .
Mihai Robea
[15.Jan.10 14:18]
pare mai degrabă un tratat despre metehne, la urma-urmei nu ele provincializează? Desigur..există și varianta frustă și ridicolă a impunerii, a oficializării/globalizării, cel puțin se încearcă, eforturi mari ..rezultate aproape nule, pe alocuri amuzant, spectacolul lumii.

...dar să vedem ce se mai întâmplă...

 =  vrem continuarea
Amelia Mociulschi
[19.Jan.10 17:10]
Ușurința de a modela din cuvinte personaje și situații ce devin atât de reale, încât ești convins de autenticitatea lor se împletește cu umorul savuros. Te incită, te amuză, te întrebi ce va mai fi în continuare. Apreciez foarte mult stilul tău de a prezenta lumea, cea de toate zilele și cu toate metehnele.
Amelia

 =  Da' piscoturile, cand vin piscoturile?!
Atropa Belladona
[19.Jan.10 17:47]
Coane Liviu, noroc de Amelia (are fata asta un nas de caine de vanatoare, miroase imediat o proza buna, de la distanta, numai cu mine-a dat gres) ca altfel era sa ratez lansarea cartii lu' conu Mugurel. Si, zau ca era mare pacat de piscoturile si de vinul de pe urma.
Apropo, pe cand continuarea?
Ca mi-a placut.

eu

 =  răspunsuri
Liviu Nanu
[19.Jan.10 20:20]
Amelia, Belladona - mă onorează semnul lăsat de voi și vă promit că voi continua. Doar că sînt cam leneș, va mai dura ceva timp. Sper să nu vă dezamăgesc, deocamdată sînt în faza acumulări imaterialului, pe urmă vine saltul calitativ, așa cum am învățat la dialectică. Dacă vine...
Domnule Mihai Robea, dacă nu ar exista metehnele, despre ce am mai scrie? Și slavă Domnului, avem material destul.

+ O satira excelenta la adresa "vietii literare"
Traian Calin Uba
[15.Feb.10 16:07]
Un prozator format (la scoala lui Cehov, Ilf si Petrov)care, tocmai pentru ca sufera de plictiseala ca si personajele sale are darul de a nu-si plictisi cititorul. Satira excelentala adresa "vietii literare", dublata de un comic amar, care face ca rasul sa-ti inghete pe buze. Naratiune alerta, bine condusa, dialoguri vii,realism, culoare, buna cunoastere a lumii despre care scrii. Sunt multe de spus... Pana una-alta, nu-ti pot oferi decat o steluta galbena din partea "unui cititor obisnuit care crede in tine."
Apropo, ca cititor obisnuit, n-am intalnit nicio scriere de-a lui Marques intitulata Macondo. (Dupa cate stiu, e numele satului dintr-"Un veac de singuratate.") Si tot ca cititor obisnuit (sa carcotesca), cred ca un text propus spre lectura, fie el si episodic, ar trebui sa aiba un anumit final...
Oricum, proza e stalucita - dar asta e meritul lui Bicuta sau al lui Waldo... Spune-le ca abia astept urmarea.

 =  mugurel cu miros de levant
iarina copuzaru
[15.Feb.10 17:56]
Textul mi-a fost suficient pînă la sfîrșit. Are un umor-vîrtej (ca o înghițitură de votcă – îmi imaginez), care mai întîi te amețește, iar apoi te așază confortabil pe gînduri. Vă felicit și eu.

 =  ...
iarina copuzaru
[15.Feb.10 18:18]
Dacă mi-a fost suficient, asta nu înseamnă că nu mai aștept cu nerăbdare continuarea:)

 =  Traian, Iarina
Liviu Nanu
[15.Feb.10 22:56]
Traian, evident, Macondo este o capcană. Universul imaginar (care, de fapt este autentic) este un pretext. Gîndește-te doar la Cîrciuma lui Bicuță, un alt spațiu, tot imaginar. Onorat de vizită și semn.
Iarina, ești amabilă, sper ca semnul tău să nu fie interpretat altfel.

 =  noroc
serban georgescu?
[24.Feb.10 10:51]
Este aici un mod elegantissim de exprimare a unei Nevroze cronice

evolutiva chiar...

elegantissim zic


pai cand reusesti sa transmiti unui cititor anti-alcoolic (imi imaginez) senzatiile pe care ti le da un pahar bun de vodca dat peste cap, te poti numi Scriitor, mai tata!

n-ai nevoie de nici o InstantaUassalam!


+ mai scrie, maestre!
silvia caloianu
[24.Feb.10 11:32]
citindu-ti bucata asta de proza, eu cred ca te-ar putea invidia pana si tatal alegoriilor, dimitrie cantemir! spirit de observatie, umor, satira... dar, ce cuvinte sa mai caut, pentru a dovedi ca textul unui maestru - si, va rog sa vedeti accentuat cuvantul "maestru" - merita (inca) o stea de atentie?!

 =  vă rog să interveniți de urgență...
Adrian Firica
[24.Feb.10 12:50]
Domnule Nanu,
este bine că unii oameni mai iubesc și cartea și că nu ascund acest viciu inofensiv.

vreau să vin în întâmpinarea eforturilor dumneavoastră aducându-mi și eu contribuția: de exemplu eu consider că toate lucrurile au o măsură.
așadar unele măsurători se fac în metri liniari, alte măsurători se exprimă cu cinzeaca (cinzeaca e unitatea de măsură pe a unei anumite stări, care pe măsură ce se consumă cinzecile aduc euforia și buna dispoziție.
unii folosesc și expresia: la o cinzeacă; sau... numai o cinzeacă; ori... preț de o cinzeacă.

am o rugăminte... ca să localizez bine unde este "Popasul prietenilor" completați în clar expresia:"... la circa o cincizeci de metri de poarta cu clopot a acestuia, ..."

 =  răspunsuri pentru Șerban, Silvia și Adrian
Liviu Nanu
[24.Feb.10 20:43]
Șerban - nevroză, bine ai punctat. Și cronică, evident.
Silvia, dacă n-ar veni din partea ta (și dacă nu te-aș cunoaște) aș zice că faci mișto de mine. Te-aș ruga să lași protocolul acesta deoparte și să-mi spui pur și simplu "stimate maestre" :)
Adrian, dacă vrei să știi, am găsit în tîrg (tîrgul Rușilor, normal) un magazin care vinde țoiuri. Am luat și eu unul, dar din păcate stă pe un raft și se prăfuiește. Să treci pe la mine am o țuică din tămîioasă de Pietroasele care te așteaptă, eu (singur) nu beau, doar mă cunoști foarte bine.

 =  nu știu cum să mă exprim mai bine
silviu viorel păcală
[06.Mar.10 12:22]
dacă personajul tău e din metareal sau din transcedent, dar cu siguranță secretă în viziune posmodernistă univeralitatea bătânului Caragiale. Așa că, după cum spuneam să nu fac vreo cacofonie "curat plagiat coane!". Cu nedisimulată stimă !

 =  nici "meta" nici "trans"
Liviu Nanu
[09.Mar.10 16:15]
Cu scuze pentru întîrziere, îți răspund și eu, monșer Silviu Păcală, că nu e nici "meta" nici "trans", mai degrabă "para". Personajul, desigur.
Onorat de prezență.

 =  mulți ...
ciutura carmen luminita
[09.Mar.10 21:21]
nu l-au citit pe Marques, puțini au curajul să recunoască.... a trebuit să citesc a doua oară pentru a-mi face curaj să las un comentariu: un text scris cu atâta acuratețe de parcă aș privi un pahar foarte bine spălat(iertată să-mi fie comparația plastică)
cu deosebită stimă,L

 =  carmen
Liviu Nanu
[10.Mar.10 14:57]
Marques sau Hesse, Rushdie ori Murakami, mai puțin contează, exemple sînt destule. Important este că ai surprins foarte bine ideea.

 =  bine va regasesc, bine mai scrieti!
Anni- Lorei Mainka
[10.Mar.10 16:32]
Am citit de doua ori textul - revin dupa multa vreme si sper sa imi pot permite sa va spun VA ROG SA NU-L lasati pe Mugurel fara viitor, fara sa o vada pe mama lui si sa -i zica fro metafora-doua sau sa mai puna de-o proza prin frun han intre pastrame, tuici puturoase si blonde batrine...va rog, pe curind

 =  continuare
Liviu Nanu
[14.Mar.10 15:01]
Anni, te-am ascultat și am pus continuarea. Nu știu cît de inspirată este, dar, fii convinsă, este în spiritul celorlalte creații epice semnate de mine.

 =  ***
Lesenciuc Teodor
[14.Mar.10 16:53]
Ma bucur intotdeauna sa descopar texte din care am ce invata, e extrem de placut textul dumneavoastra. nota de umor negru face o trimitere acrisoara, daca pot spune asa, la adresa societatii din ziua de azi.
Va voi citi cu placere intotdeauna, poate se prinde si de mine ceva...
Cu respect,
L.T.

 =  il astept pe Mugurel in Rahova, sa ne citeasca cu gindul la mama lui
Anni- Lorei Mainka
[14.Mar.10 18:32]
Domnule Nanu, am revenit ca sa imi iau portia de literatura pe duminica asta, Mugurel vad tot aici, dar lasa ca iese el din pasa asta si ne vedem poate inainte de Pasti cu totii, si atunci sa vezi scenariu! Va rog sa-l lasati pe Mugurel in Rahova, nu-i periculos si se poate inspira din personajele ce sunt dornice sa intre in literatura, cred uneori ca doar pentru mine si dvs. sta toata lumea in piata si striga cit ii tine gura, ca sa auzim,sa ne luam notite si apoi sa ii imortalizam.....veti fi binevenit la recoltarea rodiilor in Rahova!

 =  Teodor, mergi la cîrciumă, Anni, nu vreau la Rahova.
Liviu Nanu
[14.Mar.10 21:19]
Teodor, onorat de vizită și semn. Cît despre "prins ceva", fii liniștit, e suficient să fii atent la cei din jur, că metehnele sînt aceleași. Și nu evita cîrciuma, e locul perfect pentru socializare, pentru meditație, fondat partide, dat jos guverne și în care s-au pus la cale revoluții. Cîrciuma te învață mai mult decît școala sau munca (fie ea și intelectuală). Cu condiția să păstrezi măsura, evident.
Anni, m-au trecut fiori pe șira spinării cînd am citit "Rahova". Sper că nu este locația aceea pitorească cu zăbrele și paznici înarmați.

 =  rahova este o Bariera umana
Anni- Lorei Mainka
[15.Mar.10 00:26]
Rahova este dupa RAhova, nu , dl Nanu, este o uitare in timp, nu vrea nici in centru nici in casa nici la circiuma, este pur si simplu o intersectie din anii60 ...intre sosele, viata pe strazile unor vremi disparute, multumesc de trecere

 =  continuare
Liviu Nanu
[29.Mar.10 05:49]
Continuare. Partea a treia.

 =  curata continuare!!!
Anni- Lorei Mainka
[29.Mar.10 13:55]
Bine ca m-ati atentionat -azi e zi de proza ....dragu de Mugurel, este pe masura spuselor lui de scriitor!

 =  semn...
Petruț Pârvescu
[30.Mar.10 20:14]
***
te citesc de ceva vreme. constat ca, dincolo de text, scriitorul isi asuma responsabilitatea scriiturii, mecanismele ei introvertite. apropo..., agonia dar si extazul acesteia. umor, calm, situatii, atmosfera, detasare, naturalete.
te felicit!

 =  Anni, Petruț
Liviu Nanu
[30.Mar.10 23:30]
Anni, onorat de vizită și semn. Sper să am răbdarea și forța să duc la bun sfîrșit această proză, de întindere mai lungă. Mă bucur că ești prin preajmă de cîte ori adaug ceva nou sau corectez paragrafe mai vechi și aștept întotdeauna cu încredere opinia ta.
Petruț, Aceleași cuvinte de mulțumire ți le adresez și ție. Sper să nu bat cîmpii și să iasă în final ceva digerabil. Mulțumesc pentru încurajare.

 =  continuare
Liviu Nanu
[24.Jun.10 14:19]
Continuare

+ aprecieri de 6 luni de zile incoace
Anni- Lorei Mainka
[24.Jun.10 15:02]
Mugurel se tine bine - domnule Nanu , va multumesc ca nu m-ati lasat sa ma intorc la agonia fara sa ma asez la o halba cu personajele....
intre timp m-am facut si eu mai maricica si dupa ce v-am laudat pot sa va dau a 8 stea din viata mea!
lansarea Alexeiului meu pot sa va spun a fost o seara pe alta lume: biletele de autobuz s-au dus in toate colturile tarii....
pe curind si va tin pumnii , cum mi-as tine mie, sa nu va rataciti scriind.....
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !