Comentariile membrilor:

 =  parere
Mihai Robea
[27.Feb.10 12:12]
Paule, marturisesc ca sunt amuzat, fiindca avem de-a face cu un poet care face cat o generatie..."un nou val de poezie", lucru rar, ba chiar unic, cat priveste la ce spui dupa, suntem in 2010, eu zic ca este normal sa fi depasit, ma rog, ce-a depasit, daca ai avea si argumente ar fi chiar mai bine. Nu s-ar bucura prea mult Dinescu sa-l asezi linga Sociu, parca, daca nu i-am tastat gresit numele, nu ma mai intorc, sau langa autorul pe care il prezinti? Nu ar fi bine sa avem un pic de simt al masurii? totusi
..ca bine zici.."o poezie a carnavalului postmodern", "o poezie care anunta sfarsitul postmodernitatii"!?
forme de gandire slava ori 'slaba', fiindca te intreb, cum vine asta, in context
"oameni la iesirea din trup pot trai inca pentru crezul lor", e ceva abscuns adica, poate crezul ii asteapta la iesire si ii paraseste la intrare, e greu..
"Crezul autorului nostru este acela ca el este un om care se simte bine in pielea lui...", pai asta nu e un crez, un crez este altceva, ceva palpabil, nu ingenuu

si nu mai continui ca te supar rau

 =  paul gorban-rescriere
Nache Mamier Angela
[27.Feb.10 12:20]
un articol pe un ton exaltat!
poate va trebui rescris si adus la dimensiunile "normalitatii"
altfel ,s-ar crede ca datorita acestui autor de poezie literatura lumii este salvata si tot ce s-a scris înainte este zero...
sa fim seriosi!

 =  .
nica mădălina
[27.Feb.10 12:31]
e imperativ, totuși, niște spirit critic, adică sunt imperative niște delimitări care să prilejuiască precizarea și a punctelor slabe, căci orice autor și orice "operă" sau, ca să zic mai realist, carte, le au.

mă gândesc că una este susținerea, alta pura afirmare, fără argumentare. aceasta din urmă, la rândul ei, nu se rezumă la citare. cum nici interpretarea nu se rezumă la descriptiv.


 =  raspuns
Paul Gorban
[27.Feb.10 12:34]
in acest promo libris prezint o cartea asa cum apare ea. Sincer pe langa tonele de poezie care au parut in ultimii ani, SGD e un poet care iese din tiparul haitelor de lupi cu versuri sub gingie. El scrie o poezie curata. Articolul de fata sunt sigur ca nu va conveni, multora. e problema lor. Nu l-am adus la aceesasi scara pe dinescu si sociu, si pur si simplu spuneam ca la fel ca si poetii mentionati SGD va schimba directia poetica romaneasca. Tb sa recunoastem, daca ati cititi dinescu si sociu, ca la randul lor au adus paradigme noi. La fel face si SGB, Cuparati cartea, cititi-o si la randul vostru scrieti despre ea, asa cum vedeti. eu am scris cum am vazut. Si cerul e mare, citesc sute de carti de poeme, doar cele care au ceva altfel decat comunul ma bucura. cartea lui sgb chiar m-a bucurat. Nu-l cunosc pe autor personal, decat prin intermediul acestei carti.
Oricum va multumesc pentru semnele voastre si va mai astept.

 =  ...
nica mădălina
[27.Feb.10 12:40]
era vorba despre distincția între a prezenta o carte și a o elogia neragumentat altfel decât prin formule și formulări care umflă.

și spun asta bazându-mă pe faptul că nici măcar una dintre ideile despre care spui că le susține autorul nu sunt înmărmuritoare, nu provoacă o stază în care, ca și cititor, să-ți pui problema "iată o viziune absolut aparte".

cât despre "curată"... m-aș abține să spun una sau alta până când nu mi-este argumentat asta.

pe scurt, din citatele alese nu prea rezultă afirmațiile elogioase cu duiumul.

or, asta ține de felul în care ai spus. nota bene, eu una asupra acestui aspect am atras atenția.

 =  gandirea slaba
Paul Gorban
[27.Feb.10 12:44]
vazi Gianni Vattimo. Expreesie folosita in raport cu gandirea postmoderna. A nu se interpreta ad literam... Cartea gandirea sllaba, ed pontica, Constanta, traducere de M. Mincu si Stfeania Mincu. (din cate imii aduc ainte). In alt loc am explicat aceasta expresie a lui Vattimo.
PS. SGB nu SGD

 =  .
nica mădălina
[27.Feb.10 12:50]
nu înțeleg răspunsul.

dar reiau, și mai simplu, ce am spus: felul în care susții, prin citatele alese, ceea ce afirmi extrem de elogios despre acest produs literar, nu este dintre cele mai fericite.

asta ca să folosesc o expresie de lemn, dar din care să rezulte că intenția mea nu a fost de a leza, ci de a atrage atenția asupra unui exces și a unor alegeri neinspirate la nivel de "iată, din aceste versuri rezultă că și că că".

atâta tot.

 =  .
nica mădălina
[27.Feb.10 12:53]
un ps sau un fel de "cu alte cuvinte": când se ridică în slăvi, scara folosită trebuie să fie foarte solidă, altfel riscul obiectului ce se încearcă ridicat în slăvi de a se prăbuși este copleșitor.

eu despre scara pe care o construiești spuneam. poate acum e limpede până la capăt.

cât despre gândirea slabă, aș putea sugera niște lecturi despre gândirea sentimentală?


 =  madalina
Paul Gorban
[27.Feb.10 13:46]
raspunsul privind gandirea slaba nu e a pt tine, madalina. in ceea ce priveste pozitia ta fata de acest text o apreciez, dar as vrea sa faci diferenta intre un Pomo libris, Concica si Recenzie. Poate asa vei intelege de ce nua am vrut sa discut aici despre partile negative ale cartii, sigutr ca si ele exista. Dar iti las tie aceata placere. cat priveste hermeneneutica chipurlor lui SGB nu am avut-o ca intentie in acest text. La fel, ramane sa te ocupi personal daca doresti. Am observat ca aici unde vb de un autor premiat sunt replici de interes general iar acolo unde am vb despre autori care nu au primit in viata lor o medalie nu a fost nici o replica. ce sa inteleg....?
te salut

 =  .
nica mădălina
[27.Feb.10 13:54]
pentru mine premiile nu sunt decât un criteriu, printre altele. o spun ca om mereu premiat, ce-i drept, nu în literatură, ci în altele.

consider că, indiferent că este promo sau recenzie, echilibrul în aprecieri atrage mai mult cititorul. când este exces în laudă sau exces în partea cealaltă, riscul de a stârni cititorului o prejudecată, în sensul de a-i reduce libertatea de poziționare înainte de a parcurge el însuși produsul prezentat, nu face tocmai bine acestuia din urmă.

este ca și la echilibrarea motivației pozitive cu cea negativă, care să păstreze o doză de impersonalitate necesară pentru ca și ceilalți receptori să poată recepta cât mai personal, prin lectură.

la aceste nuanțe mă refeream, a căror luare în seamnă o consider subadiacentă oricărui demers de a prezenta o carte, fie el de promovare, fie de alt tip.

cu alte cuvinte, e foarte probabil să creezi cititorului așteptări mult prea mari de la o carte, promovând-o astfel. de aici riscul deziluzionării acestuia, ulterior lecturii.

și asta e o chestiune de metodologie și metodă a celui ce promovează.


 =  madalina 2
Paul Gorban
[27.Feb.10 13:59]
iti recomand in cest semn cartea lui jean-boutaud, Comunicare, semiotica si semne publicitare, aparita la tritonic in 2004.
v [ana la urma de gustul cultural si gusstul cultivat al fiecarui lector. eu am aruncat pastisa. ramane fiecare sa descopere ce doreste

 =  jean-jacques boutaud
Paul Gorban
[27.Feb.10 14:01]
reform

 =  .
nica mădălina
[27.Feb.10 14:08]
promit să nu mai revin, așa că mai accentuez doar acum: nu contstam decât felul tău de a arunca pastișa, ca și cum ne-am afla în fața unei cărți alfa și omega a poeziei, atât. ceea ce, apropo de cultivarea gustului, pe mine una, ca și potențial cititor, mă face să fiu reticentă. ba chiar sceptică.

și nu cred că sunt singurul cititor de acest gen.

era demarcația între a contribui la cultivarea gustului cuiva prin promovarea unui produs, respectiv a proslăvi un produsde o manieră subțirică. iar aici am argumentat cu citatele pe care le-ai ales. din ele nu rezultă toate superlativele pe care le-ai enunțat.

așa că prezentarea ta e mai mult axiomatică decât o interpretare.

mulțam de reco, cu siguranță o voi căuta și citi. uite cum faptul că-mi spui simplu că aceea e o carte interesantă mă lasă dornică să o parcurg liber, fără așteptări excesive.

gradația, deh! :)

 =  E o cronică laudativă,
Liviu-Ioan Muresan
[27.Feb.10 14:18]
ceea ce nu poate fi acuzator autorului. Faptul că a văzut aici o creștere valorică, o speranță dincolo de împotmoliri, e obțiunea sinceră a autorului. Ceea ce Paul propune, chiar dacă nu e agreat de toți, e o recenzie subiectivă, asumată, un punct personal de vedere ce trebuie respectat. Eu zic că e bine scris.
LIM.

 =  critica vs pr
emilian valeriu pal
[27.Feb.10 14:15]
in momentul in care sa spunem, un autor cu nivel 150(articolar), isi incepe articolul "autor cu muschi si har cit incape, de profesie jurist dar blestemat de ingeri" deja din start ma indeparteaza de cartea respectiva. Am urmarit evolutia lui SGB de mai multi ani. Ceea ce scrie nu ma incinta nici daca as fi pr la o editura. Din pacate, fara a fi critic, acest articol pacatuieste prin exces de glucoza. Este exact ca intr-o reclama la Mc Donald's, cind la televizor ti se prezinta ditamai big mc-ul si, in realitate, e o chichineata.
Sincer sa fiu ma asteptam la ceva mai pertinent din partea autorului Paul Gorban care, poate, intre timp, a devenit impresar.
Argumentele cu Pomo libris nu tin. Imi ridica colesterolul degeaba.

 =  raspunsuri noi
Paul Gorban
[27.Feb.10 14:31]
madalina eu mai astept criticile si parerile tale. Nu vreaus a intelegem gresit. Emilian, stiu ca poazia lui SGB nu are cum sa placa multoara. Mie mI-a placut si am scris cum am simtit. poate prea subiectiv, cum spune si LIM, asta nu insemana ca nu am dreptul s aimi expun punctul de vedere. E o cartea care a reusit sa ma bucure, repet. Primesc la rredactie zeci de carti care ma lasa rece. Nu sunt nicinimpresar si nu vreau sa propun chichineete. SGB e dita, mai produsul. cititi-l cu atentie. Nu mai fiti subiectivi nici foi in formularile de com. cat priveste nivelul de accees la acest site, crede-ma ca ma lasa rece. Oricand as putea renunta la aceast site. Nu ma tine legat de acest site vre-un puctaj sau nu stiu ce oferta. daca nu convine cuiva punctajul meu rog cu argumente sa ma treaca la zero. Va multumesc si va mai stept.

 =  .
nica mădălina
[27.Feb.10 14:37]
deci tu poți fi subiectiv, pe noi, restul, ne îndemni să nu fim.

zău acum, ditamai neditamai, recitește și tu ce formulări ai folosit pentru a exarceba un produs.

sunt curioasă dacă era rimbaud la debut cum l-ai fi promovat...

nu contesta nimeni calitatea lui x sau z, eu una contestam exagerarea din cum ai prezentat și lipsa ei de îndreptățire. îndreptățire care să rezulte din, accentuez, pasajele pe care le-ai citat din cartea prezentată.

promit să nu mai revin pe subiect.

dar promit ca atunci când voi remarca aceeași lipsă de proporții într-un articol de promovare, să o semnalez și argumentez, atât cât pot, ca și acum.

dacă vreodată o să consider această carte drept una dintre cele care mi-au marcat traseul cultural și uman, voi încerca să spun asta așa cum mă voi pricepe.

sau nu.

așa cum sunt curioasă peste ceva timp, mai la rece, cum ai face o recenzie acestei cărți, în care, totuși, să nu rezulte a fi primul caz de perfecțiune în lumea literelor românești.

 =  deviere
emilian valeriu pal
[27.Feb.10 14:47]
Tu deviezi discutia la nivelul tau si alte cele. Ei bine, in primul rind, un asemenea nivel presupune o responsabilitate. In al doilea rind, SGB o fi pt tine ditamai produsul, dar pentru mine nu e. Ditamai produsul pentru mine e Cosmin Perta, Gamart si inca vreo citiva. Pina si Komartin pt mine e ditamai produsul. Dar asta tine de gusturi, iar ceea ce ai incercat tu sa faci aici e sa bagi pe git o mincare de post, pe cind eu sint carnivor in toata regula. Sint subiectiv in com atita timp cit esti subiectiv in prezentarea unui produs. Tu poti sa mi-l prezinti ca pe Burj Dubai, eu pot sa ma opun si sa zic ca are probleme de structura.
Nu devia discutia, pentru ca, in final, Nica Madalina a semnalat foarte bine: aici e vorba doar de exacerbarea unui produs. Iti recomand sa citesti cronica lui Felix Nicolau la romanul "Soni". Eu am pus punct aici.

 =  o calitate rară
Vasile Munteanu
[27.Feb.10 14:53]
când o analiză literară reușește să mă amuze cu privire la anatomie, e clar că autorul este departe de a fi un specialist; și nu mă refer la discrepanța frapantă dintre enormitățile afirmațiilor și platitudinea citatelor alese pentru exemplificare, ci la această concluzie: "are bile sub prepuț"; poate de metal, cum practică pucăriașii, că acelea care conferă virilitate unui bărbat sau unui autor sunt... mai jos; sigur nu ați simțit un nod în gât când ați scris acestea?

 =  ce pot să spun
George Asztalos
[27.Feb.10 19:08]
despre Paul Gorban e că face o critică de întîmpinare în care entuziasmul își atinge scopul. Subiectiv sau nu discursul e problematic și controversat ca și autorul acestui debut literar. Nu va fi tocmai SGB cel care pune capăt postmodernismului, evident. Nici nu are cum fără argumente de stil și convingeri neo-estetice asumat-aplicate. Dar micile exagerări în acest sens ale criticii de întîmpinare au rolul de a atrage atenția asupra unui autor care promite și care, după toate aparențele, se va ține de cuvînt. În acest sens sunt binevenite și argumentele pe invers ale comentatorilor. Își ating și ele scopul coercitiv. Cu alte cuvinte nimic destructiv și totul reconstruibil. De fapt în aceste coordonate, chiar și cartea de debut a lui Stoian G. Bogdan, poate atinge perfecțiunea.

 =  credibilitate Ze.ro
Vasile Munteanu
[27.Feb.10 20:49]
nu e nevoie să renunțați la site pentru că o "critică de întâmpinare" a fost nefericit... întâmpinată; fiți bărbat! dar la ce vă așteptați când, pretinzând că anticipați Noua Stea a Carului Mare - ce să facem, la fiecare zece ani simțim nevoie de o nouă strălucire, așa, cum ar căuta Nety Sandu o zodie nouă -, cu trimiteri la Gianni Vattimo și Jean-Jacques Boutaud și recurgând la "argumentul nivelului", postați un articol mai mult decât... entuziast, care conține fix următoarele formulări: cu adevarat, marele Premiul Eminescu, stare halucinată, prelungure, aceasta variată gamă, pentru care crează, viziunea poetica, să ne surpindă, damingeană, colaboratorior? dacă folosirea aleatorie a diacriticelor sau tastarea greșintă sunt pardonabile, articularea incorectă sau forma corectă a unui verb sau substantiv sunt impardonabile. nu credeți că, până la Vattimo și Boutaud, gramatica limbii române ar fi mult mai folositoare? măcar pentru simplul motiv că, genial sau nu, un autor este, printre altele, inclusiv o "expresie a limbii". cum numai D-zeu știe numărul lor, oricine poate număra câte stele dorește și le poate vedea în ce culori dorește, mai ales verzi; dar o condiție prealabilă este știința numărării...

 =  mi-aș permite o recomandare
Vasile Munteanu
[27.Feb.10 20:55]
dacă depășiți faza exprimării corecte și, totuși, vă încăpățânați să scrieți critică de întâmpinare, vă recomand A. E. Baconsky.

oricât m-ați detesta în seara aceasta, îmi veți mulțumi mai târziu.

 =  raspuns v munteanu.
Paul Gorban
[27.Feb.10 21:28]
nu am spus ca renunt la site. am spus ca nu ma incanta ideea legata de punctaj. cat priveste recomandarea dv. o primesc cu bucurie.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0