Comentariile membrilor:

 =  .
emilian valeriu pal
[19.Nov.10 09:51]
In primul rind tin sa remarc o schimbare in discursul liric. Cel putin in ultimile texte am vazut un fel de a spune mai brutal(in sensul bun).
In al doilea rind empatizez cu acest text pentru ca motto-ul meu e O carte in plus o piine in minus.
Nu stiu daca trebuie sa explic dar, din punctul meu de vedere ma intreb: Poate lansarea unui volum sa te confirme ca scriitor? In toata viata mea am participat la doua concursuri literare. Am participat mai mult din obligatie. Am zis hai s-o fac si pe asta pentru ca apoi sa nu mi se reproseze ca am dat cu piciorul la atitea sanse.
Ma uitam zilele astea pe site la atitea lansari care au loc. Oare chiar te confirma ca autor lansarea unui volum?
La o adica, daca am un loc de munca, pot economisi 14 milioane de lei vechi pentru o editura care imi asigura doar promovare(nu si distributie) imi scot un volum in 200 de exemplare, 50 le impart la prieteni si rude, apoi restul le tin in biblioteca si ma pup in oglinda mama ce tare sint ca am scos o carte. Pina la urma care e finalitatea?
Cu scuze pentru devieri, dar exact reactia asta mi-a provocat textul.

 =  emi
alice drogoreanu
[19.Nov.10 10:08]
nu. nu te confirmă. e un fenomen care ține de structura cetățeanului român și
despre care e un hectar de discutat about.

cred că exact reacția asta a și intenționat-o vasile.

 =  .
Vasile Munteanu
[19.Nov.10 10:30]

Emilian, Alice, mărturisesc: nu știu răspunde; pentru că nimeni nu alege în locul altuia; ce pot să spun sigur este că, și de s-ar rupe cazmaua aceea, eu tot "brazdă-ngustă și adâncă" voi căuta să răstorn; chiar cu mâna goală de ar fi; pentru că, decât o stepă întreagă scormonită la suprafață și pe care o îngropă la loc orice adiere, mai bun un răzor lucrat în profunzime; așa gândesc eu, în simplitatea mea, scrierea: un rost care nu ar trebui să se diferențieze prin nimic altor îndeletniciri străvechi; concursuri, premii, găștism literar? am preferat să le uit; lansări? am ales să nu public. de ce? după cum tv-ul a consacrat deja vedeta-prompter, și editurile tind (dacă nu deja au reușit aceasta) să consacre scriitorul-volum (au cazul industriei muzicale: vedeta unui singur hit).


a nu se înțelege de aici că desconsider scriitura sau pe aceia (extrem de puțini) care fiind cu adevărat talentați aleg să publice; tocmai de aceea am precizat din star că este o problemă de alegere; de fapt, nu repoșez nimic nimănui; acestea sunt vremurile, acesta este fenomenul; înclin să îi dau dreptate lui Alice - ține de un specific al nostru; la urma urmei, a cui este vina că publicarea în capitalism a înlocuit defuncta "Daciadă"?

 =  ce ma irita
emilian valeriu pal
[19.Nov.10 17:34]
Nici eu nu desconsider pe cei care intr-adevar merita sa publice. Dar pentru ca veni vorba de optiune:
In ultimile zile am primit mailuri de la persoane care isi lanseaza cartea opera sau ce-o mai fi ea. In 90% din cazuri toate is directionate in spam. As putea da exemple chiar si de autori de aici care folosc niste baze de date de-an boulea.
Adica te-am inteles ca lansezi, ai primit feedul necesar pe site, ce ma-ta mai vrei?
Scuze pt duritatea reactiei, dar am primit si primesc mailuri de la autori de pe acest site. Le trimit mailuri in care le spun frumos ca nu ma intereseaza si ca-i rog sa ma scoata din baza de date. As da nume, pentru ca se intimpla frecvent. Nu mi-am dat acordul sa fie folosita adresa mea de mail nu multumesc frumos.
Am optiunea spam, dar trebuie ca acesti oameni sa inteleaga ca de aia e optiune.
Asta asa ca textul pomenea de curve.

 =  ps
emilian valeriu pal
[19.Nov.10 17:37]
A nu se intelege ca site-ul e de vina. Doar ca unii autori profita de el si incalca orice regula a bunului simt. Si am cel putin patru exemple.

 =  fiind pădure, băieți cutreieram :)
igor cladov
[20.Nov.10 00:37]
cu banii ăștia (paișpe bulioane vechi) mai bine te duci într-un weekend undeva și te relaxezi.
sau îți schimbi canapeaua. sau îți cumperi muuuuuuuuuuuuuuuuulte portocale.
oh da, multe portocale.
io așa aș face :D
asta apropos de ce spunea emilian :)
cred că publicatul ăsta e din gama 'fac un copchil, plantez un pom, sap o fântână, ridic o casa, scriu o carte(nu importă calitatea) - sunt un om împlinit
n-am trăit degeaba'
sau din gama 'o carte publicată îmi oferă un statut, îmi crește cota' - e ca și cum ai sări direct din logan în ferrari presupun :D

plus că ' dă bine'. devii pentru mulți nemuritor și rece. adopți o morgă de intelectual rasat. rudele sunt mândre de tine.
și desigur, nu înțeleg nimic din cartea ta :D începi să porți ochelari. chiar dacă nu ai nevoie de așa ceva.

întrebarea este câți se ridică peste tonele de maculatură și reușesc cu adevărat să lase urme in timp.
la noi, publicatul pe banii noștri e sport național. grafomania la fel. se spune că o editură care acceptă să publice pe banii autorului
nu e de fapt editură. ci doar așa...tipografie. mă întreb cum se procedează. te duci la ei cu o geantă de voiaj îți
încarci marfa și când ajungi acasă o răstorni pe parchet? ce simți în acel moment? etc. etc.
se mai spune că vei fi mereu 'catalogat' dacă publici pe banii tăi.
păreri și păreri. ce dracu' să mai crezi?
un lucru este cert: se publică din orgoliu personal. că de bani nu poate fi vorba. cel puțin nu în românia.
toți oamenii cred cu tărie că au ceva de spus. e o chestie atât de umană în definitiv :) pe mine mă sperie
autorii fragezi (16-20 de ani) care se grăbesc să publice 'romanul' vieții lor. dacă tot e să-ți fuți debutul, mai bine faci asta
pe la 30 de ani :D sau poate la vârsta asta îți va fi prea lehamite de toate...

însă. însă. cartea e ok. cartea trebuie să existe. indiferent de suport. într-un fel sau altul, neghina din literatură se elimină singură.

totuși. îmi pare rău că nu voi avea niciodată prilejul să fur o carte semnată Vasile Munteanu :)

ps. emilian,

și io găsesc spamuri cu lansări din astea... lângă ele mai găsesc și spamuri cu enlarge penis nice. :D
sau ' ești fericitul câștigător al ...' treburi așa...lumești :))))

 =  .
Vasile Munteanu
[20.Nov.10 07:00]
să-ți faci publicitate cu demnitate, Emilian, după ce ți-ai făcut "publicate" e destul de de... nerentabil; așa că astfel de "investitori", care-și vând banii pentru imagine, consideră ceva firesc să optezi pentru agresivitate în defavoarea demnității (într-un astfel de context, singura "filozofie" vizavi de cum este catalogată demnitatea de astfel de specimene care îmi vine în minte pe moment este discursul lui Don Pepe, interpretat de Ghe. Dinică, din Filantropica); este și acesta unul dintre motivele pentru care prefer să nu am astfel de date personale în pagina personală.


Igor, titlul comentariului - formulat așa, la două capete - este savuros; și eu mi-am pus problema: m-aș fura singur? sau m-aș ignora, considerându-mă din cealaltă categorie? de acord, cartea (indiferent de formatul către care se va îndrepta) trebuie să existe; problema este că, în majoritatea cazurilor, celuloza ca materie primă este cu mult mai prețioasă decât produsul finit.


mulțumesc pentru cuvinte.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !