Comentariile membrilor:

 =  Mă roade curiozitatea
Mihaela Popa
[11.Feb.11 15:14]
Ne dați de veste, Dl. Norea,
C-ati luat decizie-adecvată
Acum se naște întrebarea:
Naturală sau ...siliconată?


 =  pe picioarele de dinapoi
Laurențiu Orășanu
[11.Feb.11 13:37]
DEX on-line:
"(Fig.) Spirit (sau instinct) gregar = spirit sau instinct care îndeamnă pe unii oameni să se supună orbește, să-și piardă cu totul individualitatea în mijlocul mulțimii din care fac parte"

Cel "gregar" se supune, unul care "nu e gregar" nu va căuta sfatul unui (amic) despre care știe că e gregar.

Poate că mai atent construită, epigrama poate sta pe patru picioare. Acum stă pe două.

Calimero

 =  dexonline
Anca Roshu
[11.Feb.11 13:44]
zice (si) asta:

GREGÁR, -Ã, gregari, -e, adj. (Despre animale) Care trăiește în grupuri compacte, în turme, cete, cârduri. ◊ Instinct gregar = instinct care determină unele animale să trăiască, să migreze etc. în turme, cete, cârduri. (Fig.) Spirit (sau instinct) gregar = spirit sau instinct care îndeamnă pe unii oameni să se supună orbește, să-și piardă cu totul individualitatea în mijlocul mulțimii din care fac parte. – Din fr. grégaire, lat. gregarius.
Sursa: DEX '98 | Adăugată de gall | Greșeală de tipar | Permalink

GREGÁR ~ă (~i, ~e) (despre viețuitoare) Care trăiește în grupuri compacte (turme, cete, cârduri). ◊ Spirit ~ spirit de turmă; atitudine de supunere docilă. /

 =  Re:pe picioarele de dinapoi
Dan Norea
[11.Feb.11 13:45]
Ca să fiu sigur, am citit DEX-ul înainte de a scrie catrenul. Nu știu dacă reiese că așteaptă un sfat. În intenție mea, dimpotrivă, tocmai de aceea e lipsit de un sfat util, pentru că amicii sunt gregari. Deci am folosit cuvântul cu bună știință, în sprijinul construcției.



 =  prietenii știu de ce...
Goea Maria Daniela
[11.Feb.11 13:51]
Gregarii-amici, ulterior,
La un pahar, aveau să-ți spună:
"Deși lipsit de ajutor,
Ai luat decizia cea bună!"

:)

 =  Am ales și eu așa o dată...
Gârda Petru Ioan
[11.Feb.11 13:56]
Ea mă primea, în scene tari,
În spate doar și nu-i o toană:
Era cu sânii-atât de mari,
C-avea probleme la coloană!

 =  Re: prietenii știu de ce...
Dan Norea
[11.Feb.11 14:05]
Anca, așa e, înainte de a mă uita în DEX, asta era și impresia mea, că gregar sugerează spiritul de turmă. Dar nici după ce m-am uitat nu mi se pare că e greșit folosit.
Mulțumesc pentru intervenție.



A trebuit s-aleg din două rele...
Eu am ales pe cea cu sânii mari.
(Dan Norea)

"Deși lipsit de ajutor,
Ai luat decizia cea bună!"
(Daniela Goea)



Citindu-ți epigrama
Corect realizată,
Mi-am dat acuma seama
Că ești o rea... dotată.
:)


 =  completare
Anca Roshu
[11.Feb.11 14:10]
dane, cand am scris primul comentariu, era ceva mai lung, dar finalul s-a pierdut in triunghiul berumdelor internetului, unde se pierd mai multe, se pare.
mai spuneam acolo ca mie mi s-a parut foarte bine utilizat termenul gregar, de aceea am si dat copy paste dupa acea definitie, si ca, de altfel, aceasta este definitia lui cea mai cunoscuta si utilizata in vorbirea curenta.
mai spuneam si ca mi-a placut foarte tare epigrama ta, e foarte reusita, si am un singur regret, si anume ca nu stiu raspunde in rime si la subiect, asa cum faceti voi, epigramistii... :)

 =  Interpretarea lui Lau
nicolae bunduri
[11.Feb.11 14:22]
Epigrama e bună deși nu rupe gura târgului. Pentru o perioadă în care postăm epigrame "de serviciu" și fiecare își păstrează ceea ce a trimis la concursuri, deci, ceea ce consideră că are mai bun pentru momentul oportun, consider că acest catren poate fi lăsat la aprecierea colegilor cu criticile de rigoare. În ce privește părerea lui Lau Orășanu, pot apărea alte discuții. La epigrama de mai sus, Norică a exploatat o oarecare sinonimie între "sâni" și "UGER" deci a vrut să facă trimitere la o TURMÃ de vaci respectiv să scoată în evidență spiritul gregar. Repet, nu e o epigramă de TOP dar nici de respins. Laurențiu Orășasnu, chiar dacă de multe ori pică pe aceeași lungime de undă cu subsemnatul, de data asta a făcut o eschivă care demască un oarecare cinism ,totuși, moderat. Și-a ales din DEX doar varianta care l-a avantajat. Este un mod practicat cam în toate domeniile de a scoate o frază din context, de a alege doar ce te avantajează. Dar nu e nimic așa grav câtă vreme nici Lau O nu a respins categoric acest catren.

 =  gregar
milos petru
[11.Feb.11 15:59]
Eu, rareori, mai am instnct gregar,
Însă adesea evadez din turmă,
Și te-am crezut la început barbar,
Dar te-nțeleg maestre păn-la urmă.

Eu zic că-i tare faină epigrama mai ales că până nu citești ultimile două cuvinte nu ști ce vrea să spună autorul, deci poanta mi se pare totală! Nu m-am îndoit că ai cunoscut cuvântul dar după primul comentariu am căutat și eu DEX-ul și am sunat un filolog, e grea limba română pentru un inginer...agronom.

 =  Re: re: re: gregari
Dan Norea
[11.Feb.11 20:39]
Ne dați de veste, Dl. Norea,
C-ati luat decizie-adecvată
Acum se naște întrebarea:
Naturală sau ...siliconată?
(Mihaela Popa)


Mihaela, să-ți spun cum am aflat. Se întâmpla acum doi ani, în ajun de 1 Martie.

Incident de 1 Martie

I-am prins în piept un mărțisor
Și-am înțepat-o-așa, ușor.
Nici nu o doare, nici nu plânge,
Că-i curge silicon, nu sânge.


Ea mă primea, în scene tari,
În spate doar și nu-i o toană:
Era cu sânii-atât de mari,
C-avea probleme la coloană!
(Nelu Gârda)


E cea mai lentă dintre ospătare,
Când o trimit s-aducă o cafea,
Trimite sânii la înaintare
Și dup-o lungă vreme, vine ea.


Și te-am crezut la început barbar,
(Milos Petru)


Nu înțeleg de ce te-ai bâlbâit,
Vorbind cu repetiții, cam bizar.
E drept că și aseară m-am cinstit
Dar nu eram cum zici, eram la bar.


Anca Roshu, Nae Bunduri, ca să termin odată povestea cu "gregarii", trebuie să vă spun un pic cum a fost. Versurile 1, 3 și 4 au venit de la sine. Cum la versul 2 nu mă hotăram, am făcut o listă de rime pentru "mari". Era o pagină întreagă, peste 50 cuvinte. Asta o spun ca să nu se creadă că am ales cuvântul pentru că n-am găsit altă rimă. Din toată lista, am ales "gregarii" tocmai pentru că mi s-a părut cel mai potrivit ca semnificație - prieteni care merg cu turma, care nu sunt în stare să dea un sfat.
Dar... Nae, în niciun caz nu m-am gândit la uger. M-a amuzat legătura pe care ai făcut-o, dar dacă aș fi bănuit că cineva va face o asemenea deducție, zău că renunțam la gregari. N-am considerat niciodată sânii unei femei (indiferent care) drept uger.


 =  N-am priceput
florian abel
[11.Feb.11 21:06]
De câte ori, în situații grele,
Lipsit de-un sfat, de la amici gregari,
A trebuit s-aleg din două rele...
Eu am ales pe cea cu sânii mari.
Dan Norea


N-au reusit sa ma invete nasii
Ce rosturi are pieptul plin de gratii,
Ca-n loc sa alapteze copilasii,
Il umfla ca sa traga-n el barbatii.

 =  Se poate și mai rău
Gigi Burlacu Pietreanul
[11.Feb.11 21:44]
Demult primit-am multe sfaturi,
Ce-acuma tare mă ofuscă
Și-un sfat gregar a triumfat:
Ales-am una rea... de muscă!

 =  Variantă cu rimă... de neatent
Gigi Burlacu Pietreanul
[11.Feb.11 22:28]
De obicei, sfaturile nu sunt urmate. Dar eu băiat ascultător...

Iar eu am ascultat un sfat,
Ce-acuma tare mă ofuscă -
Deși gregar, a triumfat:
Ales-am una rea... de muscă.

 =  că înțelegeți sau nu
Laurențiu Orășanu
[12.Feb.11 07:37]
Nu prea îmi place să revin, dar:
Dintre toate definițiile din DEX, citate de Anca Roșu, am selectat doar ceea ce nu avea nimic cu turma propriu-zisă (ar fi fost nedelicat), ci cu spiritul (că doar e vorba de sfat). Autorul confirmă că e vorba de sfat, nici gând de turmă și de uger. Astfel că semi-procesul de intenție privind citarea incompletă mă face să zâmbesc...

Nu am respins poanta dar, pentru a fi o epigramă reușită.... It takes four. Asta stă în două. Primele două versuri sunt deficitare dpdv constructiv. Repet, că se va înțelege sau nu: Dacă te duci la ei știind că sunt gregari, cerându-le sfatul și aplicându-l fără discernământ, te încadrezi și tu în categorie. Ori nu cred că pe auto-ironia asta a mers autorul.
Corectarea primelor versuri e simplă, mai la îndemână decât apărarea acestor versuri forțate.
Parcă și o virgulă e acum deplasată.

Calimero

 =  Dane,
nicolae bunduri
[12.Feb.11 08:57]
Această epigramă are un final excelent dar o strică partea pregătitoare. Am observat de multe ori că în primele trei versuri nu e bine să fie nici un cuvât sau expresie care să atragă atenția sau să pună semne de întrebare. Acest lucru estompează poanta oricât de bună ar fi. Se cresză o diversiune inutilă. Dovadă că toată lumea s-a legat de acest "gregar", termen destul de rar și cu un specific aparte adică te trimite, vrei nu vrei să faci o legătură.Se crează un moment de întrerupere a lecturii chiar și prin faptul că pot fi și cititori care nu cunosc noțiunea. Ori faptul că prietenii merg cu turma nu e relevat, și militarii merg cu turma,și copii de grădiniță merg cu turma și nu sunt neapărat prieteni. Dar faptul nu-i consumat, epigrama are caracter peren și se poate găsi o rimă constructivă care să nu atragă atenția în mod deosebit. Repet, poanta e excelentă, surprinzătoare și cum spuneam, perenă. Nu face parte din categoria celor legate de evenimente efemere. Puțin ajustată poate intra cu brio în banca ta de epigrame.

 =  erată
nicolae bunduri
[12.Feb.11 08:58]
relevat a se citi relevant-scuze

 =  Totuși
nicolae bunduri
[12.Feb.11 09:36]
Dacă tot am intrat în vorbă, hai s-o duc până la capăt. Orice se poate îmbunătăți și mai ales când ești pensionar și nu prea ai ce face. Poanta e cum am zis mai sus dar și acolo merită o reformulare Normal versul 4 ar trebui formulat astfel:"...Eu am ales-o pe cea cu sânii mari." și nu "...am ales pe cea..." și chiar faptul că verbul a alege e folosit de două ori în două versuri și asta îmi amintește de acel "Și" al meu de care ziceai și tu, pe bună dreptate.

De câte ori, în faze grele,
Lipsit de-un sfat, de la amici(cam rari)
Sunt pus în fața-a două rele...
Eu o aleg pe cea cu sânii mari.

Nici forma asta nu e grozavă dar se mai poate lucra la ea

 =  Re: Re: Re:
Dan Norea
[12.Feb.11 11:54]
N-au reusit sa ma invete nasii
Ce rosturi are pieptul plin de gratii,
Ca-n loc sa alapteze copilasii,
Il umfla ca sa traga-n el barbatii.
(florian abel)


Foarte bună poanta! Deși, în prima clipă m-au derutat gratiile. :)

"Doresc o lămurire pertinentă,
De ce-are sânii mari, exegerați,
Domnița X, atât de opulentă?"
"A tras în piept mulțime de bărbați"


Iar eu am ascultat un sfat,
Ce-acuma tare mă ofuscă -
Deși gregar, a triumfat:
Ales-am una rea... de muscă.
(Gigi Burlacu Pietreanul)


Îți vin, că tot ești pus pe glume,
Cu o sperietură bruscă:
Se poate și mai rău, anume
Când e și rea... și rea de muscă.


Nae, ai ajuns la argumentele de care mi-era teamă.
Știu ca e mai corect "am ales-o", dar pe moment nu mi-au ajuns silabele, iar în final m-am obișnuit cu versul și nu mi s-a mai părut că sună atât de rău.
Și dublura lui "a alege" m-a pus pe gânduri. Am încercat să înlocuiesc cu "a opta", dar nu-mi suna bine în niciuna din cele două poziții.
Cu faptul că "gregari" distrage atenția cititorului, iar sunt de acord. Mi se pare cel mai puternic din toate argumentele de până acum. Deși, cu teoria asta, nu mai îmbogățim limba. Dar nici nu cred că se așteaptă acest lucru de la epigramiști. :)
Mulțumesc pentru sfaturi, inclusiv pentru propunerea finală. Voi schimba cu siguranță versul 2. Întâmplător, penultima mea variantă conținea "amicii rari".


 =  a propos de sâni...
Goea Maria Daniela
[12.Feb.11 11:57]
Citindu-ți epigrama
Corect realizată,
Mi-am dat acuma seama
Că ești o rea... dotată.
(Dan Norea)

Admit, maestre, cu pudoare:
Dotată-am fost, de ursitoare,
Cu doi magnifici, naturali,
Inubliabili... lobi frontali.

stimate Dan Norea, mulțumesc pentru compliment, sunt onorată.

 =  Daniela, vii cu niște replici excelente
Dan Norea
[12.Feb.11 15:14]
Admit, maestre, cu pudoare:
Dotată-am fost, de ursitoare,
Cu doi magnifici, naturali,
Inubliabili... lobi frontali.
(Daniela Goea)


Din partea mea, te rog, primește
O mângâiere, părintește,
(Nu vreau să intru-n amănunte)
Da'ți spun unde încep: pe frunte.



 =  re: Daniela, vii cu niște replici excelente - Dan Norea
Goea Maria Daniela
[12.Feb.11 18:23]
Din partea mea, te rog, primește
O mângâiere, părintește,
(Nu vreau să intru-n amănunte)
Da'ți spun unde încep: pe frunte.
(Dan Norea)

Roza ce-mi dărui are țepi -
O... păsărică îmi șoptește:
Nu de la frunte-ai vrea să-ncepi,
Și, mai ales, nu părintește...

:)

maestre Norea, sunt copleșită.

strădaniile mele de a mă perfecționa în domeniu sunt mici reverențe în fața acestei fascinante și grațioase specii literare: epigrama.
mă bucur că progresul este vizibil.

mulțumesc din nou.

 =  Sunt decis
Doru Lascarache
[13.Feb.11 10:47]
Eu aș alege-o cu sâni mici
Să nu-mi dea iama-n prieteni,
C-o să și-i facă complici
Când va vrea să-i ia "pinteni".

 =  Comentarii diferite la două replici diferite
Dan Norea
[13.Feb.11 12:09]
Roza ce-mi dărui are țepi -
O... păsărică îmi șoptește:
Nu de la frunte-ai vrea să-ncepi,
Și, mai ales, nu părintește...
(Daniela Goea)


Venus dragă, dă-i de veste,
Păsăricii din poveste,
Că nu mă opresc la frunte...
Mie-mi place mult la munte.


Domnule Lascarache, zău că am toată bunăvoința, dar nu pot da o replică unui catren cu:
- metrică defectă - versul 1 are 8 silabe, versul 3 are 7 silabe;
- ritmul total neregulat - versul 1 scris în iambi, versul 4 în trohei, celelalte - Dumnezeu cu mila;
- o asonanță - "prieteni" nu rimează cu "pinteni"; asta dovedește că, după atâta vreme, nu știți ce înseamnă o rimă - identitatea literelor, începând cu ultima silabă accentuată din vers; în cazul nostru "eteni" și "inteni";
- o cacofonie - "facă complici".
Cum, după atâția ani, nu dovediți niciun progres în materie, sfatul meu (cred că nu e prima oară când vi-l dau) este să căutați un domeniu al poeziei mai apropiat de calitățile dvs. Chiar dacă n-o faceți, vă rog să evitați pagina mea, pentru a nu mă obliga să vin mereu cu asemenea comentarii, care nu-mi fac nicio plăcere.

 =  Să n-o mai lungesc!
neculai lunca
[15.Feb.11 08:13]
Domnului Norea, care din două rele o alege pe cae mai "bună"

Probând o stratagemă nouă,
Puteai, uimindu-ți adversarii,
Să le alegi pe amândouă
Și-atunci... scăpai de comentarii!!

Cu amiciție,
N.Lunca

 =  Re: Să n-o mai lungesc!
Dan Norea
[15.Feb.11 14:25]
Probând o stratagemă nouă,
Puteai, uimindu-ți adversarii,
Să le alegi pe amândouă
Și-atunci... scăpai de comentarii!!
(N.Lunca)



Ca ani, eu am șaizeci și-ncă ceva;
Și-o rea-i prea mult, sunt pus mai mult pe glume,
Dar voi, mai tineri, vă puteți lupta
Odat', cu toate relele din lume.

 =  Nori negri in catrene scurte
Doru Lascarache
[15.Feb.11 21:25]




Lupul de mare
Ajuns pensionar,
Face cercetare
C-un dicționar.

Oricum, n-o să citesc replica !




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0