Comentariile membrilor:

 =  Înțeleg...
Miclăuș Silvestru
[05.Mar.11 11:21]
originea apologiei... dezlănțuită în "Odă Limbii Române!" Sunt de acord cu mesajul. Permiteți-mi doar o părere... anumite cuvinte sunt de prisos, unele repetate... cred că trebuie să reveniți pentru a simplifica ( concentra) texul. Citit cu plăcere. Toate cele bune... și mult succes!

 =  Multumesc!
Dumitru Sava
[05.Mar.11 19:20]
Am luat aminte.

 =  mesaj pentru trezire....
Rodica Lupu
[05.Mar.11 22:39]


Mda...mi se pare mai de grabă o îngrijorare pentru sluțismul limbii „mi-o schilodesc toți veneticii/ sărmana abia mai molfăie cuvinte /în centrul țării e autonomizată/ peste prut moldovenizată/ în balcani valahizată / iar în mass-media manelizată/ asist neputincios cum mi-o ucide internetul/ țăranul se orășenizează/ prin grai de mahala / cosmopolite elitele se neologizează/ că abia se mai vorbește/ românește”. Intuise poetul George Sion acest sluțism, scriindu-ne:„Mult e dulce și frumoasă, limba ce-o vorbim...”sau marele scriitor Bogdan-Petriceicu Hașdeu, care printre nenumaratele publicații, a scris și poezia „Să vorbim românește” respectiv” "Cugetarea romaneasca/Are portul romanesc: /Nu lasati dar s-o cionteasca/ Cei ce limba ne-o pocesc!/ Cand romanul se-ndarjeste/Din tzarana cand mi-l scoti,/ El iti toarna romaneste/ Un blestem de sapte coti”, vroid parcă să ne avertizeze despre ”capcana” care duce la pierzanie? Cred că, mesajul poeziei dvs. este confirmarea acestei intuiții, pericolul degradării limbii române fiind o chestiune de timp dacă ritmul se continuă cu aceeași vehemență„se usucă și mă doare/ de câtă aftă s-a adunat pe ea / englezisme francofonisme hispanisme/ ungurisme țigănisme”. Datoria sacră de stopare a ritmului, rămâne în sarcina tuturor, nu doar a celor avizați. Un procent considerabil, al generației tinere, uită sau ignoră cu ușurință matca, tradiția și graiul în care s-au născut .” am supt-o de la sânul mamei/ în ea m-am legănat și-am râs/ și tot în ea îmi jelesc morții/ cu slova ei m-or pomeni nepoții / numai în limba mea mi-a cîntat cândva iubirea/ și doar în ea îmi aflu firea”. Folosesc "anglicismele" sau "americanismele", nu că nu ar avea corespondent în limba româna, ci doar ca să lase "impresia" de "cultivare", și cu atât mai regretabil, cu cât unii, nici nu le folosesc la locul potrivit. De ce să nu fim mândri de limba noastră românească muzicală, curată, bogată în expresii, metafore, apreciată de mari oameni de știință, literați, istorici și lăsăm uneori să se strecoare atât în tipărituri, artă, filme, teatru, cântece și tot ce este legat de limba româna - infiltarea neologismelor, care de cele mai multe ori nici nu-și au locul potrivit, ca să nu mai vorbim de expresiile vulgare, agramate, obscene și dezgustătoare, strecurate doar ca să "impresionăm" publicul? Este normal ca o limbă să cuprindă și neologisme, dar nu ca să înlocuiască pe cele de origine care pot avea un corespondent. Subiectul este arhhicunoscut însă, impresia că este neobservat, duce mai departe la degradarea latentă a limbii. Pentru abordarea și expunerea cu sensibilitate dar și fermitate a stării de fapt în care se află în prezent limba noastră, vă felicit, bănuind că nu vă veți opri aici!

 =  dumitru sava-uimitor !
Nache Mamier Angela
[05.Mar.11 22:42]
un text foarte naiv si foarte îngust ca mentalitate !
lista ar fi prea lunga ,stiu ca oricum nu v-as convinge cu argumentele mele
de aceea ma limit a va atrage atentia ca nu degeaba ramâneti la "atelier"
dar am înteles ca nu va pasa

 =  Regret distinsa doamna...
Dumitru Sava
[06.Mar.11 03:13]
Eu vă invitasem sub tufa de măslin... Doream să rămân așa cum mă știam, un ilustru anonim. Însă interesul pe care mi-l acordați o să mă facă să cred că sunt important. Dacă numai atât puteți mă tem ca sunteți la "pagină de autor". Și e păcat, că dumneavoastră chiar vă pasă!

 =  Te salut...
Dumitru Sava
[07.Mar.11 19:57]
doamnă ce rătăcești "o vreme pe pământul altora". Sper că te înțeleg... Frumos expozeu colorat cu nostalgii de acolo din depărtare! Am luat notițe.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !