Comentariile membrilor:

 =  catre editori
Ștefan Petrea
[29.Jun.11 15:08]

Stimati editori, eu n-am niciun fel de parghie de-a ma opune,
dar daca si acest sonet este de Atelier va rog respectuos
sa-mi motivati succint de ce...

Daca se poate...

 =  sunt multe, foarte multe probleme aici.
Radu Herinean
[29.Jun.11 15:26]
Salut Ștefan,
mie imi place genul, iar in plus imi place tematica. cu toate astea textul asta nu poate sa treaca de atelier. iata cateva motive:
- incepi cu "citind". pe vremuri mi s-a spus ca e greseala de incepator. foloseste alt timp sau chiar evita verbele. nu sunt sigur daca la sonete se aplica, dar cum tu ar trebui sa fi expertul ai putea sa verifici tu
- versul 2 si 3 se poticnesc zdravan la ritm, lucru nepermis intr-un sonet. oricat m-am straduit nu am reusit sa citesc acele 2 versuri intr-un ritm regulat. Plus acel E pe versul 2 continuat probabil cu versul 3. de ce?
- apoi pe continut: strofele 2,3,4 nu au aproape nici un sens. exemple:
"pe-acolo era Lunea / Pe-aceste boabe-aprinse de surcele." ce e cu Lunea? de unde au aparut boabele si ce legatura au cu surcelele? ce legatura e intre toate astea si faldurile din versurile anterioare?
"Murind apoi timis-au mărturie / Dar pentru cei mai mulți e totu-n van" cine murea? si "timis" banuiesc ca era "trimis", dar nu stiu daca "murind trimis-au marturie" indiferent la cine se refera, si oricum parca ar fi la singular, fiindca repet: cine murea?
"Grăbind avea ce pune-n farfurie"... grabind ce? ce legatura are grabitul cu pusul in farfurie? nu-mi iese deloc fraza asta, nici legata cu continuare, care e la fel de exagerata:
"Deasupra capetelor un tavan" daca leg de strofa anterioara reiese ca pune in farfurie deasupra capetelor un tavan, care n-are sens. luat separat, versul asta face o constatare tampa, fara niciun sens si fara nicio valoare artistica.
"Și după vară-i toamnă plumburie" inca o afirmatie gratuita, inutila, pe care n-o salveaza nici "plumburie".
"Și după unul vine un alt an". adica dupa un an vine inca un an? e ceva poetic aici? ce legatura are cu restul textului? si chiar daca are, la ce ajuta?
Revin si la prima strofa, unde e un defect de conceptie: intai zici ca nu poti dezvalui Minunea, apoi spui foarte clar care e minunea in versurile urmatoare, ca sa nu mai zic ca practic spui despre ce e vorba folosind litera mare.

Iar astea-s doar cele care sar in ochi rau de tot, mai sunt probleme cu textul. Nu am nicio problema sa aprob un text cu rima, sonet, religios si asa mai departe, din contra, mi-ar placea sa vad texte de calitate din zona asta, dar deocamdata nu ti-a iesit, cel putin nu acest text. Nu te descuraja si scrie in continuare, dar sfatul meu ar fi sa urmaresti in primul rand sensul si valoarea si continutului si sa nu te mai blochezi din cauza formei. Nu trebuie sa ai neaparat rima, nu trebuie sa ai neaparat structura de sonet. Scrie un text bun pe continut, care sa aiba ritm stabil, si probabil o sa scapi si de atelier la un moment dat.

 =  cu multumiri
Ștefan Petrea
[29.Jun.11 15:57]

Nu stiu ce sa zic...
Mie mi s-a parut un text bun.
In lumina in care il puneti dvs. tind sa va dau dreptate.
Iar continutul mesajului dvs, foarte vast si pe un ton prietenos,
imi alunga temerile ca la mijloc s-ar fi putut strecura rea-credinta.
Tin sa va multumesc pentru asta.
Toate cele bune!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !