Comentariile membrilor:

 =  mie imi este frica...rau de tot !
Zabet Mihai
[08.Sep.05 15:06]
Nu am in fata DEX – ul sa pot da explicatia etimologica a acestui cuvant ; se pare ca este de origine turceasca ; se zice ca in urma cu cca 100 si mai bine de ani , prin carciumi lautarii erau rasplatiti pentru prestatiile lor cu o moneda turceasca denumita manea si uite asa ar fi aparut denumirea cu pricina a acestui gen de muzica ; in acele vremuri , cand lautarul primea in carciuma o manea , el canta muzica lautareasca ; muzica de azi considerata ca facand parte din genul manelelor este diferita de muzica lautareasca ; este mai degraba un amestec vulgar de ritmuri tiganesti , arabesti , orientale cu ritmuri moderne de tip “rap” sau “dance” ; textul este la limita indecentei si imbecilitatii ; dupa parerea mea maneaua este in muzica ceea ce este in film telenovela .
Cu toate acestea Romania este cuprinsa de febra acestui gen muzical ; la inceput au fost voci care au incercat sa protesteze impotriva genului ; protestul lor i - a indarjit si mai mult pe beneficiari si bineinteles pe producatori, astfel ca manelele au inlocuit aproape oricare alt gen muzical existent pe piata romaneasca .
Am urmarit atent fenomenul si ca sa pot sa am o parere autorizata , am urmarit cel putin doua concerte televizate ale celor mai in voga manelisti ; evident ca genul muzical respectiv este de prost gust , avand texte puerile si imbecile ; “lumea buna” tuna si fulgera impotriva genului dar de unde lume buna in Romania ? ; personal cred ca cea mai mare parte din populatia Romaniei iubeste (sau accepta) acest gen de muzica ; cred ca in intimitatea sa , poporul roman are la origini maneaua , nu numai ca gen muzical ci si ca conceptie de viata ; chiar daca acum in Romania nu era epidemie de “manele” , latent epidemia exista in fiinta individului traitor pe aceste meleaguri ; nu exagerez : pana la declansarea epidemiei , era suficient sa auzi un acord de muzica populara care declansa imediat in orice roman o vibratie ancestrala mioritica ; vibratia era insa , de multe ori , superficiala si se stingea repede ; acum romanul are la indemana drogul care i se potriveste ; uneori ma duce gandul chiar la o diversiune de proportii promovata de cei care au nevoie de diversiuni .
Asa cum telenovela a fost creata ca un panaceu universal pentru saracii din tarile lumii a treia (in special America Latina , dar nu numai) , tot asa si manelele ar putea fi rodul unor minti din serviciul roman de diversiuni , pentru drogarea acelora care , in lipsa lor , ar fi putut protesta pentru o cauza mai adevarata .
Diversiune sau nu , maneaua este azi de nedetronat in Romania ; din pacate , daca nu ar fi agresiva , am putea ramane numai mirati de capacitatea intelectuala a romanului ; dar asa ? tot mirati ramanem si poate indignati si neputinciosi !!!
Partea proasta este ca suntem din ce in ce mai infeudati acestui tip de gandire in stil de pagoda cu turnulete.
Eu cred ca in maximum 20 de ani asimilarea natiei romanesti va fi totala. Absolut sigur. Nu vrem sa ne aparam deloc; nu incercam sa luptam impotriva “ tiganizarii”, dimpotriva folosim cu placere cuvinte asimilate din limba lor si ascultam cu placere muzica pe care o raspandesc ca pe o propaganda.
E pacat, dar aici va exista sigur in viitor regatul tiganilor, iar despre Romania o sa invatam in cartile de istorie.

 =  fii serios!!
Dan Dediu
[08.Sep.05 18:27]
Chiar amuzant articolul asta. Si inutil in acelasi timp. Va invartiti mult in niste discutii sterile si banale. Cui ii place maneaua? Cui i-e frica de manele?(de ce sa-mi fie frica, Doamne iarta-ma?ai tu vreun motiv?)Dar cui i-i pasa?De ce mi-ar pasa?Ma doare pe mine-n paispe de melodiile lor melodioase, eu ascult ce ma intereseaza, ce-mi place, ce cred eu ca are valoare, subiectiv, evident, tiganelul cu rosia si carnatul in mana poate sa-mi spuna ca manelele sunt the ultimatum, the supreme music, tot subiectiv, evident, daca o sti el ce inseamna asa ceva. Ca asculta si romanul, ce sa-i fac eu, sa fie sanatos, e o chestiune de gusturi, de mediu social in care traiesti, de caracter si de multi alti factori.
Fiecare cu ce-l doare, cu ce-l pasioneste, nu poti convinge o persoana sa renunte sa asculte manele doar fiindca tu crezi ca e un subcurent muzical, nociv din punct de vedere cultural si uman, cum nu poti convinge un baptist sa devina ortodox. Trebuie sa aiba el parte de vreo revelatie.
Tu vorbesti de manele, draga Miron Manega, ca de ciclonul Katrina, cand de fapt cred ca ai pus umarul cu articolul asta la popularizarea acestui trend muzical(gen, val, stil, s.a.m.d chiar nu pot sa-i spun).
Zau, mie mi-e frica mai mult de astfel de articole mai degraba decat de manele&manelisti care au parte de audienta si publicitate pe gratis de la altii, care cred, cu naivitate, ca poti schimba opinia unor persoane sau pur si simplu pentru polemica, inutila cred eu, in acest sens.

 =  parere
Dinis Adrian
[02.Oct.05 19:06]
MAN//EÁ ~éle f. Cântec de dragoste cu melodie duioasă și tărăgănată, caracteristic popoarelor orientale. /

 =  O, viața mea!
ioan peia
[02.Oct.05 19:06]
Manelele sunt un fenomen pur natural, spun unii. Că adică, tot așa cum, în mod natural natural, există cancer, pentru că există virus în măsură a-l produce (cel puțin așa susțin descoperirile de ultimă oră), așa și maneaua, ca efect cancerigen al unor minți născute din diversitatea biologică a viului. Nu poți stârpi manelele, mai spun ei, cum nu poți stârpi cancerul. Și, apoi, la ce bun? Fără diversitatea asta spectaculoasă de manifestări hartistice, cum ar mai arăta viața noastră? Nu ne-ar ucide ternul, vai nouă?! Nu ne-am pomeni cu ditamai depresia estetică pe capul nostru!?...
Eu nu zic nici da, nici ba! Vă mai spun doar o altă mică poveste.
Pe strada, până mai ieri populată de case părăginite și sărăcăcioase, pe strada pe care locuiesc, mânca-ți-aș!, au apărut, ca ciupercile după ploaie, sau, mă rog, ca să fim mai la obiect, ca ciorile pe arătură, - au apărut o liotă de degustători entuziaști ai lălăielii suspinoase, degustători super-manierați, îmbogățiți, nu se știe cum, peste noapte, care au cumpărat pe rumân cu totul,- doar turul pantalonilor i l-a lăsat, că aveau și ei din ăla, cu miros specific - și, după ce au cumpărat, și-au trântit, vere, nește viloace, de poți crede că s-a transferat Stanbulul în inima târgului valah, nu alta!! Jur pe amintirea ilustrului Miron, că din toate mândrețele de redute arhitectonice ridicate pe acolo, numai una aparține unui aborigen... Dar ăsta are o scuză: e vameș!!
Ei, și la o tăiere din asta de panglică bronzată, făcută cu tot fastul de rigoare, fu chemată minunăția aia de copil, cu new-pseudonim, cu tot, și se strânseră țiganii, frate, la bairam, de gândeai că e o nuntă împărătească, pomenită prin cine știe ce evanghelie de rit color! Dar, ce să vezi! țiganii ca țiganii,- vai de mama ei de bio-genetică! - da' ce cuconet românesc,- repet: românesc! - cu ștaif și pantofi de lac, se-nghesuia la Porțile Horientului, și ce rumânași puși la patru ace beleau, pardon! ochii la sindrofia manelistă!!
Apăi, bre, știți vorba ai veche, inventată de mine? Anume: spune-mi unde caști gura, să-ți zic kakaia cultura!!
Aștept cu ardoare clipa când noi, românii, vom deveni minoritari și vom cerși pe la porțile Evropii ăsteia simandicoase, drepturile noastre ancestrale de consumatori extaziați de manele majoritare! Și abia aștept, Dănuțe, care spui că nema interesu', îți vezi de năcazul matale, abia aștept să ții cu mine de pancarta aia protestatară, pe care să scrie:"Vrem dreptul nostru ancestral la respirație artificială!!" Iar majoritarii, pe atunci, să ne scuipe în obraz cu condescendență și să ne strige:"Huo, la ghetourile voastre, șatră de daci degenerați!!" A? Ce zici de o așa perspectivă? Nu-s cam mulți cărora iar nu le mai pasă, cum nu ne păsă, acu, vreo juma de secol în urmă, de istoria noastră defunctă?

P.S. Atenție, Mihai, la "panaceu universal": E un pleonasm. Numai de bine. Sper să nu apuc clipa revendicărilor minoritare!!

 =  să nu uităm>>>
Ovidiu Oana
[08.Sep.05 22:47]
1. o anume categorie de cântece studențești așa zise "mai fără perdea" care vin din vremea studenților "berari" ai sec. XIX;
2. câteva piese din folclorul nostru care duceau înspre satira muzicală;
3. o adevărată comoară de cântece "deosebite" cântate de însuși Zavaidoc și fredonate în spatele evantaielor de toată lumea de la noi, când se împuținau din mușterii.

revenind la articol, subscriu părerilor autorului: nu-i nici un pericol pe termen lung.

(textele pieselor lui Zavaidoc nu cred cred că ar putea fi găzdiute aici, indiferent ce facilități de pre-semnalizare explicită am pune

 =  Valoarea mea, valoarea mea...
Alin Crivineanu
[02.Oct.05 19:06]
Manelele au avut succes pe fondul lipsei de valoare a muzicii romanesti. Sa nu va mire daca la Festivalul "Mamaia 2006" se vor canta manele pentru ca sunt mai bune decat behaielile concurentilor de muzica "usoara".Maneaua se dovedeste a fi muzica "grea". Anul viitor trofeul Mamaia va fi adjudecat de Adrian de Vito, Cerbul de aur de catre Guta iar Crizantema de aur de catre Stana Izbasa.

 =  totusi....
Ioana Veronica Epure
[09.Sep.05 00:20]
Manele?? Inca nu s-a saturat lumea sa le tot comenteze????
Daca tot sunt asa idioate de ce le mai bagam in seama? Si apoi, fiecare are gusturile lui. Imaginati-va pe nea nu-stiu-cum care nu are 12 clase ascultand Vivaldi... sau Led Zeppelin... e ridicol. Fiecare se intinde cat il tine plapuma.
Stiu ca nu e frumos sa raspund la un comentariu care nu e pe pagina mea, dar domnule Zabet, mi se pare ca ceea ce ati zis despre tigani e usor deplasat. E loc destul pentru toata lumea. E doar o parere.
PS: eu ascult, rock, nu va faceti impresii gresite :))

 =  ..............
Nancy M.Popa
[09.Sep.05 11:41]
Multumiri pt scurta istorie in ceea ce priveste denumirea sau provenienta manelelor.Dar de la cnatecele Mariei Tanse, care, trebuie sa recunoastem , toate suna bine, chiar si acum (de ce , nu mai zic. Pentru ca ceea ce este bun nu piere...uite ca am zis)..pina la versuri de genu "dusmanii imi iau banu'" , sau "da din fata si din spate(asta ca sa ma exprim elegant) si multe altele...este drum lung.
Manlele ca muzica de petrecere?SA fim seriosi.Am asistat la o nunta unde nu s-au cantat manele ci muzica lautareasca...si tare frumos a fost.
Am observat un fenomen la talk shows. si in general..cu cat vb mai mult de un lucru, cu atat acel lucru capata amploare, pentru ca oamenii vor sa vada..."ce e cu asta", "dar de ce vb oamenii astia de asta", "ce are ?".
Asa ca.prea multe dezbateri pe tema manelelor strica.
Domnule Manega, in Liceeni aveati subiecte mai ...stralucite .Asa imi aduc aminte.
Si da, este loc pentru toata lumea , si da intram in UE , insa asta nu inseamna ca trebuie sa ascultam la petreceri acest gen...ca atunci nu mai sunt petreceri..sunt regimuri dictatoriale :D.
Atata timp cat cel caruia ii plac le asculta in intimitatea casei sau la vreo petrecere FARA SA I DERANJEZE pe ceilalti sau sa O DEA LA MAXIM, totul este ok.
Dar ce ne facem cu invazia de la posturile TV unde apar manelisti?:D
Cam atat am avut de zis.
Multumesc

 =  Dragiilor, care este,deci...
Razvan Dragoi
[09.Sep.05 12:34]
Manelele se vor a fi o dezvaluire apriorica a interculturalitatii in creuzetul post-migrator fecund intru metamorfozarea aspectelor semiotice marginale ale socialului,cu precadere in sustinerea contrafortilor spirituali ce se sustrag aparent analizei cauzale, intr-o splendida pseudo-toleranta morala, inapta a se substitui caracteristicilor sonore polifonice ale minoritatilor conlocuitoare,amin!
...no, acuma incercati sa explicati unor manelisti cum e cu Beethoven, Vivaldi, Bach, The Doors sau Pink Floyd. O sa sune cam tot asa.
Ce vreau sa spun e simplu: cei care asculta manele vor asculta pana cand apare altceva care sa le potoleasca setea muzicala.Aia care nu (aici intru si eu), n-o sa asculte indiferent cati Guti, Minuni, Salami (salamuri?) mai apar.
Teama n-am.Ura n-am.Furie n-am.Invidie n-am.Din pacate, doar urechi am, oooof, timpanu' meeeu!

 =  Cui îi e frică de Wirginia Woolf?
Tudor Negoescu
[02.Oct.05 19:06]
Probabil că există și intelectuali scorțoși, intoleranți, cărora le e frică de Copilul Minune, de Guță, de Salam, de Adi de la Vîlcea; orgolioși, se simt eclipsați de succesul acestor artiști plini de off-uri (dar și de lanțuri și ghiuluri), de vilele și mașinile acestora. De fapt, intoleranța este, paradoxal, un "cîștig" al democrației noastre originale. Vezi invaziile minerilor în capitală.
Cred că veritabilii oameni de cultură trăiesc în turnul lor de fildeș, sînt răbdători, toleranți, și chiar îi ignoră pe maneliști...
Nici nu-i interesează manelele. Mai de grabă ei se întreabă ceva de genul: Cui îi e frică de Wirginia Woolf?
Vorba lui Nancy: "prea multe dezbateri pe tema manelelor strică".

 =  citire din T.N.
Dan Dediu
[09.Sep.05 16:42]
Ioane, rogu-te, ce propui?Te ascult.Vrei sa le dau in cap tiganeilor si inca la vreo 86% dintre romanasi care asculta cu placere manele?Uite, sa-ti citez ce spune moncher Tudor:"Cred că veritabilii oameni de cultură trăiesc în turnul lor de fildeș, sînt răbdători, toleranți, și chiar îi ignoră pe maneliști...
Nici nu-i interesează manelele. Mai de grabă ei se întreabă ceva de genul: Cui îi e frică de Wirginia Woolf?
Vorba lui Nancy: "prea multe dezbateri pe tema manelelor strică".
Si cred ca spune bine.

 =  Întreb
ioan peia
[09.Sep.05 22:08]
Că tot veni vorba... Îmi cer scuze pemtru revenire, dar, în clipa asta, de vizavi, au ibucnit spre mine un superb efluviu sonic de manele, cam la nivelul de 80dB bătuți pe muche, manele însoțite de nelipsitele chelălăituri entuziaste ale degustanților. Întreb: eu cu ce-s vinovat? Dacă dau cu pietre spre sursa de zgomot și sparg geamul, voi fi acuzat de tulburarea liniștii publice? Dacă dau telefon la poliție, așa cum am mai făcut, și sunt întrebat din nou, cu vădită iritare "ce ai, bre, cu manelele?", voi fi acuzat de tulburarea liniștii milițienilor? Dacă mă arunc în
cap de la etajul IV, voi fi acuzat de tulburarea propriei mele liniști? Uite, că îndrăznesc să întreb și eu, în nesfârșita mea naivitate...

 =  Mie nu!
Cristina Andrei
[17.Sep.05 18:34]
Mie nu mi-e frică de manele, pentru că:
1. Din fericire, locuiesc într-un cartier unde nu se ascultă manele (sau, mă rog, dacă se ascultă, ascultă fiecare pentru el, nu știu, cert este că nu mă lovesc de fenomenul "manele la maxim")
2. Nici nu frecventez medii în care se ascultă (oricum, chestia asta cu manelele în toate localurile nu ține)
3. Am la îndemână telecomanda, deci pot alege muzica ce-mi place
4. "Manelele" noastre sunt absolut impropriu denumite astfel (vezi definiția din DEX)
5. Nu mă obligă nimeni să le ascult
6. "De gustibus non discutantum"...


 =  "The more you fear us, the bigger we get."(Marilyn Manson)
Robert Rotariu
[02.Oct.05 19:06]
Hm... Multe pareri, multe comentarii...
Recunosc, mie mie frica de manele. Ma rog, nu doar frica,ci si scarba. Intr-un comentariu anterior, cineva spunea ca nu-i e frica de manele pt ca sta intr-o zona manele-free. Pai,domnuca draga(autorul era o autoare), nici francezilor nu le-a fost frica de nemti in al doilea razboi mondial; cel putin cat timp ei traiau in Franta si nemtii altundeva... Dar lucrurile se schimba.
Tocmai d-asta nu te obliga nimeni s-asculti manele; n-ai nemti pe langa tine. Daca aveai un ascultator de manele deasupra(sau dedesubt, sau la stanga, dreapta, etc)care sa dea "la maxim"(R) minunatie de manea la ora 2-3-4 noaptea de bucurie ca fie-sa a luat un 4.50 la romana, nu mai erai asa de curajoasa.
Un autor zicea ca il doare in paispe de manele, manelisti si, ma rog, de toata familia lexicala a acestui cuvant. Mda... Mai vorbim cand, asa cum a zis un alt autor, vom protesta cu pancarte impotriva lor, din nevoie, nu doar din placere. Gusturile pt muzica se formeaza in functie de mediul in care traiesti. Eu am patit-o:am ascultat o anumita formatie pana a inceput sa-mi placa. Daca al tau/ta fiu/fiica are colegi&prieteni care asculta manele, e destul de usor sa vina intr-o zi acasa cu o caseta prost inregistrata din bazar cu nu-stiu-ce-tigan care canta manele atat de jalnice intr-un mod atat de jalnic incat nici al lui nu-l asculta.
De asta mi-e mie frica: de raspandirea fenomenului prin difuziune.
Daca nu as crede atat de mult in democratie, as fi cel mai infocat sustinator al unei legi impotriva manelelor. Dar, cum au spus-o si alti autori, fiecare asculta ce vrea.
Un autor spunea ca unora le e ciuda pe succesul manelistilor. Poate... Poate nu. Eu, daca as sti ca maine s-ar termina cu manelele astea, i-as da personal bani lu' alde Guta sau mai stiu eu ce rrom, zbierator de manele.
Alt autor zicea ca in manele exista si voci bune. Si care e ideea?! Probabil si solistul vocal de la Cradle of Filth are voce buna. Asta nu inseamna ca ce canta el e...interesant.
PS:Respect foarte mult poporul german, asa ca sa nu va faceti idei gresite din exemplul de mai sus.

 =  Robert Rotariu
Cristina Andrei
[02.Oct.05 19:06]
Îmi permit o replică la cele spuse de domnul Rotariu. Sper să nu mă încadrez la off-topic.
Mea culpa pentru că locuiesc într-o zonă liberă de manele.Analogia cu nemții și francezii nu a fost prea fericit aleasă. Oricum, dacă aș fi fost "bombardată" de vecini, nu frică aș simți, ci altceva. Poate scârbă, poate revoltă, poate alte stări / sentimente, poate aș da telefon și la poliție. Nu știu. Eu am prezentat (și) niște motive personale. Dar ultimul meu motiv a fost mai general. Gusturile nu se discută. Așa-numita subcultură trebuie să aibă și ea formele ei de manifestare. Din această perspectivă, nu mi-e frică de manele, pentru că sper ca, în ciuda aparențelor, cultura să fie mai "tare" decât subcultura. Dacă nu este așa, să ne fie de bine, avem parte de ce merităm.
Cât despre "mie mie frică", sper să fie o greșeală de dactilografie...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !