Comentariile membrilor:

 =  Da si ba
nicolae bunduri
[10.Dec.11 09:54]
Cu toata nuanta argotica de inceput (bunghind) , gaselnita din prima epigrama
a facut sa-mi creasca pulsul (si invidia) crezand intr-un nou premiu gardian dar citind mai departe m-am linistit.
Catrenul 2/"aici sunt banii dumneavoastra!"--e la majorat (ca varsta)
Catrenul 3/Vazut din car sau in car?
Catrenul 4/ "Cand il cultivam pe" si nu "cand cultivam pe" ETC
Pacat dar mai stii, poate craiovenii vad altfel

 =  Ba da și da
florian abel
[10.Dec.11 10:31]
- N. Bunduri, catrenul 3 spune clar, din titlu: "cum E VÃZUT primarul" și e văzut DIN carul caracalean de către votanți, adică ăia răsturnații care votează cu oiștea lui Irimia.

- aia cu "banii dvs" o fi afumată de Băsel, dar îmi place când aud în moduri plăcut urechilor această veste neplăcută buzunarelor. (Știam, la o adică/C-acolo-s banii mei/Mai bine zi-i, Petrică/Ceva de Dumnezei!) asta ar vrea să spună Nae, desigur, fără cacofonie (intenționată).

- Prima e chiar genială, de alt LEU, în afară de Mihai nu am auzit.
- "Îl cultivăm pe Golumbeanu" și așa merge dar impune schimbarea finalului "La urmă, recoltăm pe...", "În toamnă, recoltăm...", Dar nu știu care e șpiribanțul cu BAG SAMÃ, e scris cu litere mari și, dacă are altă semnificație, nu merge schimbarea.

Eu n-am știut de Craiova, nu știu pe unde se popularizează concursurile astea și de ce pe Agonia, la capitolul Concurs nu intră toate, fără excepție.

Baftă!

 =  Nae, Florian
Gârda Petru Ioan
[10.Dec.11 10:55]
Tocmai mă pregăteam să-l rog pe Nae să zăbovească mai mult un pic asupra catrenelor, când Florian a ridicat oarecum ceața.
Al doilea catren, chiar de conține expresia fumată, ideea are, totuși, sens dublu.
"Cultivăm pe", merge, sunt sigur, dar nu am timp să iau gramatica la puricat pentru a aduce argumente irefutabile. Dacă trec pe aici alde Gigi și Sfichi, vor explica ei.
Cu al treilea cred că e clar. E puțin sucit, pentru că am vrut ca versul trei să semene cât mai mult cu acel "Craiova văzută din car" din poezia pe care o consider drept cea mai reprezentativă din serie.
În al patrulea, toate personajele (inclusiv Boc) sunt din "La lilieci", cu o excepție Luciu, introdusă oarecum forțat ca rimă la Ciuciu. Bag Samă e tot personaj din La lilieci, l-am scris cu majuscule pentru sensul dublu. Le/am ales pentru c[, fie coincid cu numele unor "vedete" "fierbinti" în prezent, fie că seamănă (Golumbeanu) fie că duc cu gândul (Șoalda). Sigur că, uneori, gândurile ne străbat cărări cu totul diferite.

Onorat, domnilor de a fi fost curioși ce mi-a putut capul pentru aceste teme.

Concursul a fost anunțat și pe agonia, dacă bine îmi amintesc și pe Epigramatic.ro de Laurențiu Ghiță care a scris și nemembrilor grupului. Numai că, în perioada aceea, Florian, nu prea erai prin preajmă...

 =  Soluție amiabilă
Gigi Burlacu Pietreanul
[10.Dec.11 14:32]
"Cultivăm pe", merge, sunt sigur, dar nu am timp să iau gramatica la puricat pentru a aduce argumente irefutabile. Dacă trec pe aici alde Gigi și Sfichi, vor explica ei
G.I.P

Indiferent sub ce formă ai spus cele de mai sus - la mișto, sau serios - ca prieten te absolv: O singură soluție ai:

Când ÎL cultivăm pe Golumbeanu,
P’ăl Moale... Boc, Bășină, Luciu,
Pe Șoalda, Mutu, Duduianu,
BAG SAMÃ, ÎL recoltăm pe... Ciúciu.

Numai acuzativul pronumelui "el" te scoate de sub orice cârcoteală.
Dar se strică măsura și ritmul și atunci singurele forma sunt:

"De-l cultivăm pe Golumbeanu,"
și
"BAG SAMÃ,-l recoltăm pe... Ciúciu."

Cu amiciție, Gigi





 =  Re- Nelu Gârda
Eugen Sfichi
[10.Dec.11 15:45]
Drept foarte destoinic primar
Și lider cinstit și sărac al
Craiovei... văzut e din car
(Din cel răsturnat la Caracal).
I.G.P.

Mulți, dar ștabi

Ne spune simplu bugetarul
Că la Craiova-s șefi... cu carul.
E.S.

Mersi pentru complimentare, dar nu mă simt flatat pentru că nu știu cum să-l interpretez pe „alde”.
Dacă tot ai amintit de mine, dl. Bunduri are dreptate. Îl cultivăm pe Columbeanu (din păcate), dar cultivăm cucuruzul pe câmp (ceea ce e normal). Al patrulea catren ar trebui modificat, poate din iambic în trohaic, sau altfel, ca să i se facă loc lui „îl”.
E.S.

 =  Gigi și Eugen
Gârda Petru Ioan
[10.Dec.11 16:21]
Mulțumesc pentru păreri. Încă am îndoieli. Nicio clipă nu v-am luat la mișto, știu că vă place să umblați la detalii, de aceea v-am invocat.
Până una alta, am luat la puricat Gramatica practică a limbii române a Ștefaniei Popescu, Ediția a V-a revizuită, în speranța că voi găsi argumente în favoarea mea.
Atenție, eu nu spun că e incorect cu îl, spun că îl pot omite. Ex.: "Noi, poporul român, cultivăm vedete de mâna a cincea: pe Golumbeanu" etc. Într-o epigramă, cu fatale constrângeri de spațiu, cred că îl pot omite pe acel îl.
Ponimali ili ne ponimali?

 =  Certitudini și riscuri
Rodean Stefan-Cornel
[11.Dec.11 15:29]
Ideea poantei de la prima epigramă este EXCELENTÃ, în opinia mea, cu câteva rezerve pe care le-ar putea avea unii istorici (repet, doar unii istorici, specialiști în evul mediu românesc): dacă, într-adevăr, Craiova a avut bani de-a lungul a sute de ani; dacă, într-adevăr, lista banilor Craiovei numără exact 90 de nume.
La a doua, de asemenea, ideea poantei mi se pare foarte inspirată, tâlcurile și polisemantismele sunt reușite și ușor de descifrat; din păcate s-ar putea să fie mulți care nu apreciază faptul că autorul de mai sus (prietenul Nelu Gârda) contribuie și el la intrarea (și consolidarea poziției) în istorie a unei sintagme nu prea fericite, inițiate de cineva nu prea agreat în acești ani; dar, n-ai ce face, așa se scrie istoria!
Poanta de la a treia iar mi se pare foarte reușită, deși se potrivea mai bine primarului din Caracal; în plus, pare riscant să trimiți un asemenea catren (destul de dur) când știi (sau bănuiești) că bugetul festivalului s-a asigurat din fondurile alocate de primar...
Și poanta ultimului catren mi se pare foarte reușită și "foarte la temă".
În concluzie, până aici: poante inteligente, de mare maestru, strict la temă, dar care pot fi apreciate diferit funcție de multe criterii (unele subiective).
Nu credeam că la epigrame semnate Nelu Gârda o să fac ceva aprecieri critice negative la adresa prozodiei, dar o spun totuși:
În opinia mea și (repet, cu același sens), după gustul meu, rimele încrucișate "ar-al" nu sună bine; în plus, în același al treilea catren se repetă, în cuvinte alăturate (într-un mod nu prea plăcut, afectând eufonia) grupurile de sunete "rac - cra - car"; bineînțeles am făcut această observație considerând că merită (adică este vorba de un catren cu o poantă foarte bună, construită într-un frumos ritm amfibrahic și de un autor pe care îl prețuiesc foarte mult).
Numai bine!
Cornel

 =  Risc asumat
Gârda Petru Ioan
[11.Dec.11 16:11]
Cornel, mie așa mi-au ieșit în urma documentării pe temele date și așa le-am trimis. N-o să trimit madrigaluri pentru sponsori. Dacă au simțul umorului au, dacă nu, să fie sănătoși. Mulțumesc pentru observații, juste în general, deși la a treia construcția în jurul versului "Craiovei... văzut e din car" nu mi-a dat prea multe grade de libertate.

 =  Prima - antologică
Dan Norea
[11.Dec.11 19:36]
Între cele patru epigrame foarte bune se detașează prima - diamantul coroanei. Felicitări!
E adevărat că toate au strânsă legătura cu tema, dar la a doua juriul putea presupune că TU nu te-ai gândit la banii-boieri, ci doar la banii lui Băsescu.
La a treia, legătura cu tema ("Craiova văzută din car") e cam subtilă.
Ultima are, după mine, PREA multă legătură cu tema.

Ce vreau să spun este că e posibil ca subtilitățile să nu fie sesizate de un juriu care trebuie să citească în viteză un număr enorm de epigrame, în cazul nostru 540. În acest context, la prima ai făcut foarte bine că ai adăugat subtitlul.


 =  Dane
Gârda Petru Ioan
[11.Dec.11 20:30]
Mersi de aprecieri și de trecere. Să știi că cefele alea groase sunt ale unor bani contemporani, mai mult sau mai puțin în funcție.
Părerea mea este că un juriu nu trebuie să citească în viteză epigramele, oricât ar fi de multe.

 =  Cu sinceritate de prieten
Laurentiu Ghita
[12.Dec.11 13:12]
Nelu... GOLUMBEANU? P-ăl moale? Bășină? La lilieci?
Ce legătură are primarul cu liliecii în cealaltă epigramă la tema? Iar rima, "sărac al" zău,..n-aș recomanda-o.
Ești sigur că tu ai scris grupajul ăsta? Dacă nu se explica mai sus ce e cu cei 90 de bani, mărturisesc că, în ignoranța mea, mă luam și de asta.
A doua e cea mai bună.

 =  Re - Cu sinceritate...
Gârda Petru Ioan
[12.Dec.11 13:40]
Laurențiu, uite puțină bibliografie, ca să vezi cum stă treaba, ca să mai elimini din ignoranță.

http://www.philologica-jassyensia.ro/upload/III_1_Zabava.pdf - pagina a doua, ca sa nu zăbovești exagerat de mult.

Poezia "Craiova văzută din car" nu am găit-o pe Internet, de aceea o s-o găsești în biblioteca virtuală la pagina mea, după masă, dacă am timp.
Epigrama ca satiră sau ca pamflet e cu riscuri, după cum se spunea și mai sus. Tot mai sus am scris și eu că îmi asum aceste riscuri și, evident, nu mă așteptam la laude din partea ta.
A, daca îl făceam vampir pe Iliescu, era altceva. Dar n-am putut face legătura nicicum.

 =  Împotriva unei false impresii
Laurentiu Ghita
[12.Dec.11 14:47]
Ioane, eu am crezut că apreciezi niște critici sincere de la mine mai mult decât tămâierile de la alții. Așa credem noi, ăștia ignoranți. De ce nu poti aștepta laude de la mine? N-am făcut-o când a fost cazul? Nu mai departe de acum cateva minute ți-am apreciat poezia.
Iar înțepătura cu Iliescu nu-și are rostul. Nu te coborî și tu la nivel de dispute politice unde nu e cazul.
Te rog să-ți ștergi din minte ideea că mi s-a pus așa, dintr-o dată, pata pe tine. N-are nimic de-a face cu realitatea, cu aprecierea mea față de tine.
Mulțumesc pentru link, mă va ajuta să imi elimin enorma lacună.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0