Comentariile membrilor:

 =  Nu le putem avea pe toate
Gârda Petru Ioan
[27.Dec.11 17:29]
E foarte clar că, ne-ncetat,
Pe gazde le-ați lăsat să toarne,
Dar și noi ceilalți ne-am distrat:
Uitați-vă la voi ce coarne...

Cât despre amenzi, și eu am contribuit cu una în drum spre Câmpulung Muscel.
Da, nu ne iartă? Ei lasă că-i înțepăm și noi în epigramă! Pe noi ne doare la buzuner. Oare pe ei unde îi doare? ...

 =  din fabula pestelui caruia ii era sete
Ioan-Mircea Popovici
[27.Dec.11 18:34]
din ce vad eu aici
un foarte reusit festival al misoginilor
de unde
epigrame la baioneta
fabule cu boneta si palarie
si peste tot ce ati vrut voi sa fie
vad instantanee academice =  Veni, vidi, vicii, vin, viață!
florian abel
[27.Dec.11 20:21]
Cronicarul cu ureche al Agoniei nu se desminte nici aici, reușind să surprindă toate aspectele importante și emoționante ale festivalului. O să mă doară toată viața această absență, aveam un șir mare de epigrame pe care eram nerăbdător să le spun, în special una care se referea la faptul că nu am ieșit niciodată din țară până acum.
Legal, nu clandestin,
Ies prima oară-"afară"
Sunt, în sfârșit, străin.
În propria mea țară.

Felicitări, Norică, și mulțumesc. Vulpea.

 =  La "Piscicola" Costești
neculai lunca
[27.Dec.11 21:39]
Din Iași, Chișinău, București,
Cu spirit și vervă, firește,
Sosit-au în grup la Costești,
Cam toți umoriștii lu' pește...

 =  Această iarnă m-a făcut să transpir...
Ion Diviza
[27.Dec.11 21:49]
O cronică inspirată, scrisă (și, mai ales, ilustrată) profesionist, garnisită cu mult umor marca Norică, încălzită de cunoscuta sa bonomie. Am parcusrs cu încântare textul și pozele alăturate, chit că numele și fizionomia mea nu lipsesc de nicăieri. Dacă nu m-ar împiedica falsa-mi modestie, i-aș da chiar acum o stea.:)Mai aștept, însă, poate vine alt steluțar, mai îndreptățit de a înstela acest text, sau vreun editor care l-ar pune la recomandate.
Multumesc, Norică.

 =  Impresii
Eugen Sfichi
[27.Dec.11 22:22]
Dane, ai multe talente. Îl ai și pe cel de repoter. Ai un stil antrenant și plin de umor.
Îi felicit pe Vasile Vajoga, Laurențiu Ghiță și Florian Abel. Lui Florian îi amintesc faptul că are câteva motive antidepresive ca să mai și zâmbească. Doar are patalama de umorist.
Dar suntem printre epigramiști, așa că îmi revin repede din laude și comentez fotografia voastră dominată de Ștefan cel Mare :

Chiar strângeați pe șest cu furci
Diplome, când v-a zărit
Vodă și v-a risipit
Ca pe turci ?

Vă privesc imprăștiați în poza cu pricina.
E.S.

 =  Răspunsuri
Dan Norea
[27.Dec.11 23:44]
Nelu Gârda, dacă țin bine minte, sub coarnele acelea de care râzi acum ai dansat anul trecut, aș putea zice îndrăcit, cu un apostol. Pardon, cu o Apostol. :)

Ioan-Mircea Popovici, chiar am discutat acest aspect: este primul festival la care nu a fost invitată nicio reprezentantă a sexului frumos. Și acest lucru s-a (re)simțit.

Florian, dacă citind cronica îți pare rău că n-ai venit, înseamnă că mi-am atins scopul. Și la cronici, ca și la paginile de jurnal, scopul meu principal este să îți dorești să fi fost acolo.
Am folosit "vulpea" datorită nuanței tale de păr (mie mi se pare ușor roșcat), dar și datorită întâlnirii cu "Corbu".

Neculai Lunca (de fapt, V.V.), inspirată epigramă!
Ar trebui să menționez că subtitrarea "Vajoga și alte murături" am ticluit-o împreună chiar în momentul fotografiei.

Ion Diviza, sincer aveam emoții, am cam dat rasol peste faza de premiere, sponsori, discursuri... Sunt lucruri importante, se întâmplă să mai citească și alții, nu numai agoniștii. Mă bucur că ți-a plăcut așa cum e.

Eugen, grupul a trecut prin fața lui Ștefan cu oarecare indiferență, aproape toți mai fuseseră pe acolo în anii trecuți. Eu am scos aparatul mai mult ca să-i fac o fotografie colegului meu, Ionuț Țucă, unul dintre puținii debutanți la Chișinău.


Ar trebui menționat că jumătate din fotografii (cele mai bune) sunt opera lui Ioan Toderașcu, lucru pentru care îi mulțumesc pe această cale.

Vă mulțumesc pentru vizită, semnul lăsat și aprecieri. Dacă v-a plăcut, vă mai aștept. Dacă nu v-a plăcut, vă mai aștept.
 =  Amintiri de neuitat...
ioan toderascu
[28.Dec.11 07:43]
O cronica extrem de captivantă, pigmentată cu amănunte picante și împănată cu multe poze faine din timpul festivalului.
Felicitări, Dane, așteptarea noastră n-a fost în zadar!
Chiar dacă n-am fost pe lista premiaților, deplasarea mea la Chișinău s-a dovedit deosebit de fructuoasă: cântecul dedicat de fratele Diviza, căciula mult dorită și șampania câștigată la concursul ad-hoc (singurul premiu care m-a tentat din cele puse la bătaie).
Fie ca și în 2012 să avem parte de întâlniri la fel de plăcute și interesante, pe tărâmul epigramei!

Todo

+ Morning star!
Laurentiu Ghita
[28.Dec.11 08:59]
Mulțumim, Norică, pentru acest remember al frumoaselor zile petrecute la Chișinău.
Într-adevăr, am fost extrem de bucuros să ajung și eu la Chișinău, pentru prima dată în viața mea. Luând și premiu, îți dai seama că bucuria mea a fost dublă. Mulțumesc și eu admirabililor noștri colegi Ghiță Bâlici și Ionică Diviza, dar și celorlalți epigramiști și companioni basarabeni, care au dovedit că nu bugetul garantează succesul unui festival și rămânerea lui în memoria participanților.
Uite și o steluță din partea mea, poate compensează două-trei puncte de amendă!
La mai multe! (steluțe, nu puncte)

 =  Lui Laurențiu Ghiță
Eugen Sfichi
[28.Dec.11 13:04]
„Luând și un premiu, îți dai seama că bucuria mea a fost dublă”
zise Laurențiu, acordând o steluță reportajului care vorbește despre premiul său și despre catrenele sale.

Lui Laurențiu

Ghiță, fără să mai fie
Încurcat de modestie,
A venit să își aclame
Propriile epigrame.

Și tot lui Laurențiu, un nume predestinat :

Ursitoarele de viță,
Strânse lângă pruncul Ghiță,
I-au prezis că va fi faur
De umor, numindu-l... Laur...

În comentariul amintit, umorul său a fost mai mult involuntar.

„Mulțumim, Norică, pentru acest remember”
(Laurențiu Ghiță)

Laurențiu, te-ai fi putut exprima în versuri ca acestea:

De n-ar fi Norică-n sat
Altul m-ar fi lăudat?

Dar așa Norică este
Și-s la lume de poveste

Și ai fi putut semna L.G.

 =  Todo, Laurone, Eugen
Dan Norea
[28.Dec.11 14:38]
Todo, Laurone, mă bucur că reportajul meu v-a plăcut și vă va ajuta în viitor să vă reamintiți zilele frumoase de la Chișinău.

Eugen, cred că îl înțepi degeaba pe Laurențiu. În cronică nu l-am lăudat pe Ghiță și nu i-am lăudat nici epigramele. Mai ales că, după câte țin minte, a luat premiu pentru fabule. Faptul că pomenesc de el (ca și despre Toderașcu, Rodean, Viorel Martin, Florian Abel, Ionuț Țucă, Vasile Plăcintă...) nu cred că poate constitui un conflict de interese.


+ Da!
Rodean Stefan-Cornel
[28.Dec.11 15:32]
Este un reportaj (articol, cronică) exact cum cred eu că trebuie, adică:
- se adresează atât agoniștilor, cât și altor cititori;
- cuprinde atât informații utile, tratate obiectiv, de reținut pentru istoria epigramei, cât și impresii personale, prezentate cu mult farmec;
- textul este exact cât trebuie de lung, astfel încât să fie cuprinzător dar să nu plictisească;
- îmbinarea dintre text și imagine este foarte inspirată;
- acele amănunte "de can-can", de care parcă amintea și un alt comentator, nu sunt întâmplătoare, ele completează, întregesc informațiile principale și contribuie la impresia generală pe care vrea autorul să o creeze.
Am o mică obiecție:
Dane, dacă tot m-ai prezentat ca martor al "festivității de premiere" a lui Florian Abel, de la Urziceni, să știi că înmânarea diplomei nu a avut loc pe șanțul de pe marginea drumului european ci într-un luxos restaurant (am și fotografia care imortalizează momentul, dar nu este prea reușită ca să fie postată). Sau... e vreo poantă care mi-a scăpat mie?
Felicitări, Dane!
Cornel

 =  Nu trage în mesager!
Laurentiu Ghita
[28.Dec.11 15:36]
Cornele,
eu sunt autorul șanțului, Norică a preluat mesajul meu. E un mic mișto, frate.
Se și vede în poză firma hotelului, de altfel.

 =  Dar... d-le Abel:
Prundoiu Dan
[28.Dec.11 17:47]
e un "mișto" meritat, zic eu, pentru că înmânarea premiului în acel loc echivalează cu un "șanț" raportat la festivitatea de la Chișinău, mai ales că d-nul Abel era așa dezamăgit că nu se ține festivalul (vezi comentariul din pag. d-lui Diviza), încât, eu, chiar cred că s-au făcut eforturile spre a ține festivalul expres pentru a participa și F.A. nimic din lume nu m-ar fi împiedicat să particip, mai ales că atâta mai bate toba dumnealui cu extraordinara "epigramă" căreia nu a reușit să îi dea adevărata "valoare", păcat d-le Abel, felicitări totuși pentru premiu!

P.S. d-le Abel, lămuriți-mă vă rog și pe mine, ce vrea să zică acel: "Sunt, în sfârșit, străin..."?! am simțit că poanta ar fi "străin în propria țară" dar acel "în sfârșit"? să fiți, oare, doar sclavul unui ritm?! dealtfel, interesant catrenul și cred că ați avut destul timp să îl mai "lucrați"!
"Veniți de luați lumină..."

 =  Amice DAN-TE / Gândești cam în andante
florian abel
[10.Dec.18 14:27]
Dacă citeai mai atent, nu ai fi fost atât de grăbit să îți afișezi sarcasmul. Și eu aș fi preferat să ia premiul cineva care să fi ajuns acolo, dar de, dacă unii ar privi mai mult în sine, poate ar descoperi comorile care zac acolo înăbușite de orgoliu, și ar scrie mai profund.
Epigrama aceea în care "în sfârșit" îți pare arbitrar, este generată, așa cum am spus, de faptul că, până acum, neavând șansa de a fi născut într-o familie mai colorată un pic, nu am ieșit NICIODATÃ DIN ȚARÃ, deci, "în sfârșit" mă pot considera și eu "stranier", dar unde? ai ghicit, profunzimea ta! chiar era așa de greu? Sau nu știi că trebuie să mergi în propria țară cu pașaport? Care costă al dracu acum, nu ca-n 1990, când era gratis, ca să umplem Europa cu ignoranța noastră și să aibă acum de ce ne trage un șut în creier?


 =  Nu cred...
Prundoiu Dan
[28.Dec.11 23:03]
ca suntem amici, dar fie cum spui tu, cu siguranta, suntem pe alte lungimi de unda, nu stiu cine are sarcasm, dar nu asta e important, totusi, nu m-ai lamurit: crezi ca e vre-o bucurie sa fi "strain"? ma refer de cel din alta tara? isi doreste cineva sa fie strain? nu cred ca "strain" este sinonim cu "turist", "amice" Abel, oricum ai intoarce-o, nu cred ca e o sintagma sanatoasa: in sfarsit liber, in sfarsit acasa... dar "in sfarsit, strain"? cum ar suna: sunt, in sfarsit, strain pentru copiii mei(familia mea)!
oricum nu convingi, dar, stiu, tu esti detinatorul adevarului absolut la care noi, muritorii de rand, nici nu putem visa.

Amice DAN-TE / Gândești cam în andante
F.A.

Decât concluzii "sărăntoace"
Produse într-un ritm vivace,
De replicile sunt brilante,
Mai bine într-un mers andante!

Dan-T,

P.S. scuze pt. prima rimă, nu am gasit alta la ora asta, și să știi că eu din țară am ieșit cu buletinul doar... am refuyat in 2005 salariul de 2500 de euro doar pentru a-mi termina niște "părlite" de studii!

 =  Lui Dan Norea
Eugen Sfichi
[10.Dec.18 14:27]
1.
„Luând și un premiu, îți dai seama că bucuria mea a fost dublă”
zise Laurențiu, acordând o steluță reportajului care vorbește despre premiul său și despre catrenele sale.
E.S.

Eugen, cred că îl înțepi degeaba pe Laurențiu. În cronică nu l-am lăudat pe Ghiță și nu i-am lăudat nici epigramele. Mai ales că, după câte țin minte, a luat premiu pentru fabule.
(Dan Norea)

Dane, m-am uitat în reportajul tău și am citit și anunțul reputatului epigramist Ion Diviza.
Povestea cu Laurențiu e ca un banc cu Radio Erevan: Laurențiu nu a luat „premiu” la epigramă ci la fabulă și nu a fost „premiu”, ci a fost mențiune.
Reportajul tău e de steluță și bine a făcut Cornel Rodean că ți-a acordat-o. Pe mine m-a amuzat că s-a grăbit premiantul Laurențiu.
Spui că nu l-ai lăudat pe Laurențiu. Nici eu.
Țin cont de declarația ta și fac rectificarea cuvenită în ultimul „cântecel”. Deci:

Laurențiu s-ar fi putut exprima în versuri ca acestea:
„De n-ar fi Norică-n sat
Altul m-ar fi apărat?

Dar așa Norică este
Și-s la lume de poveste

Și ar fi putut semna L.G.”

Las neschimbate celelalte două catrene din comentariul meu precedent, dedicate lui Laurențiu.

2. Referitor la fotografia voastră dominată de Ștefan Cel mare și Sfânt, spui:
„Eugen, grupul a trecut prin fața lui Ștefan cu oarecare indiferență, aproape toți mai fuseseră pe acolo în anii trecuți.”
În ceea ce privește indiferența, nu cred că e și părerea celor din grup. Cred că ai făcut o gafă involuntară, mai ales față de epigramiștii moldoveni, datorită orei târzii când ai scris acele rânduri.

Uite un joc fonetic și acest joc e replica mea pentru tine:

Dane

Tu ai mania celor mici
Și cum mereu mă contrazici,
În diferendul aferent
Nu pot să fiu indiferent.

La mulți ani Norică, ție și tuturor autorilor și cititorilor de pe Agonia.
E.S.

 =  Erată
Eugen Sfichi
[30.Dec.11 20:26]
La punctul 2, rândul 1, din comentariul meu precedent, este evident Ștefan cel Mare și Sfânt. =  Ia spune tu, DAN-TE!
florian abel
[30.Dec.11 21:08]
P.S. scuze pt. prima rimă, nu am gasit alta la ora asta, și să știi că eu din țară am ieșit cu buletinul doar... am refuyat in 2005 salariul de 2500 de euro doar pentru a-mi termina niște "părlite" de studii!
Prundoiu Dan

Tu, 2500 - ai refuzat?
De EURO? Ca să mai studiezi?
Și te-au primit, în fine, cei din sat
Cireada la pășuni s-o meditezi?
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !