Comentariile membrilor:

 =  Buna seara!
LUMINITA SOARE
[08.Nov.12 19:17]
Ma scuzati daca intervin. In ignoranta mea, inclin totusi sa cred ca Hai_ku-ul este o poezie compacta care exprima un intreg al trairii: trandescental, se reduce lumea interioara a starilor sufletesti (iubire, contemplatie, admiratie, tristete, melancolie, exuberanta) si material oglindirea lumii din exterior retractata spre interior intr-o osmoza perfecta si compacta. O lume materiala si spirituala redusa strict la trei randuri de versuri, dupa urmatoarea regula: cinci silabe (primul vers), sapte silabe(al doilea vers) si din nou cinci silabe (versul trei).
Exista si haiku-ul liber, atunci cand tehnica nu este atat de desavarsita, incat sa poata cuprinde tot cea ce simti sau se simte necesitatea unei adaugari, unei amplori poetice si de gandire. Hai-ku-ul clasic insa, respecta strict aceste reguli rigide si foarte clare. Exista probabil in hai-ku-ul modern si o tendinta a folosirii unei tehnici de transformare psihica duala (ca in "Wahrnehmungspychologie", in desenele cu doua intelesuri ale lui Rorschach, care au doua interpretari vizuale). Atunci putem vorbi de o fenomenologie a sensului literar, o interpretare abstracta cu doua intelesuri a unui text literar gandit in forma poetica.
Am scris si eu cateva hai-ku -uri libere si m-am lasat pentru ca erau slabute.
Aveam mereu ceva de adaugat la ele si nu era bine.
Un maestru desavarsit pastreaza metrica clasica.
Multumesc, cateva dintre hai-ku-urile prezentate au metrica buna, corecta.
Matsuo Bashō este unul dintre marii maestrii ai hai-ku-ului.
In "Romanica" anilor 80, se facea coada la unul Viorel Dragu, care scria saracu pentru toti si la prima mana, pana cand poeziile sale ajungeau chiar si pe la a treia mana. Scria el si alte poezii, dar le scria corect, cu o metrica perfecta, unele dintre poezii ajungand chiar si pe la Nichita Satanescu.
L-am cunoscut, era urmarit de securitate..nu stiu daca mai traieste...

 =  Deci?
Corneliu Traian Atanasiu
[08.Nov.12 22:41]
Nu m-ai ajutat suficient ca să-ți pot da un răspuns.

Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !