Comentariile membrilor:

 =  Viorel Vrânceanu vs. Jupp B.Itter
Laurentiu Ghita
[08.Jan.13 12:07]
Din cele mai selecte trupe,
El e exact ca un vulcan
Care, din când în când, erupe,
Și dup-aceea, stă un an!

+ La mulți ani și la multe epigrame!
Vali Slavu
[08.Jan.13 12:25]
Este ingenioasă ideea de a descrie, în paralel, două noțiuni cu aceeași definiție. Asocierile sunt neașteptate, dar nu întâmplătoare. Văzând titlurile, te poți întreba ce legătură este între un lavoar și un politician corupt, de exemplu. Citind catrenul, răspunsul vine de la sine. Mi-a plăcut cum ai valorificat omonimiile, cum te-ai jucat cu sensurile cuvintelor. E un merit, în primul rând, că le-ai găsit. Acest lucru denotă ingeniozitate, calitate absolut necesară unui epigramist. Referitor la construcție, găsesc catrenele corect construite, sprințare, cu versuri scurte. Doar cu versul "Tip necivilizat" nu mă împac. Nu pentru că tipul e necivilizat, ci pentru că este... neaccentuat.

Chiar m-ai provocat să încerc și eu, deja am niște idei.

Felicitări!

 =  ->Laurențiu, Vali
Viorel Vrânceanu
[08.Jan.13 14:00]
Laur, excelent catrenul tău, ai dreptate, mă asemăn un pic cu Vezuviul (că tot se dă GPI Everst :) apar rar și chiar și-atunci, mai mult fum decît lavă.
Replica mea vine pentru că mi-ai ridicat mingea la fileu, fără regrete or ranchiună:

Ce știm noi astăzi de vulcani,
Nu toată lumea știe:
Deși sunt vechi de mii de ani,
Nu-s de antologie.
;)

Vali, fata moșului, păi cum, tu vrei să pui accentul pe tipii necivilizați?!

Mulțumesc mult pentru aprecieri și abia aștept să văd ce idei ți-au venit. Eu știu că m-au cam chinuit catrenele astea. Am vrut un set întreg dar n-a fost să fie, așa că am abandonat: ba ieșeau versuri prea lungi, ba trăgeam definiția prea mult într-o parte.

 =  Balerină vs. epigramă
Gârda Petru Ioan
[08.Jan.13 21:10]
Are grație și sare…
Printre ale artei roabe,
Geaba mândrele-i picioare,
Dacă are poante slabe.

Bune, felicitări. Mai hai cu inițiative gen definițiile de pe vremuri. Poate că ne mai învior(el)ezi.

 =  Oricum, apreciem revenirea.
Laurentiu Ghita
[09.Jan.13 08:40]
Dacă ai puncta și în anumite reviste ale UER, ar fi șii mai eruptiv.
Până atunci:

Acum, c-ai revenit în grup,
Noi așteptăm s-avem la anu'
O sută de catrene Jupp
Și-o sută zece de Vrânceanu.

 =  ->GPI, Laurone
Viorel Vrânceanu
[09.Jan.13 14:52]
GPI,
de cîte ori vin pe site-ul ăsta, mă simt ca un rapper la Ateneu, și tu îmi ceri să am și inițiative?! Mai bine vii matale cu așa ceva, că doar ești mult mai prezent în viața sa(i)tului.
(ps, bine împletit catrenul cu balerina)

Laurone,

Eu nu ți-o zic că mi-ar fi lene,
Dar judecînd acum, la rece,
Decît o sută de catrene,
Mai bine epigrame zece.

+ Jupp
Dan Norea
[09.Jan.13 23:14]
De două zile încerc să încropesc un catren la temă. Motivul oficial este lipsa de timp, cel confidențial este lipsa de inspirație. Din același motiv, de două săptămâni n-am terminat epigramele pentru concursul Mircea Trifu.
Văzând că trece timpul, am intrat pe pagină să zic două vorbe de apreciere, că pe urmă se răcește prea tare.

Ideea e bună și originală în același timp. Realizarea peste așteptări, grupajul este omogen la nivelul de sus. Sunt convins că te-au chinuit, știu cât de greu e să scrii un catren astfel încât să poată fi citit în două moduri diferite, ambele cât se poate de naturale. Din cauza asta mă enervează cei care susțin că o epigramă bazată pe calambururi este facilă. O invit pe doamna Elis Râpeanu să adauge o epigramă la cele cinci ale tale.

Vin și eu cu o steluță, grupajul merită cu vârf și îndesat.


 =  părere
milos petru
[10.Jan.13 12:28]
La prima vedere s-ar părea că nu există nici o legătură între:”salată-rivală”, „sihastru-canibal” etc., și totuși ai reușit să le definești cu aceleași cuvinte, te felicit pentru asta și, și pe cei care te-au însteluțat, stelele nu sunt gratuite cum se mai întâmplă pe sait.
Te-am citit cu plăcere și mi-am amintit că în studenție( la agronomie) am aflat că între pisică și producția de semințe de trifoi ar fi o legătură. La prima vedere s-ar părea că nu, dar este. Floarea de trifoi este polenizată de un gândac care e un deliciu pentru șoareci. Cu cât sunt mai multe pisici în sat,(ele se duc seara pe câmp,) acestea mănâncă șoarecii și rămân gândacii care polenizează florile, producând sămânță mai multă.

Vrânceanu-Bitter

Când cu plăcere îl citesc,
Sau dintr-un țoi setos îl gust,
Deși mă cred un tip robust,
Întotdeauna amețesc.



+ .
radu stefanescu
[10.Jan.13 13:24]
nu-i nevoie sa te pricepi la epigrame ca sa vezi ca aceste mici bijuterii umoristice sunt demne de stelutza rosie. stil inconfundabil (te citesc de ceva vreme, desi nu fac caz pe chestia asta), un exceptional simt al observatiei, bascalie cata trebuie, acuratete prozodica si-o rabdare de mamut. sa scrii catrene citibile in doua chei e o chestie... felicitari, domnule.

 =  ->Norică, Petru Miloș, Radu Ștefănescu
Viorel Vrânceanu
[10.Jan.13 15:20]
Norică,
sunt convins că a fost vorba despre lipsă de timp. Cum calambururile sunt pe teritoriul tău, ai fi putut avea inspirația și respirația pentru a reuși un astfel de catren, cel puțin la fel de bun.
Cît despre doamna Râpeanu, cred că ți-ar fi spus că acestea nu sunt epigrame :) și pe bună dreptate! Eu le văd mai mult ca exerciții de încrucișare, un antrenament la floretă fără adversar pe planșă.
Mulțumesc pentru apreciere.

Petru,
interesantă povestea ta. Uite-așa ne intersectăm în viață și ne influențăm reciproc, fără să pară că ar exista vreo legătură.
Mă bucur că mă citești cu plăcere.

Radu,
mulțumesc pentru felicitări dar mai ales pentru că mă citești (noroc că nu scriu prea mult ;)
Reciproca este valabilă, și eu te citesc și nu fac caz pe chestia asta (mai puțin cînd mă întreabă unii de ce votez)
:)

 =  Jupp
Dan Norea
[13.Jan.13 18:14]
Te contrazic. Catrenele de față nu sunt simple exerciții, sunt epigrame adevărate și încă foarte bune. Ce criteriu nu îndeplinesc? Poanta în ultimul vers? După câte știu, e un criteriu recomandabil, dar nu obligatoriu. În rest, au tot ce trebuie: ironie, satiră, poantă (dată de metafora neașteptată), prozodie adecvată. Există un personaj satirizat - rivalul, politicianul corupt... De ce n-ar fi epigramă? De ce trebuie să creezi un corset în care să intre cu forța pentru a fi declarată epigramă?

Încerc și eu un catren, mai la repezeală, care sigur poate fi îmbunătățit.


Cardiolog vs polițist

El vrea mereu să îți impună
O circulație mai bună
Dacă-i incompetent, oferă
Numai blocaje pe arteră.


+ Epigrame și enigme
Rodean Stefan-Cornel
[14.Jan.13 12:11]
Dacă tot se discută, zic și eu:
Catrenele de mai sus au, în opinia mea, atât valențe epigramatice, cât și trăsături rebusistice.
Ele sunt epigrame, în mod evident, deoarece au poantă realizată printr-o tehnică bazată pe jocuri de cuvinte, toate mizând pe efectul produs de trecerea de la sensul propriu la cel figurat (sau invers) al unor cuvinte, sintagme, expresii: "a face cu ou și cu oțet", "a i se înfunda", "sătul", "ușoară", "mat".
Pe de altă parte, la fel de evident, ele aparțin rebusului (domeniului enigmisticii) și sunt enigme (ghicitori), cu un plus de rafinament, în sensul că au dublă soluție.
Toate mi-au plăcut foarte mult, pentru ingeniozitate, realizare prozodică și umorul degajat. O mică observație ar putea face un specialist în gastronomie, care ar spune că după ce s-au pus toate ingredientele, salata se amestecă ori direct cu mâinile, ori cu ustensile de lemn, în cel mai rău caz cu o furculiță metalică, dar în niciun caz nu se mai bagă cuțitul în ea, nici măcar "discret", că este pericol să i se strice aspectul.
Felicitări!
Cornel

 =  ->Norică, Cornel Rodean
Viorel Vrânceanu
[14.Jan.13 14:14]
Norică,

Pentru mine, epigramele sunt acele catrene care mă ajută să îl fac pe GPI frigăruie ;) dar îți înțeleg și punctul tău de vedere. Sper să fie de acord cumva și doamna Rîpeanu.
Catrenul tău are tocmai ideea care trebuie, scîrțîie nu pic la ritm dar nimic care nu ar putea fi îndreptat.

Cornel,

Trebuie neapărat să te contrazic pentru că tocmai procesul de "fabricație" a salatei mi-a dat ideea acestui grupaj. Nevastă-mea (și cine ar avea curajul să îi conteste specializarea în gastronomie?) a spălat salata și apoi cu un cuțit i-a tăiat cotorul mai gros și i-a curățat cu atenție, să nu irosească, micile pete ruginii de pe marginea frunzelor (deci nu după pusul ingredientelor, cum pare să fi înțeles tu!). Apoi a urmat tocatul iar cînd a trecut la pusul sării, m-am întrebat: oare tot așa ar proceda dacă ar ști tot ce știu eu? Și uite-așa ieși catrenul care a urmat întocmai rețeta. Abia apoi au venit și celelalte idei...
Mulțumesc frumos pentru încurajări și pentru că i-ai luat partea lui Norică :)


 =  Prostituata vs. popă
Prundoiu Dan
[14.Jan.13 22:51]
Degeaba vrei să te tocmești,
N-o dai la pace nicidecum,
Iar taxa dacă n-o plătești
Rămâi precis cu mortu-n drum...

Dan-T

 =  Invidia
Gârda Petru Ioan
[15.Jan.13 13:22]
Pentru mine, epigramele sunt acele catrene care mă ajută să îl fac pe GPI frigăruie.
(V.V.)


Mă pun pe jar și ard cu jale,
Precum tutunu-n trei lulele,
Dar nu catrenele matale
Ci cele patru (patru!) stele!

De ți-aș da și eu una, l-ai depăși pe Iordănescu!

 =  Jupp
Dan Norea
[15.Jan.13 16:33]
Revin cu catrenul meu. De fapt, și prima lui postare era tot o revenire, îmi reluasem o idee mai veche (și ea posesoare a unei aritmii, pe vremea aceea nici nu le observam).

Polițist vs cardiolog

Șoferi ce depășesc cu mult viteze
Și tipi cu tensiune, împreună,
La noi sunt obligați să cotizeze
Pentru o circulație mai bună.

L-am adaptat pentru a intra mai bine pe tiparul tău. Dar am făcut-o în viteză și de aici cele două aritmii. Le-am văzut imediat după postare, dar n-am mai avut timp să refac. Culmea e că în ultima vreme, observ ușor paiele din ochii altora. :)
Refac:

Cardiolog vs polițist

El vrea mereu să îți impună
O circulație mai bună,
Când e incompetent, oferă
Blocaje dese pe arteră.


Ce m-a distrat a fost controversa dintre tine și Cornel Rodean, pornită tot dintr-o polisemie, de data asta involuntară: salată plantă (la tine) și salată fel de mâncare (la Cornel).



 =  Năucit de stele
Prundoiu Dan
[16.Jan.13 22:14]
Mă pun pe jar și ard cu jale,
Precum tutunu-n trei lulele,
Dar nu catrenele matale
Ci cele patru (patru!) stele!
GIP

Să nu te lași răpus de jale
Că stele-au fost și-or să mai fie...
Îți vine rândul și matale
S-o pui de-o (altă) "gârdășie"! :)

Dan-T

 =  Sinonime
Gârda Petru Ioan
[17.Jan.13 08:13]
Să nu te lași răpus de jale
Că stele-au fost și-or să mai fie...
Îți vine rândul și matale
S-o pui de-o (altă) "gârdășie"! :)
(Dan-T)

Dreptate-ți dau, o, Dan-T, ție:
Așa e, fără îndoială,
De înțelegi prin „gârdășie”
O epigramă genială.

 =  Declarația unei epigramiste
Dan Norea
[17.Jan.13 16:26]
La tine-acasă, dragă Jupp,
Zău c-aș veni ca să te pup
Căci eu dorm bine (ți-am mai spus?)
Doar de la patru stele-n sus.



 =  Apropo de....
Ica Ungureanu
[18.Jan.13 15:39]
Declarația "epigramistei" Norea Dan

Epigramiste căutam,
În Anuar, în vreo revistă;
Dar, drept să spun, nu bănuiam,
Că Norea e epigramistă.

p.s. Pentru că eu nu sunt posesor de stele, acord grupajul jupânului Jupp
un mare LIKE :)

 =  erata:
Ica Ungureanu
[18.Jan.13 15:46]
grupajului

 =  Like me?
Gârda Petru Ioan
[18.Jan.13 16:20]
p.s. Pentru că eu nu sunt posesor de stele, acord grupajul jupânului Jupp
un mare LIKE :)

Epigramiste căutam,
În Anuar, în vreo revistă;
Dar, drept să spun, nu bănuiam,
Că Norea e epigramistă.
(Ica)

Când văd asemenea eroare,
Iți cer răspuns și chiar insist:
Ce dracu, Ica, Doamne mare,
Îl bănuiai epigramist?
:)

 =  Yes, i like!
Ica Ungureanu
[19.Jan.13 09:48]
Iți cer răspuns și chiar insist...
(insistă Gârda)

Lui P. Gârda -pană tare,
Ce mă-ntreabă și insistă,
Îi răspund cu-o întrebare:
Și tu ești epigramistă?
:)

P.S.

Gârda dragă, nu fi trist,
Dacă astăzi, eu lui Jupp,
(Care e epigramist)
Îi dau like-uri și îl pup.


 =  Răspunsul e la I_k
Prundoiu Dan
[19.Jan.13 17:19]
Lui P. Gârda -pană tare,
Ce mă-ntreabă și insistă,
Îi răspund cu-o întrebare:
Și tu ești epigramistă?
I_k

Ne trimiți pe-o falsă pistă
Cu această întrebare:
Cum ar fi epigramistă
Când ne spui că-i "pană tare"?

Dan-T

 =  ->GPI, Norică, Ika
Viorel Vrânceanu
[28.Jan.13 17:49]
GPI: te rog, nu fi invidios, chestia e că la mine, venind mai rar, s-au repezit cu toții să arunce cu stele, că dacă nu mai dau pe-acilea și rămîn cu ele în stoc?

Noricăăăă, nu mai scrie în numele doamnelor că ne deconspiri! (atît am avut de zis)

doamna Ica, "steluța" dvs. este cea mai grozavă dintre toate (fără supărare, băieți!)

Mulțumesc tuturor pentru trecere, citit, comentat și pentru savuroasele replici în versuri.

 =  GIP, GIP,...
Prundoiu Dan
[28.Jan.13 18:24]
Dreptate-ți dau, o, Dan-T, ție:
Așa e, fără îndoială,
De înțelegi prin „gârdășie”
O epigramă genială.
GIP

Capcana-i, deseori, fatală,
Te pricopsești doar cu belele
Când epigrama-i genială...
Doar după numărul de stele! :)

Dan-T

 =  Eu zic că...
Sorin Olariu
[10.Aug.23 02:28]
... îs faine! Mai ales primele toate. :)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !