Comentariile membrilor:

+ Algor și Mizar (steaua dublă din Carul Mare)
Ioan-Mircea Popovici
[29.Aug.13 12:43]
Când zice Nache Mamier Angela: Este! înseamnă că-i un pic mai mult. Eram la un pas de-a pune semnul apariției editoriale, dar m-au ajuns din urmă așteptările cu ecou ale autoarei. Felicitări ambelor poete, motiv pentru care pun la bătaie "o stea dublă"

Scrisori albe: “M-am săturat de umbrele oamenilor, de orașele pline de surogați și de atât de mult cenușiu.”

“Știi, ție știu că m-aș putea destăinui, ție știu că-ți pot spune ce nici măcar mie nu-mi pot spune, ție da, de aceea, acum, când toți aleargă în jurul meu, când ai mei mă strigă sau privesc fără să știe cine sunt, eu îți scriu.
Iartă-mă, iartă-mă că ești tu rostul zilelor mele. Iartă-mă că numai ție știu să mă arăt. Iartă-mă că doar pe tine voi ști să te păstrez.”

“Putem transforma realitatea asta crudă în ceva frumos. Scriu pentru sufletul meu, scriu să-mi bucur părinții și să pot să rezist în această lume teribil de materialistă.
Visul meu este să pot să mă întorc într-o bună zi acasă, iubesc țara asta, o iubesc pur și simplu, și îmi doresc ca într-o bună zi să scriu de acasă și nu de pe drumuri cum fac de ani buni.
Aș vrea ca eu, să fac România mai frumoasă măcar cu un vers, iată visul meu… “

“Am căutat un rost la toate cele, Și m-am pierdut prin vorbe și-ntrebări. Am și uitat să mai privesc la stele Și m-am mințit tăcând…”

 =  generos ioan mircea popovici
Nache Mamier Angela
[29.Aug.13 14:24]
ce poate fi mai frumos decât genrozitatea de spirit în ceea ce priveste stafeta genreoasa dintre generatii,între autori care gasesc punti în comun pentru a se citi si respecta
poetul ioan mircea popovici ,un inventator de forme expresive,nu putea ramâne indiferent la vocea acestui lastar liric,al carui suflet romantios este "cântec "liric coplesitor...
merci pentru acest gest altruist ,acest salut ,benefic pentru Luminita Amarie care merita încurajarile seniorilor

 =  Nu pot
Liviu-Ioan Muresan
[30.Aug.13 18:49]
să nu vă atrag atenția asupra redactării textului. Pentru că bateți spații înainte de semnele de punctuație și nu e bine. Nu bateți spațiu după semnele de punctuație și nu e bine. Adică e obositor pentru cititorul obișnuit cu regulile de redactare. Faptul acesta disturbă cititorul de la mesajul transmis. Și aici e chiar interesant. Poate fi o cronică de carte publicabilă într-o revistă literară valoroasă.

 =  LIM
Nache Mamier Angela
[30.Aug.13 21:02]
a aparut deja în Litere ,iulie-august 2013
scuze de deranj

 =  Nu este deranj,
Liviu-Ioan Muresan
[30.Aug.13 21:16]
doream să fiu de folos. Chiar și aici, în comentariu ați scris "a aparut deja în Litere ,iulie-august 2013". Poate intenționat, să-mi demonstrați că nu vă interesează. Dar nu cred asta, sînteți o persoană prea educată. Însă trebuia să bateți spațiu după virgulă. Niciodată înainte.
În "Litere" sînt convins că a fost verificat și corectat textul. Aici nu o face nimeni. Doar autorul.
Și nu o zic cu ură, substituție sau orgoliu. E vorba de buna obișnuință. Nu este greu.

+ ...
Ioana Geacăr
[30.Aug.13 22:58]
Angela,îmi place analiza ta lucidă si delicată, e dificil să scrii cronică de întâmpinare azi, iar tu o faci cu sinceritate, echilibrat, pui exact ce trebuie pe un taler al balanței și la fel pe celălalt. Reușești să transmiți optimism și încredere tinerei autoare,bravo:
"Poeta este la debuturi, unele stângăcii sunt inerente dar va trebui să deschidă în viitor o poartă spre un înveliș mai modern, mai actual, pentru a nu cădea într-o mare de clișee și teme super-uzate "

 =  LIM bis
Nache Mamier Angela
[30.Aug.13 23:05]
LIM ,vad ca insisti "lourdement"...Desigur ca la "Litere" ,au facut necesarul...Eu sunt departe,diacriticele sunt un cosmar si nu sunt o "contopista" ...Aceasta poeta este tânara si poate nu o interesaeza grijile tale "tipografice"...Editorii nu mi-au atras atentia,deci ocupa-te de destinul tau valoros si cu asta basta...(e un sfat )
M-am concentrat ca de obicei la continutul critic al cartii ,în nici un caz la o munca de scretara... multi scriitori de azi detesta ordinatoarele si scriu cu creionul,linistiti...le e greata de progres ...în schimb acestia scriu mult mai bine decât multi dintre priceputii maniaci "la spatii",înainte ori dupa virgula...
PS-"scuze pentru deranj" era o ironie,o gluma... dar nu ai captat ...

 =  Ioana Geacar ,critic-poet avizat
Nache Mamier Angela
[30.Aug.13 23:12]
Ioana,raspunsul tau este in sine plin de delicatete si apreciez trecerea ta generoasa si analiza justa, fiindca aceasta stafeta intre generatii este instinctiva la mine,necesara si am impresia ca "primesc" in aceeasi masura în care "dau"... Doar fiintele frumoase "intérieurement "cultiva altruismul inteligent si tu (critic-poet avizat) faci parte indiscutabil dintre ele ...
mes amitiés

+ de admirat
Ottilia Ardeleanu
[30.Aug.13 23:53]
felul în care poeta Angela Mamier știe să scoată în evidență calitățile unei autoare tinere. Contează extraordinar pentru un poet ca la începutul drumului său artistic să fie susținut, să fie îndrumat. Este de admirat în general gestul Angelei de a ajuta pe tineri, pe debutanți, cu experiența de care dă dovadă, știind foarte bine că scrisul nu este deloc ușor și de multe ori reprezintă blestemul cu care unii, destui, trebuie să-și trăiască viața (iată că și Luminița Amarie afirmă într-una dintre poeziile sale: "Mi-a fost cuvântul eșafod").
remarc măiestria poetei Angela Nache-Mamier de a selecta acel bun interior, acele versuri care o reprezintă pe autoarea "chintesenței de a fi" fără a omite, însă, părți mai slabe până la urmă inerente primilor pași.
pe drumul anevoios al creației, dar care merită oricare efort, îi urez succes Luminiței Amarie!

 =  doamnă Angela,
radu stefanescu
[31.Aug.13 00:35]
nu vă mai necăjiți cu grafia, e un detaliu meschin, un artist adevărat nu se-ncurcă cu prostii de genu - mie, de ex, care n-am secretară, poeziile mi le redactează mama soacră
iar cârcotelile astea underground sunt produsul inevitabil al coteriilor literare mioritice, devorate de invidie și frustrări (pop. bisericuțe)
mai bine bucurați-vă, compunerea dvs e plină de adorabile trăznăi, m-am oprit la două, lăsând, eventual, altor colegi cu aplecare spre detalii, savoarea altor analize omagiale


"Lipsită de ardoarea și însuflețirea inspirației, poezia ei nu ar exista ,inspirația este un foc purificator ,îi subjugă ființa, o renasc". (în fața acestei reflecții abisale, acestei structuri morfologice inedite, o singură întrebare, desigur, retorică - cine "renasc"?)


"Eminescu a fost un om al modernității, [până azi, critica literară minoră a fost convinsă că e mai mult clasic decât romantic] nivelul lui nu era cu nimic mai prejos față de cel al culturii europene și universale [și/sau universale? - asta-i întrebarea] deci [deci?!] această generație nu aspiră uneori decât să se ridice până la el [doar atât?] ceea ce mie mi se pare un pas înapoi, retrograd și riscant [logic. aș fi adăugat "reacționar"]".

sărumâna, vive la franț...

 =  raspunsuri ...
Nache Mamier Angela
[31.Aug.13 13:11]
merci ottilia pentru lectura solidara cu acest june talent ...

radu stefanescu astept sa va "corectez "în franceza... (sic)

de aici de departe EU gasesc timpul sa întind mâna ,voluntar,fara remuneratii nerusinate(practicate de anumiti confrati) ,deci probabil ca nu caut omagii ,doar un minimum de interes si de respect (probabil...) pentru un talent tânar...
argumentele dvs.va apartin ,ar trebui sa va tin o conferinta despre eminescu,etc...
sunteti perfect,felicitarile mele...


 =  radu stefanescu -propuneri de lectura !
Nache Mamier Angela
[31.Aug.13 13:16]
EMINESCIANA
Relația tradiție – modernitate în opera lui Mihai Eminescu
Dorina BALMUȘ
Alte articole de
Dorina BALMUȘ Revista Limba Română
Nr. 1-2, anul XVIII, 2008
Pentru tipar
Există doi factori esențiali în funcție de care trebuie relevată tradiția și modernitatea: 1) gradul de raportare a poetului la lumea nouă; 2) limbajul (sistemul poetic) prin care se exprimă această lume. Pornind de la aceste momente, Matei Călinescu deosebește trei mari doctrine: 1) mimetică (preponderent mesianică), bazată pe o poetică a văzului (poezia tradițională clasică și preromantică – D.B.) ; 2) expresivă, axată pe o poetică a viziunii, cu un eu interiorizat, obsedat de stabilirea corespondențelor între lumea subiectivă și obiectivă, sau cu un eu dilematic ce va anunța criza identității și individualității (poezia romantică); 3) imaginativă, cultivând o poetică a imaginarului, care edifică o lume virtuală și un „poeta artifaex” sau anunță dispariția lui (poezia modernă) [1, p. 81].
Corelând această trihotomie și cele două convenții poetice, tradițională și modernă, observăm că poezia mimetică se înscrie în convenția tradițională, poezia imaginativă corespunde, în linii mari, convenției moderne, iar cea expresivă (romantică) constituie faza de tranziție dintre cele două convenții, prin ilustrarea unei noi imagini a lumii prin noua relație obiect – subiect, prin criza identității eului care a antrenat și o criză a limbajului, condiționând, astfel, apariția unui nou tip de poeticitate.
În cele ce urmează, vom încerca să relevăm modul în care opera lui M. Eminescu ilustrează trecerea de la convenția tradițională la cea modernă, cumulând elemente din ambele direcții.ETC... mai vreti si alte argumente ? !

 =  .
Mihai Robea
[31.Aug.13 17:12]
Dincolo de stupefactia in fata unei epopei (antologice) sunt filme care ar putea fi propuse pentru OScarul literar; "Angela merge mai departe" este unul dintre ele.

 =  Robea M.
Nache Mamier Angela
[31.Aug.13 18:24]
precum si best-seller-ul :"Mihai Robea merge într-un perete" ...pentru un filozof ma uimiti ...
dar ce aveti de spus de Traian T.Cosovei si alti "exegeti" care au scris deja despre cartile tinerei Luminita Amarie ?
Când veti studia literele mai discutam...Nu e usor sa gasim un limbaj în comun...nu ma mira...fiecare cu meseria lui ... dar nu puteti întelege ...cu timpul însa ...




Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)