Comentariile membrilor:

 =  Vândutule!
Florentina-Loredana Dalian
[05.Nov.13 11:39]
Au meritat cei cinci euro, sa știi că ți-a prins destul de bine expresia hâtră:)
Lăsând gluma, m-ai făcut invidioasă foc. Rusia e țara pe care îmi doresc cel mai mult, în momentul acesta, să o văd. Motivele care te-au ținut pe tine departe, m-au ținut și pe mine, și, probabil, încă mă vor mai ține o perioadă. Dar măcar, citind articolul tău, bine documentat și scris într-un stil atrăgător, am reușit să mai compensez puțin... dorul de Rusia. Interesantă și lecția de lingvistică din introducere. Și un regret: că n-am învățat limba rusă. Când eram elevă, nu-mi plăcea (motiv pentru care, având de ales în liceu, am preferat franceza). Acum îmi place tare mult, e atât de melodioasă!
Ãla chiar e Putin? Pare o sosie...
Felicitări pentru articol, mulțumesc de împărtășire și... tot te invidiez!

 =  Instructiv
nicolae tomescu
[05.Nov.13 15:15]
și frumos redat periplul prin cele două capitale imperiale. Mi-a adus aminte de participarea la o excursie asemănătoare în 1989. Oamenii sovietici de atunci se aflau în plină perestroică și priveau la noi, cei veniți din dictatură, ca la niște animale exotice. Asta nu ne împiedica să ne extaziem în fața turnului Spaski(Mântuitorul), unul din cele 20 construite de întemeietorul Moscovei Iuri Dolgoruki, sau de catedrala Vasili Blajenâi(cel Bun) constrită pe timpul lui Ivan cel Groaznic după o victorie împotriva tătarilor. Ne atrăgea și marele magazin central universal ȚUM aflat nu departe. Mai ziceau unii, ce au mai fost, să fim atenți la Lenin, cel îmbălsămat, din Mausoleu, că trage cu ochiul. Asta pentru că, ziceau tot ei, geamul protector al coșciugului era făcut din cristal de Mediaș.
Mă opresc aici, cu amintirile, și așa prea multe, pentru a felicita autorul pentru text și imagini

 =  Re: Vândutule! & Instructiv
Dan Norea
[05.Nov.13 19:47]
Florinel, invidia ta mă unge la suflet! :) Și nu e totul, partea a doua va fi (sper) mai atrăgătoare decât prima.
Sigur că e sosie, dar sunt convins că întrebarea ta era mai mult retorică. :)
În privința prețului excursiei, trebuie să fac o precizare. Suma totală nu e semnificativ mai mare decât o excursie în Franța, Italia sau Spania. Doar că durata fiind mai mică, prețul pe zi de excursie e foarte mare. Celelalte excursii durează 10-12 zile, ori în Rusia am avut la dispoziție o seară și o zi întreagă la Moscova, o după amiază și trei zile la Sankt Petersburg. Se pierde mult (timp și bani) cu avionul, au fost patru curse, întoarcerea din Sankt Petersburg s-a făcut via Moscova.


Domnule Tomescu, mă bucur că pagina mea de jurnal v-a redeșteptat amintiri plăcute. Pe vremea dictaturii se puteau face excursii la prețuri rezonabile în țările socialiste și ăsta e unul din marile mele regrete, că n-am profitat la timp de oportunități. Ce să fac, pe vremea acea aveam alte priorități. Ca să înțelegeți mai bine, vin cu un banc.

La o conferință internațională religioasă,in pauză pe o bancă afară, se găseau un prelat catolic,un popă ortodox și un rabin.
Catolic: Ce părere aveți dvs. despre când începe viața? noi credem că viața incepe odată cu procreația.
Ortodox: Cred că nu aveți dreptate. Viața începe când s-a născut copilul și este o ființă independentă. Domnule rabin, Dvs. ce părere aveți? Când începe viața?
Rabinul se gândește, oftează și spune: Când începe viața? Viața incepe după ce copiii au crescut și s-au dus la casele lor.




+ La fel de încîntat
Rodean Stefan-Cornel
[08.Nov.13 12:49]
Am mai comentat asemenea texte semnate de Dan Norea și mărturisesc faptul că sunt la fel de încântat de calitățile de cronicar ale acestui nou Neculai Milescu Spătaru al românilor (cu regretul că, față de cel amintit, confratele nostru încă nu s-a afirmat în politica și diplomația românească, dar și cu satisfacția că nici nu a fost ”însemnat”, ca predecesorul său, din cauza pericolului de a deveni șef al statului.)
Multe ar fi de spus, dar sper să nu repet din cele menționate în comentariile anterioare, speranță alimentată și de faptul că tot timpul mai descopăr câte ceva interesant în stilul autorului.
În primul rând, este vorba de sentimentul de încredere inspirat; pe mine, cel puțin, nu mă tentează să verific autenticitatea datelor istorice și nici să-l combat în sentințele pe care le dă în domenii diverse (lingvistică, geopolitică ș.a.) și asta,cu siguranță, datorită modului de prezentare și argumentare, fără nicio șovăială.
Apoi, amintindu-mi de anii de liceu în care studiam pastelul și evidențiam poeții care prezentau omul în centrul tabloului din natură (prin comparație cu cei care doar descriau natura), tot așa afirm cu tărie că, acest stil a lui Dan de a se raporta în permanență la mediul înconjurător și de a se situa în centrul tabloului descris, comentând aproape orice vede, ne face pe noi, cititorii, să fim părtași la excursie. Această senzație, de intimitate chiar, este accentuată și de un alt element specific lui Dan Norea: includerea în cronică (cu anumite riscuri, fiind într-un spațiu public, dar asumându-și aceste riscuri de dragul efectului despre care vorbeam) a partenerei sale de viață.
Felicitări și mai așteptăm!
Cornel

 =  Re: La fel de încîntat
Dan Norea
[09.Nov.13 12:22]
Cornel, m-ai încuiat: n-am citit nimic de Neculai Milescu Spătarul. Pe de altă parte, în fraza "confratele nostru încă nu s-a afirmat în politica și diplomația românească", cuvântul "încă" nu are ce căuta.

Încredere? Nu știu cum să interpretez asta. Nu pretind că știu totul sau că am totdeauna dreptate. Dar când am niște convingeri, mi le susțin cu fermitate. Când greșesc, aștept să mi se răspundă cu argumente la fel de convingătoare.

Da, omul trebuie inclus în orice descriere, altfel rămâne o succesiune de fotografii reci. Omul însemnând grupul, ghidul și, de ce nu, soția. Dar în primul rând eu, cu retina mea, cu impresiile mele, cu memoria mea, cu subiectivitatea mea, cu capacitatea mea de a filtra și a reda selectiv. Autorul trebuie să fie nu (numai) fotograf, ci în primul rând personaj. Altfel, toate paginile de jurnal din lumea asta ar fi identice.

Mulțumesc pentru vizită și pentru faptul că ai încercat și ai reușit să vii cu un comentariu diferit de cele mai vechi. Eu am spus demult că ai calități (și) de critic.


 =  Amintiri,amintiri...!
Ion Cuzuioc
[09.Nov.13 19:13]
Frate Dan NOREA, locurile pe unde-ai călătorit mi-s foarte și foarte cunoscute.Am cutreerat Rusia-n lung și-n lat, am participat la zeci și zeci de conferințe, seminare, congrese ce s-au desfășurat la MOSCOVA și alte orașe din Rusia. Mai mult, ca și colegii mei, am trecut stagierea în repetate rânduri în capitala Rusiei. În a.1996 am fost ales Copreședintele Consiliului Fondului Internațional al Carității și Sănătății cu sediul la Moscova, ceea ce mi-a permis să mă deplasez trimestrial în capitală. Fără doar și poate, că este ce vizita, ce vedea și cu ce să fii amuzat.O țară imensă cu o cultură, artă și literatură bogată, cu tradiții și obiceiuri seculare. Mă bucur, c-ai avut ce vedea și ce surprinde cu aparatul de fotografiat. Ca să cunoști țara și oamenii ei trebuie s-o vizitezi, lucru pe care l-ai făcut și care ți-a reușit. Grație cunoașterii la perfecție a limbii ruse, fără de care nu puteam să trăim și să activăm în fostul imperiu, am citit practic toate operele clasicilor ruși și am făcut cunoștință cu persoane marcante , care au făcut istorie, artă, cultură, literatură și politică. E frumoasă Rusia, dar fără ambiții imperiale și șovine!Sunt multe de spus, dar... cu altă ocazie Mulțumesc pentru cronica de mai sus și sper, că soarta îți va permite să mai vizitezi și alte locuri miraculoase! Cu prețuire Ion CUZUIOC!

 =  Mama Rusia!
tincuta horonceanu bernevic
[09.Nov.13 20:36]
Dane, poate crezi că numai Florentina e invidioasă! Și eu am devenit, savurându-ți scrierea în stilul tău caracteristic, care pe mine m-a cucerit mai demult.
În portretul licitat e un Dan Norea blând. A meritat 5 euro. Și pozele sunt f bune. Ai un aparat grozav.
Și eu am făcut 8 ani de rusă și silabisesc, la fel ca tine. În școală mă gândeam că nu-mi va folosi niciodată. Dar, mai știi?
Felicitări pt modul în care prezinți atâtea minunății ale lumii și bine că nu le ții numai pt tine. Ar fi păcat!

 =  Re: Amintiri,amintiri...! Mama Rusia!
Dan Norea
[10.Nov.13 10:47]
Frate Ion Cuzuioc, așa cum te cunosc, eram sigur că văzuseși deja majoritatea locurilor descrise în cronică și că textul de față îți va redeștepta o mulțime de amintiri. Mulțumesc pentru vizită!


Tincuța, mulțumesc pentru vizită, invidie și aprecieri! Te mai aștept.
:)





Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !