Comentariile membrilor:

 =  Felicitări
nicolae bunduri
[26.Jan.14 09:58]
pentru premiu, ține-o tot așa Abele și să ne întâlnim la Vama la tanti care ne dădea afinată cu forța. Și noi făceam nazuri că nu ne place că de obicei noi bem "decât" lapte. OK. Acum să vb despre Mizil. Catrenele tale s-au potrivit ca o mănușă la Mizil deoarece acolo nu se cer epigrame ci frumoase madrigaluri și catrene plăcut mirositoare. Grupajul este foarte bine realizat dpdv prozodic. Versificare curată, limpede adică, muzicalitate bună datorită ritmului dar...eu am la mine întotdeauna un "dar", niema poante ci mai mult constatări firești.
Poate în "zicale" să fie și ceva poantă. Esențialul este că ai știut să te mulezi pe structura mizileană. Eu am făcut ceva la repezeală și mă așteptam să fiu și mai jos în clasament. Ca atare nici nu le voi posta. Încă o dată felicitări și să ne vedem sănătoși. Dau o votcă .

 =  Et in Mil ego!
Laurentiu Ghita
[26.Jan.14 11:26]
Bune, Floriane, și mă bucur că ai reușit să răzbați până la Mizil.
Apropo, a mai reușit să plece cineva ieri?

Viscolul și iarna cea haină
Și temperatura foarte rece
I-au oprit pe unii ca să vină
Și pe ce care-au venit, să plece!

 =  Et in Mizil ego!
Laurentiu Ghita
[26.Jan.14 11:33]
Greșeala de tastare

 =  Lauuuuuu
nicolae bunduri
[26.Jan.14 13:25]
Nu temperatura e rece frateeee ci aerul înconjurător. E ca și cum ai spune că prețurile sunt scumpe. Și unii chiar o spun. Ia-o ca pe o "ciupeală" amicală și nu ca pe o răutate. Cu bine și să ne vedem cât mai des. Poate la Vișeu.

 =  Ai dreptate!
Laurentiu Ghita
[27.Jan.14 08:35]
E, cam așa e cu temperatura. Citiți atunci: "Și o atmosferă rece", ca să fim în acord cu fizica. E mai logic.
Să fim sănătoși, Nae și să ne vedem, cum zici!

+ Felicitări
Florin Rotaru
[27.Jan.14 10:07]
Un grupaj foarte bun. Preferata mea e "Drumul", dar și "Zicale" îmi place foarte mult. La prima epigramă n-am să comentez poanta ci am să spun că nu-mi place cum sună "Mizil nu va renaște niciodată". Aici se cerea forma articulată - Mizilul. Doar dacă nu cumva e vorba de Serghei Mizil, lucru de care mă cam îndoiesc.

 =  Cornelius Enescu
Eugen Sfichi
[27.Jan.14 13:51]
Pun alături de epigrama „Drumul” a grupajului de mai sus, pe cea a lui Cornelius Enescu intitulată „Ascensiune” și vă las să le comparați:

Drumul

Chiar dacă drumul efemer
E greu și nu știi unde duce,
În față ai mereu un cer,
Cât timp în spate ai o cruce.
(Florian Abel)

Ascensiune

De-l vezi urcând ca meteorul,
Conștiincios vei consemna:
In fața lui e viitorul!
Dar și în spate e ceva...
(Cornelius Enescu, din „Pledoarie pentru epigramă”, 2007)

Un prieten, care nu are cont pe „Agonia”, mi-a atras atenția asupra celor 2 epigrame.

+ Felicitări!
Gârda Petru Ioan
[27.Jan.14 15:46]
Felicitări pentru întreaga ta activitate. Dacă unele dintre aceste catrene nu sunt neapărat epigrame, ele sunt poezii în miniatură, scrise cu mult talent, deci decizia juriului de a-ți da marele premiu are acoperire.

 =  Felicitări!
Dan Norea
[28.Jan.14 21:47]
La orice concurs, iese pe locul I cel care își adaptează crețiile preferințelor juriului. Dacă pe locul I ar fi fost un poet oarecare, aș fi spus că e necinstit. Dar Abel știe ce e aceea o epigramă bună și a dovedit-o în multe alte concursuri, deci e clar că aici a avut o abordare strategică. Felicitări!

În privința "similitudinii" supusă atenției de către Eugen Sfichi, între cele două catrene nu văd nicio legătură. Mai exact, există între ele aceeași legătură ca legătura cu o altă epigramă despre față și spate.

El poartă-n spate, ca oștenii,
Povara celor opt decenii;
Și-n față, deasemeni, poartă,
Dar... s-o lăsăm mai bine moartă!


 =  madriGala unui festival de epigrame
Eugen Sfichi
[29.Jan.14 15:20]
-Eu nu am semnalat nimic. Am pus ultimul catren al lui Florian alături de cel al lui Cornelius Enescu și am cerut pe un ton neutru să fie comparate, nesugerând ce anume. Am făcut-o la presiunea unui prieten care le-a comentat pe amândouă. Dacă el nu ar fi insistat, nu aș fi postat.
Comparația putea fi făcută pe orice direcție. De exemplu dacă unul dintre catrene ar fi epigramă. Se putea discuta despre perisabilitatea omului sugerată de un autor prin cuvântul “efemer” și de celălalt prin “meteoric”, ș.a.m.d.
Dar Dan Norea s-a canalizat pe similitudine.
-Catrenul din încheierea expunerii sale e sigur epigramă, dar nu e scris de el și nici nu ne-a spus că ar fi al altuia. Autorul acestui catren-epigramă este ieșeanul George Petrone și a fost dedicat talentatului nostru mușchetar Constantin Iurașcu Tataia la împlinirea a 80 de ani.
-Pentru că am început să redactez erata, tot aici ar trebui să ajungă și pledoariile care încearcă să scuze capriciilor celor din juriu. Concursul a fost anunțat ca fiind de epigramă. Un concurent care nu respectă regulamentul, în mod normal e penalizat. În mod normal trebuie penalizat și juriul care nu respectă regulamentul concursului la care pretinde că ar fi garanția corectitudinii.

 =  Amice Eugen!
Gigi Burlacu - Pietreanul
[30.Jan.14 22:04]
Nu te mai lua și tu după pretenu' care, de exemplu, îți spune că textele amintite sunt asemănătoare, deci se poate bănui un plagiat, că s-a înșelat!
Și tu, că te-ai luat după el - ceea ce mi se pare pueril!

 =  Scuze
Dan Norea
[31.Jan.14 12:14]
Epigrama lui Petrone este atât de cunoscută în cercul nostru de epigramiști, încât nu mi-am dat seama că, totuși, era bine să menționez autorul, pentru cititorii neepigramiști.

În privința comparației cu catrenul lui Enescu "la presiunea unui prieten", asta îmi amintește de un banc mai vechi.

- Tovarășu' Bulă, de ani de zile nu spui nimic la ședințele de partid. Dumneata nu ai nicio părere?
- Ba am, dar nu sunt de acord cu ea!



 =  Scurt discurs La concurs
Eugen Sfichi
[31.Jan.14 19:57]
Re: Dan Norea
-Tovarășii au oroare de ghilimele și nu indică sursele nici în tezele de doctorat. Tovarășul Bulă, așa cum l-ai exprimat, întruchipează frustrările acestei clase de echivalență.
-Dane, tocmai am glumit, am parat și doar atât. Sper să ne oprim.

Re: Jorj Burlacu-Pietreanul
Nu mă iau după nimeni și am încercat să nu mă iau de nimeni când am citat cele 2 catrene, ci să păstrez neutralitatea.
*****
Problema este alta. Și nu este a lui Florian, el s-a adaptat stilului de jurizare.
Concursul a fost anunțat ca fiind de epigrame. Ultimul catren al grupajului e aforistic și moralizator, dar nu e epigramă. Nici penultimul nu e epigramă. Nici primul.
Grupajul ar fi meritat premiu la poezie și așa ar fi fost corect din partea juriului.
La secțiunea “Epigrame” ar fi trebuit să găsim ceea ce scrie pe etichetă, iar aici, pe Agonia, sunt concurenți care au postat grupaje întregi de epigrame trimise la Mizil.
Îmi încheiam comentariul precedent spunând că juriul unei competiții trebuie să fie garanția corectitudinii iar când nu respectă regulamentul trebuie penalizat. În spiritual acestei idei adaug catrenul:

Unuia

Ierahizează la pupitru
Creațiile literare
Și crede că-i numit ARBITRU
Să pună note... ARBITRARE.

 =  ok
florian abel
[02.Feb.14 17:32]
nu am avut timp sa accesez agonia, dar o voi face maine si voi da toate raspunsurile de rigoare. multumesc celor ce au avut ceva de spus, pro sau contra




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !