Comentariile membrilor:

+ Măi Celebritate
Florentina-Loredana Dalian
[01.May.14 19:58]
Ofer steaua din inimă, pentru faptul că se organizează astfel de evenimente, pentru că scriitorii au beneficiat de atenția personalităților politice locale, pentru că atmosfera pare să fi fost absolut minunată, cu hore și lăutari, pentru rezultatele câștigătorilor, efortul juriului și organizatorilor și al tău, Petrică. Ziceam de scrierea articolului, nu de efortul de a da autografe domnițelor admiratoare și de a te fotografia cu ele:)
Dintre epigramele pe care le-ai scris aici - vorbesc de cele câștigătoare - cea a domnului Petrone (prima) mi-a plăcut cel mai mult. Celelalte nu m-au dat pe spate:) Dar important e că au dat juriul.
Te felicit pentru premiul de la parodie, iar pentru plimbarea cu mocănița în peisajul acela mirific, cu lăutarii la urece, chiar te invidiez! :)

 =  Dragă Gârda,
nicolae bunduri
[01.May.14 20:33]
Dacă epigramele postate sunt "preferatele" Domniei Tale, atunci mă întreb cum vor fi "alilalte"!? Prima e ceva mai bună (Petrone) dar nici aia nu tocmai la temă. În rest totul banal, perimat, bătut ( vezi: "a nu face mare brânză" - expresie de când hăul) la fel omonimia dintre indicativul prezent "nu fură" de la inf. "a nu fura" și perfectul simplu "nu fură" de la " nu au fost" le cam știu din clasele primare. Și au cam trecut vreo 50 de ani de atunci timp în care mulți începători le-au pus în "operă". Cu astfel de festivaluri și jurizări epigrama se duce de râpă. Evident, cu săprijinul Președinților și mai ales al vicePreședinților care se bucură să-și audă numele pe scenă că de bani nu cred că duc lipsă .
URÂT, URÂT, URÂT!

 =  Primesc...
Gârda Petru Ioan
[01.May.14 20:56]
...observații și crtici la adresa articolului meu. Primesc și la adresa textelor premiate, dar la alea nu răspund pentru că nu e rolul meu aici. Nu mă bag pe juriu. Ce vă pot garanta e că s-a citit epigramă bună!
Textele premiate au apărut în "Foaia de satiră și umor Colac peste pupăză", în care au apărut și alte texte selecționate dintre cele trimise. Au apărut și toate mediile, alături de motto-uri. Dacă îmi spuneți mottoul vă pot spune media și -aproximativ- locul ocupat.
Loredana, mulțumesc!
Nae, ia-te de Dobreanu și de Perța, dacă ai chef!

 =  Să fie primit !
nicolae bunduri
[01.May.14 21:23]
Observațiile mele asupra textelor premiate nu îți sunt adresate deci nu trebuie să ți le însușești. De fapt, nicio observație făcută de mine nu ți s-a adresat personal. Poate doar că selecția ta nu a fost pe gustul meu și nu ce ai trimis acolo și am citit.. Spui că s-a citit "epigramă bună". Ok. Pune-o pe tapet, abia așteptăm epigramă valoroasă.
Rămân la părerea că se încurajează mediocritatea.
Asta nu înseamnă că cineva să se ia după subsemnatul
Dar e rușinos să ne ascundem după cireș numai de dragul de a ne da cu trenulețul.
Părerea mea.

+ Felicitări!
Ion Diviza
[01.May.14 21:39]
Nu zic nimic de jurizare și de epigramele premiate, Dumnezeu e mare și vede totul... Ca organizator de festival și membru al juriului, știu că există multe subtilități și e foarte greu să nu calci pe alături, să fii obiectiv până la capăt, atunci când firea noastră omenească e subiectivă și... schimbătoare, ce mai... Noi avem o înțelegere cu Gh. Bâlici, directorul festivalului, să nu facem nicio concesie atunci când e vorba de premiile pentru concursurile de creație. Pentru alte merite putem oferi premii fel de fel...
Mulțumesc, Petrică, pentru efortul de a ne reda atmosfera festivalului, cu subtilitatea, ironia și autoironia ce te caracterizează; parcă aș fi fost și eu prezent la Vișeu, ce-i drept, nu chiar într-atât de ”amneziat” cu lapte de pupăză.:)
Ca să nu zici că te... invididivizez, dar, mai ales, pentru că meriți, îți aprind o steluță.

 =  Sunt nou în sistem...
Gârda Petru Ioan
[02.May.14 07:27]
Ceea ce vă pot garanta e că nu am făcut și nu voi face aranjamente pentru premii nici în calitate de concurent, nici în calitate de jurat, nici în calitate de participant la organizarea unui concurs. Dacă știe sau va ști cineva ceva în acest sens, să mă împuște!
Efortul de a organiza un asemenea festival e mare. Dacă am avut șansa de a primi un premiu, de a fi invitat și de a participa, am mers deschis și cu intenția de a descreți frunți. Sper că am reușit. Dacă deduce cineva din textele mele că sunt bețiv sau afemeiat, înțelege greșit! (în mare măsură :)).
Ce s-a citit? Ce au mai bun Petrone, Larco, Haivas, Ianuș, Sălcuțan, Corbu, Dobreanu și alții. Până și Gârda. Nu mă apuc să ți le înșir, Nae, dar ți le spun pe ale mele, mai vechi, înafara celei de mai sus:

Noră-mea moldoveancă dintr-o căsătorie modernă

Un singur lucru-mi pică greu -
Sunt îngrozit, dar nu i-am spus -
Că face pipi la Vișeu
De Sus...

Prelungirea vacanței de Paște la serviciu

Eu vin, când vacanța e gata,
Cu drobul - finețe mătăsii,
Cu carnea de miel, de la tata,
Iar șefu' cu paștele mă-sii!

Poate că nu sunt pe gustul tău, dar publicul a aplaudat frenetic.
Nu vreau să se înțeleagă că totul e OK în sistem. Dar nu cred că sunt eu în măsură să răstorn situația, eu mucosul, de care abia începe să se audă. Fă tu Nae, un concurs la Brașov (fără festival, că e greu să faci festival) care să fie exemplu pentru toată lumea. Poate că va fi un nou început.
Ion Diviza, îți mulțumesc. Este de bun simț tot ceea ce ai spus.
Probabil că ne vedem la Buzău. Vor fi nemulțumiri și acolo, unele îndreptățite, dar merg pentru întâlnesc (și) oameni cu sufletul curat și care mustesc de spirit și de umor. Mă gândesc, de exemplu, la ciocoflenderul ăla de Forin :)

 =  Mică erată
Gârda Petru Ioan
[02.May.14 08:07]
Eu vin, când vacanța e gata,
Cu drobul - finețea mătăsii,
Cu carnea de miel, de la tata,
Iar șefu' cu paștele mă-sii!

+ Daaa!
Dan Norea
[02.May.14 12:57]
Pe agonia, audiența a scăzut un pic în ultima vreme, fie din cauza concurenței (facebook, bloguri personale), fie din cauza altor preocupări.
Cu atât mai mult mă bucur că obiceiul de a posta fotocronici de la festivaluri se menține. Pentru cei care n-au fost, e o bună ocazie de a vedea clasamente, texte participante, activități de la fața locului, imagini cu oameni cunoscuți și (să nu ne ascundem după cuvinte) dragi sufletului.
Pentru cei care au fost rămâne un nmemento nostalgic, "piedică în calea uitării".
Dacă fotocronica e bine scrisă, are umor și îți sugerează atmosfera folosind mijloace literare și fotografice, atunci autorul merită toată lauda. Și o steluță.


 =  Pupăza din Vișeu
Chitul Grigore
[02.May.14 15:43]
Felicitări Nelu Gârda, pentru această cronică savuroasă și plină de informații, cu poze care au redat foarte bine atmosfera de la Vișeu, cât și, mai ales, pentru premiul obținut.
Despre modul de jurizare de la Viseu, pot să adaug, în plus, că, după cum se poate observa, în ultimii ani, Lucian Perța a delegat altor centre epigramatice (Iași, Cluj-Napoca, Tg.Jiu ) jurizarea manuscriselor, pentru a evita discuțiile asupra competenței și probității membrilor juriului. Se pare că nicio metodă nu e perfectă...

 =  Dragii mei,
nicolae bunduri
[03.May.14 08:17]
Cred că ați observat faptul că subsemnatul spune ce are de spus indiferent dacă a participat la concurs, fie că e sau nu e premiat. La Vișeu, cu ani în urmă, am criticat unele carențe grave cu diploma în mână deci se elimină invidia sau dorința, cum zic unii, de a lua premiu peste tot. Nici vorbă. Anul acesta m-am prezentat slab la Vișeu, dovadă că nici nu am postat aici ce am trimis. Dar când văd ce catrene s-au premiat, nu pot să tac. Ion Diviza spune că e greu să coordonezi un festival. Nu e greu. E foarte greu și mai ales din lipsă de bani. Dar jurizarea nu are nimic comun cu asta. Am citit aici epigrame postate la tema de la Vișeu(V. Slavu, de ex) mult mai bune decât cele premiate. Dar juriul e subiectiv și e normal ...de gustibus non disputandum. Și iarăși spun: de aici și până la a folosi poante uzate, poante slabe, e cale lungă:

"...El nu mai zice hoți demult,
Ci, mai frumos: parlamentari!"

poante vechi cum ai fi:" A NU FACE MARE BRÂNZÃ" și omonimia !"FURÃ"-"FURÃ" după cum am mai zis, nu au ce căuta în grupajul premianților. Ca să nu mai spun de crasa greșeală (sic) de prozodie-schimbare de ritm jenantă -din versul:

"...O AVEA sens la unii inși,..."

Tot fratele Diviza spune: "...să nu facem nicio concesie atunci când e vorba de premiile pentru concursurile de creație. Pentru alte merite putem oferi premii fel de fel..." PERFECT. Dacă în mulțimea concurenților e un conregional (sic) oltean d'al nostru, sau ardelean sau moldovean simpatic și cu puțin talent, dă-i nene, cum zice ID premiu "fel de fel" De ex. premiu pentru debut, pentru entuziasm, premiu pentru vinul cu care vine la festival dar să pui în vârful piramidei astfel de catrene nu face altceva decît să scadă de la un an la altul valoarea festivalurilor. Au apărut de câțiva ani buni chiar și festivaluri "private". Nu dau nume că se apropie. S-au făcut afirmații de genul: "Cât voi fi eu Șef, cutare răzvrătit nu va participa unde particip eu. O știu din surse sigure. Cât privește relatările despre festivalul de la Vișeu, toată stima și admirația pentru IP Gârda. Nu-i dau o stea doar pentru faptul că eu consider că, între noi epigramiștii, gratularea cu stea trebuie făcută NUMAI pentru ceea ce compun ei și nu pentru relatările referitor la ceea ce au făcut alții. Pentru aceste relatări ar fi mai normale steluțele roșii(texte recomandate)care să atragă cititorii și să facă reclamă epigramei. Mai spun un lucru și închei. Din tot ce am spus, nimic nu e un reproș la Gârda. Domnia Sa neavând nimic comun cu jurizarea de aici, nici nu trebuia să..."dreagă busuiocul" Mulțumesc pentru găzduire. Aici, firește. =  Stimați prieteni
Gârda Petru Ioan
[04.May.14 07:55]
Vâ mulțumesc pentru intersul manifestat față de articol. Cred că informațiile suplimentare, observațiile, părerile, dezbaterile, laudele, răbufnirile au rolul lor benefic pentru creațiile și creatorii de umor de tot felul. Aș sublinia însă o expresie a lui Dan: ”oameni dragi sufletului”. Presupun că nu degeaba...

 =  E vacanță
Vali Slavu
[02.Jul.14 09:04]
și, la cafeaua de dimineață, merge puțină lectură, pe Agonia. Am citit cu plăcere cronica ta despre un festival la care am participat și eu, în 2012. Am fost, atunci, cu mocănița, mi-ar fi plăcut să vizitez Casa Memorială George Coșbuc.
Ai făcut treabă bună. Informațiile sunt clare, umorul este și el prezent, fotografiile sunt bine alese. Felicitări!
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !