Comentariile membrilor:

+ digitație
Corneliu Traian Atanasiu
[04.Jun.15 10:30]
Lui Dan îi place exercțiul de a compune mai multe poeme pornind de la o expresie figurată. A bătut vîntul, deși o expresie familiară, al cărei sens este clar, nu e consemnată nici în DEX, nici în Dicționarul de expresii românești. Am găsit în DEX doar bate vântul cu sensul de loc, de obicei populat, care este (temporar) pustiu, confirmînd înțelesul primeia. Sigur există o nuanță temporală, în prima, vîntul a pustiit locul, în a doua, vîntul găsește un loc propice pentru a-și face de cap.

Cele trei poeme sînt exerciții reușite și valoroase, care pot îndemna și pe alți autori să procedeze la fel pentru a-și face mîna. În primul poem, partea a doua, eliptică pentru că doar sugerează cine a fost pe post de vînt, pare și ea doar un apropo la adresa celor care au golit platourile.

În al doilea poem, eliptic și sugestiv, atotprezența cîinilor trimite la absența locuitorilor risipiți în cele patru vînturi.

În al treilea însă, vîntul a acționat la propriu și a populat balta cu obiecte apaarținînd de drept uscatului.

 =  aer proaspăt
Ion Cuzuioc
[04.Jun.15 14:04]
Bravo Dane!Ai folosit cu dibăcie expresia menționată și de Corneliu Traian Atanasiu, expresie cunoscută și-n cântecul Mariei Tănase „Aseară vântul bătea” și-n limbajul nevoiașilor „Bate vântu-n buzunare” etc.Din cele trei tristihuri, primul mi-a plăcut mai mult, căci, „volens-nolens” mai asist și eu la unele recepții după care doar platourile mai rămân pe mese.Cel de al doilea e mai liric și poetic. Citindu-ți al treilea poem, cârcotașii te pot întreba de ce trei și nu patru pălării, de ce o umbrelă și nu două sau trei etc.? Eu nu te întreb!Felicitări și, dacă veni vorba de întrebare: de ce postezi câte trei tristihuri și nu patru, cinci etc., căci, sunt convins, ai ticluit și mai multe la tema dată!

 =  Re: digitație & aer proaspăt
Dan Norea
[04.Jun.15 16:35]
Cornel, ai dreptate, îmi place să folosesc în poeme expresii cu dublu sens. Cu observația că le consider cele mai reușite pe cele care pot fi citite la fel de bine cu ambele semnificații. Primul poem are sens doar la figurat, ultimul doar la propriu. Cel mai reușit, din acest punct de vedere, mi se pare al doilea.


Ioane, de ce trei pălării și o umbrelă? Ca să-mi iasă silabele! :)
La ultima întrebare (de ce trei tristihuri) îți răspund serios: pentru că toate lucrurile bune sunt trei! Și pentru că trei poeme cu un titlu comun încap foarte bine pe o pagină. Așa arată paginile volumului meu "Ucenic la școala de senryu". Cu alte cuvinte, așa va arăta și volumul următor de senryu, dacă acesta va apărea vreodată.
Mai există și un al treilea motiv (doar ți-am spus că toate lucrurile bune sunt trei): Cornel Atanasiu organizează două concursuri lunare (fiecare cu o temă distinctă) și unul săptămânal (fără temă). Ei bine, asta înseamnă în fiecare lună două teme și șase poeme. Cum eu particip regulat la cele trei concursuri, se poate calcula matematic în cât timp adun texte pentru un volum, în ritmul de 24 pagini pe an.
Ca o observație, evit ca temele impuse de cele două concursuri lunare să fie teme ale grupajelor. Când compun un poem pentru un concurs lunar, respect simultan două teme, cea a concursului și cea a viitorului grupaj. Ceea ce nu e foarte ușor.


Vă mulțumesc amândurora!


 =  impresie
Gabriela-Dorina Vălean
[05.Jun.15 06:01]
primul - râd
al doilea - mă intristez
al treilea - tac

ps: a trezit, joc pitic, fără silabe:

bate gândul -
cale-ntoarsă
și-n oglindă
(05:39)

 =  Faine
nicolae bunduri
[05.Jun.15 08:40]
Nu pot să-mi dau păreri de "senryu-ist" deoarece risc să bat câmpii dar ca (presupus) epigramist pot spune că în tristihurile lui Dan Norea întotdeauna am întâlnit satira la nivel înalt și constant. Încă nu am citit vreunul fără ... "sâmbure" Bravo !

 =  Re: impresie & faine
Dan Norea
[05.Jun.15 09:57]
Gabriela, dacă ultima paranteză (05:39) este ora la care ai postat, atunci titlul trebuie completat "Impresie - răsărit de soare". Mă bucur, Monet este unul din pictorii mei preferați.


Nae, la cât de puține cuvinte are un haiku, ar fi culmea să fie banale, nu? Pentru un scriitor de senryu, sâmburele și satira figurează în fișa postului.


Vă mulțumesc amândurora!

 =  surpriză
Gabriela-Dorina Vălean
[06.Dec.15 06:33]
tocmai Monet?! nu m-am așteptat să dau a două oară de el în felul acesta o să-mi puște plexul... solar mulțumesc și de aici
(11:06)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0