Comentariile membrilor:

 =  Curios
nicolae bunduri
[20.Jul.15 19:35]
Deși un ținut mai modest, deși cam departe de "satul cu miniștri", această zonă și mai ales acei oameni de mare omenie, au făcut să mă simt mai bine decât la multe festivaluri la care am participat, cu toate blocurile lor, cu toate palatele de prost gust, cu toate personalitățile care de fapt își fac propagandă electorală "coborând" între epigramiști. Poate familia Perța cu acei prieteni din Vișeu or fi fost la acest nivel pe care l-am simțit în zona Humorului. Mai mult decât orice premii sau mese festive sau hoteluri luxoase, la Gura Humorului și la Mănăstirea Humorului m-au impresionat sinceritatea și curățenia sufletească a trăitorilor din zonă. Mulțumim tuturor.Privind cronica bunului umorist și confrate Dan Norea, nu pot spune decât că m-a impresionat. Se vede nu numai talentul în realizarea articolului ci și dăruirea de care dă dovadă de câte ori ne întâlnim. Această cronică nu are caracter jurnalistic, nu este un buletin de știri ci o scriere artistică plină de umor mai direct mai printre rânduri. Mulțumesc Dan și ce să mai spun, steluță nu dau din principiu pentru articole tip cronică de festival dar aș da o votcă din sticla primită ca premiu. Dacă n-ar fi goală.

+ Bine că ești dăștept și nu dai steluță!
Gârda Petru Ioan
[20.Jul.15 20:46]
Nae, mă pui în situația să-i întorc lui Dan Steluța dată mie pentru ultimul reportaj. E frumos?
Pentru că de meritat, merită:
- reportaj spumos și cuprinzător;
- fotografii bine alese
- comentariu rimat la fiecare fotografie (nou!)
- promisiunea că-și cumpără ie :)
O singură problemuță am sesizat: l-a botezat (probabil organizatorii) George pe Dobreanu.
Felicitări și pentru promptitudine!

 =  Completare
nicolae bunduri
[20.Jul.15 21:08]
Să nu se supere cei din Vama că am făcut referire doar la Humor și Vișeu. Vama Sucevei tot de zona aceea aparține deci aceleași gânduri și impresii și pentru ei. Frumoase locuri. Frumoase zone. Frumoși oameni. Nelu Gârda, pe Dobreanu l-au botezat organizatorii de la "mănăstire" fiindcă nu prea e "dus la biserică" ---Salut Mărine , de ce n-ai vint la Humor?

 =  Re: Nae Bunduri și Nelu Gârda
Dan Norea
[21.Jul.15 13:47]

Mai întâi, vă mulțumesc amândurora pentru aprecieri, mă bucur că v-a plăcut.

Nae, nu e nimic curios în ce spui. Modestia și bunul simț merg totdeauna mână în mână. Poate că mai e ceva la mijloc, părerea mea este că Bucovina și Maramureșul au ceva în plus la capitolul ăsta.
Nu știu dacă s-a observat un lucru. Nu am venit cu laude explicite la adresa organizatorilor pentru că, din punctul meu de vedere, cronicile sunt (sau îmi doresc să fie) literatură, nu ziaristică. Ori într-o operă literară, sentimentele trebuie sugerate, nu enunțate explicit. Dar cine știe să citească printre rânduri își dă seama cât de bine a fost organizat festivalul și cât suflet au pus oamenii de acolo ca să ne simțim bine.

Nelu, referitor la steluțe, am și eu un principiu, așa cum are Nae, cum ai și tu. Al meu spune că nu mă interesează cine mi-a dat mie steluțe, eu le dau atunci când un text le merită, după părerea mea subiectivă din acel moment.
Dar la cronicile bine făcute voi da steluțe totdeauna, din mai multe motive, pe care tu și Vali le știți, dar ceilalți mai puțin:
- în timpul festivalului, în loc să stau relaxat, îmi iau notițe și fac fotografii în toate momentele importante; când nu am informații suficiente, îi rog pe organizatori să mi le furnizeze;
- odată ajuns acasă, de multe ori nu am chef să scriu o cronică, dar m-am angajat să o fac și mă străduiesc să o fac repede, pentru că este, printre altele o sursă de informații pentru colegi; după o lună nu mai are prea mult haz;
- ca muncă, o cronică necesită mult mai mult timp și efort decât o poezie sau o proză scurtă; numai selecția fotografiilor și pregătirea lor îmi ia o zi întreagă.
Pentru exemplificare, iată câteva momente din timpul festivalului, pe care le-a prins un fotograf mai bun decât mine, Laurențiu Bădicioiu.


 =  Sclipirea din ochi...
Ananie Gagniuc
[21.Jul.15 14:03]
Inspirate, rimate și ritmate comentarile la fotografii! Fotografii care, puteți să râdeți, m-au făcut să lăcrimez...
De la „amiral” / Amintiri și nostalgii, / Un alt festival / De ce nu vii, de ce nu vii?...
Nefericita pățanie a lui Eugen Sfichi am discutat-o telefonic cu el, cu o zi înainte de operație și l-am făcut să se amuze. I-am spus că la anul, pe locul cu pricina (unde a căzut) se va monta o tăblie: „Aici, în acest capăt de glie / După umor și chindie / A căzut la datorie...EUGEN SFICHI / N-a murit, să se știe / Din păcate va mai scrie!...
Și, ca să nu se pierdă, o creație ad-hoc:
EPOPEE MOLDAVÃ La apus de soare / De la mal de mare Mării, se porniră / Și se sfătuiră / Trei membri din C.U.C. / Norea, Brumă și Gagniuc / S-ajungă-n Humor / Că-i rost de umor / Hăt, în Bucovina /...Au lăsat mașina / Și-au urcat pe tren / Căldură, antren / Doamne cu goblen / Somn, pe apucate / Preț, la jumătate / Tren, din Burdujeni / Hai la moldoveni! / Ne-așteaptă un unchi / Urcăm în genunchi / Băuturi, cafea / Brumă, când să stea / Pe unul din scaune /...Daune! / Apoi, la pensiune / Cazarea – minune! / După,...festival! / Înspre seară, bal / Port național / Cucii-n carnaval! / La final...”Domn primar, pe cuci îi duc / Că-s...cuc!” Și rimează cu GAGNIUC

+ Unul din cele mai reușite festivaluri
Laurentiu Ghita
[21.Jul.15 14:55]
Admirabile amintiri excelent însăilate de cronicar, drept pentru care... zbang o stea.
Cu înnoită părere de rău că nu am putut sa ajung și eu să îmi ridic diploma și să gust din berbecuțul ăla la proțap... of!

 =  Și o înțepătură, că, de..!
Laurentiu Ghita
[21.Jul.15 16:08]
Chiar s-au separat ușor
După meserii și arte:
Gospodarii la (H)umor,
Umoriștii-n altă parte!

 =  Și o înțepătură, că, de..!
Laurentiu Ghita
[21.Jul.15 16:09]
Chiar s-au separat ușor
După meserii și arte:
Gospodarii la (H)umor,
Umoriștii-n altă parte!

 =  Re: Sclipirea din ochi... Unul din cele mai reușite festivaluri
Dan Norea
[21.Jul.15 18:43]
Noni, comentariile tale sunt atât de savuroase, încât ar putea figura ca texte distincte.

Laurone, mulțam pentru vizită, apreciere și steluță. Păcat că n-ai fost, tu mai lipseai!


 =  Laurențiu...
nicolae bunduri
[22.Jul.15 12:18]
are dreptate Dan, umor a fost, berbec a fost...tu mai lipseai!

 =  La Mănăstirea Humorului
nicolae bunduri
[10.Dec.18 14:27]
Chiar s-au separat ușor
După meserii și arte:
Gospodarii la (H)umor,
Umoriștii-n altă parte!
LGH

Nenea Sfichi, cer o scuză,
Ție și la alți miopi;
Gospodarii ne amuză...
Umoriștii dau în gropi.
n.bun

Eugen, sper să înțelegi că nu e o răutate. Umoriștii nu se supără niciodată. Îți dorim din suflet să te faci bine.

 =  Re: La Mănăstirea Humorului
Dan Norea
[23.Jul.15 10:56]
Cred că e veche, cu siguranță s-a mai spus ceva similar.


Vă spun un lucru, merită să-l știți,
E drept că umoriștii-s cam săriți,
Dar nu vezi printre ei, să dai cu tunul,
Decât un om n.bun. E numai unul!

+ Mai primești cu steaua?
Vali Slavu
[04.Aug.15 13:20]
Am citit articolul și aveam de gând să revin. N-am mai făcut-o; așa e în vacanță, nu-ți mai ajuge timpul! :)
În speranța că niciodată nu-i târziu, te felicit, Dane, pentru acest articol bine realizat! Îi felicit și pe organizatori! Chiar dacă am ratat Balul Gospodarilor, a meritat să călătoresc toată noaptea, după ce participasem la o cununie la București. Totul a fost la superlativ!

+ Și eu
Florentina-Loredana Dalian
[04.Aug.15 14:01]
Felicitări și din partea mea, ție Norică pentru cronică, organizatorilor și premianților/ participanților! Trebuie să fi fost foarte frumos, în special programul variat și interesant.
Cel mai mult mi-a plăcut că s-a jucat și că ați fost în costume naționale (fie ele și doar... jumătăți). Minunat! Norică, al tău unde-i? (Vezi că știu tot ce faci pe-acolo pe unde ești acum, cineva îmi dă raportul :))
Gârda, termină cu prostiile! N-ai mai găsit o scriitoare de strâns în brațe?
:)

 =  Loredana
Gârda Petru Ioan
[04.Aug.15 15:21]
Dintre câte poete mi-s dragi pe Pământ,
Doar pe tine, iubito, te-aștept ca și când... :)

 =  Ca si când....
Florentina-Loredana Dalian
[05.Aug.15 12:40]
Ioane, mă bate adesea un gând,
M-aștepți de o viață, m-aștepți ca și când
Aș fi Loredana din vise oare,
Loredana-poeta sau vreo senatoare?

 =  Re: Mai primești cu steaua? Și eu
Dan Norea
[06.Aug.15 17:36]
Vali, absența ta chiar devenise îngrijorătoare. :)
Ai dreptate, cred că reiese și din cronică același lucru: totul a fost la superlativ.


Florinel, raportul pe care îl primești nu e complet: aici, la Băile Felix, mi-am cumpărat o ie cu motive populare. Acum mai rămâne să văd dacă voi fi invitat și anul viitor la Gura Humorului, pentru că în rest nu întrevăd alte ocazii de a o folosi.


Răspund greu pentru că, la Băile Felix, mă simt ca pe o insulă pustie. Am laptopul cu mine, dar internetul e ca și inexistent. Am găsit un colț în hol unde adie un pic de internet, cu o viteză de melc. Iar telefonul meu, cu care intram pe vodafone, s-a stricat. Totul complotează să îmi demonstreze un lucru incredibil: EXISTÃ VIAȚÃ ȘI FÃRÃ INTERNET!


 =  incantare...
serban georgescu
[29.Sep.15 17:47]
genial!
cronica asta e scrisa parca de un om orchestra...
felicitari

 =  Re: Încântare... (Șerban Georgescu)
Dan Norea
[30.Sep.15 08:04]
Domnule Georgescu, sunt plăcut surprins de vizita domniei voastre. Titlul comentariului este încântător, iar cuvântul introductiv m-a dat pe spate.

Da, așa e, am uzat de mai multe deprinderi căpătate de-a lungul vremii: capacitatea de a relata o poveste riguros dar fluent, împănată cu un strop de umor, combinată cu un pic de artă a fotografiatului. Toate astea le exersez de ani de zile în paginile de jurnal în care descriu călătoriile mele prin toate colțurile Europei.
Aici mi s-a părut amuzant să folosesc în plus o altă deprindere, cea a versificării. Am constatat că, în general, cronicile sau jurnalele de călătorie sunt plicticoase și, pentru a atrage cititorii, experimentez tot felul de metode, ca să nu le zic de-a dreptul șmecherii.

Vă mulțumesc pentru vizită, aprecieri și felicitări și vă invit să-mi citiți și alte texte similare.


 =  Chanel no 4
serban georgescu
[30.Sep.15 16:35]
sunt plicticoase doar cele scrise de oameni plicticosi....
deci simt nevoia sa revin si sa marturisesc ca acest material e mai bun decat o camera de filmat... adica face o treaba mai buna din punct de vedere al transmiterii mesajului catre receptor... de exemplu alternarea textului cu imaginile e facuta atat de bine incat ai impresia ca imaginile se misca... e o senzatie pe care n-am mai intalnit-o... sigur ca pozele sunt foarte bune, foarte dinamice, vii - dar textul le da parca inca un impuls, inca un grad de libertate ca sa zic asa... inca o dimensiune
de fapt scrisul asta ar trebui sa fie - a patra dimensiune
nu? =  Re: Chanel no 4 (Șerban Georgescu)
Dan Norea
[01.Oct.15 14:13]

Altceva voiam să spun. Mulți cititori, din lipsă de timp, fug de textele lungi și aparent monotone, cum sunt de obicei cărțile de călătorie care, dacă au fotografii, le au grupate la sfârșit. Eu am în proiect un volum cu jurnale de călătorie în care fotografiile să fie intercalate în text și, în plus, să mai fie inserate elemente de text care să spargă monotonia prozei: dialoguri, remarci umoristice, mici strofe. Textele există, au fost publicate timp de câțiva ani pe agonia, dar un asmenea volum costă mult la tipografie și nu am nicio idee cine ar putea sponsoriza așa ceva.

Cu a patra dimensiune, aveți dreptate. Scrisul poate fi liniar, poate fi plat, poate fi eventual spațial. Dar o combinație armonioasă de text cu fotografii este mult mai atractivă decât un volum de proză sau decât un album foto luate separat. Te îndeamnă să navighezi în cele patru dimensiuni, spațiu plus timp. Te îndeamnă să visezi sau, măcar, să simți ce a visat autorul.

Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !