Comentariile membrilor:

 =  Da, aveti dreptate
Viorel Darie
[04.Sep.16 16:01]

Aveti dreptate. Am auzit ca pentru a sapa pe cruce o litera costa 5 lei. Asa ca daca titlul va fi mai scurt, si o epigrama gravata va fi cat mai scurta si la obiect, cu atat familia bietului epigramist se va descurca mai usor pentru a-l plasa in eternitate pe regretatul autor ...

 =  Credeam,
nicolae tomescu
[05.Sep.16 09:35]
citind textul, că nu este greu să devii epigramist, chiar unul publicat în antologii. M-ar fi atras, cred, să aparțin acelei bresle și avantajul pecuniar precum în acea problemă de viață și de moarte.
Și apoi nici nu trebuia să am norocul lui Fanache Porumb că doar mă pricepeam la numărat silabe, poate că și la pus accente, la tot felul de rime, ori la descoperit niscaiva poante prin vecini sau prin ziare. Problema era doar ca și alții să-și dea seama că sunt priceput în al de astea .
De abia într-un târziu am văzut încadrarea textului și subtitlul.
Așa că... o mare decepție.

Și acum, lăsând la o parte gluma, declar că mi-a plăcut ideea și realizarea ei prin acest text savuros

+ Model de satiră
Dan Norea
[05.Sep.16 13:29]
Îmi place teribil modul (prin asta înțeleg nu numai ideea, ci și realizarea ei) în care este satirizată inventarea și ulterior umflarea cu pompa a unui epigramist - scriitor la modul general, artist la modul și mai general - în funcție de anumite interese. Lucruri de acest gen se văd cu ochiul liber. Apar peste noapte epigramiști "valoroși", pentru a crește artificial ponderea unui club sau pentru a crește procentul unei anumite categorii - tineri sau femei. Acești "valoroși" umplu revistele, antologiile și ocupă la festivaluri locurile meritate de epigramiști adevărați.

La fel de bine este prinsă ideea organizării unui festival de profil de către persoane/ organizații total neavenite. Juriul poate fi format și din femei de serviciu, pe motivul că premianții se bucură oricum, iar ceilalți cârcotesc oricum. Cârcoteli care, din păcate, apar și la concursurile organizate impecabil.

Așa, în treacăt, mai este satirizată și vechea meteahnă a românilor: conducătorii unor organizații serioase promovează pe criterii pecuniare. Așa se întâmplă la revoluționari, la deținuți politici, la handicapați... Încât începi să te întrebi dacă nu cumva ar fi mai bine să desființăm toate beneficiile acordate unor asemenea categorii.

Cornel, felicitări pentru o satiră excelent realizată!


 =  Semnal de alarmă
Rodean Stefan-Cornel
[06.Sep.16 07:58]
Domnule profesor Tomescu,
Ați înțeles perfect mesajul satirei mele și, mai mult, constat că... a avut chiar și efect asupra dumneavoastră. Satisfacția mea este cu atât mai mare cu cât, oficial, dumneavoastră nu faceți parte din rândul epigramiștilor, iar textul meu este destinat cu precădere confraților din această breaslă.
Dane,
Ca de obicei, ești un cititor foarte atent și un comentator pertinent, drept pentru care îți mulțumesc. În comentariul tău ai surprins majoritatea (cele mai importante) aspectelor pe care eu am vrut să le satirizez în textul meu dar, și pentru tine și pentru ceilalți epigramiști și, mai ales, pentru diverșii alți cititori, subliniez:
Personajul Fanache Porumb nu are corespondent în realitate, întâmplările narate mai sus sunt exagerări ale unor aspecte sesizate de mine iar eu sper, din toată inima, să nu se ajungă la situațiile din satira de mai sus! Am văzut, însă, pericole clare, de aceea trag un semnal de alarmă!
Domnule Darie, mulțumesc pentru trecere!
Numai bine, tuturor!
Cornel

+ Un comentariu (prea) întârziat
Laurentiu Ghita
[06.Sep.16 08:44]
Un text savuros pe care îl putem încadra atât la categorie „prietenii știu de ce”, cât și la cea „aș povesti, dar nu mai am bere”. ASpectele sunt mult mai grave și mai subtile decât par la primul zâmbet.

 =  Faină
Ion Diviza
[06.Sep.16 10:03]
Dacă și cititorii care nu fac parte din breasla epigramiștilor lecturează cu aceeași plăcere satira ta, Cornel, înseamnă că e savuroasă și își atinge scopul. Eu, ce să zic, m-am distrat copios! „Prietenii știu de ce”...

 =  Aș mai povesti...
Rodean Stefan-Cornel
[12.Sep.16 14:56]
Laure, mulțumesc frumos pentru comentariul spiritual, ai dreptate!
Frate Diviza, sper și eu să-și atingă scopul. Până la urmă, asupra unor probleme putem atrage atenția în mai multe feluri. Eu am ales o modalitate literară, de data asta; poate, cu alt prilej voi aborda unele din aceste probleme, serios, riguros, cu argumente.
Numai bine!
Cornel
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !