Comentariile membrilor:

+ talent
Carmen Sorescu
[05.Feb.19 04:59]
Fiecare cruce înălțată este un trup doborât - un truism căruia câtă vină i-aș găsi, pentru că știi și tu truismele trebuie camuflate în metafore care mai de care, îmi place cum izbește și paradoxal, trezește. Îmi place foarte mult cum sună și imaginea cinematografică pe care o deschide e cea bine știută, deși doborât aici vine în urma destinului, parcă! Am citi apoftegmele, foarte distractive, Monologul unui mort, iarăși interesant. Revenind la poem mă gândeam dacă în locul primului cuvânt cu care începe poemul: talent, ai fi folosit altceva, de exemplu: iubirea, sărăcia, tristețea, sunt sigură că ar fi fost neschimbat. Ai vrea să zici cu acest talent că poetul și-l poartă, de altfel frumos spus: lângă inimă rostogolindu-se pe dâmbul viselor, ca un Sisif neajutorat, revin să spun, poate că alt cuvânt ar schimba perspectiva, cel puțin a mea. Beția la rang de nemurire, faci dragoste cu întunericul și te gândești la lumină, excedent de suspine :) Stea.

 =  Truisme...
Ionut Popa
[05.Feb.19 09:51]
Carmen, îți mulțumesc pentru steluță, dar mai cu seamă pentru timpul petrecut asupra textelor mele. Apreciez și comentariul atent elaborat și pertinent. Nu sunt sigur însă că am înțeles pe deplin observația ta legată de înlocuirea cuvântului „talentul” cu „iubirea”, „sărăcia” etc. Te refereai oare la faptul că, indiferent de cuvântul pe care l-aș fi inserat în locul celui existent, poemul ar fi avut aceeași intensitate?

Altfel, de truisme nu putem scăpa; ne putem ascunde, eventual, în spatele unui paravan stilistic.

Toate cele bune!


 =  re
Carmen Sorescu
[06.Feb.19 05:37]
Desigur, poemul trebuie luat ca atare și nu judecat, nicio poezie nu trebuie disecată pentru că i se pierde aura de mister care-i dă și numele. Dar, :) tu ca poet poate că nu trebuia sa vorbești de talent ci criticul trebuia să vorbească, mai ales că poetul aceal din primul rând e generalizat și nu toți au talent, dar ca idee filosofică (am văzut că stai foarte bine la asta) poate îți iese un eseu. Spor :)

 =  Da
Ionut Popa
[06.Feb.19 10:19]
Nu am niciun fel de problemă cu analiza de conținut (mă rog, analiza pe text, ca să nu alunecăm spre sfera sociologiei), ba uneori se poate dovedi benefică, dacă are la bază o critică constructivă.

Cât despre talent, nu cred că greșesc dacă îmi arog dreptul de a vorbi despre acesta la modul general și fără vreo referință la propria persoană (nu cred că posed așa ceva, oricum) și atâta timp cât, din punctul meu de vedere, nu emit judecăți nefondate la adresa cuiva (unii au talent, alții nu prea, de acord cu tine). Privește primul vers mai mult ca pe o afirmație ce face obiectul unei reflecții nealterate de responsabilitatea unei judecăți de valoare.

Spor și ție! :)
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !