Comentariile membrilor:

 =  puțintică răbdare
Liviu Nanu
[08.Oct.05 12:42]
Ai puțintică răbdare. Și tutun, normal. Să cercetăm.

 =  Cosmin
Monica Manolachi
[08.Oct.05 13:15]
Așa e. Așa-zisa cultură promovată prin intermediul televiziunii a ajuns sub orice critică… Cobori cobori, dar nici chiar așa… noroc că am renunțat la televizor de câțiva ani buni. Am auzit însă cum iau plasă unii telespectatori sunând la concursuri de doi lei să ghicească nu știu ce cuvânt din literele afișate pe ecran, neștiind că simpla apelare la care primești ton de ocupat crește usturător valoarea facturii… și unde mai pui că cei mai expuși sunt copiii, veniți acasă de la școală, nesupravegheați de nimeni. Nu-i vorbă că dacă ai bani, faci ce vrei cu ei, dar când nu ai? Și ce contrast între asta și vedetizarea scriitorilor. Am impresia că mass-media suferă de sindromul vedetizării accelerate cu efecte negative asupra culturii celui expus la informație. Omul a auzit de Mario Vargas Llosa, de Cohelo… și ce-i cu asta? Cu ce-l ajută? Fără educarea spiritului nu ajungem departe. Să poți să citești o carte în liniște e pentru foarte mulți un lux și e nevoie de exercițiu. Piramida lui Maslow, psiholog interesat de persoane exemplare, arată că întâi omul are nevoi fiziologice, pe urmă caută siguranță, apoi apartenență și abia mai târziu simte nevoia de stimă și de înnoire a ființei. Noi pe unde suntem?

 =  ...
Monica Manolachi
[08.Oct.05 13:22]
Coelho, desigur

 =  (erată)
Cosmin Dragomir
[08.Oct.05 13:50]
ambele imagini nu imagine
Problema mea e că mă aflu undeva pe la mijloc, între lectura unor cărți și implicit cultivare, și siguranță. am nevoie de o siguranță, de împlinire pentru a nu descuraja. DEși mă consider, și la o adică sunt un tip cu o coregrafie interioară puternică nu pot a nu balansa de multe ori între vis și sceptimism. nu am fost optimist în deficitul pesimismului și vice versa. Însă protestez! Ieri spre exemplu am vrut să scriu un editorial intitulat :"de ce mă cert!". Cam pe aici sunt între ceartă și cărți!

 =  baftă!
Paul Bogdan
[08.Oct.05 14:02]
Dacă tot te afli "între lectura unor cărți" închide televizorul ăla!
Bunică-meu, Duzmnezeu să-l ierte(!), avea un corespondent interesant pentru "televizor"- tembelizor.

D-aia aveai tu, sireacul, costumașul ăla pe tine la Eliad... fusesei la interviu?
Păi hai să-i dăm o mână de ajutor colegului nostru, arbitru în Vrancea.

 =  nu pot închide TV-ul
Cosmin Dragomir
[08.Oct.05 14:44]
să îți spun și de ce nu îl pot închide. Sărăcuțul de el stă ziuliaca deschis și postat pe Realitatea TV. Este bun pentru știri. Costumul ăla frumușel nu îl aveam pentru interviu ci pentru postul meu provizoriu de muncă, la o asoviație pentru copii, și președintele ține mult la etichetă, adică dacă îmi trag o cămașă și un puloveraș nu mere!!!
A... și uitasem mă mai uit noaptea pe canalele Discovery.
PS: am uitat să mulțumesc și unor jurnaliști , fără a nominaliza. În Dilema Veche a apărut un fragment de convorbire dintre Liiceanu și LIosa, în România Literară câteva articole și un interviu, și Pe TVR cultural un alt interviu de două ore tot cu LIosa care a concurat neloial cu meciurile echipelor românești pentru calificarea în grupele UEFA. CUlmea am aflat că fotbaliștii au fost încununați totde la știri, a doua zi dimineață, însă de LIosa nici un cuvințel

 =  It`ll make the two of us
Lorena Stoica
[09.Oct.05 00:27]
Subscriu, macar ca fac(e) cat o ceapa degerata. E dureros si cam fara speranta. Apropos: nu stiu ce poarta de acces in Capitala (e intrinseca obligatia de a scrie cu majuscula, nu?!) ai ales, dar nu ai remarcat panoul de intampinare care l-a inlocuit pe clasicul "bine ati venit" cu "Lasati orice speranta..."? N-o fi chiar Infernul in targul lui Bucur, dar ne straduim, cu o perseverenta de apreciat...

P.S.- daca gasesti doua posturi, subscriu iar :)

 =  Rating
Alin Crivineanu
[09.Oct.05 02:37]
Daca tu crezi ca faci rating scriind despre Coelho te inseli. Fac eu o stire despre Gigi Becali dupa ce in prealabil il intarit putin pe Mitica Dragomir impotriva "razboinicului luminii" si te las fara paine. Sa vedem pe care dintre noi il angajeaza ProTv-ul. Si ca sa te fac sa pleci definitiv din Bucuresti obtin exclusivitate pentru un show live cu Nicolae Guta in timp ce tu stai la povesti cu Cartarescu. Sesizezi ca e o lupta inegala. Reporter cultural... Esti sigur?

 =  parere
Mihai Alexis Știrbey
[09.Oct.05 02:37]
Din pacate viata nu este dreapta. Jungla e definitia. Cine e mai tare reuseste. Dupa parerea mea protestul tau e inutil. Protestezi de ce ? Ca nu te remarca lumea ? Ca nu se inchina proprietarii de publicatii si televiziuni in fata ta ? Exista zeci de milioane de indieni si pakistanezi cu doua doctorate si trei facultati care vand hot dog la coltul strazii. Viata e dura.

 =  bine zici Cosmine
Pușcă Ioan Gabriel
[09.Oct.05 09:54]

Curiozitatea -spunea cineva- este apanajul omului inteligent...
curiozitatea prin esenta ei este mranitza in care se naste cultura. urmeaza 'educatia buna' apoi intelegerea anumitor probleme ale societatii si ca o finalitate Protestul!!!Asa ca tinere Cosmin ai ajuns la un moment de rascruce in viata dumitale.Eu sper -cunoscandu-te- sa ramai mereu protestatar... dar sper si sa iti rezolvi problemele.
Zilele trecute citeam in Adevarul Literar si Artistic articolul 'In cautarea adevaratei masuri' unde Dan C.Mihailescu afirma:"abia acum, la 50, te simti, moralmente, pregatit cum trebuia sa te simti a 30.[...] Abia acum intelegi ca iti poti sluji eficient si exemplar comunitatea numai dupa ce ai dobandit o pozitie solida pentru propria-ti persoana..."
Nu poti sluji cultura daca nu ai un venit stabil si 'generos' care sa nu te obige a te preocupa de starea zilei de maine...Dar se mai intampa si asa cum ai patit dumneata Cosmin... esti bun dar nimeni nu te vrea pentru ca stii prea multe iar slujba ta marunta de ziarist iti permite sa afli si mai multe, sa le scrii bine si iata ca cineva se simte amenintat.. cine oare? omul de la cadre sau vreun flusturatec ajuns nu se stie cum redactor sau prezentator pe la un ziar/tv/radio ...
Asa ca ma alatur protestului tau te sustin si daca am sa pot sa te ajut cu orice -dupa sabele mele puteri- o voi face cu siguranta..Daca intr-un viitor apropiat reusim sa facem revista site-ului.. vei fi desigur unul dintre cei care vor lucra a ea.. Speranta moare ultima!!!
La buna vedere...

 =  aveam să aflu aseară de ce?
Cosmin Dragomir
[09.Oct.05 11:30]
nu înțelesem de ce Coelho îi scria dedicație lui Gigi direct în fața camerelor. Oare cine a făcut turul Transilvaniei în Maybach???
o fi Coelho cât de Coelho dar mașină bengoasă ca aia nu pupase până la noi

 =  pana la urma
Cristiana Miu
[09.Oct.05 15:41]
Eu cred ca faza Coelho/Jiji e semn clar in ce capcane pot cadea oameni de altfel bine intentionati. S- bucurat Coelho ca a gasit un cititor care sa-i impartaseasca ideile, e normal, de altfel. N-avea de unde sa stie ca Jiji e un fel de bufon, de saltimbanc in direct combinand cu o naturalete de neinvidiat paranoia, delirul de putere, incultura, lipsa de caracter si banii.
Si, de altfel, sa nu uitam, Coelho este un scriitor comercial, care si-a ales de buna voie acest mod de a scrie, la limita intre romane dedicate gospodinelor si literatura adevarata. Nu spun ca e usor ceea ce face el. Spun doar ca este un personaj care scrie ca sa vanda, neinteresat neaparat de valoare intrinseca a cartilor lui. A inteles reteta succesului, si anume a da impresia oricarui semidoct ca a-i citi cartile e un act de cultura, si o foloseste la maxim. Nimic rau in asta, dar sa nu-l consideram vreun mare scriitor. Pana la urma Gigi Becali face parte in mod normal din publicul pe care si-l cultiva.

 =  replica pentru Cristina Miu
Constantin Pistea
[09.Oct.05 17:25]
Nu cred ca plaja de cititori ai lui Coelho este formata din clone ale lui Becali... Probabil, daca ar fi stiut sarmana oita Dolly ca va sta la originea unei astfel de ponegriri, ar fi luat-o la fuga chiar de la botez. Chiar m-a deranjat ce a scris Cristina Miu cu referire la cititorii lui Coelho. Probabil e subiectiva...
Ar fi trebuit sa se gaseasca o persoana care sa il avertizeze pe Coelho de intalnirea cu ciobanul mioritic costumat in "razboinic al luminii". In felul asta, gustul amar lasat de recentele vizite ale scriitorilor straini s-ar mai fi atenuat. Nu-i asa ca iti vine sa inchizi cartea cand auzi ca unul vorbeste de domnita ce danseaza din buric, unul se grabeste la autografe pentru a ramane cu manechinele iar altul se arunca in primul Maybach ce ii sare in fata? Pacat...
In situatia asta, chiar ca nu imi dau seama ce rost mai are aspiratia de a deveni jurnalist cultural. In fond, ce mai inseamna cultura astazi?

 =  salut protestul tau
Zully Mustafa
[09.Oct.05 17:15]
nu e aiurea cum zicea cineva. din pacate, ai mare dreptate. si te sustin, moral, altfel n-am cum. si ma bucur ca cineva mai trage din cand in cand un semnal de alarma, ca cineva mai gaseste ceva sange fierbinte in vene sa se revolte.
multa bafta si sa faci ce ti-ai propus!

 =  start with the man in the mirror!
Alina Livia Lazăr
[09.Oct.05 17:57]
Stimate Cosmin,

Aș vrea să te anunț că nu cred că există termenul de "jurnalist cultural". Trebuie să știi deosebirea dintre reporter, redactor, critic, editorialist, etc. "Jurnalist" este o titulatură generală și generalizatoare, dar nu asta contează. Să știi că și eu am venit din provincie în capitală, dar mult mai temperată cu idealurile.
Cred că problema ta este una de natură personală pe care ai ridicat-o la grad de problemă generală, încercând să mă fraierești.
Dacă eu aș fi redactor șef la o revistă culturală (știut fiind faptul că acestea sunt reviste lunare sau săptămânale) nu te-aș angaja, deși nu îți știu CV-ul acum. Și nu te-aș angaja nu pentru că nu ai citit ce și cât trebuie sau pentru că nu ai simțul critic necesar presei de această factură.
Tu, Cosmin, nu știi pluralul cuvântului COTIDIAN (atunci când e vorba de ziar), e "cotidiAne", să știi, iar oamenii de presă, vrei sau nu să accepți asta, sunt foarte atenți la detalii de genul ăsta. Că se emit tot felul de aberații și de greșeli pe TV, asta e cu totul altceva. Adevărata presă nu e în televiziune. Acolo vrei să faci presă culturală?La televiziune?! Nu cred. Cred că ai înțeles ce se întâmplă în presa audio.
Sfatul meu este să trimiți lucrările tale (articole,recenzii, editoriale, ce ai tu) unor redacții din presa scrisă. Deși spui că ai renunțat cumva la ideea asta.

Deci, Cosmin, nu înțeleg,
te revolți împotriva meseriei tale?!

Schimb-o și gata!
Știi bine de ce se adresează întrebările acelea
știi bine din ce este finanțat un post de televiziune, radio, ziar,
știi bine că televiziunea e doar divertisment tâmp...

Tu nu vei schimba asta.
Poți însă schimba câte ceva pe părticica ta de lume.
Ceea ce cred că faci deja
și
eu îți doresc mult succes! :)

prietenesc,

P.S. Iartă eventuala incoerență, am ales să scriu sub imperiul unui grad de oboseală ridicat. Mulțumesc.

 =  erata e cuprinzatoare
Alina Livia Lazăr
[09.Oct.05 17:57]
* cred că ai înțeles ce se întâmplă în presa audio-VIDEO. Uitai partea vizuală. Înțelegi tu...

 =  discuție interauctorială despre televiziune
Adrian Firica
[10.Oct.05 10:23]
cosmin dragomir: neața
adrian_nairda111: salut
adrian_nairda111: nu te angajez!
cosmin dragomir: ha ha ha!
adrian_nairda111: că văd că ești ...
adrian_nairda111: băi
adrian_nairda111: ia ută-te dumneata, BÃI!
adrian_nairda111: cu ochii cât cepele,
adrian_nairda111: la asta:
adrian_nairda111: cine e Shakira?
adrian_nairda111: dacă e femeie mă interesează ce are între picioare, iar de e bărbat, nu mă interesează de fel, pentru că sunt în cunoștință de cauză.
cosmin dragomir: și ce ar putea avea între picioare
cosmin dragomir: ceva prea deosebit față de altele
adrian_nairda111: un ... "comentariu", de exemplu!
adrian_nairda111: ... apropo de televiziune
adrian_nairda111: vedeam săptămâna trecută un interviu
cosmin dragomir: aha!
adrian_nairda111: cu o cântăreață ce a făcut, recent, un clip în Cipru.
cosmin dragomir: hai că mă duc la muncă
cosmin dragomir: la postul provizoriu
adrian_nairda111: și spunea ea, foarte expresiv: știți ce banane mici sunt în Cipru?
adrian_nairda111: Știți?!
cosmin dragomir: NU!
adrian_nairda111: uite cam așa!
adrian_nairda111: și arăta, ea, cu degețelele ei ...
adrian_nairda111: foarte expresiv, foarte!
adrian_nairda111: ei bine, eu dacă aș fi femeie, nu m-aș duce în Cipru.
cosmin dragomir: !?
adrian_nairda111: e bună și televiziunea la ceva!
cosmin dragomir: da da da
cosmin dragomir: haoi că plec

 =  de ce te certi?
Ludmila Barsan
[11.Oct.05 09:32]
Cosmine,am observat si noi toate acestea. Si nu numai... Acum cateva zile cineva imi spunea ca nu poti termina cu bine facultatea decat daca ai relatii, asa ca acesta poate fi si motivul din cauza caruia nu te-ai putut angaja. Nu esti primul care protestezi impotriva televiziunii romane. La zilele "Convorbiri Literare" de anul trecut s-a propus scrierea un protest care urma sa fie semnat de toti cei prezenti. Nu mai stiu ce-au facut si ce-au rezolvat.In fine, acest protest se potriveste foarte bine cu fata ta de copil rasfatat:) Cred ca era mai bine daca veneai cu un articol mai amplu, bine documentat, cu argumente si date exacte.Sau cuvantul "protest" iti asigura rating-ul(daca tot vorbeam de televiziune)?. Oricum nu te pot suspecta pe tine de asa ceva.
Cand publici editorialul: "de ce ma cert?" anunta-ma - sunt foarte curioasa.

 =  După cîțiva ani, aș scrie un roman de succes
Tudor Negoescu
[11.Oct.05 09:57]
În locul tău, eu aș încerca să mă angajez chiar la Războinicul luminii! Hai, că nu te-ai gîndit!
Să-i triez corespondența, să-i modelez discursurile patriotice sau, dacă nu se poate, măcar să-i curăț grădina de uscături sau piscina de frunze.
Lui îi crește inima, ca mare patron ce e, cînd mai angajează cîte un intelectual...mai ales pe un post umilitor, prost plătit. Ar fi o experiență unică, interesantă.
După cîțiva ani, aș scrie un roman de succes.

 =  Către Alina Livia Lazăr
Cosmin Dragomir
[11.Oct.05 11:03]
Rușinică:(mie) pluralul e cotidiane. În rest este necersar să te contrazic. de ce? Ai zis că nu mi-ai citit CV. vezi că este anexat articolelor, la biografie. Scriu la câteva reviste literare. scriu de câțiva ani la unele. pe ce
??? Pe ochi frumoși. VOLUNTARIAT. însă administratorul îmi încasează intrasigent întreținerea în chash.

 =  Constantin Pistea
Cristiana Miu
[12.Oct.05 16:34]
Imi cer scuze daca nu am explicat ceea ce am zis suficient de bine si am suparat pe cineva. O sa incerc in randurile urmatoare.
Spuneam ca Gigi Becali face parte din publicul pe care Coelho il cultiva, nu ca este prototipul. Iata de ce cred asta:
Coelho scrie pentru o categorie de oameni care vor sa citeasca adevarata literatura, vor sa faca parte din cercurile in care se discuta despre si pe marginea unor carti foarte bune, dar nu au cultura, simtul estetic si disciplina literara suficiente sa ajunga acolo. Coelho scrie o literatura aflata la limita dintre carti de duzina si carti de cultura. Stilul este cel al romanelor de duzina, al romanelor usurele pentru gospodine plictisite de telenovele. In schimb, introduce numeroase simboluri mistice, cabalistice, magice, istorice pentru a da o aura de valoare cartilor sale. Toate acestea nu se sustin in spiritul cartii, sunt doar fatade menite sa dea iluzia celui ce citeste ca savarseste un act de cultura. Am vazut multi semidocti vorbind de cartile lui Coelho cu aerul ca fac cultura, ca-si dovedesc vastele lecturi literare. De fapt ei nu-si dau seama ca Coelho poate fi citit fara probleme, dar nu e genul de carte cu care sa epatezi, decat un alt necunoscator.
Gigi incearca de multa vreme sa-si dea un aer de intelectual, de om care citeste, care se invarte in cercuri filosfice. Coelho e autorul care il satisface. Il poate citi, pricepe oarece, dar nu e chiar atat de comercial ca o cartulie politista de serie.
Sa fim intelesi: citesc cu placere seriile de carti politiste sau de spionaj (macar pentru ca sunt sincere, nu pretind a fi mari opere de cultura ca romanele lui Coelho), am citit cate ceva si din Coelho, dar nu pot spune ca savarsesc un act de cultura prin asta.
Astea sunt carti de tren, tramvai sau plictiseala. Daca vreau sa-mi imbogatesc spiritul citesc cu totul altceva.
Citind vreo 4 carti din Coelho, imi permit sa rad pe sub mustati de incultura celui care se lauda ca si-a procurat ultima carte a lui Coelho. Nu zic ca e proasta, dar nici vreun Nobel n-o sa ia.

 =  Mie Veronika se hotărăște să moară chiar mi-a plăcut
Cosmin Dragomir
[13.Oct.05 10:33]
Consider că dintre toate cărțile semnate de Coelho citite, de mine bineînțeles, Veronika se hotărăște să moară este cea mai rotundă, și, de ce nu, cea mai cu pretenții - dacă mi se permite. În primul rând construcția intrigii este superbă, iar firul narativ plin de insolite accidente. De ce spun că mi-a plăcut. La vreun an după lecturarea ei pun mâna pe o carte de excepție: Azilurile de Goffman. Abia atunci am realizat că atmosfera creeată de Coelho este una reală.
În rest despre publicul cititor de Coelho nu pot avea decât cuvinte de laudă. De ce: pentru că est epublic cititor, care, eventual ar putea fi interesat și de altceva. Mă bucur să o văd pe bunica citind cărțile Sandrei Brawn în loc de telenovele, și probabil că ar fi încântată și de Coelho!(chiar o să îi duc). Mă înstristează cititorii de nimic. Cei pentru care Hesse sau Rodica Ojoc Brașoveanu nu reprezintă decât niște nume. Într-adevăr nu este un act de cultură elitist lectura lui Coelho, dar este un act de cultură. Dar, dacă buchisești vreo două săptămâni la un op ușurel de tipul Alchimistului și apoi îl aurești și ți-l lipești pe frunte clamând trombonistic bagajul de lecturi pe care îl deții ori îmi rămâi în gât ori îmi pici greu la stomac.
Parafrazându-l pe simpaticul critic Mihai Iovănel, susțin: "a spart gura târgului, însă culturii nu i-a dat nici un dinte jos "

 =  Cristina Miu
Constantin Pistea
[13.Oct.05 13:39]
Ieri am fost la o librarie Humanitas din Sibiu si am primit un autograf de la Coelho. Bineinteles, am fost nevoit sa-mi cumpar cartea pentru ca politica firmei obliga.
Daca as fi fost Coelho m-as fi simtit putin deranjat vazand cum unii isi cumparau toate cartile pe loc sau cum altii intrebau "cine e domnul?"...
Popularitate. Se coboara la nivelul omului de rand. Face cam acelasi lucru pe care il intretin editorii de tabloide. Speculeaza sensibilitatea umana...
Sunt de acord cu tine in tot ce ai scris.

 =  Cosmin!!!!!!!!! :)
Daniel D. Marin
[28.Dec.05 13:45]
Cosmin,

nu ne-ai spus că va apărea și în revistă, cu reacții cu tot. dacă știam, postam un comentariu, așa, doar ca să apar și eu on-line.

PS: sper că tu ai acordul co-autorilor (nu așa cum s-a procedat în cazul meu și al lui Vlașin în chiar ultimul număr (decembrie). că nu e deontologic, zău așa)

 =  erata
Daniel D. Marin
[28.Dec.05 21:32]
erată:

doar ca să apar și eu on-line :)




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !