Comentariile membrilor:

 =  semn
Monica Manolachi
[22.Oct.05 17:27]
un articol asupra caruia voi reveni cu cateva comentarii si intrebari

 =  Re-semn...
Constantin Enianu
[23.Oct.05 11:26]
Astept cu placere comentariile si intrebarile... Voi decide astfel daca merita sa trimit articolul si la revista "13 PLUS", Bacau.
Multam de trecere,
Ceni

 =  Est ca Vest?
Monica Manolachi
[23.Oct.05 15:26]
M-am întors. Titlul m-a uimit puțin… “Est ca vest” – se presupune că estul este o clonă, o copie a vestului? Sper că nu… nu numai că e imposibil, dar nu știu câtă lume este de acord cu, să spunem, clonarea culturală… unele structuri se pot potrivi, altele nu își au locul în est. Sper într-o “sincronizarea pacifistă”, dar am o sumedenie de temeri.

În contextul opoziției dintre individualism și uniune, nu pot să nu-mi aduc aminte că la numai patru ani după ce America și-a declarat independența în 1776 (expresie a individualismului), a urmat votarea unei constituții federale, valabile pentru mai multe state deja conturate la acea vreme. De ce aveau nevoie de un for superior, de autoritate? Pentru că legislație exista, dar nu se aplica, așa cum e și la noi acum în unele domenii. Era nevoie de o singură interpretare a legii în toate statele. Așa că statele membre și-au redus din nivelul de individualitate, cedând o parte a puterii lor către forul (congresul) ce avea să conducă uniunea. N-au lipsit temerile că nu se va putea ține în frâu o uniune formată din state cu legi diferite. Au existat temeri că “reprezentanții de la centru” nu vor cunoaște problemele la nivel local și că puterea va ajunge în mâinile unora care vor lupta pentru propriile interese sau care nu vor ști să o folosească.

Cred totuși că ndividualismul și uniunea nu sunt neapărat în contradicție. Eu le văd acționând împreună. Sigur că individualismul poate duce la alienare. Mi-a povestit cineva despre un om de afaceri de la noi care trăiește singur într-o vilă cu nu știu câte camere. Mă întreb cum de o fi ajuns să se izoleze și de ce ar mai avea nevoie de vreo uniune?

Nu am citit “Filozoful crud”, dar ideea teoriilor carnivore e interesantă. Cu titlu de amuzament, am citit în presă că un bucătar din nu știu ce țară s-a gândit să pregătească diferite feluri de mâncare în forme ale corpului uman. Așa că e posibil să primești la un restaurant o prăjitură care seamănă foarte bine cu o palmă sau cu un profil uman… bineînțeles că lista poate continua cu tot felul de trăsnăi… ce l-o fi determinat pe bucătar să creeze așa feluri de mâncare?… îmi amintesc că în copilărie, la ora de atelier, ne jucam potrivind piureul, friptura, ouăle fierte în așa fel încât să ne iasă niște portrete… După care… le mâncam! Ce să înțeleg, că filozofii scornesc teorii pentru a distruge teoriile altora? Adică teoria este văzută ca un fel de instrument de luptă? Ce e bine și ce e rău în asta?

“canibalul reprezintă întemeietorul comunismului modern” – nu pot să trec ușor peste asta. “canibalul” se referă la “filozoful crud”? crud în ce sens: nemilos ori neexperimentat? Nemilosul știe ce face, pe când neexperimentatul are o scuză: nu știa. Cum putem afla dacă filozoful știe sau nu știe ce face atunci când se erijează în întemeietor? Kant și Hegel, de exemplu, au plasat populația de culoare în afara istoriei.

Aș fi legat mai bine în context prezentarea succintă a lucrării lui Konrad Lorenz. Cât despre etologie, bine că nu e menționat numele lui Darwin… și nu e amintit nici creaționismul… Am văzut de curând un film, “Inherit the Wind” (1960), despre cazul din 1925 al unui profesor de biologie pe nume Scopes, proces în care a fost judecat pentru că preda teoria darwinistă, aflată în conflict cu preferințele teologice ale profesorilor din școlile de stat (ciudată întorsătură eto-logie și teo-logie!). A fost condamnat, dar eliberat la puțină vreme, însă legea de a nu preda teoria darwinistă a existat până în 1967. în prezent am aflat că subiectul a revenit în atenția presei americane sub titulatura de “intelligent design”. Întrebarea e: cum a creat dumnezeu lumea și de ce să se predea religie la orele de biologie în școlile de stat? Creaționiștii argumentează cu mâna pe biblie. Oamenii de știință combat creaționismul cu demonstrații practice. Problema e încă în dezbatere. Cred că etologia “pătrunde mai greu în România” din lipsa suportului științific…și a felului nostru de “a fi în Dumnezeu”. Să nu-i vorbești unui preot despre înmulțirea prin spori, de exemplu…

Cam asta am avut de comentat și de întrebat… mi se pare interesantă tema. Am scris la un moment dat o poezie care are legătură cumva cu subiectul:
http://www.poezie.ro/index.php/poetry/108640/index.html

 =  Trăim și vedem
Constantin Enianu
[23.Oct.05 17:47]
Subiectul e complex și divers... Eu nu prea mai citesc acum : trag cu urechea și încropesc mici sinteze, cărora le-am zis uneori "decupaje noematice", prin metoda postdicției (de la efect spre cauză = referirea ta la America, d.ex.). Problema e că ar fi rău pentru UE să nu cadă în "repetarea acelei istorii". De aceea trebuie întreprinsă cu grijă reforma mentalității. Însă aici ar fi necesar un scenariu catartic din care iese reformat intelectiv, afectiv și volitiv tot cine este reformat deja in mentalitate...Din acest "viciu" se poate ieși doar prin...integrare în UE; iar apoi începerea vânzolelii... teoriilor cu practicile (etalându-se poate astfel că "istoria se repetă"). Nu comentez m. mult despre autorii din articol. Non idem est si duo dicunt idem... Să nu mai cercetăm mult aceste legi, că înnebunim ca niște blegi!
Multumesc din nou pentru trecere și comentariile pertinente din care a ieșit un mini-eseu...
Cu prețuire,
ceni

 =  Traim si vedem
Constantin Enianu
[23.Oct.05 17:57]
Da, interesant comentariul tau, care poate fi putin cizelat si face obiectul unui reusit eseu. La anumite nedumeriri (intrebari)din contextul articolului : non idem est si duo dicunt idem... Asociatiile cu situatii sociale din alte tari, vor ramane de vazut dupa integrarea in UE a Romaniei. Daca vor coincide, inseamna ca e valabila teza "ciclului istoric" a lui Nietzsche. Oricum, poate ca e un fatum aici: totul pare a fi cum este si este cum trebuie sa fie (citat din memorie, neamintindu-mi nici cine a spus-o). Am sa citesc poezia propusa, dar eu sunt cam lenes la comentarii si la scris (ma dau mare ! ca Michelangelo in sonetul dedicat papei Iuliu al II lea, in care spune ca "nu vor acei ce pot"). Multumesc din nou pt. trecere si comentarii.
Cu pretuire,
ceni

 =  Show or hidden...
Constantin Enianu
[23.Oct.05 18:04]
am crezut ca a ajuns prin ... "Uniunea Americana" primul raspuns la comentariile tale. Si am revenit. De aceea sunt doua... Deci, totul este cum este si...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0