Comentariile membrilor:

+ Ortografia pentru to(n)ți
Florin Hălălău
[31.Oct.05 13:40]
Îmi place ideea. Se vede că nu ești doar citită, dar ai și umor.
Dar cuvintele de origine dacă? În ce alfabet le scriem? Eu zic să o luăm metodic și să le scriem tot cu chirilice.
Trăiască noul DOOM!

 =  Haz de necaz
Cristina Andrei
[31.Oct.05 19:17]
Haz de necaz. Atât ne-a rămas...
Dar eu cred că situația este cu atât mai gravă, cu cât nu s-a efectuat o cercetare temeinică a realităților lingvistice. Înșiși domnii academicieni recunosc că au făcut doar niște "minianchete" - nu o anchetă exhaustivă -, studiindu-se în principal limba folosită de "intelectualii din generația medie, în general din București". E adevărat, matrița pe care s-a format limba literară este subdialectul muntean, dar asta nu înseamnă că celelalte subdialecte nu au avut contribuția lor, nici că ar trebui să ne limităm la un idiom specific unui singur oraș, care, oricât ar fi el de mare, de abia reprezintă 10% din populația țării.
Mai mult, "buba" cea mai mare mi se pare a fi faptul că cercetarea s-a făcut mai mult pe rapoarte de monitorizare a presei, un fapt grav din punctul meu de vedere, pentru că presa este un factor de deteriorare a limbii, nu de evoluție a acesteia.
Cred că multă vreme vom rătăci prin acest DOOM ca prin jocul omograf...
Mulțumesc pentru apreciere și steluță (e prima :)
Salutări

 =  este de plans :(
Nane Samargescu
[31.Oct.05 20:06]
E , si tu Cristina. Acum ca au reusit oamenii sa descifreze genomul , de ce sa nu intervina si romanii asupra Constitutiei sau asupra limbii romane. Vrei sa nu scrie istoria si despre ei ?:) Acum, lasand gluma la o parte, este de ..rau..apocalipsa ce se intampla. Eu propun sa adoptam aceeasi limba cu africanii, cu onomatopeele chinezesti atunci cand fac respectivii karate. La ce sa mai vorbim ?sau sa scriem ?
Nu, serios ( si mai serios) este faptul cum se joaca unii cu un lucru asa de serios. Si cum isi permit sa intervina asupra limbii. De fapt , nu ma mai surprinde nimic din partea Academiei (asta e Academie????!????!?!?). Din cate am citit nu se afla la prima "abatere" de acest fel. Dar intr-o tara in care toti smecherii si incultii ajung la putere in timp ce aceia ce puteau sa faca ceva o nimeresc rau, sau cei care fura o paine primesc 15 ani de puscarie sau +, -, de ce ne mai miram?
Toate cele bune Cristina.
Mai trec.
Nancy

 =  La asta nu mă gândisem
Cristina Andrei
[31.Oct.05 20:19]
Uite că la chestia asta cu onomatopeele nu mă gândisem :))
E mult mai simplu, fără complicații inutile de gramatică etc. Și fără scriere. Toată lumea ar fi fericită :)) Și propun nici să nu mai gândim. De altfel, am învățat eu cândva la psihologie că limbajul este suportul gândirii și un limbaj limitat înseamnă gândire limitată, în fine, așa ceva. Deci, nu e nimic de mirare în ce se întâmplă!
Ne mai citim

 =  Graffitti
Alin Crivineanu
[31.Oct.05 20:34]
Conform principiului "ca nuca-n perete" sa inlocuim termenul "grafie" cu "graffitti" (inclusiv cele din wc-urile publice cu conotatii mai mult sau mai putin pornografice).

 =  întrebare...
Mefiss Toffel
[01.Nov.05 04:02]
A verificat cineva originea articolului pus pe site de Nane Smargescu...nu de alta..dar între site-ul academie române, 3 motoare de căutare și țipete pe la prieteni, (în afară de mama care îmi spunea că a auzit o discuție de genul acesta la radio) nu am găsit nimic care să ateste veridicitatea articolului... momentan încă mai caut...dacă știe cineva data și titlul articolului în varianta originală apărută în Evenimentul Zilei este rugat să intre în contact cu mine la mailul de pe pagina mea...
Ca întotdeauna
Al dvs sincer

 =  Link-uri
Cristina Andrei
[01.Nov.05 09:16]
Articolul pus pe site de Nancy se găsește la următoarea adresă:
http://stiri.rol.ro/stiri/2005/10/nu_este_nici_o_greseala.htm

Alte link-uri pe același subiect:
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=44&art=1814 http://www.jurnalul.ro/articol_3740/niciun__nicio_et_compagnie.html
http://www.9am.ro/revistapresei/Social/14480/Limba-romana-este-mai-relaxata-mai-indulgenta
http://www.gandul.info/2005-07-14/arte/editorii_accepta

Și link-uri către forumuri - de văzut și ce crede poporul:
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=67852
http://www.computergames.ro/forum/cgthread-35238406.html
http://www.weblog.ro/blogger/post/print.php?pid=35323


 =  Exagerat.
Don Joe
[05.Apr.06 14:07]
Faptul că autoarea nimerește câteva lucruri care sunt problematice la noul D.O.O.M. nu-i face articolul unul foarte reușit. Nimic nu demonstrează că autorii au aplicat asemenea reguli generale inepte precum cele înșirate aici atunci când au decis să oficializeze formele unor cuvinte. Cel puțin în problema "niciun, nicio", dl. Pruteanu și alții au argumente solide că este o schimbare perfect acceptabilă, asemenea forme fiind de găsit și în alte limbi romanice.

S-ar impune mai multă atenție în evaluarea unei scrieri academice. Altfel, aruncăm și copilul împreună cu apa de baie...

 =  Stimate domnule Joe,
Cristina Andrei
[06.Apr.06 14:23]

Mă adresez dumitale cu “domnule” deși, crede-mă, acest termen nu ți se potrivește. În primul rând pentru că – după toate aparențele – ești o clonă, iar un domn nu se clonează, domnule, își asumă identitatea ca un domn ce este. În al doilea rând pentru că nu ești destul de viril pentru un domn, și bănuiesc că ești mai degrabă o doamnă.

Dar să-ți răspund la comentariu, având în vedere că ai depus efortul de a-ți face ditamai contul pe agonia doar ca să-l postezi:

1. Autoarea asta n-are obiceiul să meargă “la nimereală”. Dacă ești în stare, fă dumneata efortul de a citi și înțelege ce am mai scris, și pe urmă stăm de vorbă.
2. Acest articolaș se vrea un protest parodic, un protest ca oricare altele care s-au postat și pe acest site, și pe altele – ceea ce se pare că dumneata nu ai înțeles. Sigur că nu există principiul “să introducem în limba literară cât mai multe elemente de argou”, și sigur că a satura limba literară cu elemente argotice e o inepție etc.
3. Ceea ce am vrut să subliniez aici este că, de fapt, nu a existat nici o sistematizare, nu au existat principii după care autorii să se coordoneze în elaborarea noului DOOM.
4. E dreptul meu să protestez la ceea ce consider a fi schingiurea limbii române. Iar dacă alte limbi latine au sudat deja pronumele /adjectivele negative, franceza îl are pe “aucun”, spaniola pe “ninguno” etc., asta se datorează unei evoluții diferite, noi nu am ajuns la respectiva fază – dovadă reacțiile de respingere numeroase, atât din partea vorbitorilor medii, cât și din partea unor persoane avizate. Conform acestui argument, al latinității, ce-ar fi să înlocuim definitiv “iubire” cu “amor”, că e mai latin, “suflet” cu “anima”, “război” cu “guerra” sau cu “guerre”, la alegere, sau să-l luăm direct din latină pe “bellum”, că “guerra” e de fapt germanic la origine? Etc . etc.
5. Atenția trebuie să fie mai mult în partea academicienilor care propagă o autentică “romgleză” – cum sublinia și domnul Pruteanu, de care pomenești, și care, evident, nu e întru totul de acord cu noile norme impuse de DOOM.
6. Mai am multe de spus, din păcate trebuie să mă limitez în timp și spațiu.

PS. M-am răzgândit în privința punctului 1: mai stăm de vorbă după ce scrii și dumneata câte ceva.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !