Comentariile membrilor:

 =  ...
Dana Stanescu
[12.Nov.05 22:23]
Elementary, my dear Watson.

 =  A ars poetica
Negru Vladimir
[13.Nov.05 11:35]
Elena eu sunt putin amuzat de aceasta personala a ta desi uite ii recunosc virtutea de a problematiza subiecte rar atinse pe aici... dar...
1."Am fost crescută in cultul educației"... asta vrea sa zica faptul ca o femeie frumoasa de la natura va trebui mereu sa-si sulemeneasca chipul pentru a "evolua"... parerea mea e ca lucrurile stau taman invers... suntem deigur o suma de potentialitati pe care ar trebui sa le dezvoltam, inclusiv, dar nu necesar, prin raportare la social insa "educatia" reprezinta doar o suma de prejudecati care ne ingheata spriritul in forme fixe... a ramane doar la stadiul de erudit (ca sa ma refer doar la o parte a acestei dimensiuni) reprezinta cel mult doar egalarea unei conditii anterior constituite si doar atat... cineva zicea ca "trebuie sa citesti o biblioteca de carti pentru a intelege ca acestea nu folosesc la nimic"... e necesar un salt in creatie ori o intelegere de sine pentru a re considera om... nu ajunge sa fii educat... idealul tau mi se pare cam "scund".
2."vârsta lui "... atata incredere in logica nu am mai vazut de multa vreme... nevoia de a justifica si de a cauta mereu premise pe care sa intemeiezi adevaruri carora sa le conferi pretentii de universalitate are un caracter tare futil... aici sunt de acord ca e necesar sa trecem peste "varsta" cu pricina :)
3."a-și educa spiritul pentru a-și domina trupul"... atunci cand inca privesti omul ca o suma de parti aflate cateodata si in conflict (gen spirit-trup) cred ca esti vaduvit de o intelegere holistica a vietii si sfarsesti iremediabil in mediocritatea gandirii intre contrarii... ceea ce pe un plan este priceput in mod natang ca si conflict pe altul reprezinta doar un intreg care se armonizeaza intr-un mod cat se poate de dinamic... oare asta face arta? Educa animalicul din noi? Eu cred ca de fapt e cam invers... arta, creatia in general, daca depaseste nivelul strict mestesugaresc, recurge la spatii profunde ale fiintei umane care scapa cel mai adesea controlului unei minti exagerat de atente... tocmai ceea ce nu poate fi rostit direct din cauza educatiei isi face loc in zona acesta al esteticului.
4."Câtă vreme Apollo va sălășlui în noi, mai avem speranță, că nu suntem doar o alta clasă de mamifere"... crezi ca asta ne deosebeste de restul creatiei? Crezi ca negand la nesfarsit pulsiunile si rationalizand devenim oameni? Poate doar niste robotei fara haz... asa cum armonia in conducerea unui regat este consecinta unificarii puterii sacerdotale cu cea reagala asa si omul trebuie sa isi gaseasca echilibrul intre Apollo si Dyonisos... caile pentru desavarsirea fiintei umane (care fie vorba intre noi e o expresie paradoxala in masura in care suntem deja perfecti dar mai trebuie doar sa intelegem acest lucru) pot fi preponderent orgiastice sau mai mult apolinice... nici una dintre ele, in forma pura nu conduce la adevar... doar intelegerea de sine, prin experienta (si nu doar prin carti citite... de fapt candva am priceput ca aici sta diferenta intre un profesor de filosofie si un filosof, intre un profesor de litere si un creator de literatura etc) poate crea conditiile de materializare a intelepciunii.
Mi-a facut placere sa citesc personala ta dar crede-ma, din punctul meu de vedere, perceptia ta este denaturata, mai ales ca vine dintr-o directie pregnant feminina.

 =  ars longa
Elena Malec
[13.Nov.05 23:00]
Vita brevis, Vladimir. Comentariul tau ma bucura, fiind mai lung decat textul meu,pe care fireste nu l-ai vazut ca pe un tot,ci "pe bucatele". Sa definesc poate educatia. Educatia e aici cetateanul roman vizavi de vandalul erei antice, barbaria versus civilizatia, nu neaparat absolventul facultatii de litere si filosofie, ci Prospero si nu Caliban.
La " de ce" as pune pe Newton si Einstein, daca ramaneau indiferenti la scenele binestiute cu marul si respectiv omul cazut de pe acoperis, nu stiu daca aveam aceeasi fizica azi.Mai ales stiinta, poate si filosofia, fara "de ce" fara varsta lui,in oameni adulti, nu poate exista. Avansurile stiintei vin din rezolvarea unei necesitati la care incearca raspunsuri.
Asta il distinge pe om de celelalte primate si nu numai.
Cam asta e comentariul meu la comntariul tau.
In rest, ma bucur de sansa de a-mi da posibilitatea unor clarificari. Poate textul e deficitar prin laconism.
Cum vezi, arta e, as zice, cu o metafora ce ma obsedeaza recent, o coloana infinita a spiritului uman.


 =  Comentariu regulamentar
Negru Vladimir
[17.Nov.05 07:18]
Elena e ciudat ca ai ales pentru a ma convinge exemplul romanilor, cand ai fi avut la indemana grecii ori arabii... numai ca uite imi vin acum in minte doar saturnaliile si orgiile care erau expresia celei mai mari dintre civilizatii :) Si apoi imi pare ca ai confundat cultura si civilizatia care sunt diferite, legatura dintre ele fiind doar aceea ca orice cultura decazuta in ultimul ei stadiu sfarseste iremediabil in civilizatie... tu ai amestecat si stiinta aici... nu am nimic cu stiinta si nu ma opun curiozitatii si puterii inovatoare a omului insa am spus doar ca nu aici se reduce totul... o cunoastere de acest gen (paradisiaca cum ar spune Blaga) tinde sa se indeparteze de om uneori prea mult pentru a mai fi altceva decat o goana paranoica dupa sarade. Cat despre barbarie e destul de interesant... uite de ex. dogonii stiau ca Sirius este stea dubla... am aflat si noi asta recent :)
P.S. Uite ma opresc aici pentru ca acest comentariu sa nu depaseasca lungimea regulamentara :)
Mi-a luat mult sa regasesc textul tau pentru ca s-au dus naibii toate regulile si vad ca se posteaza cate 10 poezii pe zi de caciula... somn usor editori.

 =  Vladimir
Elena Malec
[17.Nov.05 19:45]
Definitia mea: civilizatia e cunoasterea modului de a crea conditiile materiale necesare traiului in societati umane, cultura e transmiterea acestei cunoasteri in forma orala sau scrisa, limbaj si scriitura.
In engleza suna mai bine, actrualmente lucrez la un studiu asupra evolutiei spiritului uman sau world line.
Ma bucura interventia ta pe textul meu, care e de fapt si incomplet si pasager, mai bine zis un gand aruncat peste subiect si nu un expozeu defintiv al unei profesiuni de credinta.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !