Comentariile membrilor:

 =  uimit. extaziat
Dan Dediu
[23.Dec.05 00:24]
Eu cred ca este un poem puternic, cu accente expresioniste, care trateaza subtil, insidios, onctuos si subliminal probleme majore ale existentei noastre inutile, plina de suferinte, traume, dureri, tragedii, inechitati si suplicii.
Pentru ca tu daca ai rasarit din trunchiul unui copac edifica intr-un mod emotionant, captivant, poetic, sublim, ingenios si lapidar perenitatea, efemeritatea(sic!!), inutilitatea si caducitatea fiintei umane, care iata, nu-i asa, rasare si curge ca un fluviu prin acest univers desacralizat si depersonalizat pana in momentul transcenderii, cand te "sufla vantul"-simbol arhetipal al escatologiei si finitudinei(nu-i asa?!)-si cand "te rapune"(cruda, feroce, inumana, insensibila)=(nu-i asa?!)"un navod de pescar". Eu aici am o nedumerire. Ce inseamna navod?!Pescar il rezolv eu, stai linistit.
=simbol mitic, in facto religios, care trimite subtil, insidios, onctuos si subliminal(sunt in pana de sinonime)catre un pasaj din Biblie, dar care poate la fel de bine avea legaturi cu proza alegorica si impresionanta a domnului Ernest Hemingway(nu-i asa?!).
Adica, ma rog, "navod de pescar". Puteai sa spui navodul unui pescar. Dar tot sublima este. Cu indulgenta as spune ca aici nu suna bine, dar as anula intr-un mod stupid si inutil valorea magnifica a celorlalte versuri-versuri care, de ce sa nu spunem-putine, dar pline de esenta, in stil haiku-uist, augmentand semnificatii revelatoare si pline de profunzime. Caci un strigat autentic merita spus in cuvinte putine, simple, lipsite de inzorzonari si pretiozitati, brusc si subit, ca eu, cititorul, sa empatizez cu dumneata(presupun ca esti de acord). Dar daca autorul are alta varsta, s-ar putea sa fie mai greu, asa mi-a spus cineva, tot de alta varsta, fiindca in definitiv nu ma pot identifica personal cu traumele si dramele lui. Viata, este, (nu-i asa?!)imprevizibila si intortocheata, si cu timpul am sa le inteleg pe toate. Dar nici nu vreau sa le inteleg. In fine. Am simtit nevoia sa precizez, fiindca prozelitii lui Blaga mi-ar fi sarit in cap, si eu il iubesc pe Blaga oarecum, dar cu retinere.
As mai putea scrie si spune multe despre acest poem care creste in intensitate si drama pe masura fiecarui vers, care eludeaza legile firesti ale poeziei prin simplificarea versului, dar ma opresc aici, asteptand sa vina cineva sa semnaleze cu steluta acest text, aceasta poezie de fapt, poezie-esenta, poezie-vesnicie.
Va multumesc.
P.S-Sa nu-mi strici Sarbatorile si sa-mi spui ca era doar o ghicitoare.

 =  Danului
Călin Sămărghițan
[23.Dec.05 16:26]
Epitetele tale m-au înghesuit, nu știu dacă-mi fac bine, și-abia mai pot să respir. Dar îmi trag răsuflarea și-ncerc să răspund.
Da, trunchiul de copac este esența aceea din care ies toate. Și aici, ca și mai jos cu pescarii, este tot un simbol biblic, dar mult mai disimulat: "Eu sunt vița, voi mlădițele". Mie imaginea "fluviului de muguri" mi-a plăcut foarte mult atunci când am văzut-o, ca o sevă care străbate ființa lumii, pentru ca, la anumite momente, să se concretizeze în entități aparte.

Năvodul de aici trimite înspre năvodul din poezia "Pescarii". Adică "instrumentul" care "face diferența" între "peștii" ce rămân în apa, și cei care ies/sunt prinși/sunt aleși. Năvod "de", îmi place mai mult decât năvod "al", nici nu m-am gândit la varianta ultimă. Mie chiar îmi place cum sună, iar "năvod al unui pescar" ar fi și lungit inutil versul.

Prima strofă vrea să aducă o imagine a nașterii, a ieșirii noastre în ființă, iar ultima, a morții, a "culegerii" noastre de către Pescar din marea de pești/oameni, adică a integrării noastre finale în(tru) Ființă. Dacă ai răbdare, citește, te rog, și "Pescarii", care mai poate aduce lămuriri.

Mulțumesc de vizită, și ne mai auzim sigur.

 =  Calin, Calin, tot in poveste te gasim!!
Dan Dediu
[23.Dec.05 18:21]
Cu placere, sa cresti mare:). Dar "navod al unui pescar"nu este bine, mon cherie. Navodul unui pescar, ce-o fi asa greu?!:).Gramatica, literatura si meandrele concretului, bate-le-ar vina.
Ocazie cu care iti urez Sarbatori Fericite si sa ai parte de iubire in noul An ce vine!!

 =  nu vreau concret, Dane!
Călin Sămărghițan
[23.Dec.05 22:24]
Da, da, am înțeles, "năvodul unui pescar" o văd totuși ca o expresie prea personalizată, ori eu am vrut un năvod și un pescar cât mai abstract.

Exact!: zici "meandrele concretului"; ei bine, eu am vrut să le ocolesc. Peștele nu știe ce-i aia năvod ori pescar, e ceva complet străin lui, și nu voiam acolo un peștișor de aur atotștiutor. Dar, cum zice englezul, keep trzing, nu spun că nu mă poți convinge, dar... îți va fi foarte greu, he he!

La fel și ție, Dane, cu bucurii și visate împliniri!

 =  intors,
Dan Dediu
[23.Dec.05 23:39]
Nu am inteles ce nu vrei concret, Calin:). Dar ma rog. "Navodul unui pescar" e corect din punct de vedere gramatical, nu pot sa-mi dau seama daca ar fi sau nu prea personalizata. Teoretizezi prea mult, mon cherie:).
P.S.-Englezul, daca stie si el engleza, spune "keep trying".
Si inca o data, Sarbatori Fericite si parte de iubire!

 =  dane,
ioan peia
[23.Dec.05 23:33]
mi-ai luat frișca de sub nas, omule. tocmai ziceam să mă delectez și eu cu "cap de opera" asta și să scot în evidență fluviul ăla de metafore înmugurite, nitam-nisam, în plină iarnă. și să trag la mal năvodul ăla biblic, plin de plătici zbanghii și epitete fâlfâind în vânt, ca rochița marylenei monroe, ardicată de curentul de la capacul gheenei. am însă o propunere: hai să-i punem un voal pe cap și să ni-l împărtășim, pe rând, până la ziuă!

 =  rectificare
Călin Sămărghițan
[24.Dec.05 05:50]
Dane, ziceam că vreau să mă țin departe de concret atunci când vorbeai de "meandrele concretului", și nu ziceai rău deloc, dar nu mai explic pentru că nici mie nu-mi place deloc atâta teorie, și urăsc faptul când aceasta devine necesară. Orice teoretizare e departe de poezie. Cred că m-ai înțeles greșit în intervenția mea, și mi-ar părea rău.

Nu te aprinde, știi cum e cu language-ul pe tastatura asta, ba e "z", ba e "y".




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !