Comentariile membrilor:

 =  rupta-n bucati
luana zosmer
[23.Feb.06 13:23]
Radu, dupa ce-au trecut prin anii lungi de comunism, dupa ce-au supravietuit fizic acelor perioade cred ca romanii, ca orice alt popor ca orice om in sine au nevoie de-o perioada de cautare, de-o vreme-n care sa se gindeasca cine-au ramas de fapt dupa valurile pe care le-au strabatut dupa holocaustul comunist, dupa toate chinurile intelectuale si materiale.E un drum de regasire foarte lung, se creeaza valori false apoi valori reale si-n final, poate-n generatia copiilor nostri poate-n cea a nepotilor nostri Romania va fi nu stiu daca ce-a fost inainte de-a o distruge comunismul dar va fi o tara adevarara, acum e o tara rupta-n bucati de dureri si sperante de vechi si nou.cam asa cred eu.de la distanta.Dintr-o tara rupta-n bucati de razboiaie.

 =  Eu încă mai cred
Camelia Tripon
[23.Feb.06 14:15]
O dovadă că există și oameni care cred în această țară sunt și eseurile mele. Acea încercare de a aduce un licăr în cătunele, din Mureș; unde pătrunde ziarul Cuvântul liber. Poate pare deplasat, dar pe mine mă doare România. Șansa este să trezim în frații noștri un sentiment de respect pentru strămoși așa cum pilduiește chiar Biblia. Putem învăța din faptele marilor înțelepți...

 =  nu cred
Radu Herjeu
[23.Feb.06 14:15]
Luana, eu cred ca tranzitia de dupa comunism a distrus Romanai profunda. Nu a fost o perioada de cautare, ci una de distrugere. Si nu va urma nici o perioada cu valori reale> e suficient sa ne uitam la occident si sa vedem ca timpurile sunt de asa natura si tipul de societate alienata capitalista impusa-asimilata cu forta cu o asemenea structura incat nu mai au de unde sa apara valorile "reale"... ca doar n-m merge noi contra curgerii "firesti" a umanitatii.

 =  condamnati
Cristian Munteanu
[23.Feb.06 14:22]
Eu nu cred in ce crezi tu vizavi de Romania. Si nici optimismul Luanei nu-l impartasesc. Eu cred ca romanii vor atinge atat de violent fundul prapastiei incat nu se vor mai ridica intregi de acolo. Plus ca energia pe care ar trebui sa o aloce spiritul nostru pentru a incerca sa slefuiasca ce are s-a dus in '89. Acum, toate elanurile care ar putea schimba ceva, cat de mic, sau care ar putea arata un drum macar, se pierd in lucruri fara sens pe termen lung. Daca ne uitam in jur putem observa ca fiecare se preocupa de romania lui, cea interioara, lasand-o pe cealalta sa fie schimbata de altii. Iar faptul ca am fost capabili sa avem niste momente cu care ne putem mandri, nu cred ca e un lucru suficient de puternic pentru a o putea lua de la capat.

 =  De ce?
Camelia Tripon
[23.Feb.06 19:49]
Oare chiar nu vedeți tinerii care publică în acest "site" ?
Ei sunt viitorul. Ați uitat cât de greu învață un copil să meargă? De ce nu aveți încredere în copiii acestei țări? Nu atrageți întunericul fricii și deznădejdii. Există oameni ca D. Poptămaș, Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț și mulți alții care prin înțelepciune și scris sunt alături de cei din țară, dar și din Basarabia și din Ucraina. Câte femei de 70 de ani cu probleme cardiace ați văzut să fac posibilul și imposibilul pentru a duce un clopot la Cernăuți? Și totuși doamna prof. Rodica Puia a făcut. Există ceva mai presus decât banul, foamea spiritului pe care nimeni și nimic nu o poate îngrădi. Zona Tibetului este aridă, oprimată aparent ideologic, dar plină de o lumină specială. Nu bocind se construește viitorul.

 =  salut
Enache Ionut Laurentiu
[23.Feb.06 17:09]
stii, se facuse candva o statistica, in care se preciza ca romanilor le-ar mai trebui inca 40 de ani (la nivelul actual economic, spiritual, social, etc.) pana sa ajunga la standardele statelor moderne dezvoltate.. asta bineinteles, in situatia in care nici statele cu pricina sa nu evolueze deloc..
deci, raman pe ideea mea, Romania e minunata, pacat ca e locuita .. :)
te salut.

 =  cred
Florina Stan
[23.Feb.06 17:16]
Cu siguranta "romanii isi vor restabili prioritatile" pentru ca au suflet si puterea de a o lua de la capat; numai ca de aceasta data trebuie sa faca acest lucru cautand sa ramana romani intr-o Europa mare.

 =  revenire
Florina Stan
[23.Feb.06 17:24]
Ionut, pacat ca sustii afirmatia "pacat ca e locuita" cand vorbesti de tara ta.Reuseste tu ce nu pot altii! Manuieste astfel condeiul incat sa reusesti a schimba mentalitati, exprimandu-te in limba natala , adica in acea limba in care doresti sa te afirmi ca scriitor!

 =  festina lente
Maria-Mihaela Pop
[23.Feb.06 19:49]
"Momente de grație ale unui popor care, mai apoi, a pãrut primul uimit de ele".
Nu pot sa fac pronosticuri, in parte pentru ca mi-e frica de scenariile ce le-as putea imagina, apoi pentru ca istoria noatra mi se pare atat de neomogena, e formata mai mult din timpi disparati decat dintr-o curgere continua, incat e dificil sa vezi mainele. Desigur, cauzele sunt diverse,pornind in primul rand de la pozitia geografica, dar cel mai semnificativ mi se pare faptul ca n-am avut ragaz sa gandim inainte sa actionam. A trebuit sa profitam de momentele care s-au ivit din convingerea ca n-o sa ne mai inatlnim cu ele. Speriati ca alta nenorocire se apropie, ne-am grabit sa imbratisam tot ce parea promitator. Da, am suferit din cauza comunismului, dar sa recunoastem ca a existat pamantul propice ca el sa creasca. Sau a fost creat. Julian Barnes spunea ca dupa 25 de ani nu mai avem voie sa ne invinovatim parintii pentru ceea ce suntem. Sau trecutul pentru prezentul in care ne aflam. El e acolo pentru ca sa invatam ceva din experienta unui neam, si nu ca sa-l cosmetizam faurindu-ne o compensatie pentru acum. Cred ca admitandu-ne greselile avem sansa sa le indreptam. Valorile exista, modele iar, si nu cred ca se gasesc in Occident, ci in noi. Poate e timpul sa vedem ca Romania interioara nu exista fara cea din afara. Caci nu putem fi noi insine fara de ceilalti. Sa furam un pic de ragaz spre a ne cunoaste, ca sa nu mai fim uimiti.

 =  offtopic pentru florina
Enache Ionut Laurentiu
[23.Feb.06 18:30]
Florina, cand spun "pacat ca e locuita", nu vreau sa se inteleaga o generalizare.. ar fi corect sa spun, pacat ca e locuita de (si aici exemplele), insa, nu sunt asa patriot cum sunt altii, respect pe cei care si-au sacrificat viata pentru tara, Dumneze sa-i ierte, insa, eu nu voi fi niciodata una din acele persoane, pentru simplul fapt ca romania nu face nimic pentru mine, ca om, sa o pot aprecia si iubi. imi este indiferent ca sunt roman, bulgar, american
sau somalez.. sunt om la urma urmei, si spune-mi, cum ma ajuta pe mine statul roman? oferindu-mi o bursa de 900 de mii? :))))))))))) sau poate un salariu de 3-4 milioane.. evident, nu e vina statului, e vina celor care locuiesc il el.. adica, a unora, scuza-mi te rog generalizarea.. :)

 =  "Voi imi vorbiți de fuga în fața sufocãrii, eu vã vorbesc despre
Erika (Eugenia) Keller
[23.Feb.06 20:07]
d-le Radu, apreciez articolul dumneavoastra dar ma intristează mentalitati ca ale domnului Enache Ionut Laurentiu "romania nu face nimic pentru mine, ca om, sa o pot aprecia si iubi. imi este indiferent ca sunt roman, bulgar, american sau somalez.. "
Personal, nu sunt de acord cu aceasta mentalitate,
'astepti si ceri....'?!!! :(
pai mai si lupta..daca vrei schimbare ,,,,mai si schimba-ti mentalitatea.
ok, sunt "N" probeleme dar ne privesc si pe noi, avem si noi o anume responsabilitate.NU?
uite
un exemplu mic...ne vaitam ca țara noastra e murdara..hartii, tigari...pe strazi...etc
dar cati din noi isi arunca pe strada hartia la cos? cati dintre noi avem curajul sau ne pasă....
să ii reprosăm celui care arunca hârtiile pe jos?
cati dintre noi suntem cu adevarat parolisti? cati stim sa na valorificam foarte bine timpul? sau macar sa vrem sa invatam? la cati dintre noi ne pasa de celalalt?
sper ca nu am suparat pe nimeni...

 =  Pentru o Romanie a valorilor autentice!
constantinescu constantin
[23.Feb.06 21:46]
Textul este salutar si benefic prin lumina sperantei ce intemeiaza viitorimea. Elitele noastre au fost anihilate la CANAL, la Gherla, Aiud, Pitesti, etc., pentru a face loc proletcultului cu origine "sanatoasssa". Ce este acum in Romania seamana cu o bolboroseala fara sfarsit. Ne lipsesc "mergatorii inainte", vizionarii, visatorii care sa creada in visurile lor si in steaua Romaniei. Cu stima, Raul.

 =  Popor de plângăcioși?
Alin Adal
[23.Feb.06 21:14]
Probabil ar fi bine să nu mai bocim ca fraierii, unul pe umărul altuia, că ne-am născut urâți, săraci, proști și să facem ceva pentru a schimba situația. Știm deja că suntem un popor cu un trecut contradictoriu. Ar trebui să învățăm din trecut și să ridicăm fruntea sus spre viitor. Dacă nu vom reuși în scurt timp să facem ceva, ne vom trezi cândva bătrâni, săraci și supărați că ne-am irosit viața plângând.

 =  Imaginea României
Monica Manolachi
[23.Feb.06 21:44]
Nu știu dacă îndulcirea imaginii se poate face cu monumente istorice. Poate pentru cei din afară ar avea efect via interent, dar României “triste și fatalmente resemnate” nu monumentele i-ar aduce zâmbetul. Indirect poate, dar pentru un zâmbet e nevoie și de altceva. E nevoie de minte clară.

N-aș vrea să par de rea credință, dar nu toți oamenii de la țară sunt întotdeauna “sufletiști și deschiși”. Eu aș privi zona rurală mai cu luare aminte. Ani de zile a trăit peste drum de casa bunicilor mei o familie despre a cărei soartă voi scrie vreodată. Este vorba de lucruri ce depășesc uneori limitele imaginabilului, lucruri care m-au determinat să mă întreb dacă veșnicia s-a născut sau nu la sat ori dacă veșnicia nu capătă un cu totul alt sens într-un context viciat.

M-a furat și pe mine ideea lui “fast-food”, dar studiind mai bine cultura de unde provine și comparând-o cu realitatea mea, mi-am dat seama că, pe de o parte, într-adevăr, sunt forțată să iau rapid decizii, mă expun unei avalanșe culturale străine, mă copleșește imaginea celuilalt (aici mă gândesc la un celălalt în cel mai larg sens posibil, poate fi o rudă, poate fi un conațional, poate fi un străin, poate fi o persoană de altă culoare, de altă religie, poate fi persoana pe care nu o cunosc încă și doarme în mine etc.), dar pe de altă parte, rezultatul acestei deschideri îmi imprimă nevoia de a fi activă, de a răspunde și de a ridica la rândul meu probleme. Nu mă îndoiesc că acest “fast” confundat poate cu tot ce este mai rău, și aici aș aminti heirupismul, ideea de carpe diem înțeleasă greșit, democrația fumată pe genunchi, mcdonaldizarea traiului, cocacolizarea setei de cunoaștere, toate acestea și încă altele ne-au cam depersonalizat firea. Încercând să te ferești de tăvălug, pari individualist și poate n-ar fi rău dacă asta ar însemna și introspecție și nu doar satisfacerea nevoilor materiale.

“Din păcate (ale cui păcate, oare? Mereu e nevoie de un țap ispășitor pentru orice lucru petrecut?…), după 89, cei ce ne-așează cenușa-n cap, ne spun că așa trebuie (nu ne-a obligat nimeni să-i și credem; uneori însă e așa de bine indusă ideea asta, încât ajungi să-ți procuri singur cenușa pe bani grei). Că o națiune minoră ca a noastră poate supraviețui doar dacă devine o imensă masă de consumatori. (Eh, aici s-ar potrivi o dezbatere despre cât de etică este publicitatea pe la noi, cât de mult ține cont de implicațiile nu numai individuale, dar și de cele sociale și psihologice ale bombardamentului mediatic de multe ori atât de staniolizat și orbitor. Eu sper că vor exista specialiști care să se ocupe “fast” și de lucruri de felul acesta.

În ceea ce privește banii, poate încercăm și noi să depășim clasica idee că ei sunt “sângele societății” pentru că e cam depășită. Deși conține un adevăr, nu explică de ce realitatea din jur e atât de sordidă și, de aceea, este din ce în ce mai pregnant înlocuită de ceea ce înseamnă societatea informațională. Accesul la informație este mult mai valoros decât banul în ziua de azi. Și mulți profită de asta în stil mare, pe seama celor ce nu știu. “Sunt mulți proști în țara asta” era sloganul unui prosper director de companie pe care l-am cunoscut la un moment dat.

Mi-a plăcut accentul pus pe “capacitatea oamenilor de a se depăși în împreună” (asta implică flexibilitate față de punctul celuilalt de vedere) și ideea restabilirii priorităților, deși s-ar putea să mai ia ceva timp și alte fire de păr alb. Ultimul paragraf sună cam patetic după opinia mea din cauza acelui “voi toți” vs. eu, dar poate altfel n-ar fi avut eseul efect. Am găsit interesant că pentru noi “euro” cuprinde această alăturare de individualitate, “eu”, și națiune, “ro”. Părerea mea este că ideea de “națiune” însăși, destul de des folosită în articol, poate prea des, ar trebui regândită. Să amintesc doar că americanii spun în rubricile meteo “the weather will be fine all across the nation”. Cum ar suna asta în română? În loc de “în țară, vremea va fi nu știu cum” să spui “în națiune, vremea va fi bla, bla, bla”? Foarte ciudat. “natus” vine din latinescul “a se naște”. Cred că numai printr-o întoarcere înțeleaptă spre o vârstă generică a renașterii s-ar putea produce un viitor mai bun. Până la urmă este și natural să fie așa.

Observația “îmi place România, dar păcat că e locuită” cred că vine mai ales de la cei plecați din țară. Poate au dreptate pe undeva. Dar întreb din nou “ale cui păcate?” :-)

 =  Unde-i Resița?
mardale stefan
[23.Feb.06 22:03]
Textul e decent aproape de realitatea care ne inconjoara.Incearca sa ne dea sperante dar cu masura.Nu de mult au fost niste sondaje culturale cu rezultate foarte triste.Generatia intelectualilor interbelici a avut unul din obiective ridicarea nivelului cultural.In radioul si presa de atunci se implicau in acest sens multi intelectuali.Se intampla ceva comparabil acum.Asta -vara venind de la mare un compartiment ticsit de baieti si fete de liceu nu știau in ce parte a țarii e Resița.A fost un șoc pentru mine.Ne tot comparam ca niste cretini cu americanii care nu stiu unde-i Romania.

 =  O întrebare. Aproape retorică.
Nicolae Popa
[23.Feb.06 22:14]
La Chișinău poți urmări practic toate filmele americane, franceze, italiene ș-a.m.d. dublate de vocile actorilor în limbile rusă și ucraineană, urmărind pe ecran jocul actoricesc și nu literele... Cele două posturi de televiziune de la București (TVR și Pro TV) pe care le urmărim dau toate filmele străine în exclusivitate cu subtitre. Să-i spui unui rus sau unui ucrainean că ar putea urmări filmele străine altfel decât în ucraineană sau rusă, te-ar crede nebun. De câțiva ani TV Moldova 1, la Chișinău, pune pe post telenovele traduse în limba română de actori și multă lume aleargă acasă să le prindă după serviciu. Din informația pe care o dețin, nici o țară ex-sovietică nu-și neglijează limba națională într-un asemenea hal încât să-și permită să-i pună pe cetățenii săi să o citească pe ecran și nu să o audă. Se zice că înafară de Vietnam mai sunt doar câteva țări care își țin spectatorii cu ochii la subsolul ecranului. A, vechea poveste că, vezi bine, spectatorul trebuie să audă neapărat vocea vedetei cutare în original, e o chestie pentru snobi. Acestea țin plăcerile unor cinefilii învederați precum și a fanilor înrăiți, dintre care poți întâlni și Rusia și în Ucraina cu sutele de mii. Există de asemenea subtitrări pentru festivalurile de filme sau pur și simplu pentru curiozitatea impusă de unele studiouri. Dar cum să admiți așa ceva la scară națională? Cum e posibil să auzi limba română doar din tele-reportaje, dezbateri, din foarte rarele filme românești sau din și mai rarele spectacole transmise la televizor?
Să ne auzim numai de bine!
Departamentul MPSE

 =  eu va vorbesc de viitor
Veronica B
[23.Feb.06 23:42]
Mi-a placut in mod deosebit ceea ce ai spus in acest text, Radu.Iti impartasesc opinia pe care o ai despre Romania si sunt sigura, de fapt presimt ca Romania va renaste si ca ii este harazit un destin luminos, spiritual, genial...Cei care afirma ca ne meritam imaginea pe care din pacate o avem in lume nu stiu nimic -spre rusinea lor - despre adevarata istorie a romanilor complet diferita de ceea ce ni se baga pe gat la scoala in mod oficial si nu fac decat sa hraneasca planurile celor care manipuleaza si care ne intoxica imaginea in mod intentionat in mass-media mondiala.

 =  Ca de la noi si inspre voi
Andu Moldovean
[24.Feb.06 00:30]
Un articol scris asa, ca o bataie amicala pe spate "lasa mai baiete ca o sa fie bine, nu-ti bate capul, stiu eu ce vorbesc". Mi-ar fi placut mai multe argumente, subiectul cred eu, ar fi avut nevoie de o abordare mai profunda. Asa, suna ca un sfat de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria de tipul voi sunteti cam ignoranti dar ne votati si asta e ok, o sa fie bine la anul si la multi ani cand o sa va prindeti voi despre ce site sau forum este vorba.
Bobadil.

 =  Romania vazuta de afara
dumitru cioaca-genuneanu
[24.Feb.06 07:51]
Acum douazeci si ceva de ani cand eram in lagarul de refugiati de la Treiskirchen mi s-a confirmat inca odata ideea pe care o aveam ca romanii sunt oameni foarte inteligenti. Ei nu evita riscurile atunci cand rasplata merita. Erau in lagar polonezi care aveau monopolul carciumilor, erau unguri si cehi care avand mai multe fete disponibile deschisesera niste bordeluri dar de marfa la comanda si la jumatea pretului celei vandute in magazine numai romanii putea sa faca rost. Meseria pentru care optasera compatriotii mei cerea mai multa inteligenta decat cele alese de vecinii nostri. Am intalnit printre practicantii acestei meserii si artisti marunti care cadeau in labele politiei (i-am cunoscut bine fiindca la timpul respectiv vorbind germana bine eram folosit ca translator neplatit cand se intamplau astfel de accidente) si artisti mari de la care imi procuram si eu cele necesare dar care vor ramane de-a pururea anonimi fiindca nu au fosti prinsi niciodata.
Celor care imi spuneau ca romanii fura le rspundeam ca romanii nu fura ci fac redistribuirea bogatiei arta pe care o invatasera de-a lungul istoriei de la cei care venisera sa-i "civilizeze" Si turci si austrieci si rusi, musafirii nostri neinvitati, dupa redistribuirea bogatiei venisera.
Eu nu-mi fac probleme despre viitorul poporului roman care a trecut prin perioade mai grele si mai lungi decat cea a comunismului. Patruzeci de ani la scara istoriei e nimic.
Patruzeci de ani a insemnat insa totul pentru cele trei generatii pierdute de raomani.Din pacate si generatia care este acum trecuta de cinzeci de ani trebuie adaugata la cele trei pierdute ca sa se faca patru, ca de, un numar par suna parca mai frumos. Insa despre viitorul Poporului Roman nu-mi fac nici un fel de probleme si iata de ce.
Prima poezie in Limba Romana era publicata de Ienachita Vacarescu pe la 1800 si suna cam asa:
"Amarata turturea
Cand ramane singurea
Nu mananca si nu bea..."
In 1889 murea Eminescu acre scrisese Luceafarul. In decurs de mai putin de un secol decalajul cultural al romanilor fata de vest fusese spulberat.
Numai uitandu-ma la numarul intelectualilor de pe acest site imi dau seama ca Poporul Roman geme de talente. Procesul de recuperare se afla in plina desfasurare. Cei care traiesc in Romania zi de zi poate nu-si dau seama de acest lucru cum isi dau seama cei care o viziteaza odata pe an. Am avut onoarea acum zece ani sa fiu trimis de o companie americana sa ajut la fondarea unei sucursale a ei in Romania. Sucursala exista si se dezvolta. Compania la care lucram era mica si nici acum nici ea nici sucursala ei din Romania nu sunt mari dar ambele exista si le merge bine.
Intre timp companii mari ca Microsoftul, Siemens, Oracle, Nortel si altele si-au dat seama de valoarea materiei cenusii romanesti si si-au deschis acolo filiale. Cetatenii romani care lucreaza la aceste companii vor avea mai multi bani disponibili pentru a-si satisface gusturile artistice si astfel si cultura romana va profita de noua intorsatura a lucrurilor.


 =  Rolul de indrumator al intelectualului
Dan Norea
[24.Feb.06 08:40]
Din pacate, anii comunismului au distrus ceva foarte important: mentalitatea intelectualilor de indrumator. In copilaria mea, daca aruncam o hartie pe strada se gasea totdeauna un barbat cu parul alb si ochelari care ma certa si ma obliga sa o pun la cos. Profesorii se simteau responsabili pentru educatia elevilor in general, nu numai la materia pe care o predau. Meditatiile erau rare si niciodata nu erau acceptati elevii de la clasa proprie. Astazi multi lasa copilul corijent daca nu se mediteaza. Si educatia de la varsta scolara isi pune amprenta.

Pe de alta parte fiecare dintre noi poate avea o contributie la renasterea spirituala si nu numai. Daca e util sau inutil nu avem cum sti, nu exista un moment in care sa tragi linie si sa faci bilantul. Important e sa te poti uita linistit in oglinda.

 =  Ignoranta si resemnare
Stanica Ilie Viorel
[24.Feb.06 09:22]
As spune ca Romania este tot ceea ce alegem sa fie, fara a rataci pasi prin fundaturi, cariere ori maracinis. Romania este apa limpede din Retezat, este biserica de lemn din Moldovoa, este pelicanul din Dela...este binetea pe care ti-o da omul de rand si gluma batranului din birt.
Romania este pofta de cenaclu si curiozitatea cipilului, este culoarea pusa pe panza si versul asezat pe hartie...este castelul de piatra ce ne ameteste cu istoria sa, este viitorul pe care vrem sa-l cladim.

Ceea ce ni se intampla a fi rau vine doar de la oameni, de la macelarul ce-si spune medic, de la calaul ce-si spune judecator, de la dementul ce-si spune preot, de la perversul ce-si spune dascal...Acestia sunt copii rataciti ai Romaniei...si ca orice parinte care a dat gres cu odrasla sa si Romaniei nu-i ramane decat credinta si ruga catre Dumnezeu spre mai bine.

Ceea ce ne poate aduce pieirea? -Ignoranta si resemnarea.

Cu drag, Tego.

 =  Nicolae Popa
Radu Herinean
[24.Feb.06 10:05]
Nicolae, eu nu am privit niciodata lucrurile asa cum le privesti tu cand vine vorba de subtitrari/dublaje.
Am citit argumentele tale si iata niste argumente cat se poate de obiective PENTRU subtitrari (dublaj scris, si nu voce peste):
- poti auzi vocile actorilor straini, care in 99.99999 la suta din cazuri sunt de 99.999 de ori mai expresive decat ale celor care fac dublajele. in plus, chiar vrei sa il vezi pe Alain Delon cu vocea unui roman ??? EU NU!
- voluntar sau involuntar, asociezi ceea ce auzi cu ceea ce scrie pe ecran in romana. din experienta proprie, 90% din rusofoni (educati) vorbesc engleza PROST sau FOARTE PROST chiar si in mediul de afaceri, in timp ce in romania 99% din populatia educata intelege engleza si probabil peste 50% o vorbesc decent.
- esti obligat din copilarie sa inveti sa citesti, repede, cursiv si sa interpretezi ceea ce citesti, nu sa citesti mecanic, asa cum se face de cele mai multe ori in scoli. rezultatul: dezvoltare intelectuala.

eu am invatat engleza datorita (din cauza) televizorului si calculatorului. Scoala? Pe ULTIMUL loc in privinta meritelor de invatare al unei limbi straine.

ma cunosti si stii ca sunt pe aceeasi lungime de unda in privinta promovarii limbii, poate chiar un pic mai extremist ca tine, insa in privinta asta sunt total IMPOTRIVA unei asemenea practici.

am mai remarcat ceva intr-un alt comentariu care mi-a adus aminte de o vorba celebra: nu te intreba ce poate sa faca tara pentru tine, ci ce poti sa faci tu pentru tara.
am remarcat de mult ca la noi e invers, fiindca asa e romanul: ROMÂN! asta e singura problema.

 =  sunt de acord cu Radu
silvia caloianu
[24.Feb.06 10:38]
sunt de acord cu Radu Herinean si...nu supooooooort filmele (in general, materialele TV) dublate.

 =  Subtitrare sau dublare
Dan Norea
[24.Feb.06 11:01]
Între subtitrare și dublare, sunt ferm pentru subtitrare. Dar nu de asta am intervenit, argumentele le-a adus deja Radu. De mulți ani am auzit teoria, pe vremea aceea susținută cu statistici, că dublarea filmelor este o caracteristică a țărilor mai puțin civilizate, unde majoritatea populației este analfabetă. Astăzi or mai fi valabile statisticile ?

 =  Fără dubare
Camelia Tripon
[24.Feb.06 18:09]
Și eu votez pentru titrare scrisă, alăturii de copiii-redactori de la Pupăza din tei și pentru toți copiii vitregiți de a "prinde" de mici engleza, ca o mamă înțelegătoare. Dublarea este pentru cei care nu știu să citească(la noi se spune că alfabetizarea este de 97%. În Basarabia, unde Angela se scrie Anjela, poate că folosirea limbii literare ar reduce accentul rusesc...

 =  pe acelasi subiect, altul.
Radu Herinean
[24.Feb.06 11:22]
nu Dan, din cate stiu eu in Germania de exemplu toate filmele sunt dublate, iar Germania este o tara civilizata. Poate prea civilizata, cu simptome cronice de plictiseala, dar asta e alta poveste.

 =  pesemne vreti sa invatati limba germana maghiara,portugheza...puneti mana pe cu
Catalin Gaian -Konig
[24.Feb.06 12:03]
germanii sunt oameni carora le place sa se auda, sa-si auda "ghiersul" uber alles... Nemtii, ti-o spune un sas, sunt niste misogini fara sansa de a fi recuperati.Fara sa pierd insa ideea subtitrarea este semnul, fara tagada, al trecerii unui popor de la analfabet la scolit...

 =  (rmare )de limbi straine,
Catalin Gaian -Konig
[24.Feb.06 12:07]
nu faceti asa cum fac foarte multi dintre conationali "dibuind "americaneasca" din filmele cu "Djon Uain"

 =  ***
Dan Dediu
[24.Feb.06 18:10]
In primul rand, astfel de discursuri patriotarde stereotipe si nostalgice "Romania mea, tara mea de glorie, odinioara erai, pe cand acum?!" nu pot decat sa ma amuze pana la febra musculara si sa ma plictiseasca la culme, pe mine, cel putin.
De ce?!Pentru ca nu vorbesc despre absolut nimic, nu trateaza absolut nimic nou, rolul lor, nu stiu care ar fi, ma rog, poate acela de victimizare si asumarea unei voci (din partea autorului!) cu ampla rezonanta, fara opinia proprie Radu Herjeu, doar niste clisee asimilate. Vocea cuiva. Vocea unora. Care par inteligenti si se poate sa aiba dreptate.(da!). Dupa cum stiti, sau nu stiti, exista asa ceva imperceptibil care pluteste intre noi, nici nu e nevoie sa fi spus sau stiut, ca un balon de sapunel care leviteaza(daca vreti sa fiu poetic!). Idei, prejudecati, care capata din ce in ce mai multa anvergura pe masura ce le dai mai multa importanta."Era mai bine inainte. Ce tineret obraznic. Unde se indreapta tara noastra, minunata altadata?!Ce Romanie barbara si lipsita de bun simt. Televiziunea, mass media devine ideologul lumii. Ea ne invata ca banii sunt importanti pentru ca doar ei ne pot aduce satisfacerea nevoilor de baza.(am o intrebare:cand spui, ea ne invata ca banii sunt importanti, esti constient ca involuntar te incluzi si pe tine, te arunci si pe tine in toata turma asta?!Inteleg, de fapt, tu generalizezi. Urmaresti sa surprinzi o latura generala, sa spunem asa. Dar, tot involuntar, devii asa chiar, nu stiu cum sa spun, comic si foarte amuzant, pentru ca vorbesti cu atata gravitate despre niste banalitati monumentale. De ce ar fi asa rau, me ruego, ca televiziunea sa ne invete, pe noi, O, Doamne, primate ininteligibile, gata sa ascultam de corifeii natiunii, dupa cum spui tu, ca banii sunt importanti pentru ca doar ei ne pot aduce satisfacerea nevoilor de baza?!Oare nu este adevarat, draga Radu?!Ei, bine, ai fi vrut tu sa spui altceva, si sa spunem ca am inteles asa, am dedus eu la nivel subliminal, dar ideea ar fi ca diminuezi capacitatea de judecata a N indivizi si amplifici importanta televiziunii, tot ce inseamna mass-media, etc etc. E o problematica falsa, dar noi avem placere pentru asa ceva. Si sa inchidem paranteza!). Si Radu ce face aici?!(revenind!). Trateaza el aceste, vai, incredibil de adevarate si importante probleme?!Nu. Doar le spune. Dupa care face interminabile piruete pe langa subiect. Si nu ajunge deloc sa-si spuna si el parerea, s-o auzim si pe-a lui.(ma rog, nu ca ar schimba ceva, dar poate ar reusi sa ma puna pe ganduri macar!). Si de ce aceasta victimizare la nivel national, draga Radu, si celor ce iti impartasesc viziunea?!Nu crezi tu ca italienii, luam un exemplu, americanii, luam alt exemplu, sunt mult mai barbari si mai ignoranti si mai cum vrei tu decat noi?!Si mai, iertati-ma, prosti chiar?!Dar, ai dreptate si tu, ce treaba ai cu ei?!Tu traiesti in Romania, si aici, acum, iti spui raspicat opiniunea despre ce te intereseaza. Numai ca faci acest rationament dihotomic, ori-ori. De parca nu ar exista nimic intre. Cand mereu exista. Doar daca te uiti excesiv la reclama de pe Antena 1 cu alb-negru ajungi sa crezi asa ceva. Adica:toate pleaca de la ignoranta noastra, lipsa de comunicare, barbarism, supunere pana la Doamne Iarta-ma in fata televiziunii, o proasta ierarhizare, si asa mai departe. Dar numai la noi exista asa ceva, Radu?!Uite ca si in alte tari exista si prospera micutii, traiesc bine merci. Trecem peste, insa. Alt lucru care ma amuza(sau acelasi, dar altfel spus?!):Sa vorbim despre Romania, tara noastra minunata. Ce inseamna Romania?!Sa-mi spuna si mie cineva mai filosof. Ce inseamna viata pentru tine?!Crezi ca eu o vad la fel ca tine?!Crezi ca tu o vezi la fel ca mine?!Un minim procent ar fi sa spunem, care au o viziune apropiata, similara, intr-un procent extraordinar de minim. Si totusi, nu exista astfel de similitudini edificatoare care sa duca la concluzia =Romania, tara noastra, viata mea, viata noastra. Romania, este o abstractiune, mai draga. Nu poate fi privit ca intreg. Si, prin urmare, nu merita niciun tip de analiza generala. Exista doar hipnotica atitudine adoptata in grup. Dar daca luam individual, acei cineva , acei oarecare cineva, nu au cum, nu au cum, sa aiba aceeasi viziune, poate doar la nivel epidermic, sa spunem. Dar, ma rog, nu stiu daca am reusit sa ma fac inteles, ar trebui s-o lungesc prea mult.
Un fel de concluzie:aceasta perspectiva limitata, restransa de care vorbesti tu nu isi are justificare. Nu "România aratã tristã și fatalmente resemnatã. Oamenii ei merg cu capetele în jos, au uitat ce înseamnã solidaritatea.", intregul mapamond, umanitatea, in genere. Opinia reductibila, victimizata, cum o prezinti tu, arunca intr-un hau-hau Romania si restul, restul intr-un borcan cu miere de albine, in care rar se prelinge cate o picatura de cacat.
Si TIzul:"Germania este o tara civilizata. Poate prea civilizata." Eu nu cred, dar eu poate nu am de unde sa stiu pentru ca nu am luat contact cu nemtii in niciun fel. El, poate ar fi luat. Dar ce sigur nu stiu, ce inseamna civilizata. Si rog sa mi se ofere informatii. Cand spui Germania este o tara civilizata, dupa ce criterii formulezi o astfel de opinie?!Civilizata pentru ca:==. Pentru ca sa stim si noi ce si cum. Ce ar trebui sa faca Romania sa fie o tara civilizata, sa spunem, dincolo de gropitele de pe stradute?!





In alta ordine de idei, ai o gramada de fraze ilogice si inepte. Doar cateva exemple:" cã neamul meu va reuși sã dea la o parte zgura și sã evolueze spre o națiune civilizatã, dar fãrã sã copieze simulacrul ei de la alții"=cum adica sa copieze simulacrul de la altii?!Ce inseamna simulacru?!.
="credința cã neamul meu nu înseamnã o mânã de parveniți, cã neamul meu își meritã locul în istorie și momentele de mare glorie, cu care puține popoare se pot lãuda,"=Da, stim. Ion Heliade Radulescu e peste Goethe. Eminescu e mai mare decat Leopardi. Ion Barbu decat Mallarme. Noi suntem o natie de poeti. Romanul s-a nascut poet. Si tot asa.

="Marile civilizații n-au fost date de numãrul banilor. Au fost date de numãrul oamenilor de valoare care au reușit sã imprime nației lor, la un anumit moment, un traiect ascendent. Acei oameni care au reușit sã scoatã la ivealã ce are mai bun un popor"=Da, si ai nostri unde sunt?!Care sunt?!Marile civilizatii sunt date de numarul banilor, ca sa te citez(!)sa te contrazic in acelasi timp. Exista oameni de valoare, apare si cresterea, "traiectul ascendent". La noi nu exista, nu apare. Nu au existat, nu au aparut. Simplissimo.



 =  Radu Herjeu
Nicolae Popa
[10.Dec.18 14:27]
Radu,
Păcat ar fi să se înțeleagă că nu ne-am înțelege. De bună seamă, suntem pe aceeași undă. Țin, totuși, să insist asupra unor detalii, felicitându-te de altfel că ai reușit să ne atragi în discuție. Vorbim aici de România și români în general, de toată pipulația țării care include absolut toate categoriile și păturile sociale. Clasa politică și intelectualitatea, oricât ar fi de bine intenținate și practic perfect integrate în civilizația modernă, nu reprezintă decât maximum 30 % din populație.
revelații estetice. Sigur că vocea lui Alain Delon e mult prea savuroasă decât cum s-ar căzni să-l dubleze, să zicem, Florin Persic. Dar, vorba bancului: la ce-i folosește într-un sat cu o populație de 3000 de oamini, dintre care cunosc franceza 5 %, engleza 10%, germana 3%, italiana 2% - asta în cel mai bun caz ? Restul trebuie să buchisească banda pe ecran și nu să urmărească jocul actorului, la fel de important ca și modulația vocii. Și uite că încet-încet ajungem și la procentul celor care abia dacă... Ehe, nu că să mai citească din viteza titrării. Ce facem cu semianalfabeții? Că de analfabeți nici nu mai vorbim. Pe seama cui îi lasă programele TV? Evitent pe seama manelelor! În acest context, captați sută la sută de toate nuanțele originalului, pretențioși la detalii, ar fi cazul să ne întrebăm cum de admitem ca cineva să traducă în română, un traducător oarecare, romanele lui Proust, să zicem, care în franceze sună, vai de bine, cu adevărat proustian... Motivația cealaltă, că filmele în original contribuie la cunoașterea limbilor străine, nu poate fi neglijată, dar să nu uităm că cei ce au acest interes pot trece oricând pe un canal de televiziune francez, italian, german și cu atât mai simplu poate urmări filme în engleză pe zeci de canale... Accesul populației României spre civilizație nu poate fi realizat altfel decât, în primul rând, prin intermediul limbii române. Mai mult decât atât, există la urma urmelor în fiecare țară un drept al consumatorului. Există și Organizații internaționale care luptă pentru drepturile consumatorului și care, cel puțin la Chișinău, îmi apără dreptul meu de a urmări la televizorul din casa mea, pe un post la care sunt abonat, un film în limba mea. Pe alte posturi, alți consumatori caută altceva și e dreptul lor să caute altceva. Problema e simplă: ce vină are badia Ion din Bubuieci că nu cunoaște engleza și nici nu se poate lăuda că ar fi un bun cititor? De ce să nu-i spună și lui cineva de pe ecran ce zice frumosul cela musculos de pe ecran când se întîlnește cu ditamai mafiozul? Ce pun ei la cale? Pe scurt, îndrăznesc să susțin că, datorită unei doze deloc neglijabile de snobism, în România o simplă problemă de comunicare și acces la informație a căpătat nuanțe mai curând estetice, ceva ce mulțumește orgoliul celor fudui. Iar suburbiile orașelor și marea majoritate a țăranilor din satele românești care încă nu au plecat prin străini continuă să-i ia în seamă pe cei care vin să le vorbeasă pe înțelesul lor – maneliștii, Vacanța Mare ș.a. și foarte superficial, ca după o conversație cu muții, filmele americane, franceze, italiene subtitrate. Sau crede cineva că într-o bună zi toți cetățenii vor cunoaște cele șase limbi de comunicare? NU! Și dacă nu, atunci...

Cu imbratisari!

 =  interes
Radu Herjeu
[24.Feb.06 17:11]
M-a surprins si m-a bucurat interesul suscitat de randurile mele. Nu sunt decat o forma de revolta, de protest, poate... dar, desigur, au si o doza de incredere ca lucrurile se pot schimba. Va multumesc tuturor pentru implicare.

Nicolae - eu, unul, sunt impotriva dublarii filmelor. Motive sunt multe si n-as vrea sa le dezvolt aici, pentru ca n-au legatura cu textul scris de mine.
Nu mi-ai spus daca a ajuns cartea de teatru la tine.

 =  Radu,
Nicolae Popa
[24.Feb.06 20:08]
Radu,
Acum parcă mă simt mai ușurat. N-am făcut decât să-mi împărtășesc niște gânduri care se tot țineau de mine. Firește, nu insist... Mai vedem noi ce facem, când ne vom întâlnim împreună în UE!

PS. Dacă am înțeles bine, mi-ai trimis o carte. Încă nu a ajuns. Deși... Dacă ai trimis-o pe adresa care ți-am dat-o, acolo, din fericire, cărțile nu prea stau multă vreme în plic... Cu atât mai mult cu cât specialistul case în dramaturgie e altcineva și o fi crezut că... În fine, vor revinei cu o precizare!




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !