Comentariile membrilor:

 =  haiku si nu prea...
eugen pohontu
[16.Jun.08 08:22]
Cu tot respectul, eu nu cred ca textele postate sunt haiku, in sensul traditional.
Dupa cum bine stiti, in stilul haiku se evita sintagmele, comparatiile, metaforele si la rigoare, textele 2 si 3 nu respecta canonul 5-7-5 (pe care inteleg ca vreti sa-l respectati)
Poezia a doua, chiar este in afara oricarui comentariu privitor la spiritul haiku.
Ne-ati rasfatat cu texte mult mai bune...
Cu stima

 =  Domnule Pohontu
Dan Norea
[16.Jun.08 16:57]
În general, accept criticile, chiar atunci când nu-mi plac (adică mai mereu :)) ), pentru că sunt conștient că e o șansă -mică- de a deveni mai bun. Dar acum sunt de-a dreptul confuz.

Încep cu lucrul cel mai simplu. Am numărat silabele de mi s-au tocit buricele degetelor. De fiecare dată mi-au ieșit 5-7-5.

Poemul al doilea nu e valoros, aveți dreptate, dar nu știu prin ce păcătuiește atât de tare față de spiritul haiku încât să fie eliminat.

Cu metaforele aveți ceva dreptate. În poemul al treilea "ma întrec cu primăvara" este o metaforă. Nu și în celelalte. Ca să fac o paralelă, în haiku poți folosi sintagma "castel de nisip" dacă e vorba de o construcție pe plajă. Cam așa mă plimb eu în primul text prin Carul Mare. La propriu, adică trec printre imaginile stelelor din apă. E un paradox -admis, chiar recomandabil- dar nu o metaforă. Ba chiar, aș putea spune, sunt destul de mândru de primul poem, am câștigat cu el premiul I la concursul săptămânal RomanianHaiku. Ca un comentariu, poemul al doilea a primit și el niscaiva puncte.
E adevărat, am primit o altă observație - iubita n-are ce căuta într-un haiku. Asta se poate remedia ceva mai ușor, plimbându-mă singur printre stele. Cu un bărbat nu mi-ar plăcea, iar nevasta cred că e contraindicată, se pare că haijinii celebri erau burlaci. Ca și la homosexuali, înmulțirea lor e un mister.

Totuși, recunosc, intervenția dvs are un aspect benefic - după acel premiu mi-o cam luasem în cap. E momentul să-l plec cu umilință (și aici nu glumesc) și să-mi dau seama că nu poți scrie pe gustul tuturor.


 =  Norică, haiku-ul mă-sii!
Norică, sper să nu te superi pe mine. Și dacă te superi, îți tăiem barba:))
Oricâte reguli ar respecta aceste poeme, oricât de mândru ai fi (bravo ție!), ca o necunoscătoare în ale teoriei haiku ce sunt, pot spune totuși că acestea nu sunt haiku-uri. Păcatul meu să fie dacă greșesc! Nu au ceea ce Codrin numea paradox (ca să te convingi pe tine dacă au valoare sau nu, ai putea să i le trimiți, cu rugămintea de... așa și pe dincolo). În primul rând, dincolo de toate teoriile din lumne, un haiku trebuie să transmită emoție. M-oi fi nesimțit eu între timp, dar zău că nu m-au emoționat în vreun fel. Tot eu am fost răutăcioasa care ți-a spus să scoți iubita din barca aia, asta nu înseamnă că-i musai s-o înlocuiești cu cineva. Dar pur și simplu nu merge. Dă-mi voie să cred că cei care te-au votat (să mă ierte) ori sunt novici (ca și noi, de altfel), ori n-au avut variantă mai bună. De exemplu cum îți sună cuvântul ”gaură ” în haiku. Exact ca o gaură. Ce-i aia gazon cu găuri? (Știu, terenul de golf, dar...) Și-acuma poți să dai. Am zis:
:)
Cu aceeași admirație,
Florinel
PS Vrei o consolare? Tu ești foarte bun la senryu !

 =  Florinel, mă predau !
Dan Norea
[16.Jun.08 19:28]
Evident, ție mă predau cu mai multă plăcere !

Gata, am înțeles, nu e emoție, nu e haiku ! Nu-mi rămâne decât să le declar senryu, acolo nu mă critică nimeni, nu că aș fi bun, dar nu prea sunt cititori.

Da' un pic tot cârcotesc: ce-aveți, fraților, cu "gaura" ? Să știți că un jucător de golf, când vorbește de gaura a doua, nu se gândește la prostii, ca voi !
:))
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !