Comentariile membrilor:

 =  .
Leonard Ancuta
[31.Dec.08 04:06]
nu-mi place. e prea la fix, asa cu an nou, aurolac, betivi cocalari cu M3, si mantuirea finala extrem de previzibila. ai talent la scris, la conturat personaje si tablouri, dar povestea nu se ridica la o anume valoare.

 =  Ave, Otherkinule :)
Victor Potra
[31.Dec.08 04:42]
Pare rău că nu place la tine :)
Uneori suspansul nu e principala mea miză - presupun că asta te-a deranjat în primul rând. Este o poveste de iarnă, foarte posibilă ca adevăr. Un memento pentru noul an. Poate că mâine seară se va întâmpla ceva asemănător. E important pentru mine că trăim într-o lume în care aceste lucruri nu sunt doar posibile, ci și plauzibile. Și dacă tot ne facem bilanțul la sfârșit și început de an...
Acesta este gândul meu la trecerea dintre ani.
Să trăiești, și un an bun :)
Victor.

 =  părere
Anghel Pop
[31.Dec.08 08:06]
Zici că e "Fetița cu chibrituri", adaptare modernă. Leo are dreptate. Păstrând personajele, ai putea încerca alt final, mai puțin previzibil.

 =  în aceeași notă
Vasile Munteanu
[31.Dec.08 08:28]
personal, găsesc melanjul puțin mai complex, de tipul: Johnny Boambă (Th. Constantin) & Tokio Drift sau Viața începe la Milogu (IM Ștefan) & Fast and Furios.

altminteri, bine scris, o lectură plăcută, dar fără DVD-dende literare.La Multă Viteză anul viitor.

 =  adevar si iluzie
Eugenia Reiter
[31.Dec.08 08:47]
mie-mi place maniera asta narativa, pentru mine socant de diferita de victor potra celpecareilcitesc.
toata mizeria existentiala e invaluita in vraja iluziei, stimulent al imaginatiei.
momentul final, al mortii, indica o cumpana, ca si cum i-ar fi fost interzise zorile.
mi-a placut, am zis?

 =  poveste de iarnă cu zăpezi negre, ceruri gri și final alb
Dana Banu
[31.Dec.08 09:28]
nu știu în ce măsură ai dorit să pui accentul pe story aici, ideea nu e una neapărat foarte originală dar cred că textul e bine scris și e de apreciat talentul tău narativ

ești un portretist exersat, nu e plăcută la vedere această lume pe care ne-o arunci în față aici dar, vrem nu vrem, asta-i lumea în care trăim iar tu ai desenat cu mână sigură fauna care o populează, o lume aparent subterană, aproape înfricoșătoare vederii, pe care de cele mai multe ori evităm să o privim cu atenție

o poveste de iarnă cu zăpezi negre, ceruri gri și final alb

ave Potra, dana banu te salută

 =  poveste de anul nou
Doru Emanuel Iconar
[31.Dec.08 10:18]
Îmi place tocmai pentru că este o poveste plauzibilă, chiar dacă nu originală. De fapt, ce se întâmplă zi de zi în jurul nostru nu este original. Faptele s-au petrecut, se petrec, vor mai fi. Doar că nu ne place să ne fie puse dinainte. Și mai cred că pentru personajul tău, pentru Gâză, finalul era cel mai uman cu putință.
O față nouă a ta. Un text cu atmosfera e bine conturată, fantastică pe alocuri, o poveste asupra căreia ar fi bine să medităm, nu doar pentru valoarea literară ci și pentru mesajul adus.

Fie ca noul an să-ți aducă mai multă lumină.
La multi ani!

Doru Emanuel


 =  Mhm
Călin Sămărghițan
[31.Dec.08 12:11]
Mi-a plăcut. Proza îți merge de minune, și ai deja un stil aparte care te îndeamnă să citești. Ritm, dozaj, algoritm de evoluție a subiectului, toate bine mânuite. S-a reproșat că finalul e previzibil. Eu nu prea înțeleg de ce ”amatorismul” ăsta pentru senzații tari și imprevizibile. Pentru mine nu dovedește gust literar, ci altceva. Cert este că din momentul în care finalul a devenit previzibil, m-am grăbit cu nerăbdare să văd cum se realizează el la nivel literar. Mă așteptam, e drept, la ceva brusc, sobru și violent, un cut-out și atât, fără explicații și amănunte, dar ai ales altceva. Ai mai pus pământ, ceva lipicios, ai mai pus culori și poveste. Te-ai despărțit greu de el. L-ai îndrăgit. La nivel literar rămâi imprevizibil. Știrile surpriză ți-s pe alt canal și bine faci.

 =  e adevarat si totusi multa imaginatie...
Liviu-Ioan Muresan
[31.Dec.08 13:18]
Un text complex, placut citirii. Nu m-am incumetat la inceput sa-l citesc, parea lung, dar l-am citit fara oprire. Si asta e bine. Nu e sufocant, doar bine elaborat. Atinge un stil de viata ce chiar trece pe linga noi. Si pe care o observam cu coada ochiului.
La multi ani!
LIM.

 =  mesaj de Anul Nou
Victor Potra
[31.Dec.08 15:47]
Anghel, sincer să fiu aseară nu aveam nici un gând să scriu ceva. Dar mi-a venit brusc în cap exact această întrebare: cum ar arăta azi fetița cu chibrituri? Mai e de găsit pe undeva? Ai o intuiție remarcabilă. Din punctul meu de vedere este (și) o versiune modernă a acestei povestiri. Cu tristețea de rigoare. Cum îi spuneam și lui Leo. Suspansul epic nu a fost o miză aici. La mulți ani :)

Vasile Munteanu, uneori mai scriu și pentru sufletul meu, nu doar pentru "DVD-dende literare" :) Oricât de interesat aș fi de acestea, ca să nu fiu ipocrit :)) Mulțumesc pentru aprecierile asupra complexității construcției.

Eugenia Reiter, uitându-mă cu atenție la mica lume care colcăie sub fațada unei existențe normale, am văzut că fiecare, indiferent de mizeria contextuală, își creează o zonă de lumină, uneori și de inocență. E poate ceea ce ne face pe toți oameni. Acesta este un alt gând al textului de față. Plăcut să-ți fie anul ce vine.

Dana Banu, aceasta e o poveste de stare, în ciuda aparenței date de tehnica dinamică. Cum bine ai remarcat, nu story-ul a fost în prim plan. La un moment dat mă gândeam la alt final, cum sugerase Anghel, dar am renunțat. E doar un alt portret al unei lumi gri, cu fapte negre și, sper eu, cu finalitate albă :) Dacă e convingător, e de ajuns, nu trebuie să fie nemaivăzut... :) Ave și ție.

Doru, mulțumesc pentru aplecarea spre stare și mesaj. Eu sunt foarte sensibil la rău, fără a fi un apologet al binelui cu B mare. Și mai cred că drumul spre iad e pavat cu indiferență. Deci a spune încă o dată povestea lumii pe care o ignorăm, nu poate fi pentru mine un demers inutil, chiar dacă textul nu este perceput ca fiind original. Mulțumesc pentru sensibilitate :)

Călin, e comentariul care îmi merge cel mai bine la suflet. Pură subiectivitate, desigur... :) Pe măsură ce scriam, vedeam că pierd "imprevizibilul". Dar ai dreptate, Gâză mi-a devenit drag pe măsură ce l-am povestit, și atunci am zis, "ce naiba, lasă Potra, o să mai scoți tu bombe, acu' vezi să-și spună bine povestea Gâză". Și e destul de simplă: avem cu toții un loc pe lume, și nu uitați să priviți pe unde călcați, nu se știe ce striviți... Mulțumesc Călin.

Liviu, mă bucur că ai putut să-l citești cum l-am scris: dintr-o suflare. Cum am spus mai devreme, vreau să aduc în fața privirii drepte ceea ce vedem doar cu coada ochiului. Un an bun și ție.


Dragilor, acesta este mesajul meu de Anul Nou, nici el original:
Trebuie să facem binele din rău, pentru că nu avem altceva din ce să îl facem.
Gândurile bune la-nceput de an sunt minunate, dar să nu uităm că lumină putem aduce doar noi, fiecare câte un pic. Fie ca propriul vostru spirit să vă fie călăuză și de acum înainte.
Un An Altfel, vă doresc!
Victor Potra


 =  compătimire rece.
emilia gunea
[02.Jan.09 08:05]
Tu scrii bine. Din punct de vedere a construcției textul este o poveste cu cap si coada bine structurat, cu o concluzie, a ta, despre viața.
Ce nu imi place este concluzia ta despre viața care chiar dacă nu o consider greșită nu este mobilizatoare. Dece aș citi un text care mi-ar lasa un gust amar? Mai ales că nu este din lumea mea...
Imi plac poveștile din care să primesc energie, dorința de viață, sugestii de viață.
Am citit-o pentrucă citesc ce scrii, dar am cam frunzărit textul, este dintr-o lume pentru care nu ai soluții ci doar o compatimire rece.
Dar una peste alta, merge!

 =  un text mare
Dolcu Emilia
[02.Jan.09 17:37]
Un text lucrat, dar care nu lasa sa se vada lucratura ; iluzia de realitate e perfecta.
Modul cum sunt conduse cele doua naratiuni inaintea socului final e magistral.
La fel, modul in care cele doua porecle (gâză si mântuitu’) devin partase ale unui destin.

Naratiunea dominanta, in stil indirect liber, care da acces la realiatea vazuta prin ochii personajului, nu numai ca permite cititorului sa integreze o lume care-i este mai putin familiara, dar confera textului fluiditate.

 =  corectura
Dolcu Emilia
[02.Jan.09 19:38]
Modul cum sunt conduse cele doua naratiuni spre "socul" final e magistral.

 =  concluzie despre viață...
Victor Potra
[03.Jan.09 02:37]
Emilia, singura mea concluzie despre viață este ceea ce am spus înt-un com, mai sus, "Trebuie să facem binele din rău, pentru că nu avem altceva din ce să îl facem."
Și poate corolarul: pentru aceasta trebuie să privim și să vedem răul.
Îmi pare rău, nu sunt vreun Mesia, astfel încât mesajul meu să fie mobilizator în mod generic.
Și singura sugestie de viață, sper că puternică, a textului poate fi: să trăim cu ochii deschiși.
Mulțumesc pentru suport și sinceritate.
Victor

 =  Dna Emilia Dolcu
Victor Potra
[03.Jan.09 02:44]
Doamnă Dolcu, mulțumesc pentru aprecieri. Un compliment din partea unui profesionist este un plus care mă stimulează. După ce voi stăpâni mulțumitor stilul de mai sus, voi încerca să dezvolt mai mult și psihologia personajelor. Mă bucură că găsiți reușit paralelismul narațiunilor, e una dintre tehnicile pe care încerc să le perfecționez.
Mulțumesc din nou,
Victor

 =  Întrebare
Victor Potra
[10.Jul.09 19:25]
De ce are acest text doar 30 de afișări? Avea mult mai multe.
Nu că ar fi foarte important, dar chiar sunt curios... :)

Dacă aveți timp să răspundeți mulțumesc, dacă nu e oricum ok... :)

Victor

 =  *
George Pașa
[10.Jul.09 19:46]
Nu este genul de proză pe care o citesc de obicei, dar pot spune că avem aici un text bine construit, atât în ceea ce privește personajul principal, cât și subiectul. Narațiunea este fluentă, credibilă și creditabilă, dialogurile sunt vii, registrul stilistic este adecvat fabulei (subiectului). Sigur, poți scrie și mai bine, după câte știu.

P.s. În legătură cu întrebarea ta, cred că îți pot răspunde și eu. Acum vreo lună (aproximativ) au fost probleme tehnice, s-au pierdut unele texte, iar, dacă au fost recuperate, nu s-a mai putut reface și contorizarea. Și eu am un text recomandat care are ecum vreo sută și ceva de afișări, de la aproape 3000. Citește în pagina Eugeniei Reiter anunțul respectiv (e în pagina de autor).
Salut!

 =  George Pașa
Victor Potra
[10.Jul.09 19:54]
Multumesc pentru lămuriri. E text de "tinerețe", deh, voi încerca să scriu și mai bine... :)

Merci,
Victor

 =  revin
Leonard Ancuta
[03.Nov.10 13:16]
initial ti-am spus ca nu-mi place, si cred ca aveam dreptate intr-un fel. la nivel de tecst singular, pare cautat. in momentul in care e doar un inceput se schimba perspectiva. aci gaza prinde forma, insa ca sa-l definitivezi trebuie sa ii stii povestea sau s-o creezi in intregime. nu prea are nicio legatura tecstu asta cu celalalt, decat ca e gaza acolo. trebuie mare atentie la lianti, si ai grija, in tecstu asta ai f multe personaje, cu siguranta nu le poti urmari pe toate nici nu face sens ca o sa devina greoi la citit. dar cand le dai un nume capata o oarecare autenticitate, insa e bine sa fii moderat. acum nu pot sa vad in ce fel continua, oricum stilul tau de scris se pare ca s-a inchegat, e tonic, insa atentie la constructie. uneori, de dragul povestii mai faci compromisuri fara sa aluneci in episoade care nu prea duc nicaieri, adica aia cu M3-ul, care la un moment dat cineva ii spune cinciar (sic!).
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !