Comentariile membrilor:

 =  pai
felix nicolau
[06.Sep.06 13:36]
clar, ai condei de prozator masiv

 =  intrebare
serban georgescu
[12.Sep.06 13:15]
Paul, tu spui:

"...doar în jumătate din mine există sfințenie, în jumătatea în care îl percep pe Dumnezeu prin receptorii proprii, intuitivi, sensibili la revelațiile interioare"

intrebarea mea este: exista si alt mod de a-l percepe pe Dumnezeu decat, cum spui tu, prin receptorii proprii, intuitivi, sensibili la revelatiile interioare?

sugerezi ca exista si alt mod de a ajunge la divinitate decat pe aceste cai?


 =  Șerban
Paul Bogdan
[12.Sep.06 14:30]
Desigur că există și alte căi de PERCEPERE (înțelegere) a lui Dumnezeu. Revelațiile exterioare care țin mai mult de raționament(spirit), decât de suflet.
Nu am spus "a ajunge" într-o eventuală comuniune. A percepe divinitatea în sinele propriu este una, a te desăvârși este alta.

 =  P.L.S.
chelaru adrian
[12.Sep.06 18:07]
Comentariul meu ar fi de fapt o rugaminte. Intra pe mine si citeste ceva din ce am scris. Imi doresc foarte mult o opinie anonima. Mai ales cu privire la proza. Poate ca este intr-adevar exagerat sa incerc s-o obtin asa, insa mi se pare cel mai facil; iar eu niciodata nu am fost tocmai extrem de selectiv in privinta metodelor. Cat despre textul tau, (pentru ca daca tot am venit cu o rugaminte, e civilizat sa si ofer ceva la schimb), mi se pare un pic sterp. Cam ceva in genul cartii lui Zeller: Fascinatia Raului; cu un subiect important, insa tratat oarecum distant. Eu cred ca scriitorii ar trebui sa fie ceva mai egoisti, si sa se refere in operele lor ceva mai mult la ei, decat la societate si lume. Pentru ca in firea lor, se va reflecta involuntar si lumea. Ma rog, asta ar putea naste o polemica, pe care nu sunt sigur ca as putea-o castiga. Insa eu asa cred.

 =  una alta
serban georgescu
[12.Sep.06 18:10]
Nu mi-e clar ce intelegi prin "revelatii exterioare".

De altfel ce ma deranjeaza la formularea ta este ca sfintenia, deci partea divina, ar locui in individ doar intr-o jumatate, cumva intr-o parte. Mi-a dat senzatia de dezechilibru treaba asta. Eu cred ca fiecare individ este inzestrat cu un nucleu divin. Mai bine zis fiecare fiinta este alcatuita in jurul unui nucleu divin fix. In functie de individ, de vointa lui proprie (caci i-a fost data si o vointa proprie acestei jivine) acest nucleu este invelit in straturi mai mult sau mai putin groase de deseuri omenesti (prejudecati, dorinte, dogme, idiotenii etc). Acest nucleu este uneori complet sufocat de aceste dejectii, alteori foarte aerisit, aproape pur.

Din acest punct de vedere cred ca "desavarsirea" de care vorbesti, curatirea de gunoaie, nu poate avea loc din exterior catre interior, ci doar din interior catre si mai in interior(!). Nu exista sine die o camera rea (rea si atat, impotriva careia nu se poate face nimic) si alta buna.

Dar, ma rog, poate ca tinta discutiei e mult prea departe...

Oricum, frumos ce ai scris...

Desi... actul cu acvariul a fost peste...

peste nu peshte :)

Jos Politica, sus Sufletul!

 =  Șerban
Paul Bogdan
[12.Sep.06 18:18]
Șerban, nu am de gând să justific teologic o frază simplă.
Nu contează ce crezi tu despre un nucleu interior și stratificările naturii umane. Ce este important este că eu, ca scriitor, creez o situație sau contruiesc o imagine, mă exprim, având la bază un bagaj de cunoștințe pe care îl folosesc involuntar.
Dacă am discuta cele presupuse de tine am pierde zile întregi rescriind teologia. În cea mai simplă carte de teologie se pot găsi informații despre revelația divină și felurile ei... naturală, cosmică... etc.

 =  vorbe
serban georgescu
[19.Sep.06 14:10]
Sigur ca nu conteaza ce cred eu, pentru ca eu, in general, nu cred nimic. In general, n-are importanta ce credem, ci ce simtim. Daca nu simtim nimic suntem morti, sau, si mai rau, nesimtiti.


Eu habar nu am de cartile de teologie, nici de alea simple, nici de alea mai complicate. Eu stiu doar de cartile unor oameni care au simtit ceva si care au scris ceea ce au simtit.

Iar daca un om cu inclinatie spre sfintenie scrie ca a simtit sfintenia numai intr-o jumatate a fiintei lui, eu devin brusc curios si pun intrebari.

De exemplu: ce se intampla in cealalta jumatate? Ce e acolo si cum se traieste acolo? Nu cumva acolo exista un alt "Dumnezeu"? Unul mai oficial, mai rigid, mai conventional, care de fapt nu face altceva decat sa-l deranjeze si sa-l chinuiasca pe Dumnezeul adevarat, cel revelat in jumatatea sfanta?

despre asta era vorba

restul sunt doar vorbe

 =  paul
serban georgescu
[19.Sep.06 15:41]
Paul inainte sa te enervezi (nu asta intentionez) te rog sa tii cont de faptul asta si anume ca azi dimineata deodata si pe neasteptate am vazut doua lebede. Tocmai aici, in orasul asta infernal.
Si anume in Cismigiu si mai precis, ai sa razi, taman pe Lacul Lebedelor (numele lacului l-am dedus dupa placuta care marca numele aleii de langa lac, adica "Aleea Lacul Lebedelor") Te rog mult sa verifici daca nu crezi.

Sunt inca sub impresia acestei intamplari, mai ales ca m-am obisnuit ca tot ce vad si citesc in orasul asta sa fie o iluzie sau o minciuna. Ei bine de data asta n-a fost asa. Pe lacul lebedelor din Bucuresti chiar exista doua lebede! Incredibil! Nu stiu ce sa mai cred. Vorba lui Adrian Firica "Doamne, n-ai si tu o idee fixa?" sau cam asa ceva citez din memorie.
Am uneori impresia ca in orasul asta, cu oamenii astia, cu gunoaiele si cu toate celelalte se poate totusi trai.
Incredibil, nu?
Oare am voie sa recitesc ce am scris?

Paul, avem voie sa traim asa cum simtim. Dumnezeu nu are nici o idee fixa. Noi ne straduim prea tare sa-l facem fix, pentru ca simturile noastre sunt betegite, drogate, anesteziate.
Ma auzi, asudatule?

 =  poftă mare!
Paul Bogdan
[19.Sep.06 16:16]
Șerban, lebedele ți-au luat ochii și nu ai văzut migdalele. La intrarea dinspre Mac, Cișmigiul este plini de migdali care-și scutură fructele sub picioarele "nevăzătorilor" care caută zburătoare. Unii admiră lebede considerându-le o minune și plătesc sute de mii de lei pentru migdalele de la magazinele șic.
Dumnezeu este incomensurabil, prezent și în lucurile mici. Unii nu Îl văd din cauza imensității cerului, cu toate că El conține cerul.

 =  pan-pan
serban georgescu
[21.Sep.06 12:04]
si, daca tot veni vorba (mai bine zis pleca) de ce nu mai esti Pan? ce e aia agon? de ce nu epi-gon?




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0