Comentariile membrilor:

 =  O să fii mare
Tamara Zub
[20.Oct.06 15:24]
Un poem cu atât de multe informații încât pare o nuvelă și cu imagini extrem de vii, răsucite lejer, cu tonalități diverse, ce pot fi transformate în cântec doar de o voce foarte înaltă. M-a intrigat acel "Când o să fiu mare o să mă fac criminală" pe care aș dori să-l văd descifrat în următoarele poeme ale tale. Pe curând!

 =  ?
Andu Moldovean
[20.Oct.06 16:32]
Ce-i aia "gozila"? E personajul ala de film "godzila"? Deja s-a romanizat cuvantul asta? Intreb pe bune, vreau sa stiu daca s-a romanizat sau e typo, ca eu pe tine deobicei te iau in serios :-)
Poemul e in plina verva, salut cu o plecaciune aceasta verva scriitoriceasca a Alinei, care nu numai ca imi da de citit, dar imi mai si place de mor.
Bobadil.

 =  P.S. (eventual off)
Andu Moldovean
[20.Oct.06 16:34]
Pentru Tamara... nu ma mira ca te-a surprins acea "vreau sa ma fac criminala", pentruca este absolut geniala, parerea mea. Daca vrei, cred ca as putea incerca eu vreo doua-trei explicatii pentru audienta de pe poezie.ro dar ma tem ca am dat recent ce era mai bun din mine re. critica la textele Alinei Livia Lazar si probabil as da-o, oarecum, in bara...
Bobadil.

 =  aș zice
ioan peia
[20.Oct.06 17:01]
"cu mâinile pline de sânge viitor", aș zice că e cam forțat.
în rest, te cam nuvelești. dar e bine.
mai ales că ești pe cale să devii criminală!...

 =  aș zice
ioan peia
[20.Oct.06 17:03]
"cu mâinile pline de sânge viitor", aș zice că e cam forțat.
în rest, te cam nuvelești. dar e bine.
mai ales că ești pe cale să devii criminală!...

 =  tatal ca o paine si sangele viitor
nica mădălina
[20.Oct.06 19:55]
tocmai sangele cesta viitor m-a cucerit pe mine, datorita deschiderii, echivocului, cuprinderii, drumurilor pe care le propune. ca sa nu mai zic de contrastul pe care il introduce raportat la tonalitatea ansamblului.
partea a treia am simtit-o mai aproape de posibilitatea mea de a reprezenta durerea, de a o raporta la trecut si la un eventual vaz neostentativ luminat, zis de unii tratament.

 =  de bine, cred, sper
Andrei Horia Gheorghiu
[20.Oct.06 22:39]
sunt pasager sau întâmplător sau coincident aici (de fapt, nu cred în coincidențe dar, din comoditate, numesc astfel orice șir firav de detalii șubrede legate parcă pe un fir care, deși drept, nu pare a avea logică sau direcție). important este că sunt aici și simt nevoia să-ți spun...

după prima steluță poema ta devine teribil de lăbărțată. sau, mai degrabă, lipită.
prima parte este ceea ce numesc poezie și nu-i doar reușită, inpirată sau legată, ci mai ales bogată în imagini, în substrat. spune mai mult decât spune. e un miez ce nu-și încape-n coajă. parc-ai scris-o trezită din somn, cu un vis străin proaspăt în minte și cu lumina stinsă, de teamă să nu alungi sentimentul de care te-a umplut.
restul e adăugat ulterior, dimineață, după cafeaua la care ai recitit mâzgăleala de-az'noapte și, deși îți place, ți se pare prea puțin. și completezi. cu tot soiul de „sentimente” gândite. felicitări pentru „am să mă fac criminală”. dar poate că era bine să-l păstrezi pentru o poemă viitoare, când îi va fi venit rândul să-ți intre în vis. sau, dacă tot ai ales calea sincerității, mergi până la capăt: „am să mă fac criminală de poeme”.

p.s.: nu o lua ca pe o critică. nu sunt critic [ceea ce e bine, cred, sper]. ți-am scris ce-am simțit, pentru că am simțit.

 =  TamaZub,MădăNică,LiDaBob,IoanPeIa și Andrei
Alina Livia Lazăr
[20.Oct.06 23:15]


Tamara,

Fragmentul pe care vrei să-l deschifrezi ("când o să fiu mare/o să mă fac criminală"), e deja decodat în scrierile precedente. :) Despre viitoarele - nu pot spune chiar nimic sigur. Mă bucură semnul tău.

Mădănică,

De fapt, eu chiar cred în existența mai multor voci într-un om care scrie, care se scrie. Probabil că așa se întâmplă și aici. Li - trei în una: șampon, balsam și elementul surpriză. Într-adevăr, "sângele viitor" e un element pe care am vrut să-l fac un soi de cheie, în corespondență și cu crimele mele, și cu izbăvirile. Ce bine mi-e că ai văzut tatăl ca o pâine!

LiDaBob,

Eu am românizat cuvântul "gozilă", îmi place teribil! Ref: critica la textele mele, inclusiv la acela de l-am șters, este într-adevăr o trudă pentru care îți mulțumesc. Să vedem roadele, zic. Cât despre luat în serios, mă bucur că mă iei în serios, dar, te rog, nu o mai face. E de ajuns că încerc eu să nu mă mai iau așa în serios, că simt că ... îmbătrânesc. Rău. Și urât. Zău așa. :)

Ioan,

Criminală sunt. Tu pe unde umbli?! Vii mâine la Deko?! :)

Andrei,

Înțeleg foarte bine ce ai zis și nu neg că ai dreptate. Există o diferență "de voce" - cum îmi place să zic, între fragmente. Dar cred că ai văzut și cele unește. Am simțit nevoia să experimentez. Asemeni primului fragment - care ți-a plăcut cumva - scriu mereu. Adică, acolo sunt eu, cea de care m-am și săturat într-un fel. Așa cum spui, cu sensurile toate, care nu-și încap în piele. Într-adevăr, am dorit o extensie a ideii, dar nu la cafeaua de dimineață, cum zici tu (ironizator, cred!). O fi asta o meteahnă urâtă - dorința de a explicita, de a te face înțeles?! Știi, uneori scriu așa, cum e prima strofă, la care ai găsit lucruri de apreciat. Dar nu am nici un soi de feed-back. Și mi-am zis că trebuie să încerc să îmi menajez uneori cititorul, să îi dau și un fotoliu, o scrumieră, un pahar cu apă. Nu am răbdare să fac asta mereu, slavă Domnului, pentru că - din fericire, poate - el nu contează pentru mine decât DUPÃ ce am scris. Sper să nu mă contrazic. :) Încă ceva: am scris așa de mult și sincer pentru că am simțit că ai simțit.

li


 =  nu te contrazici. te zici.
Andrei Horia Gheorghiu
[20.Oct.06 23:44]
se spune că nimic nu deranjează mai mult decât propriile defecte observate la alții. Nu știu dacă pot merge atât de departe încât să cataloghez meteahna explicitării drept „urâtă”. Dar pot spune că explicitarea, de cele mai multe ori, distruge comunicarea. Pentru că numirea este definire, definirea este limitare, iar limitarea este crimă [iar această frază este o explicitare].
Dar, bineînțeles, s-au văzut și crime superbe...

 =  sub scriptum
Andrei Horia Gheorghiu
[21.Oct.06 00:00]
o să-mi atrag probabil un stol de pietre din mâini păcătoase cu ce-o să spun acum, dar nici nu cred că poate fi combătut cu argument logic.
Este ilogic să aștepți feed-back în poezie, din mai multe motive. În primul rând poezia este ceva foarte personal, intim chiar. E ca și când ai aștepta feed-back în iubire. Sau, ca să lărgesc cadrul audienței, e ca și când ai aștepta feed-back în orgasm.
Doi la mână, și mult mai important: cu cât textul este mai bun, cu atât feed-back-ul este mai slab. Și mă refer aici la calitate, nu la cantitate.

 =  Andrei,
Alina Livia Lazăr
[21.Oct.06 01:47]


Nu îți atragi nimic ce să aibă paloare întunecată.
Cel puțin, nu din partea mea.

Îți mulțumesc pentru opinii și răbdare.

 =  off topic cu pretentie de on-topic
Andu Moldovean
[21.Oct.06 02:04]
Constat cu nedisimulata emotie revirimentul unui membru vechi poezie.ro, nu brublem, zis si andrei horia si gheorghiu impreuna, pe care il salut cu acest prilej cu o plecaciune.
Mie mi-a placut discutia/analiza din acest subsol, mai ales ca e vorba despre a fi sau a nu fi, aceasta e intrebarea, tigara din care old will a tras un fum si dup-aia ne-a lasat-o noua sa o fumam ca prostii. Eu cred ca nu este "ilogic" sa astepti feed-back la poezie, pentru ca lumea noastra se bazeaza pe feed-back, la fel si pe reactia negativa, pentruca cea pozitiva indeobste impinge lucrurile la distrugere.
In rest, ma bucur sa vad ca nu brublem mai scrie pe aici. O sa ma mai bag in seama pe unde il mai "prind", ca e unul dintre batranii care are cate ceva de povestit, cand se mai aseaza la gura sobei.
Bobadil.

 =  comentariul de orl-ist
Alin Aladin
[21.Oct.06 11:27]
dacă are versul viu
i se spune bigudiu
și dacă ne bagă-n boală
i se spune criminală
Nu vreau să mă gudur prin subsoluri dar poezia Alinei curge frumos și gâdilă plăcut urechile.

 =  "nod de sârmă ghimpată"
Monica Manolachi
[21.Oct.06 11:44]
Li, cine îți spune “bigudiu”? Nu(-mi) reiese, de asta întreb, și poate și pentru că am în minte această poreclă alocată altcuiva din sat de la mamaia mea din partea mamei. Aici există de mai mulți ani un nene specializat în “tăieri și spânzurări”, poreclit – nu se știe de cine – nici mai mult, nici mai puțin decât Bigudiu. Partea tragică este că, la inundația de acum un an, când satul a intrat pe jumătate sub ape, una dintre primele case scofâlcite ca o amandină a fost a lui pentru că era așezată mai aproape de luncă. Foarte greu o să-mi dispară din memorie imaginea butoiului cu țuică pleosc-pleosc bălăcindu-se în apa ajunsă până la subțiori după care înota disperat domnul Bigudiu, îndemnat de nevastă să mai salveze ce se mai poate salva din avuția lor.

Deși în strofa a doua am înțeles că e vorba de un anume tip de aer, cu direcție, amestecul baroc pare să anuleze ideea de aer menit să transporte. Pe lângă restul poeziei, mi se pare că strofa asta nu își are locul. De ce trebuie solidificată ideea de direcție, de curent sub forma unei conducte ruginite? De ce nu inoxidabilă? Prima strofă mi se pare mai potrivită pentru a reda blocajul de îndoieli produse de asumarea unui drum și repetiția ideei în final e ok.

Gomboți vrea să însemne ciuperci? Gomba înseamnă ciupercă, burete în maghiară. :-) Dar ce legătură are cu poemul? Ei, las’ că o să mă mai gândesc eu ce legătură are. Pe conductă mai cresc și ciuperci uneori și dacă pe ea circulă vocea, atunci, da, e cazul să te interesezi în ce stare se află.

 =  alinadal și gomboții mei
Alina Livia Lazăr
[21.Oct.06 12:13]

Alinadal,

Am zâmbit, ca de obicei când îți citesc producțiile epigramice. Mulțumesc.

Monica,

Un om drag îmi spune "bigudiu". Gomboții sunt un fel de găluște cu prune, termen maghiar, da. Sunt doi termeni pe care dacă nu pot să îi trec în CV, am zis să îi folosesc aici, nu fac decât să mă caracterizeze. :)
O să mă mai gândesc la ideea "conductoare", e o obsesie a mea, să mă văd un tub, o construcție din carne prin care se circulă. Mi-a plăcut și povestea ta. Mulțumesc, Monici.

li

 =  Erată
Alin Aladin
[24.Oct.06 00:14]
Titlul corect al comentariului meu era "comentariu de orl-ist". Mea culpa.




Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)



Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0