Comentariile membrilor:

 =  NO GAY
liviu gradinariu
[25.Mar.04 18:51]
Cresteai in mine
un miros de frumos(...si turturea)
ma imbatasem cu nerabdarea aventurii
neinceputelor lacrimi fierbinti
scormoneai pe vertebrele mele
pasiunea
doreai sa curgi prin mine ca prin venele Lunii
noaptea,
si sa pasti din mine
clipirile ofilite-n lacrimi doinatice
ca din primul ogor cu grau
vrei sa imblanzesti fiara din mine???
ah!!
sincer ...hai sa fim seriosi
barbatul e mai frumos ca femeia
(zeita Eva a fost facuta din coasta sa)
(un speci-men...)

 =  la munca !
Radu Tudor Ciornei
[25.Mar.04 20:11]
Nu va uitati ca nu aveti cu ce-i hrani, aruncati toate metodele conntraceptive la gunoi si hai sa sporim populatia !

Femeile sunt niste aparate de facut copii, ce conteaza un viol sau un incest ?

Citeodata orizontul unora se ingusteaza atit de tare incit devine un punct. Acela e punctul lor de vedere.

Voia Domnului !

 =  Ipocrizie
Nicolae Dimitriu
[25.Mar.04 20:52]
Voi lua in serios aceste afirmatii in ziua cand toti cei care le fac vor deveni vegetarieni. Cu ce este moral superioara viata omului fata de cea a porcului? Si porcul simte durere cand il intepi cu un ac, daramite cu un cutit.

"Datorită comportamentului agresiv și abuzului față de o altă ființă umană, o atare femeie pierde dreptul constituțional în virtutea căruia nimeni nu se poate amesteca în treburile ei personale"

Aha. Iar datorita faptului ca ramane insarcinata, trupul ei devine proprietatea "societatii" pe durata sarcinii.

Suntem o specie eminamente pragmatica. Respectam legea si principiile morale nu din vreo convingere metafizica ci pur si simplu pentru ca este mai convenabil sa o facem. Viata este mai previzibila, stresul mai mic, bursa mai stabila

 =  Pentru Radu Tudor Ciornei
Vieru Augustin Cezar
[27.Mar.04 12:38]
Nu cred ca ai citit cu atentie textul. Eu nu am afirmat sa aruncam TOATE metodele contraceptive la gunoi, ci sa nu folosim metodele contraceptive ARTIFICIALE, pentru ca prezinta consecinte negative asupra sanatatii, pe plan fizic pentru femeie si pe plan psiho-fizic pentru ambii soti, ba chiar unele dintre ele sunt si avortive; in plus toate metodele contraceptive ARTIFICIALE contravin moralei (si am explicat de ce). Ca o alternativa la aceste metode, se pot folosi metodele NATURALE de planificare familială, care presupun abstinența de la actul sexual în perioada fertilă a ciclului menstrual, iar din punct de vedere moral sunt conforme cu criteriile moralei, bineînțeles dacă sunt utilizate în cadrul familiei, după căsătoria creștină și dacă evitarea concepției prin recurgerea la ele nu provine din egoism, ci există motive serioase care o impun. Metodele NATURALE de planificare familială:
- Nu au nici un efect negativ asupra sănătății;
- Presupun abstinența de la actul sexual în zilele de fertilitate sigură sau probabilă ale ciclului menstrual;
- Dacă sunt calculate corect, metodele naturale de planificare familială au un procentaj ridicat de siguranță, în condițiile în care femeia își cunoaște bine funcționarea corpului (de obicei un calcul mai exact se face pe o perioadă de 6-12 luni);
- Nu costă nimic ;
- În nici un caz nu trebuie făcut avort dacă s-ar concepe copilul în cazurile de excepție ale metodelor naturale sau în cazurile erorilor de calcul.
Aceste metode naturale diferă între ele după procedeele de calcul ale perioadelor fertilă și nefertilă din ciclul menstrual. Ele sunt următoarele: metoda calendarului, metoda temperaturii bazale, metoda Billings (ritmul mucusului cervical) și metoda simpto-termică.
Cine dorește detalii despre procedeele de calcul ale metodelor naturale de planificare familială, poate să scrie la adresa de e-mail: cezar2#####@##### sau poate să sune oricând la numărul de telefon 0##2 / 3####2, pentru Vieru Augustin-Cezar.

editor edit: informatiile de contact au fost eliminate de editor, cei interesati de publicitate pe acest site pot consulta tarifele disponibile in pagina de publicitate

 =  Pentru Nicolae Dimitriu
Vieru Augustin Cezar
[26.Mar.04 22:11]
Imi pare rau daca pentru dumneavoastra nu exista nici o diferenta intre viata omului si viata porcului. Bineinteles ca atat omul cat si porcul au senzatii (inclusiv senzatii de durere), insa exista o mica-MARE diferenta: omul are in el chipul lui Dumnezeu, adica suflet rational si nemuritor (deci e vorba de un chip spiritual), iar acest chip al lui Dumnezeu este creat in om chiar din clipa conceptiei in forma incipienta, dupa cum tot din acea clipa exista in om si codul genetic uman propriu, tot in forma incipienta.
Trupul femeii nu devine proprietatea societatii nici cand este insarcinata, nici cand nu este. Eu am afirmat cu totul altceva: copilul nu este proprietatea mamei, nici a tatalui, nici a unui alt om sau grup de oameni, nici a statului, nici nu este un organ, o parte din trupul mamei. Nici mama, nici tatal, nici un alt om, nici societatea, nici statul nu au dreptul sa dispuna de viata acestei noi fiinte umane, deci nu au nici un drept sa hotarasca daca va trai sau nu. Nici un om nu poate fi proprietatea altui om, chiar dacă acel om este copilul său. Avortul nu poate fi considerat un drept al femeii, după cum nu poate fi un drept al nimănui să ucidă un adult. O ucidere legalizată nu încetează de a fi ucidere. Dreptul la viață este dreptul fundamental al omului. Numai Dumnezeu este stapanul vietii omului. Avortul este contrar moralei, contrar drepturilor omului, și datelor științei. Nu poate fi adus ca motiv faptul că femeia are dreptul inviolabil la intimitatea propriului trup. Dacă un cetpățean ar auzi din stradă strigătele unui copil pe care mama sa îl maltratează și îl ucide în casă, ar respecta intimitatea casei acelei mame? Nu. Deschide și, dacă e cazul, sparge ușa casei spre a salva viața copilului. Datorită comportamentului agresiv și abuzului față de o altă ființă umană, o atare femeie pierde dreptul constituțional în virtutea căruia nimeni nu se poate amesteca în treburile ei personale. Același principiu e valabil în cazul avortului. Dreptul copilului la viață prevalează asupra dreptului femeii la intimitatea propriului trup.
In ceea ce priveste ultima afirmatie a dv., am de raspuns urmatorul lucru: unii respecta legile morale datorita convingerilor metafizice si/sau religioase, iar altii, cum spuneti, din interes, pentru ca este mai convenabil sa o faca. Intr-adevar, e convenabil pentru oricine sa respecte legile morale, pentru ca, asa cum am spus si in ultima parte a textului, deja filosofii de dinainte de creștinism ajunseseră la concluzia că ceea ce este imoral este întotdeauna vătămător. În acest sens, filosoful grec Platon afirma: „Nici un lucru nu este folositor dacă nu e conform moralei: nu pentru că ceea ce este folositor e moral, dar pentru că ceea ce este moral este folositor.” Inaintea lui Platon, profesorul acestuia, Socrate, se straduia sa-i convinga pe contemporanii sai ca respectarea legilor morale (cu alte cuvinte a duce o viata conform principiilor ratiunii) este si in interesul optimizarii vietii lor pamantesti. Dumnezeu a inscris legile morale si in ratiunea si constiinta umana, nu numai pe tablele legii de pe muntele Sinai.
Cel mai bine este daca respectam legile morale din convingere religioasa, dar respectarea acestor legi din interes pamantesc poate ca este uneori un prim pas spre aceasta.

 =  Adaugari si intrebari
Mihai Popeti
[27.Mar.04 12:30]
Nu stiu ce sa spun despre articol, dat fiind ca a fost atat de criticat, ar trebui sa il laud mai intai. Este o pozitie complexa si bine argumentata. De fapt cred ca s-au adus in mare cam toate argumentele impotriva avortului si contraceptiei artificiale. Numai ca, copil al vremii mele fiind nu pot fi intru totul de acord.
In primul rand nu pot fi de acord cu banalizarea cresterii populatiei. Suntem deja prea multi. Si nu vorbesc despre mancare. Dar in masura in care nu ati introdus aceste cuvinte pe interfata biologica a unui calculator provenit dintr-o tehnologie extraterestra, ati legitimat prin actiunea dvs. (sa ne amintim de Kant: actioneaza in asa fel incat actiunea ta sa poata deveni regula) folosirea unei clone IBM alimentata cu curent electric. Si in masura in care ati facut acest lucru in Romania:
1. curentul a fost produs prin ardere fosila in masura de 99% provocand poluare
2. calculatorul a fost adus intreg sau pe componente din diferite parti ale lumii printr-un consum de resurse si energie deloc de neglijat.
3. componentele sale nu sunt create din produse agricole ci prin procese industriale cu toxicitate ridicata.

Si nu e vorba doar de dvs. ci de noi toti care v-am citit articolul, noi toti am consumat si poluat. Noi toti ne permitem sa mancam mai mult, sa ne ghiftuim, luand astfel decizia sa mai ucidem un copil somalez prin neacordarea de ajutor. Nu sunt mai bun cu nimic decat dumneavoastra in aceasta privinta.
Consum, poluez, si maximizez utilitati in detrimentul aproapelui meu.
Solutia e pe de-o parte tehnologica. Dar daca acea scanteie de rationalitate (din divin dupa cum spuneti) este activa, acolo undeva in lume, folositi-o pentru a intelege cat va dura pana descoperim si implementam noile tehnologii. Cat va dura pana vom curata lumea de mizeria pe care am turnat-o in ea.
Am transformat gradina domnului intr-o hazna. Mi-e rusine de mine si de specia mea. Si nu mi-e teama sa spun ca nu vreau sa o sporesc numeric. Doi copii sunt mai mult decat suficienti pentru o casnicie in aceasta lume. Pentru ca mai avem feluriti copii lasati in grija noastra. Ne avem pe noi si avem Natura.
Familia crestina si regulile ei au fost o binefacere pentru perioada de inceput a crestinismului. Casatoriile aveau loc la o varsta frageda, asa ca era destul de firesc sa fie oprite relatiile sexuale premaritale. Astazi traim intr-o lume mai complexa (indiferent daca ne place, daca o acceptam sau nu) in care indivizii sunt mai diferiti. Probabil ca in acel trecut nu era o mare dificultate sa te "potrivesti" pur si simplu pentru ca nu exista mai nimic ce trebuia potrivit. In ziua de astazi ne casatorim la 25-30 de ani. Si pe buna dreptate. Suntem foarte diferiti, putem fi infernul celor din jurul nostru daca nu cautam cu grija. Si cred ca tocmai de dragul copiilor nostri nenascuti ar fi cazul ca cautam.
In plus inca un argument pe care nu l-ati dezarmat in articolul dvs. legat de bolile venerice. Daca prezervativele dau chiar 50% sanse sa oprim moartea, de ce nu am face-o? Iarasi, imi veti spune: pai in crestineasca familie nu e nevoie. Dar cum ii veti feri pe necrestini promovand aceasta atitudine? Pana ce reusiti sa "crestinati" populatia, jumatate din ei vor muri prin HIV. Sau asta e "pedeapsa" lor? Si cum se impaca iubirea noastra de aproape si smerenia cu acceptarea (cu nuanta de superioritate) "pedepsei" aproapelui. Doar nu credeti in reincarnare, daca acesti indivizi, unici si ei ca si embrionii, se pierd, pierduti sunt.

Daca e sa cred ceva e urmatorul lucru: spre diferenta de toate dogmele religioase, iubirea aproapelui este un principiu universal si atemporal aplicabil. In aceasta consta valoarea crestinismului si posibilitatea lui de a ne mantui. Iar Domnul ne-a dat felurite daruri pe care le putem pune in slujba acelei iubiri. Capacitatea de a diferentia intre bine si rau e una, arta e alta (sau aceeasi), capacitatea de a actiona inca alta. Iubirea nu e inflexibila ci se preteaza pe subiectul si obiectul sau. De ce ne-am lasa condusi de dogme rigide?

 -  parerea personala
Radu Herinean
[27.Mar.04 12:34]
mi se pare foarte interesant nu articolul, ci faptul ca atatia oameni seriosi l-au luat in serios, cand de fapt in primul sau comentariu, autorul articolului ne dezvaluie adevaratul substrat: PUBLICITATE GRATUITA. sa ma mai mir ca acesta este primul text al acestui autor? sau sa indraznesc sa pariez ca va fi singurul, sau, in cel mai bun caz, vor mai urma si alte advertoriale cu scop pur PUBLICITAR ?

mie mi-ar fi RUSINE sa insir atatea argumente morale pentru ca apoi sa inchei cu "pentru informatii, iata numarul de telefon si adresa de email".
RUSINE

ii sugerez autorului sa schimbe titlul din "pledoarie pentru viata" in "pledoarie pentru bani" si cu subtitlul "nu-i dati pe prezervative, dati-mi-i mie".

 =  Pentru Radu Herinean
Vieru Augustin Cezar
[29.Mar.04 18:52]
Imi pare rau, dar M-ATI INTELES TOTAL GRESIT. Sincer, nu ma asteptam la un asemenea comentariu!
Scopul pentru care am scris acest material este cat se poate de nobil si TOTAL DEZINTERESAT: acela de A APARA VIATA UMANA. Nu m-am gandit nici o clipa sa fac publicitate gratuita si nu m-am gandit ca pentru a face publice numere de telefon sau adrese trebuie platit undeva, dar se vede ca pana si pe acest site ne izbim de pragmatismul unora! Cer scuze, dar pur si simplu N-AM STIUT CA PENTRU A FACE PUBLICE NUMERE DE TELEFON SAU ADRESE LEGATE DE CONTINUTUL UNUI MATERIAL POSTAT PE ACEST SITE, TREBUIE PLATIT UNDEVA. Acesta este continutul materialului, indiferent daca il publicam pe site sau nu. Am considerat ca este normal ca cei care au intrebari sau doresc detalii in legatura cu o problema sau alta, sa aiba posibilitatea de a se adresa undeva, inclusiv la autorul articolului. Pledoarie pentru bani? De ce? Dar NU CASTIG NICI UN LEU, nici in urma publicarii vreunui numar de telefon sau vreunei adrese, nici in urma scrierii acestui articol. Cum puteti sa va inchipuiti ca, daca cei interesati de anumite probleme imi telefonau sau imi scriau, eu le pretindeam bani sau primeam vreun ban de undeva? Credeti ca daca dumneavoastra judecati lucrurile atat de pragmatic, toti le judeca in acelasi mod?

 =  raspuns
Radu Herinean
[29.Mar.04 18:56]
pe scurt: acesta este un site de literatura, arta si cultura. intre aceste limite, discutiile pe tema abordata pot fi abordate PE SITE, asa ca nu vad necesitatea aparitiei informatiilor de contact.

iar apropo de "pragmatism", te invit sa numeri reclamele de pe site si sa imi spui care dintre ele (Daca exista vreuna) crezi ca este platita.

 =  Pentru Radu Herinean
Vieru Augustin Cezar
[29.Mar.04 19:23]
De acord ca discutiile pe aceasta tema pot fi abordate pe site, dar daca cineva este interesat de exemplu de detalii in legatura cu metodele naturale de planificare familiala si are ciclu neregulat, ar trebui sa-i ofer informatii private, avand in vedere particularitatile functionarii organismului persoanei respective.
In legatura cu pragmatismul, nu m-am referit la existenta reclamelor pe site, ci la faptul ca dupa un anumit comentariu in care imi repetam numarul de tel si adresa de mail, am fost invitat sa consult pagina speciala cu tarife pentru publicitate pe site.

 =  mai aberam mult ?
Radu Herinean
[29.Mar.04 19:30]
daca iti inchipui cumva ca ma asteptam sa platesti pentru o reclama la metode contraceptive pe acest site, e trist.
mesajul era o invitatie (zic eu extrem de evidenta), de a renunta la practici publicitare pe acest site.
din cate am vazut eu, textul tau nu are ca subiect problemele de sanatate, asa ca argumentul tau cu cilcul neregulat e fals.
daca totusi doresti sa abordezi probleme de sanatate, ciclu, contraceptie, un site de cultura si arte este TOTAL NEPOTRIVIT pentru asa ceva, si inseamna ca intentia ta este tot de reclama, asa ca te invit din nou sa incetezi si sa renunti la acest subiect.
iti repet: temele literare, culturale, artistice, pot fi abordate pe site, pentru ALTE PROBLEME (de ciclu, menstruatie, impotenta si alte chestii de care te ocupi tu) te invit sa gasesti UN ALT SITE.

multumesc pentru intelegere

 =  Pentru Mihai Popeti
Vieru Augustin Cezar
[01.Apr.04 17:51]
Nu trebuie sa va lasati inselat de sperietoarea fara valoare pe care o vantura unii despre explozia demografica. Pentru Romania nu este valabila aceasta problema, pentru ca la noi populatia nu creste, ci dimpotriva, scade. Dar nici la nivel mondial nu este valabila aceasta problema, si iata de ce: Oamenii de stiinta au demonstrat ca planeta noastra poate hrani mult mai multi oameni decat in prezent. E adevarat ca nu utilizam numai produse agricole, dar totusi acestea stau la baza hranei oamenilor. Exista suficiente resurse si agricole si industriale. In privinta celor agricole, cum am aratat si in articol, statistici recente, furnizate de FAO, arata următorul fapt: creșterea anuală a populației este de 1,60%, în timp ce creșterea anuală a produselor agricole este mai mare (4%). E adevărat că în ultimele decenii populația globului a cunoscut o creștere extraordinară. Aceasta se datorează progreselor medicinei care a redus mortalitatea infantilă și a prelungit vârsta medie de viață. Cât privește posibilitățile de alimentare pe care le deține planeta, ea poate hrăni mult mai mulți oameni decât în prezent. Astfel unii oameni de știință au calculat că Pământul poate hrăni: 8 miliarde de oameni după Penck, 13 miliarde după Hollstein, 22 miliarde după Ballod și peste 100 de miliarde de oameni după Clark. Or, noi in prezent suntem numai aproximativ 6 miliarde.
Consumam si poluam, este adevarat, insa printr-o utilizare rationala si dreapta a bunurilor si a naturii, am putea evita multe neajunsuri. Dacă o mare parte a omenirii suferă de foame, aceasta nu se datorează faptului că Pământul nu are resurse, ci ignoranței, egoismului, răutății, împărțirii nedrepte a bunurilor. Nimeni nu ar suferi de foame dacă s-ar investi în agricultură numai o mică parte din sumele care se investesc pentru distrugerea vieții oamenilor: pentru armament, tehnici de sterilizare și avort, contraceptive artificiale, etc.
In plus, trebuie sa ne gandim ca Dumnezeu a stiut ce face cand a zis primilor oameni:" Cresteti, inmultiti-va si stapaniti pamantul!" Cei care sunt creștini știu că omenirea nu va dăinui veșnic pe fața Pământului. Credința ne vorbește de un sfârșit al timpurilor, iar providența lui Dumnezeu va avea grijă să asigure cele necesare vieții omenirii până în ultimul moment al existenței sale pe Pământ.
In ceea ce priveste relatiile sexuale premaritale, ele sunt oprite prin porunca lui Dumnezeu "Sa nu desfranezi", iar poruncile lui Dumnezeu si cuvintele sale nu au valabilitate temporara, ci vesnica, indiferent daca s-au schimbat conditiile de viata si oamenii se casatoresc la 25-30 de ani. Sigur ca trebuie sa existe o potrivire spirituala si de caracter, dar asta se poate constata intr-un timp mai lung sau mai scurt si fara a fi implicate relatii sexuale premaritale. Iar daca va referiti la nepotrivirea sexuala care s-ar putea constata dupa casatorie, imi permit sa va contrazic: chiar medici specializati in obstetrica si ginecologie sunstin ca nepotrivirea sexuala este de fapt o falsa problema.
In privinta prevenirii infectarii cu HIV, solutia este fidelitatea intre sot si sotie, nu prezervativul, din cel putin trei motive:
-nu ofera protectie de 100% contra infectarii cu HIV, ci, asa cum am aratat, poate avea o rata de esec cuprinsa intre 15% si 50%;
-nu este o metoda morala;
-este rau tolerat si, in timp, are efecte secundare de ordin psihic asupra partenerilor.
Sotii care nu sunt crestini ar trebui sa fie fideli si sa nu foloseasca prezervativul macar pentru sanatatea lor, daca nu din convingere moral-religioasa, caci, asa cum spunea in antichitate filosoful grec Platon,„Nici un lucru nu este folositor dacă nu e conform moralei: nu pentru că ceea ce este folositor e moral, dar pentru că ceea ce este moral este folositor.” Deci ceea ce este imoral (inclusiv prezervativul) este si vatamator.
Nu e vorba de a ne lasa condusi de dogme rigide, dar unde e lege, e lege; legea nu trebuie relativizata. Iar Dumnezeu nu a dat legile sale de dragul de a ne constrange, ci pentru binele nostru, chiar si pamantesc.

 =  NU
mo derrik
[06.Apr.04 16:48]
TU CREZI CE AI SCRIS AICI ?

 =  Jalnic! Dezamagitor!
mo derrik
[06.Apr.04 20:51]
Termina cu prostiile domnule !!! Dincolo de faptul care ti s-a mai spun (ca profilul site-ului este altul) argumentarea pe care o faci nu este nici logica si nici pe departe stiintifica. Esti intr-o mare eroare. Astfel de oameni, in numele moralei crestine sunt capabili de orice. Cred ca dl. R.H. s-a inselat putin. Intr-adevar nu este o publicitate referitoare la metodele contraceptive ci la "superioritatea cultului catolic" fata de celelalte, pt. ca toate argumentele morale isi au sursa in acesta. In plus, vii cu informatii de mana a 7-a culese de prin revistute de vulgarizare, nu cu informatii stiintifice. Sfatul este sa lasi problemele astea, sa se ocupe de ele oamenii competenti. Din articol reiese clar ca nu esti competent nici in stiinta si nici in domeniul religios. Geme lumea de diletanti si propagandisti. Lasa-ne in pace.

 =  Pentru mo derrik
Vieru Augustin Cezar
[06.Apr.04 22:37]
Da, cred, bineinteles. Daca n-as fi crezut, n-as mai fi alocat timp si oboseala pentru a scrie aceste lucruri. Pentru a scrie acest text de aproape 12 pagini A4, mi-a luat ceva timp, nu credeti?
Toate cele scrise pot fi traite (adica evitate cele negative si practicate cele pozitive), pentru ca Dumnezeu cunoaste puterea noastre si tot ceea ce a transmis El oamenilor nu e peste puterile lor.

 =  Pentru Radu Herinean
Vieru Augustin Cezar
[07.Apr.04 22:05]
Materialul postat este un articol sau un eseu ca oricare altul.
M-am gandit destul de bine inainte de a-l posta pe acest site. Stiu care este genul site-ului, dar am crezut ca se poate aborda orice subiect, atata timp cat se pastreaza limita decentei si a bunului simt. Am crezut de cuviinta sa abordez acest subiect si pentru faptul ca este de actualitate si face parte din realitatea care ne inconjoara.
Nu cred ca ati citit textul daca afirmati ca nu se vorbeste in el despre probleme de sanatate. Se vorbeste si despre probleme de sanatate, si inca suficient de mult.
Nu trebuia sa ma acuzati de intentii publicitare: constiinta mea este curata, eu am vrut doar ca acest text sa fie de folos semenilor, iar modalitatile de contactare le-am dat doar pentru a da sfaturi suplimentare celor care doresc.
Am si materiale de cultura si filosofie foarte intersesante, insa datorita primirii facute de catre dumneavoastra, nu stiu daca o sa mai postez vreun material pe site-ul acesta.
Va doresc un Paste fericit!

 =  Pentru mo derrik
Vieru Augustin Cezar
[07.Apr.04 22:05]
Daca veti citi cu atentie textul veti observa ca argumentarea este logica si merge pe structura stiintifica si pe cea religioasa care in aceasta privinta se impaca foarte bine (de altfel stiinta se impaca foarte bine cu religia in orice problema, nu numai in aceasta; doar stiinta superficiala contrazice religia, stiinta adanca ne conduce la religie).
Nici pe departe nu am sustinut in acest material superioritatea cultului catolic, ci am scris din perspectiva moralei catolice, care de altfel coincide aproape total cu morala ortodoxa.
Va asigur ca informatiile sunt stiintifice, nu sunt, cum spuneti, "de mana a7-a, culese de prin revistute de vulgarizare". Sunt informatii cercetate si sustinute de oameni competenti si de oameni de stiinta.

 =  raspuns fara "nuante"
Radu Herinean
[07.Apr.04 22:55]
"am si materiale despre cultura si filozofie" mi se pare o scuza trista pentru debutul ratat pe acest site.
am trimis textul in pagina de autor nu doar pentru intentiile publicitare ci mai ales pentru modul de abordare al problemei, iar daca abordarea unei probleme culturale sau filozofice se va face in acelasi fel voi proceda la fel si cu acele texte.
am facut precizarea asta ca sa fie clar ca prin acest santaj dorit subtil pe care incerci sa il faci, sungurul raspuns pe care il vei obtine este "vaya con dios"

 =  Pentru Radu Herinean
Vieru Augustin Cezar
[10.Apr.04 07:05]
In primul rand nu este vorba de o scuza, ci doar am spus ca as putea sa postez si alte materiale, insa datorita primirii facute de catre dumneavoastra, nu stiu daca o sa le mai postez, nu e nici un santaj.
In ce priveste debutul, nu este nicidecum ratat, in ciuda faptului ca poate v-ati dori acest lucru; vreau sa va spun ca textul a fost foarte apreciat de persoane competente atat in domeniul medical, cat si in domeniul religios.
Nu stiu de ce va legati de modul de abordare al problemei. Textul contine numai adevar de la inceputul si pana la sfarsitul sau, iar modul de abordare este decent.
Va doresc un Paste fericit!

 =  Pentru Liviu Gradinariu
Vieru Augustin Cezar
[15.Apr.04 17:01]
Pana acum nu ti-am dat nici un raspuns pentru ca am considerat ca poezia ta nu are nici o legatura cu textul pe care l-am postat. Totusi mi-am dat seama ca are legatura, din doua motive: 1.homosexualitatea e o forma anormala de sexualitate, iar textul meu atinge si tema sexualitatii. 2.homosexualitatea e o problema morala grava. Din aceste doua motive iti voi arata cum este vazuta homosexualitatea din punct de vedere moral-religios, dar nu inainte de a-ti spune ca religia crestina proclama egalitatea femeii cu barbatul in fata lui Dumnezeu. Spun aceasta referindu-ma la versurile tale, in care spui ca "barbatul e mai frumos ca femeia". Cand spui aceasta, chiar si metaforic, nu crezi ca faci o discriminare intre sexe?
Iata acum, in mare, cum este vazuta homosexualitatea din punt de vedere moral-religios:
Homosexualitatea este de cele mai multe ori consecința unei seduceri și a unei abrutizări sexuale, dar poate deriva și dintr-o constituție bolnăvicioasă. Păcatul de homosexualitate între bărbați se numește sodomie, iar păcatul de homosexualitate între femei se numește lesbism. Homosexualitatea, cu toate formele sale, este păcat foarte grav, care trebuie combătut cu orice preț. Dumnezeu i-a pedepsit pe locuitorii cetăților Sodoma și Gomora datorită răspândirii aproape generale, în aceste cetăți, a păcatelor de homosexualiate masculină și feminină. Persoanele homosexuale trebuie tratate cu respect, compasiune și iubire frățească, și trebuie ajutate să iasă din această situație. Dacă în urma unor eforturi repetate nu pot avea o relație normală cu o persoană de sex opus în cadrul căsătoriei creștine, atunci aceste persoane trebuie să poarte cu răbdare crucea abstinenței de la relații sexuale.

 =  Precizare pentru Liviu Gradinariu
Vieru Augustin Cezar
[16.Apr.04 01:34]
Cand vorbesc de eforturi repetate pe care ar trebui sa le faca persoanele homosexuale pentru a avea o relatie normala cu o persoana de sex opus in cadrul casatoriei crestine, nu ma refer la casatorii repetate, ci la prietenii platonice cu persoane de sex opus. Daca totusi persoanele homosexuale constata ca nu pot ajunge la o casatorie normala cu o persoana de sex opus, atunci trebuie, asa cum am spus, sa se abtina de la relatii sexuale.

 =  Erata in primul comentariu la poezia lui Liviu Gradinariu
Vieru Augustin Cezar
[17.Apr.04 02:20]
Am gresit un cuvant: lesbianism, nu lesbism. Imi cer scuze!

 =  si spiritul ar trebui sa urmeze un regim dietetic...
liviu gradinariu
[23.Apr.04 15:32]
....o gluma pentru Radu H....Am visat o reclama pentru mijloacele anticonceptionale:''Cei nenascuti va vor blagoslovi!(binecuvanta)''.
..pentru Augustin..Cine nu intra intr-un sertar sa-si pregateasca un sicriu''.
''E rusinos sa condamni pe cineva ,cand ai dreptate absoluta''
'Omul este masura tuturor lucrurilor.Ce comod :o data se masoara cu uriasul,alta data cu piticul''
Exista imbolduri sexuale economice?????
'Sunt convins ca secretele existentei s-au schimbat mult din momentul descoperirii lor'.
''Canonizarea a omorat in ochii mei pe omul pe care l-aș fi putut considera sfânt''.Citeste cu F.F.mare atentie filosofule.O.K.








 =  Pentru Liviu Gradinariu
Vieru Augustin Cezar
[02.Oct.05 19:06]
Nu cred ca ai citit cu atentie ultima parte din text referitoare la metodele contraceptive artificiale. Am dat acolo mai multe argumente contra folosirii lor. "Cei nenescuti va vor binecuvanta" spui? Aceasta e o afirmatie contra vietii! Dumnezeu este Dumnezeul vietii, nu al contraceptiei artificiale. E cert ca exista si necazuri in aceasta lume, viața pe Pământ nu este lipsită de încercări și de necazuri. Dar Sfânta Scriptură ne asigură că Dumnezeu nu permite ca cineva să fie încercat peste puterile sale, chiar dacă, atunci când pierdem în viață, nouă ni se pare că necazurile noastre sunt prea mari ca să le putem suporta. Daca Dumnezeu ar fi vrut sa nu existe oameni pe Pamant, atunci nu ne-ar mai fi creat. Dar El a spus:„Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți Pământul și supuneți-l.” (Gen. 1,28). Dumnezeu vrea ca noi sa meritam fericirea vesnica si mai ales s-o alegem liber. De aceea El ne incearca intai printr-o viata pamanteasca.
Pe scurt, metodele contraceptive artificiale:
-multe dintre ele sunt avortive, omorand ovulul fecundat sau impiedicand nidatia lui (si am adus pe larg argumente stiintifice si religioase la inceputul textului ca omul este om din momentul fecundatiei);
-au efecte negative asupra sanatatii fizice a femeii si asupra sanatatii psiho-fizice a ambilor soti;
-sunt imorale;
Pentru sotii care au motive bine intemeiate ca, dupa un anumit numar de copii, sa evite conceptia altora, exista alternativa metodelor de planificare familiala naturala, care, daca sunt flosite corect, in conditiile in care femeia isi cunoaste bine functionarea corpului, au un inalt grad de siguranta. Bineinteles ca NU trebuie facut avort daca totusi s-ar concepe copilul in cazurile de exceptie ale metodelor naturale sau in cazul erorilor de calcul.
Mai spui "E rusinos sa condamni pe cineva cand ai dreptate absoluta". Eu nu condamn pe nimeni in text, ci doar fac o pledoarie pentru viata.
"Omul este masura tuturor lucrurilor..."mai spui intr-un citat. Nu omul este masura tuturor lucrurilor, ci Dumnezeu.
Mai citezi "canonizarea a omorat in ochii mei pe omul pe care l-as fi putut considera sfant". Canonizarea este tocmai o confirmare a sfinteniei cuiva.

 =  Inca un comentariu pentru Liviu Gradinariu
Vieru Augustin Cezar
[28.Apr.04 15:44]
Poate par inflexibil prin comentariile mele, dar adevarul si valorile autentice trebuie sa stea pe primul plan in gandirea si viata noastra. Nu pot sa abdic de la sustinerea principiilor morale. De aceea, te rog citeste cu atentie si urmatorul comentariu:
Dumnezeu e stăpânul vieții, noi suntem doar administratorii ei. Valoarea vieții nu trebuie privită doar în ipostaza ei pământească, ci și – sau mai bine zis în primul rând - în perspectiva ei veșnică. Dacă e permis să ucizi o ființă umană deoarece riscă să trăiască în sărăcie și, prin urmare, după concepția materialist-hedonistă, să trăiască o viață fără valoare, în acest caz ar însemna să fim de acord cu uciderea tuturor celor care trăiesc în mizerie sau sărăcie. Până acum nimeni nu a afirmat acest lucru deși, dacă se admite avortul, ar fi “logic”. Problema sărăciei nu poate fi rezolvată prin uciderea săracilor.
Metodele naturale de planificare a familiei, fiind bazate pe autoobservație și recurgerea la abstinență în perioadele fertile ale ciclului menstrual, sunt conforme cu criteriile obiective ale moralității, dacă sunt folosite între soț și soție după căsătoria creștină și dacă evitarea concepției prin recurgerea la ele nu provine din egoism, ci există motive serioase care o impun. Metodele naturale de planificare a familiei respectă trupul soților (nu prezintă nici un efect negativ asupra sănătății), încurajează afecțiunea dintre ei și favorizeză dăruirea lor totală.
Față de limbajul care exprimă în mod firesc dăruirea reciprocă și totală dintre soți, contracepția (realizată prin metode artificiale) opune un limbaj în mod obiectiv contradictoriu, conform căruia nu mai este vorba de dăruire reciprocă totală. Urmează de aici nu numai refuzul deschiderii la viață, ci și o falsificare a adevărului lăuntric al iubirii conjugale, chemată să fie o dăruire a persoanei întregi. Această diferență antropologică și morală între contracepție și metodele naturale de planificare familială implică două moduri de gândire ireductibile unul la celălalt, asupra persoanei și asupra sexualității umane. Astfel sunt imorale și deci păcate toate metodele artificiale de contracepție. Este permisă din punct de vedere moral (deci nu constituie păcat) folosirea metodelor terapeutice cu adevărat necesare pentru a vindeca bolile organismului, chiar dacă se prevede că din aceasta va rezulta o piedică pentru concepție, cu condiția ca această piedică să nu fie direct voită.
Uneori se face în favoarea folosirii metodelor contraceptive următoarea argumentație: decât să se facă avort, e preferabil să se recurgă la metode anticoncepționale. Acestă argumentație aparține unei mentalități care îi recunoaște lui Dumnezeu numai jumătate din drepturile de proprietate asupra vieții, dar nu și asupra mecanismelor delicate care stau la originea vieții. Atât avortul cât și contracepția fac parte, la nivele diferite, dintr-o cultură care refuză viața și refuză invitația de a fi simpli colaboratori ai lui Dumnezeu în transmiterea vieții. Ele au la bază orgoliul omului care își asumă drepturi pe care nu le are.

 =  Completare la secventa din text care se refera la caile de infectare cu HIV
Vieru Augustin Cezar
[11.Jun.04 16:05]
In ceea ce priveste caile de infectare cu virusul HIV, vreau sa precizez ca pana in prezent nu se cunoaste vreun caz de infectare cu HIV prin sarut, dar intrucat s-au depistat virusi HIV si in saliva, unii cercetatori spun ca este probabil ca acest virus sa poata fi transmis si prin sarut pasional; deci acest lucru nu e sigur.

 =  De ce vorbesc barbatii despre problemele femeilor?! Oare ei nu au probleme?
Rela Dorian
[10.Sep.04 16:21]
Desi textul e lung - un lucru e sigur: nu e o pledoarie pentru viata! De acord: avortul e o manevra barbara! Dar - sa dispuna altcineva de propriul meu corp?! Sa nu pot hotari eu ce si cum am de facut?! Ne intoarcem la evul mediu.
Contraceptia?! Stiti oare ce riscuri implica o sarcina pentru o femeie? Dar o sarcina nedorita? V-a interesat vreodata care este mortalitatea materna? Dar ce i se poate intimpla unei femei in timpul sarcinii? Stiti ca riscurile implicate de contraceptia medicala sint mult mai mici decit riscurile implicate de o sarcina? Oare v-a interesat asta? Si nu vorbesc despe sarcina la o femeie cu o afectiune cunoscuta - aici riscul este mult mai mare!
Oare cind stii ca nu ai cum sa cresti un copil - pentru ca nu ai cum sa-i oferi minimum necesar pentru o viata decenta, ce e o crima: sa faci in asa fel incit acesta sa nu se nasca sau sa te lasi in voia ... simturilor, si, de ce sa n-o recunostem - in voia barbatilor - si sa cresti indicatorii de morbiditate, infractionalitate si criminalitate?
Mi-e greu sa-i inteleg pe cei care, invocindu-l pe Dumnezeu nu fac decit sa-si manifeste frustrarile, parca.
Contraceptia prin abstinenta ... hm! Ati auzit de "ovulatia spontana" ... si multe alte fenomene - naturale - care fac aceasta metoda ... aproape desueta?
Cit priveste transmiterea virusului HIV prin sarut - sa fim seriosi: ar trebui citiva litri de saliva la un sarut pasional ...
Mai sint atit de multe de spus pe tema aceasta ...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0