Comentariile membrilor:

 =  “Doamne, mai bea o dată paharul si pentru mine...“
Dani, mi-a plăcut această poezie ca un strigăt sau ca o rugă soptită (depinde cum o citesti, cu ce stare), desi nu sunt sigură dacă am înteles ce trebuia. Totusi, atât cât am înteles, m-a înfiorat si m-a aruncat înspre cugetare.

 =  Lore
Daniel Dinescu
[08.Apr.04 14:15]
Saru' mana, Lore, eu am scris-o cu fior pe sira spinarii, o clipa de plecare in fata Eternului...
Multumesc de impartasirea starii...
Cu drag,
Daniel

 =  Aaaa.....
Adela Popovici
[08.Apr.04 14:41]
OAU, Dani! Este foarte frumoasa rugaciunea ta din Gradina Ghetsimani! Foarte densa! Aproape fiecare vers contine o trimitere. Minunata bijuterie slefuita cu pasiune (stiu ca vei citi cuvantul "pasiune" asa cum trebuie ;) ) si inserata subtil cu imagini ce revela bogata simbolistica crestina. Toata admiratia mea! Vechiul si Noul Testament reunite sub egida Rugaciunii lui Christos de la Ghetsimani, care este, da, inceputul Patimilor Lui, momentul adevarului crestin...
Simbolurile sunt clare, iar dincolo de ele vorbeste poezia curata, pentru ca si din punct de vedere stilistic poemul tau are consistenta. Dau doar un exemplu (iertare, insa nu voi incerca o interpretare exhaustiva aici):
Pământul mușcă din cer, înroșindu-l,
potopul e-n mine, doar liniște în grădină,
lacrimile-mi fac coadă la spovedanie...
Apreciez si acele jocuri subtile ale inversarilor, dublu-sensurilor : potopul e in mine, primeste-mi jertfa de tine, nu ma lasa sa nu il beau singur etc etc etc...:)
Si tot am spus mult prea putin...
Bravo, Danutzule!

 =  Adela
Daniel Dinescu
[08.Apr.04 14:59]
Sarut mana, Adela, multumiri pentru trecere si pentru apreciere! :)
Ma bucue ca ai revenit cu un comentariu, multumesc ca e unul 'in forta', ma bucur tare ca iti place, ma bucur ca imi esti alaturi!
Cu drag,
Dani

 =  frumos
Felicia Baltag
[08.Apr.04 15:50]
Superb. Ai vorbit cu Domnul si in numele meu.
Multumesc pentru aceasta poezie.
De retinut:
"lacrimile-mi fac coadă la spovedanie",
"Doamne,
mai bea o dată paharul
și pentru mine, copilul Tău,
nu mă lăsa să nu îl beau singur,"
"ca-n dansul cu moartea să pot să zâmbesc"

 =  Felicia
Daniel Dinescu
[08.Apr.04 17:38]
Multumesc, Felicia, pentru cuvintele frumoase si pentru semnul trecerii - nerespectand ordinea - pe la poeziile mele... :)
Ma bucur sa te intalnesc pe-aici, sper sa mai vii...
Cu drag,
Daniel

 =  frumos... imi place...
Bogdan Gagu
[08.Apr.04 17:57]
am ajuns... am citit... m-a emotionat...

observ ca spiritul de sarbatoare e in fiecared in noi si ne impinge sa scriem...

sa ii multumim

inoni

 =  Bogdan
Daniel Dinescu
[08.Apr.04 18:15]
Multumesc si eu de trecere si de aprecieri, Bogdan!
Pace sufleteasca si spor in rugaciune in Saptamana de Patimi, lumina si bucurie in Inviere, sa avem cu toti...
Cu respect,
Daniel

 =  degustibus
Virgil Titarenco
[08.Apr.04 22:18]
Am să fiu sincer cu tine Daniel.
Ideea este foarte frumoasă pentru că este eternă. Forma însă lasă mult de dorit.
Sînt mai multe de spus. Eu am să mă rezum numai la unele.
În primul rînd oferi o cavalcadă de imagini biblice care chiar dacă au un element comun, totuși aici apar foarte fracturat. Prea multe, prea îngrămădite,.. dispare poezia și devine aproape o sumă de imprecații cu teme religioase; interesante, dar nu poezie.
Apoi ai foarte mult declarativ (" spic de grâu în palmele bătătorite ale vântului,
sămânță de cer prea-murdărită de furtuni,
noroi pe-un ciob de oglindă fără de soare,
copil rătăcit scuipându-și părinții,
zbor într-o colivie făcută din piele,
mugur renunțând la copacul-rădăcină,
de toate în toți și pentru toți
ni Te-ai făcut, iar eu sunt de toate")

Ambiguitate: "nu mă lăsa să nu îl beau singur,"

Dubios teologic: "primește-mi jertfa de Tine,"

Expresii de o estetică discutabilă: "copil rătăcit scuipându-și părinții,", "lacrimile-mi fac coadă la spovedanie".

Închei repetînd, ideea este foarte frumoasă și tu poți face ceva extraordinar din ea. Mie, personal, forma de acum însă nu mă atrage deloc. Dar bineînțeles, în ultimă instanță, degustibus.

 =  Nu, Virgil
Daniel Dinescu
[09.Apr.04 02:26]
Nu ma supar de comentarii argumentate, Virgil, dar permite-mi sa iti spun ca de data asta mi se pare ca te-ai lasat dus de valul certurilor de pe textele tale, cu costel si altii. Ei, iata, ca de aceasta data nu sunt de acord cu tine; n-am sa fac o apologetica prea puternica, dar totusi.
Crede-ma ca am cele mai bune intentii, chiar vin de la o Denie tinuta pana in miez de noapte.
"Cavalcada de imagini biblice" sunt, de fapt, patru: rugaciunea din gradina Ghetsimani - care este si 'motivul' textului - , postul - doar o nuanta - ,fiul ratacitor - care este prezent pentru ca asa m-am vazut in rugaciune - si Invierea, 'dansul cu moartea'. Nu stiu daca patru imagini sunt o 'cavalcada'. Eu zic ca nu.
'Fracturat', dragul meu? - rugaciune, post, intoarcere, Inviere - asta inseamna 'fracturat' la tine? Sau vrei sa zici ca sunt imagini 'fracturate'? Ai fi vrut sa iti prezint imagini intregi? Aia ar fi fost povestire. Ce e poezia? Treci pe la textele tale "Pesach" si vezi ce imagini si in ce fel sunt prezentate acolo, apoi spune-mi daca nu exagerezi. Crezi ca nu au continuitate? Eu cred ca au. Multi au zis sa nu imi mai comentez singur textele, asa ca nu o sa o mai fac.
Omul care isi da seama de propria nimicnicie ti se pare prea declarativ pentru poezia religioasa? Sa iti aduc aminte de psalmi? Sau te referi la poezia moderna? Eu cred ca e destul de religioasa si de inchegata aceasta poezie.
Ambiguu, Virgil? Pai, sa iti 'traduc': "daca Tu ma lasi, eu nu-l voi bea, sunt prea las". Ce zici, acum iti suna mai firesc? Oare nu e poezia taramul inversiunilor si taramul constructiilor mai 'nefiresti'? Vrei sa iti dau cateva exemple? Aceasta imagine iti suna ambiguu:"aortă încastrată
în cărămizile fiecărei case"? Sau asta: "mîncam un geamăt
dintre vintrele oilor"? Sau, mai nou: "priveam lucid frumusețea mărgelelor de sticlă
botanica minciunii în languroase preludii"?
Ce zici, sunt mai putin 'ambigui', sau mai putin 'declarative' decat ale mele, sau mai putin 'dubioase teologic'?
De estetica uratului ai auzit? Nu te inspaimanta mai tare suferinta indurata de El decat imaginile mele, nu te supara scuipaturile, batjocorirea, bataia ... asupra Lui?
De mult prea normalul 'eveniment' de 'coada la spovedanie' nu ai auzit?
Ai dreptate, ideea este eterna; acum, nu stiu cat de frumoasa, dar, ma rog.
Mie chiar forma poeziei mi se pare o stanca, daca tu zici ca ideea o are toata lumea - nu stiu exact care, dar, iarasi, ma rog. Iata ca mie mi se pare curgere. Ca din intamplare este poezia mea, de aceea, cu siguranta, sunt subiectiv.
Eu apreciez foarte mult sinceritatea, ceea ce ma deranjeaza e ca iti deschizi bratele cuiva sa iti fie prieten si el te injunghie; poate nu e chiar asa, poate nu ai nimic cu mine, poate nu imi esti prieten...a, nu intelege ca prietenii nu se pot critica, ba da, dar de aceea critica asupra prietenilor este cea mai dura, pentru ca, din iubire, te documentezi puternic atunci cand incepi asa ceva, tocmai pentru ca tii la ei. Tu nu mi-ai aratat deloc asta. Si suntem intr-o noapte in care am auzit Evanghelia: "...dragoste mai mare decat aceasta nu exista, sa-ti pui sufletul pentru prietenii tai...". Unde este 'suflet' in comentariul tau? Eu zic ca e doar aruncare cu acuze nefondate.
As vrea sa imi ramai, sau sa imi fii, prieten, pentru ca prietenii se gasesc greu.
Cu respect, iti multumesc pentru ca ma citesti,
Daniel



 =  A, inca ceva
Daniel Dinescu
[09.Apr.04 02:31]
Scuze, mai era si o scena din "Iona", de Marin Sorescu, se socoteste ca provenind tot din Biblie, nu?
Scuze pentru greselile de tiparire, e noapte (fizic).
D.

 =  Daniel
Virgil Titarenco
[09.Apr.04 02:41]
Of Doamne, Daniel. Dacă tu asta vezi, că eu te înjunghii, sincer îmi pare rău. Mai bine nu scriam nimic. Sînt ispitit să îți răspund la acuzații dar n-am să o fac. Pentru că nu cred că versurile trebuie să ne fie gloanțe. Sincer, dacă ai întrebări sau dubii despre versurile mele, spune-le acolo sub text. Și sînt mai mult decît gata să îmi explic ce scriu. Poate am greșit, poate nu trebuia să îți scriu așa. Poate trebuia să îți pun întrebări. În orice caz nu am vrut să te rănesc. Simt că m-ai înțeles greșit. Poate trebuia să scriu doar despre un singur aspect. Aș vrea să nu uiți unicul lucru din comentariul meu pe care ai evitat să îl menționezi, "tu poți face ceva extraordinar din ea".
Cu aceeași prietenie care este din cauză că El este viu.

 =  vrem ceva nou
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Ti-am urmarit ultimele texte si observ o obsesie religioasa.Probabil ca "ti-a mers" odata dar asta nu inseamna ca trebuie sa insisti mereu pe aceeasi tema si-n acelasi stil.

Dupa parerea mea textul asta este de atelier.Prima strofa cel putin nu o pot numi decat intertextualitate. Probabil tu ti-ai dorit sa oferi o corelatie a simbolismului prin diferenta de subiect si forma, in ideea ca instinctul cititorului va face o legatura intre versuri, dar cazi foarte mult in intertextualitate si-n expresii sarace, deja folosite, care nu surprind si care dau senzatia ca-s aruncate pe hartie in lipsa inovatiei poetice si deseori alaturate unor elemente sau personaje mitologice sau religioase mizand pe faptul ca astfel ar deveni mai speciale.
Ultima strofa nici n-o mai critic.Sa nu-ti faci ideea ca cineva ar astepta un limbaj sofisticat.Singurul lucru care se asteapta e ceva diferit sau original, atat.

Apropo urmaream ce i-ai zis lui Virgil de Iona.Poate te refereai cumva la balena din text, eu sincer nici nu m-as fi gandit la paralela asta pentru ca textul sufera atat in forma cat si-n esenta.Iti repeti temele si personal raman cu senzatia ca treci printr-o perioada de tranzitie.

cu prietenie,

clau:)

 =  Claudiu
Daniel Dinescu
[09.Apr.04 03:08]
Poate ca sunt intr-o perioada de tranzitie, Claudiu, a "trece printr-o perioada de tranzitie" nu prea suna bine, mai ales ca suntem popor de origine latina.
Ma bucur ca mai treci pe la mine, e o realizare, de obicei stiu ca esti impartial, deci iti iau comentariul ca atare. Permite-mi sa nu pun prea mare pret pe el, pentru ca eu nu am aceeasi imagine despre nou ca si tine, poate eu nu vreau sa ofer noul, poate ma macina temele acestea, pentru moment.
Explica-mi un pic ideea de 'intertextualitate', te rog, pentru ca m-ai pierdut.
Nu am aceeasi parere cu tine, dar nu mai zic nimic, daca nu va place, multumesc pentru trecere, sper sa scriu si in viitor poezii care sa va incante, cum au mai facut-o texte de-ale mele.
Cu respect si aceeasi prietenie,
Daniel

 =  Virgil
Daniel Dinescu
[09.Apr.04 03:13]
Nu m-ai suparat prea tare, Virgil, mie imi trece repede, prietenii imi zic ca prea repede, asa ca, fii fara grija. Iar daca ma deranjau textele tale, nu le laudam, iar daca ma deranjeaza ceva, iti spun, fii pe pace, iar acele imagini chiar imi plac, dar seamana teribil cu ale mele.
Pai, mai dragule, ti-am zis, la critica te inarmezi si ii demonstrezi si prietenului, nu il lauzi ca te-a 'mangaiat'. :)
Hai, ca nu-i nimic, dar chiar nu vad ca voi - si Clau Tosa mi-a zis unele lucruri asemanatoare.
Cu drag,
Daniel

 =  Daniel
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
Daniel, acum ce faci ma iei cum l-ai luat si pe Virgil ? Te legi de comentariile mele ? Eu nu-s aici ca sa discut comentariile mele.
Probabil ca pentru impartialitatea comentariilor un editor mi-a dat dreptul de a promova texte in randul recomandatelor, sa stii ca ai dreptate :)

Daca nu vrei sa aduci nimic nou, asa cum spui, nu inteleg de ce ai pretentii pentru comentarii pozitive si urlii-n gura mare zi de zi cand postezi un text "comentati-ma!".
Si nu cred ca poti sa nu ai "aceeasi parere cu mine".Devreme ce ai spus ca nu vrei sa aduci nimic nou ca stil si tema, eu deduc de aici ca nu emiti nici un fel de pretentie cu caracter pozitiv din partea comentatorilor, asa ca ramai un spectator la ceva ce se "rejoaca".

Nu iti pot explica ce inseamna intertextualitate pentru ca sunt impartial, intelegi ?:)

Trebuie mult mai mult decat sa-ti explici propriile texte asa cum faci de fiecare data ( exemplu mai sus comentariul tau catre Virgil ), mai mult decat "comentati-ma" si factorul de opozitie al parerii vis-avis de cei care-ti spun ca ai un text slab.Dar sa stii ca de cele mai multe ori bunele intentii se ascund in spatele unei pareri sincere si sprijinite pe argumente.

Dar probabil ca tie iti plac parerile subiective care iti spun mereu ca ai scris un text bun si iti place sa-ti scrii singur comentarii, asa cum o faci mai mereu, ca sa ajungi la "Subiecte Fierbinti".

Cu stima,

unu:)

 =  Clau
Daniel Dinescu
[09.Apr.04 03:45]
Multumesc, Claudiu, nu trebuia sa ma jignesti ca sa te faci inteles, eu chiar vorbesc serios cand zic ca tu ai fost mereu corect cu mine, ai fost gentleman, deci chiar nu inteleg, de ce imi sari la gat?
Nu am spus ca nu vreau sa aduc nimic nou, nu ma lua peste picior, nu am doi ani; ma rog, nu conteaza, te apreciez prea mult ca sa cad in panta asta, chiar nu ma deranjeaza comentariul tau dinainte, dar ca imi scriu singur comentarii ca sa ajung la subiecte fierbinti, chiar ma jignesti! Asta este.
Totusi, nu de fiecare data cei care te critica o fac cu bune intentii, Clau, hai sa fim seriosi! :)
Nu am vrut sa fac misto, nu inteleg prea bine conceptul de 'intertextualitate', pe bune!!! Crede-ma! De tradus mot-a-mot, mi-e usor, dar ce imi spui tu pe text in comentariul anterior nu stiu. Pe cuvant. Sunt o persoana care recunoaste cand e depasita de situatie.
Argumente, da, asta as fi vrut de la Virgil, nu de la tine, ca tu mi le-ai dat.
Tot te astept si cand nu sunt la Subiecte Fierbinti... si tot imi plac comentariile tale...iar daca te-am jignit, iarta-ma, sincer.
Eu zic, cu prietenie,
Daniel

 =  Claudiu si Virgil
Daniel Dinescu
[09.Apr.04 04:12]
Iertare, abia am citit si eu ce s-a intamplat pe pagina meb-ului, mi-am dat seama ca nu vreau sa fiu subiect de discutie, sau de râs, totul se datoreaza firii mele 'incendiare'.
Amandoi aveti dreptate, am sa incerc sa scriu altfel de acum incolo.
Multumesc ca mi-ati deschis ochii, cu prietenie.
Cu respect,
Daniel

+ Venți de luați lumină!
Maria Prochipiuc
[09.Apr.04 09:18]

Realizări:

Un boț de lut
spic de grâu în palmele bătătorite ale vântului,
mugur renunțând la copacul-rădăcină
lacrimile-mi fac coadă la spovedanie
primește-mi jertfa de Tine


Îngenunchindu-ne frunțile

Te așteptăm acasă , aici unde Dumnezeu se jertfește și învie în fiecare LITURGHIE!


 =  ! ! !
Maria Prochipiuc
[09.Apr.04 09:21]

Atenție!

Nu citesc niciodata comentariile decat după ce postez, poate ca să nu mă las influențata, comentez ceea ce simt eu atunci cand citesc un text. În rest, fiecare cu opiniile lor.
Abia acum am observat ca sunt comentarii la greu!




Autorul acestui text nu mai acceptă comentarii la acest text
(sau şirul de comentarii a fost oprit de un editor)



Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0