poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2551 .



Drumul anevoios din atmosfera birturilor portuare spre culmile unei glorii naționale cu o moralitate destul de îndoielnică
articol [ Polemica ]
Alexander Marinesko - comandantul submarinului sovietic S13

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2005-02-14  |     | 



Istoria celui de al Doilea Război Mondial este și istoria marilor operațiuni de evacuare a populațiilor civile din țările cucerite și recucerite. Acestea au constituit pe de o parte adevărate minuni logistice, fiind în același timp însoțite de evenimente dramatice, nemaiîntâlnite până atunci în istoria omenirii.

Șirul evacuărilor a început chiar cu izbucnirea războiului. Naziștii au readus „acasă în Reich” peste un milion de germani din ținuturile estice și sudestice ale Europei. Mulți dintre ei au fost „convinși“ să părăsească și fostele regiuni românești Bucovina și Basarabia. Oamenii au fost colonizați în zone din Polonia, dinainte „curățate“ de populația autohtonă. 1,2 milioane de poloneji și-au pierdut casa sau chiar și viața pentru această acțiune nazistă.

La rândul său Stalin s-a văzut nevoit să ordone evacuarea a 10 milioane de oameni, pentru a-i salva de avalanșa mașinei de război hitleriste, care invadase URSS la 22 iunie 1941. Alți 6,5 milioane de refugiați au încercat să supraviețuiască în estul Uniunii Sovietice. Totuși au murit în timpul războiului 11 milioane de civil sovietici.

Revanșa nu s-a lăsat mult așteptată. Ofensiva Armatei Roșii n-a fost cu nimic mai „omenească“ decât cea a Wehrmachtului. În ianuarie 1945 cinci milione de etnici germani (civili) fugeau de Armata Roșie. Aceasta a înaintat însă mult mai repede spre țelul ei suprem, Berlin. Refugiaților le rămânea doar o singură cale de scăpare: drumul peste Marea de Răsărit, în parte înghețată la temperaturi de –18°.

La 15 ianuarie 1945 comandamentul superior al marinei (Oberkommando Marine), condus de mare-amiral Karl Dönitz, a dat ordinul pentru evacuarea civililor încercuiți de Armata Roșie în Prusia (acum Polonia). Acțiunea a avut loc fără aprobarea lui Hitler, pe care soarta civililor nu-l interesa de loc. Până la sfârșitul războiului operațiunea condusă de contra-amiralul Conrad Engelhardt a prilejuit evacuarea pe cale maritimă a peste 2,4 milioane de oameni. 245 de vapoare au fost scufundate de marina sovietică, pricinuind moartea a peste 30.000 de oameni în Marea de Est.

30 ianuarie 1945. Vaporul de pasageri WILHELM GUSTLOFF (25.000 deplasament) părăsește portul Gotenhafen (Gdynia). La bord se află circa 7000 de oameni, din care 6000 sunt civili. Ora 21.16. Trei torpile nimeresc vaporul. Rezultatul: 6000 de morți.

9 februarie 1945. Vaporul oceanic GENERAL VON STEUBEN transportă 5000 de femei, copii, bătrâni și 2000 de răniți. Două torpile sovietice lovesc vaporul. Vor muri 3608 de oameni.

Toate cele cinci torpile cu încărcătura lor mortală au fost lansate de pe același submarin sovietic S13. Comandantul submarinului a fost căpitanul de rangul 3 Alexander Iwanowitsch Marinesko. Mama lui fusese ucraineancă iar tatăl său era un marinar român, condamnat la moarte pentru rebeliune, de care a scăpat prin evadare din închisoare. Cartierul de port din Odessa, unde a crescut micuțul Alexander – născut în anul 1913 -, a fost o lume pestriță și violentă. Tânărul Marinesko era cunoscut ca un bătăuș și bețivan notoriu. Totuș a reușit să facă carieră, datorită talentului său de marinar și datorită unei ambiții deosebite. În același timp flota de război sovietică suferea de o lipsă significantă de ofițeri de marină.

Marea ofensivă a Armatei Roșii, din ianuarie 1945, pentru cucerirea Prusiei a fost pregătită deja din toamna 1944. În decembrie trebuia să părăsească și submarinul S13 baza militară Smolny (după alte izvoare istorice portul finlandez Turku). Din păcate lipsea comandantul. A apărut la 3 ianuarie 1945, trezit dintr-o stare de ebrietate de mai multe zile. Alexander Marinesko, atunci la vârsta de doar 32 de ani, nu putea să spună unde și-a petrecut zilele de absență nemotivată.

Comandantul submarinului nu era niciodată agreat de comandamentul flotei sovietice. După acest act de indisciplină se simțea supus unei observăr deosebite chiar de către NKWD-ul sovietic. Îi trebuia un succes răsunător. Cele două vase scufundate erau pentru Marinesko mult așteptatul prilej de reabilitare. Așa credea el. Comandamentul flotei sovietice era însă de altă părere. Numărul mare de victime civile a speriat-o chiar și pe amiralitatea sovietică. Scufundarea celor două vase germane a fost tabuizată. Rușii nu vroiau să facă propagandă de război cu această faptă, care din punct de vedere militar era chiar vitejească, comandantul făcând pentru operațiunile de torpilare manevre destul de riscante.

În consecință Marinesko a băut și mai mult, pierzând încă în anul 1945 conducerea submarinului și fiind obligat să părăsească marina militară cu gradul de locotonent superior. Comportarea sa în viața civilă a fost asemănătoare cu cea militară, ceea ce l-a costat trei ani de viață, petrecuți într-un lagăr de muncă forțată din Siberia. A fost totuși reabilitat în anii 60, murind la numai 50 de ani în anul 1963.

Purtătorul premiului Nobel pentru literatură Günter Grass a scris nuvela „În mersul racului“, în care tematizează scufundarea vasului WILHELM GUSTLOFF. Alexander Marinesko este un personaj principal din această lucrare literară, la anul apariției (2002) foarte mult discutată în mass-media germană. În anul 1990 a fost dezvelit la St. Petersburg un bust din bronz a lui Marinesko, iar anul acesta în Rusia va fi turnat filmul „Căpitanul“, care va povesti faptele eroice ale lui Alexander Marinesko.

Așa capătă un individ controversat și cu trăsături de caracter nu chiar de invidiat cu trecerea timpului o aureolă glorioasă, devenind dintr-un renegat un erou al poporului rus.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!