poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8899 .



Abația - o trilogie SF românească semnată Dan Dobos
articol [ Carte ]
Dan Doboș - Abatia

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [raduh ]

2005-02-25  |     | 



Întâmplarea a făcut ca în cursul unei delegații de o noapte la Mediaș să fiu obligat să iau trenul spre casă mai devreme decât era prevăzut. Am evitat astfel o ședere în Mediaș de 5 ore însă am fost obligat să călătoresc până la Brașov cu un personal. Ideea părea să fie bună în condițiile în care aș fi găsit o librărie deschisă de unde să pot alege o carte facilă, "de tren", pentru a profita astfel de timpul consumat în călătoria cu trenul. La probabil singura librărie din oraș am nimerit tot întâmplător peste rafturile dedicat SF-ului, gen pe care îl iubeam foarte tare "în tinerețe" dar pe care l-am ignorat total în ultimii ani.
Singurele cărți care mi-au atras atenția au fost un roman de Arthur C. Clarke și o carte semnată Dan Doboș. Am decis să nu risc și am cumpărat ambele cărți, gândindu-mă că voi încerca întâi "Blestemul Abației" lui Dan Doboș și dacă nu o voi găsi digerabilă mi-ar rămâne "clasicul" Clarke.
Acest scurt articol este de fapt explicația întâmplării prin care acum știu cum se cheamă romanul lui Dan Doboș însă nu am ajuns nici măcar să privesc atent coperta cărții lui Clarke ca să îi aflu titlul.
În cele patru ore până la Brașov mi-a devenit clar destul de repede că Dan Doboș este autorul meu preferat din SF-ul românesc. În "Blestemul Abației" am găsit exact ceea ce am fost prevenit pe coperta 4 și în prefața că voi găsi: o carte pe care începi să o citești, continui să o citești și nu te mai oprești până când nu o termini. O carte care îmbină stilul din Dune cu amploarea Fundației și cu deliciile răsturnărilor, a preciziei și totodată a complexității intrigilor din "Seniorii Războiului", însă fără să simt că există o legătură clară sau vreo similaritate de fond cu nici unul din romanele pomenite mai sus.
Am spus întotdeauna că SF-ul este un gen care trebuie doar să folosească pretexte științifice și fantastice pentru a explora cele mai intime cotloane ale creației literare. Nu am hulit niciodată genul fantasy, însă romanele sf mai "grele" au fost întotdeauna pe locul întâi în preferințele mele.
Nu voi vorbi despre subiectul romanului. Nu o voi face fiindcă mi-ar fi imposibil chiar să încep să povestesc un asemenea roman, dar și fiindcă "Abația" este o carte (de fapt o trilogie) pe care trebuie să o descopere fiecare citind-o.
Scriu acest articol fiindcă la finalul acestui volum am fost de acord cu o afirmație din prefață care pretindea nici mai mult nici mai puțin că după lectura acestei cărți nu mai ești același. Și dacă vreți și o dovadă obiectivă care să confirme această re-afirmație pot să v-o ofer: acum vreau cu disperare să citesc și celelalte volume ale trilogiei. Trebuie să menționez că volumul pe care l-am citit a fost "Blestemul Abației", cartea din "mijlocul" acestei trilogii, însă acest neajuns se va transforma într-un avantaj atunci când voi termina primul volum, pe care l-am comandat deja pe site-ul lui Dan Doboș, și voi putea să recitesc volumul al doilea, pregătindu-mă sufletește pentru al treilea volum, care încă nu a fost publicat deși era anunțat pentru 2004.
Mi-ar face o plăcere deosebită să aflu că nu sunt singurul care a descoperit acest autor și vă provoc la o discuție pe marginea acestei cărți și pe marginea a ceea ce este și a ceea ce poate să fie SF-ul românesc. Primul meu gând atunci când m-am oprit din citit ca să am timp de analiza a fost o întrebare: cu ce e mai prejos romanul acesta decât "Dune"-le lui Frank Herbert sau decât "Fundația" lui Asimov? Cu nimic, poate e vorba doar de diferența provocată de faptul că celelalte romane invocate au fost publicate în limba engleză și au fost accesibile unui public mult mai larg. Sper ca acest lucru să se întâmple și cu cartea lui Dan Doboș dacă nu cumva s-a întâmplat deja.
Mă declar acum un fan al prozei sf a lui Dan Doboș și nu-mi mai rămâne de făcut altceva decât să vă trimit cu recomandarea cea mai călduroasă către pagina de unde vă puteți comanda primele două volume ale trilogiei și de unde sper că în curând veți putea comanda și volumul al treilea. Mi-aș permite chiar să sugerez autorului să testeze fidelitate cititorilor săi și să ofere o opțiune de precomandă pentru acel al treilea volum, o opțiune care ar putea să îi ofere un imbold suficient de puternic pentru a continua lupta cu editorii românești care, din câte am înțeles eu, au contribuit indirect la întârzierea apariției acestui volum.
Veți găsi pe site-ul Abația - al lui Dan Doboș și câteva povestiri scurte pe care, cu permisiunea autorului, sper să le putem publica cândva și în biblioteca virtuală de pe agonia.ro. Veți găsi deasemenea primul capitol din fiecare volum al acestei trilogii și, foarte important, veți găsi pagina din care vă puteți comanda aceste cărți.
Ca de obicei, aștept părerile voastre cu privire la subiectele abordate de mine aici și sper ca Dan Doboș să reușească să își împlinească visul, acela de a trăi de pe urma scrisului.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!