poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3110 .



Cartea, in lupta cu televizorul
articol [ Cultura ]
articol preluat din Cotidianul

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Decembrie ]

2005-03-18  |     | 



Suprematia televiziunii pare sa fie iremediabila, ameninta de citiva ani criticii mass-media. Epidemia TV a cucerit, rind pe rind, totul. Timpul liber, sistemul de valori, comportamentul social, modul de a gindi.

Este o etapa fireasca a unei istorii obisnuite. Noile canale media preiau functiile celor vechi. „Trebuie sa reactionezi in cea mai mare viteza, la tot ceea ce se intimpla in jurul tau“ este moto-ul societatii moderne, conform unui studiu realizat de Asociatia Editorilor din Romania (AER) in 2002.
Televiziunea nu va elimina cartea

„Pe masura ce avansam in istorie, publicul cititor nu se reduce, ci - dimpotriva - continua sa se extinda, o data cu progresele in materie de alfabetizare si educatie generala. Saturatia n-a fost inca atinsa nici in Europa sau America de Nord, ca sa nu mai vorbim despre Asia sau Africa, unde potentialul de crestere e enorm. Televiziunea sau computerul nu va elimina cartea, ci i se va alatura in diversitate.

Marginalizarea nu s-ar putea produce decit daca s-ar gasi un inlocuitor mai bun, un alt „vehicul“ - sau, cum se spune astazi, un alt „suport“ – ‘’al textului“, sustine Bogdan Lefter. Un raport AER din 2002 asupra pietei de carte din Romania arata ca tendintele de editare evolueaza o data cu nevoile publicului autohton.

Apar din ce in ce mai multe carti specializate – tehnica, stiinta, politica, management, drept - , traduceri ale ultimelor aparitii de pe piata internationala, iar domeniile se diversifica pina la nise foarte mici de piata. Cartile se folosesc chiar, in promovarea lor, de strategiile mass-media: ‘’Parazitii’’ instiga tinerii la lectura, editurile isi vind cartile online si pun la dispozitie librarii virtuale, reclamele librariilor au un limbaj degajat, accesibil.

Astfel, in 2002, 37% dintre tinerii cu virste intre 11 si 18 ani citeau cel putin o carte pe luna, iar un segment important al cumparatorilor de carte – 58%, era reprezentat de persoane de pina in 30 de ani.
Frica de efortul intelectual

Cartile sint vazute ca insemne ale societatii traditionale. Conform cercetarii AER, lectura este asociata cu bibliografia scolara sau cu metode exclusiv teoretice de invatare. Pentru a explica interesul scazut pentru carti, studiul analizeaza schimbarile aparute in sistemul de valori al romanilor.

Astfel, pentru tinerii de pina in 30 de ani, obiectivul esential urmarit in viata este succesul material. Pentru adultii cu virste intre 30 si 40 de ani, scopul principal al existentei zilnice este acela de a mentine un stil de viata cit mai decent. In aceasta situatie, cei chestionati au raspuns ca lectura nu te poate invata cum sa atingi aceste obiective sau cum sa te descurci sub presiunea societatii actuale.

De altfel, efortul intelectual cerut de lectura nu se pliaza pe imperativul „imediatului fara efort“ oferit de televiziune. Oboseala sau stresul, alte impedimente ale lecturii sint vindecate doar de programele TV. Conform studiului, 81% dintre tineri prefera sa isi petreaca timpul liber uitindu-se la televizor. Cele mai urmarite programe TV sint stirile, filmele, emisiunile politice si meciurile de fotbal. Conform datelor furnizate de TNS-AGS International, in 2004, timpul liber al romanilor a fost populat de „Vacanta Mare“, „Teo“. Preferintele din presa scrisa demonstreaza inca o data suprematia imaginii: ghidurile TV, Playboy si Unica.

Alegerile fiecaruia se reduc la teoria satisfactiei: cit mai repede si cu cit mai putin efort. In acest context sumbru, lectura nu mai poate tine pasul cu televiziunea. Nici ca sursa de informare sau de educatie, nici ca forma de relaxare. Cu toate acestea, ca un paradox, tirajele cresc, tinerii continua sa citeasca, titlurile se multiplica.





.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!